Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Liviu Dragnea: Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Klaus Iohannis: Relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional

Dragnea și Netanyahu

(Foto: Facebook Liviu Dragnea)

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. „Noi, practic, ne prefacem de ani de zile, toţi, că avem ambasada la Tel Aviv, dar, de fapt, personalul diplomatic face naveta la Ierusalim. În fapt, activitatea ambasadei României, de exemplu, zilnic, se desfăşoară la Ierusalim, nu în Tel Aviv. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru. În primul rând, o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani. Un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo. Are o valoare foarte mare pentru administraţia americană, suntem practic a doua ţară care face acest anunţ. Este această decizie luată, pentru care eu am ieşit prima dată, o susţin, Guvernul a acţionat în consecinţă şi încep procedurile”, a spus Dragnea la Antena 3. 

La finalul anului trecut, președintele SUA, Donald Trump, a recunoscut Ierusalimul drept capitală a statului Israel, după ce decenii la rând administrațiile americane au evitat să facă acest lucru din cauza tensiunilor dintre israelieni și palestinieni. Comunitatea internațională a reacționat cu îngrijorare la anunțul lui Trump, președintele francez Emmanuel Macron a calificând decizia drept „regretabilă”, iar Uniune Europeană exprimând „preocupări grave” legate de acest subiect. „Poziţia UE este neschimbată. Trebuie îndeplinite aspiraţiile ambelor părţi şi trebuie găsită o cale, prin negocieri, pentru stabilirea statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a ambelor state, israelian şi palestinian”, a transmis Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

În afară de SUA și România, statele care și-au manifestat intenția de a muta ambasadele la Ierusalim sunt Guatemala, Honduras, Filipine şi Sudanul de Sud.

Administrația Prezidențială a reacționat la afirmația lui Liviu Dragnea, transmițând că președintele Klaus Iohannis nu a fost nici informat, nici consultat cu privire la decizia mutării ambasadei României la Ierusalim. Totodată, Aministrația Prezidențială amintește despre rezoluțiile „Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, care subliniază că o astfel de decizie poate fi luată doar în urma „unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe”.

Din punct de vedere constituțional, decizia finală îi aparține președintelui României. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  Dragnea incearca prin aceasta pozitie sa adanceasca disensiunile intre SUA si UE, axact asa cum vor rusii. Asta miroase a tradare de tara. Si inca ceva, va amintiti de fostii agenti mossad care o spionau pe Codruta?
  • Like 1
 • Prin personalizarea anuntului, presedintele Dragnea arata ca tine sub control nu numai guvernul, ci si ALDE, care raspunde de externe!
  • Like 0
 • Domnu' Dragnea, ce faceti cu mana stanga?
  • Like 0
 • Ăştia nu sunt doar proşti. Sunt periculos de proşti!

  În 2006, Tăriceanu s-a trