Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lista celor 20 de deținuți care au scris despre corupție din proprie experiență

Foști judecători, procurori, un șef al ANRP, politicieni, unul dintre locotenenții sirianului Zaher Iskandarani și polițiști ajunși mână în mână cu cămătarii se regăsesc pe lista deținuților care au scris cărți pe teme juridice.

Spre exemplu, Remus Baciu, fostul șef al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), condamnat la 5 ani de închisoare după ce a fost prins luând aproape 100.000 de euro pentru urgentarea unui dosar de restituire, a scris „lucrarea științifică” Dreptul și noile provocări globale.

Fostul senator PSD Cătălin Voicu, care ispășește o pedeapsă la 7 ani pentru trafic de influență și care vorbea, potrivit stenogramelor, despre cum să faci dosare adversarilor politici, a găsit inspirație pentru a așterne pe hârtie cartea Respectarea dreptului omului în procesul penal.

Aspecte teoretice și de practică judiciară privind infracțiunile de corupție este titlul cărții scrise de fostul deputat PDL Dan Păsat, condamnat la 3 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Unul dintre pușcăriași, fiu de mare profesor universitar, mărturisea, la un moment dat, că accesul la bibliografie e relativ facil, plângându-se însă de „mediul ostil” de după gratii.

Republica.ro v-a prezentat listele cu editurile și cadrele didactice universitare care au sprijinit, din 2007 până astăzi, publicarea a sute de cărți scrise de deținuți. Datele au fost puse la dispoziție de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea Republica.ro.

La fiecare carte considerată lucrare științifică, unui deținut i se scad, potrivit legii 254/2013, câte 30 de zile din pedeapsă.

 Vă prezentăm o listă cu 20 dintre cei care au scris lucrări pe teme juridice, editurile care au publicat cărțile și coordonatorii științifici:

1. Cătălin Voicu, Respectarea dreptului omului în procesul penal, Editura V.I.S. Print , coodonator științific conferențiar universitar doctor Eliodor Tanislav, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Universitatea din Craiova.

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat de Curtea Supremă, în aprilie 2013, la 7 ani pentru trafic de influență, după ce, iniţial, politicianul fusese condamnat la 5 ani de închisoare.

Unele dintre stenogramele din dosarul lui Cătălin Voicu publicate în aprilie 2013 arătau că fostul senator îşi crease o reţea de poliţişti şi judecători care îi ascultau ordinele. Fostul senator PSD vorbea despre intenţia de a deveni ministru de interne în cazul în care Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale și despre cum ar vrea să-l aresteze pe Neculai Onţanu şi să-i facă dosare lui Gabriel Oprea.

2. Dan Păsat, Aspecte teoretice și de practică judiciară privind infracțiunile de corupție, editura BREN, coordonator prof univ dr Ion Marin, Universitatea Hyperion București. Corupția ca fenomen și infătuirea justiției, editura Sitech Craiova, coordonator prof univ dr Dan Marin

Condamnat în decembrie 2013 la 3 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost condamnat, în aprilie 2013 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare pentru trei fapte de şantaj şi la 11 luni de închisoare pentru operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Pedepsele au fost contopite, instanţa dispunând ca Păsat să o execute pe cea mai grea, de trei ani de închisoare.

Judecătorii au mai dispus confiscarea a 1.836.608,59 lei de la Dan Păsat, reprezentând sumele încasate de SC Prod Invest SRL ca urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de fostul deputat.

3. Aurora Demendy, Medierea – o șansă reală, editura Eurostampa Timișoara, coordonator dr Zeno Daniel Sustac, profesor asociat universitatea de Vest Timișoara

În aprilie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa Tribunalului Timişoara care a hotărât condamnarea Aurorei Demendy, administrator împuternicit al New Manhatan Investment SRL, la pedeapsa de 5 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală, complicitate la infracţiunea de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Aurora Demendy era unul dintre "locotenenţii” afaceristului sirian Zaher Iskandarani.

Procurorii au acuzat-o pe Demendy, alături de alte două persoane, de "evaporarea” banilor proveniţi din vânzarea fabricii de apă minerală Băile Herculane, care i-a aparținut lui Zaher Iskandarani printr-o tranzacţie fictivă, fiind evitată astfel plata taxelor şi impozitelor către stat.

Prejudiciul creat prin această operaţiune era estimat la aproape două milioane de euro.

4. Simion Nicolae Cloșcă, Răspunderea penală privind infracțiunea de trafic și consum ilicit de droguri – teorie și jurisprudență, editura Sitech Craiova, coordonator științific prof univ dr Petre Buneci

Condamnat în septembrie 2014 la 4 ani și 6 luni pentru trafic de droguri. El a introdus în ţară unui kilogram de cannabis.

5. Remus Virgil Baciu, Dreptul și noile provocări globale, editura Sitech Craiova, coordonator prof univ dr Cornelia Lefter

El a fost condamnat în iunie 2014 la 5 ani pentru fapte de corupție.

Remus Baciu, fostul șef al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a fost condamnat după ce a fost prins luând aproape 100.000 de euro pentru urgentarea unui dosar de restituire. 

6. Maximilian Ion Bălășescu a scris după gratii două cărți pe teme din Codul Penal: Reabilitarea, cauza care înlătură consecința condamnării în reglementarea noului Cod Penal, editura Hamangiu, coordonator prof univ dr Ilie Pascu și Liberarea condiționată, reglementarea noului Cod Penal și a Lg 254/2013, editura Hamangiu, coordonator prof univ dr Ilie Pascu.

Maximilian Ion Bălășescu, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, a fost condamnat în iunie 2013 la 5 ani pentru luare de mită în dosarul Vrăjitoarelor. A fost eliberat la începutul anului trecut.

La o săptămână de la eliberare, ANI îl acuza pe fostul procuror că nu poate justifica o parte din avere, aproximativ 37.520 euro.

7. Cătălin Sofronie, Corupția, flagel național, editura Sitech Craiova, coordonator prof univ dr Ion Marin

Condamnat pe 30 aprilie 2014 la 3 ani pentru trafic de influență.

8. Benone Ovidiu Voicu, Conținutul drepturilor condamnaților in cazul aplicării regimurilor semideschise și deschise în penitenciare și Falsul intelectual în noul Cod penal, ambele cărți editate de Sitech Craiova, coordonator prof univ dr Mihai Adrian Hotca.

A fost condamnat în martie 2013 la 5 ani pentru complicitate la înșelăciune.

Avocatul Benone Ovidiu Voicu din Baroul București a fost condamnat pentru fapte de înșelăciune, fals, și operațiuni financiare incompatibile cu calitatea sa, în dosarul fostului director al Termoelectrica, Ioan Ungureanu, condamnat și el la 4 ani și 8 luni de închisoare.

Instanța l-a obligat, în solidar, pe Benone Ovidiu Voicu, alături de alți trei inculpați, la plata sumei de 78.654.017 lei, plus dobânzile legale aferente, cu titlu de despăgubiri civile către Electrica SA.

9. Gheorghe Floricică, Prevenirea fenomenului infracțional în rândul tinerilor, Editura Performantica Iași, coordonator conf univ dr Anca Monica Ardelean.

Gheorghe Floricică a fost condamnat pe 22 mai 2015 la 5 ani pentru fapte de corupție în dosarul fostului primar al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraș, privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din București.

10. Nicolae Răzvan Bujdoiu a fost unul dintre scriitorii prolifici pe teme juridice după gratii,  publicând mai multe cărți: Determinarea stării de minoritate în noul cod penal, editura Sitech Craiova, coordonator prof univ dr Ionas Alexandru

Validarea și eficiența dreptului, Buletinul Universității Transilvania ON LINE, prof univ dr Ionas Alexandru

Autoritatea legii și disfuncții în realizarea dreptului, Buletinul Universității Transilvania ON LINE,coordonator Cristinel Ioan Murzea

Libertate și coerciție în sens juridic, editura Sitech Craiova, coordonator prof univ dr Ionas Alexandru

Justiția penală pentru minori, editura Sitech, coordonator prof univ dr Cristinel Ioan Murzea, Universitatea Transilvania Brașov.

Avocatul și omul de afaceri Răzvan Bujdoiu a fost condamnat în octombrie 2012 la 5 ani și 6 luni pentru înșelăciune. A fost eliberat în octombrie 2015. Este fiul profesorului universitar Nicolae Bujdoiu de la Universitatea Transilvania, potrivit presei locale.

,Am vrut să scriu această carte în luna august anul trecut, numai că nu am apucat să o scriu afară și am scris-o în regim penitenciar (...) Este a 12-a lucrare științifică, dar este prima carte de drept în care am abordat puțin atipic noțiunile de drept (...) Din punctul de vedere al accesului la bibliografie nu a fost greu, pentru că toate materialele le primeam de la bibliotecile universităților din Brașov și București, dar este un mediu ostil”, declara în iunie 2013, Nicolae Răzvan Bujdoiu, cu ocazia lansării cărții sale „Dreptul și sistemul valorilor".

În Baroul Brașov, Nicolae-Răzvan Bujdoiu a fost coleg cu avocata dispărută, Elodia Ghinescu. Presa a scris că Bujdoiu a anunțat o recompensă de 200.000 de euro celui care ar fi putut oferi o informație despre dispariția avocatei Ghinescu.

11. Marius Bogdan Diaconescu, Dreptul la apărare și mijloacele de apărare în procesul penal, editura Sitech Craiova, coordonator prof univ dr Tănăsescu Iancu

A fost condamnat pe 30 ianuarie 2014 la 4 ani și 6 luni pentru luare de mită.

Procurorii au stabilit că în perioada 2007-2009, Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj şi preşedinte al completului de judecată învestit cu soluţionarea unui dosarul penal, a pretins şi primit de la doi inculpaţi, în mod repetat, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, bani şi alte foloase care nu i se cuveneau, pentru înlocuirea sau revocarea măsurilor preventive luate împotriva acestora.

Instanţa a decis confiscarea de la inculpat a sumelor de 15.000 euro, 45.000 euro şi respectiv 4.000 lei.

Fostul judecător Marius Bogdan Diaconescu, de la Tribunalul Dolj, condamnat deja pentru infracţiuni de corupţie a primit, la sfârșitul anului trecut, a doua condamnare, într-un alt dosar, pentru luare de mită în formă continuată. Curtea de Apel Craiova i-a aplicat o pedeapsă de 7 ani şi 6 luni, pe care a contopit-o cu cea anterioară, de 4 ani şi 6 luni, urmând ca fostul magistrat să execute, în total, 7 ani şi 6 luni de puşcărie. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

12. Niculaiță Iacob, Cauzele justificative în dreptul penal românesc, editura Sitech, coordonator prof univ dr Iancu Tănăsescu

Condamnat pe 18 decembrie 2013 la 3 ani pentru fapte de corupție. Eliberat pe 11 august 2015

Fostul procuror Iacob Niculaiță de la Parchetul Judecatoriei Caracal a fost condamnat, în aprilie 2014, la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, pe motiv că ar fi primit 22.500 de lei și 6.000 de euro pentru a face intervenții pe lângă procurorii de la Parchetul Tribunalului Olt. Procurorii au organizat un flagrant și l-au prins pe fostul procuror în timp ce primea suma de 6.000 euro de la denunțător.

Fostul procuror Iacob Niculaiță de la Parchetul Judecătoriei Caracal a fost acuzat în iulie 2015 de ANI că nu poate justifica o parte din avere, mai exact 92.367 de euro.

Foto luju.ro/ fostul procuror Iacob Niculaiță

13. Claudiu Laurențiu Gabriel Pața, Modul de sesizare a organelor de urmărire penală, editura Sitech, coordonator prof univ dr Iancu Tănăsescu.

Condamnat la 4 ani, legea privind prevenirea criminalității organizate, în noiembrie 2013. Eliberat în iulie 2015.

Fostul polițist din Slatina a fost condamnat după ce s-a implicat într-o bandă de cămătari.

Conform rechizitoriului, cămătarii promiteau victimelor împrumuturi fără garanţii şi cu dobândă avantajoasă de 10-20 % pe lună. După contractarea împrumutului, dobânzile ajungeau şi până la 300 % pe lună.

Prejudiciul estimat de autorităţi că ar fi fost cauzat de gruparea condusă de Mafiotu’ ar depăşi suma de un milion de euro.

14. Dolici Dorin Praja, Probele și mijloacele de probă în dreptul penal românesc, editura Sitech, coordonator conf univ dr Dan Voinea.

Condamnat pe 31 ianuarie 2014 la 3 ani pentru complicitate, Legea pentru prevenirea criminalității organizate . Eliberat în octombrie 2015.

Dorin Dolici Praja a fost ofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Moldova-Nouă Transfrontaliere a fost condamnat în dosarul traficului cu ţigări de pe Clisura Dunării. Contrabandiştii introduceau ilegal ţigări netimbrate în ţară prin intermediul magazinelor duty-free. 

15. Laurențiu Traian Anghel, Răspunderea civilă delictuală. Răspunderea pentru fapta proprie și pentru lucruri în general, editura Sitech, coordonator prof univ dr Drăghici Pompil. A fost condamnat în ianuarie 2014 la 4 ani și 6 luni pentru complicitate la luare de mită. Eliberat în decembrie 2015.

Potrivit rechizitoriului, în 5 mai 2010 Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj - Secţia penală, a primit de la trei denunţători, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, în schimb, să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei trei denunţători erau judecaţi în stare de arest preventiv pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în lucru la judecătorul Marius Bogdan Diaconescu.

Astfel, banii au fost primiţi prin intermediul colegului său, Laurenţiu Traian Anghel, judecător la aceeaşi instanţă, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce a modificat sentinţa penală pronunţată în aceeaşi zi, reducând pedeapsa aplicată denunţătorilor de la cinci la patru ani închisoare. Anghel ar fi primit 5.000 de euro.

16. Dumitru Rebegea, Judecătorul de supraveghere a privării de libertate, Măsurile preventive în procesul penal român, Revizuirea în dreptul procesual român, Editura Bibliotheca Târgoviște, coordonator prof univ dr Ion Marin

Condamnat în mai 2013 la 5 ani și 6 luni pentru luare de mită. Eliberat în iulie 2015.

Fostul preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea, a fost condamnat pentru corupţie, el fiind însă achitat pentru acuzaţia de favorizare a membrilor clanului Ghenosu.

Potrivit rechizitoriului, Dumitru Rebegea, în calitate de judecător la Tribunalul Prahova, a pretins, prin intermediul Vioricăi Pilică, suma de 25.000 de euro şi a acceptat promisiunea oferirii sumei de 3.000 de euro, de la Irina şi Zamfir Sandu, pentru a înlesni punerea în libertate a lui Zamfir Sandu, zis "Austrianu", unul dintre capii lumii interlope din Ploieşti, cercetat în stare de arest preventiv. Din banii pretinşi, în perioada iulie - octombrie 2009, judecătorul a primit, prin intermediul complicei, suma totală de 21.000 euro, în două tranşe.

De asemenea, în octombrie 2009, Dumitru Rebegea a pretins, prin intermediul Vioricăi Pilică, suma de 20.000 euro de la Eugen Martin, iar în cursul aceleiaşi luni a primit suma de 9.000 euro, pentru punerea în libertate a altui inculpat arestat preventiv.

Ambele persoane arestate au fost puse în libertate de judecătorul Rebegea.

Judecătorul Dumitru Rebegea l-a pus în libertate şi pe liderul grupării "Ghenosu", Florin Pârjol. Pentru eliberarea lui Florin Pârjol judecătorul i-a cerut avocatei acestuia, Viorica Pilică, 20.000 de euro, arătau magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Dumitru Rebegea.

17. Gheorghe Dumitru, Tactica ascultării suspectului și a inculpatului în lumina noilor reglementări procesual penale, Măsuri preventive prevăzute de noul cod de procedură penală, Liberarea condiționată în reglementarea codului penal și a legii 254/2013, editura Bibliotheca Târgoviște, coordonate de prof univ dr Țical George Marius

Gheorghe Dumitru a fost condamnat în martie 2014 la 3 ani pentru fapte de corupție.

Fotul procuror Gheorghe Dumitru de la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Piteşti a fost acuzat de fraudarea examenului pentru promovarea în funcţii de conducere a unor procurori şi judecători.

În rechizitoriu se precizează că Eugen Cojocaru de la Parchetul General ar fi pretins o mită de la Gheorghe Dumitru de 50.000 euro, bani din care a fost dată doar o tranşă de 15.000 de euro. După examen, fostul procuror Dumitru se clasa pe primul loc la funcţia de procuror general, însă nu a apucat să ocupe postul, cei implicaţi fiind trimişi în judecată. Procurorii DNA au arătat că Gheorghe Dumitru a intervenit pe lângă Eugen Cojocaru prin Gheorghe Cerbeanu de la Tribunalul Vâlcea şi notarul public Gheorghe Bucur. Pe lângă cei 15.000 de euro, presa locală a scris că procurorul ar fi trimis la Bucureşti, membrilor comisiei de examinare, mai multe sticle de vin şi whisky.

18. Toni Cristian Baltag, Implicații de drept penal și drept procesual penal în materia traficului de droguri , editura Performantica, coordonator conf univ Ludmila Spînu Dumneanu.

Baltag a fost condamnat în iunie 2014 la 3 ani de inchisoare pentru fapte de corupție.

Avocatul Toni Baltag a fost condamnat în cadrul dosarului fostului prefect al Iașului, Radu Prisăcaru, care a cerut în 2006 drept mită trei hectare de teren de la o familie ce urma să primească titlul de proprietate.

Negocierile în acest sens au fost purtate cu ajutorul lui Baltag Toni Cristian. Terenul este situat în zona municipiului Iaşi, iar cele 3 hectare pretinse de Prisăcaru Vasile Radu şi Ioniţă Flavius – fost sef ADS Iași - au o valoare de piaţă estimată la aproximativ 600.000 euro, se arăta în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

19. Ion Miloșioiu, Căile de atac în procesul civil – privire comparativă între codul de procedură civilă de la 1865 și codul de procedură civilă intrat in vigoare la 15 februarie 2013, editura Bibliotheca Târgoviște, coordonator prof univ dr Sache Neculaescu

Miloșioiu a fost condamnat în mai 2015 la 3 ani pentru trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în noiembrie 2010, Miloșioiu, fostul președinte al Tribunalului Dâmbovița lăsând să se creadă că are influență asupra unui alt magistrat din cadrul aceleiași instanțe, a pretins, în mod injust, de la doi inculpați, suma de 6.000 de euro.

20. Iulian Ditcov, Studiu comparativ privind reprezentarea succesorală particularități din perspectiva noului cod civil, editura Zigotto, coordonator conf univ dr Modigă Georgeta

Ditcov a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru fapte prevăzute de legea 656/2002, privind prevenirea și sancționarea spălării banilor.

Iulian Ditcov, administrator la Genius Network SRL, a fost condamnat în dosarul Poșta Română, alături de mai multe persoane printre care omul de afaceri Maricel Păcuraru şi fostul director al Poştei Române Mihail Toader. În dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţi prejudiciul este de peste patru milioane de euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Samsara check icon
    Aveţi o adevărată obsesie cu listele acestea :))
    Aş fi curioasă să văd şi o listă cu propuneri pentru reeducarea deţinuţilor. Eu am predat voluntar acum câţiva ani într-o şcoală de alfabetizare pentru adulţi dezavantajaţi, majoritatea de origine romă (bineînţeles, desfiinţată între timp din lipsă de fonduri) şi mulţi din ei foşti puşcăriaşi. Cred că aţi fi mirată să aflaţi că există un dram de umanitate până şi în aceşti oameni. Eu una cred în reabilitarea acestor oameni.
    • Like 0
    • @ Samsara
      Nu vad legatura pe care o au acei adulţi dezavantajaţi, romi analfabeti etc. cu acesti oameni din articol care au facultate (majoritatea sunt chiar procurori) sau alti bisnitari sau "tunari" :D , deghizati vezi doamne in oameni de afaceri ,cu exceptia faptul ca sunt in inchisoare si unii si altii. Inteleg punctul dvs de vedere, dar unii au facut ce au facut din saracie, pe cand ceilalti din lacomie.
      • Like 0
    • @ Samsara
      MCG check icon
      Credeti ca in noi, ce dezavantajati de cei din lista ( poate dumneavoastra nu sunteti dezavantajata) putem fi reabilitati, dupa atita furt ? De ce amestecati lucrurile? Nu procedati corect punindu-l pe Borcea ( ca tot e la moda) linga un tigan care a furat fiindca fie nu a avut alternativa fie doar asta stie...Eu nu as fi sentimental cu cei ce ne-au furat 26 de ani de viata si asteptari. Va inselati, nu pot fi reabilitati
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult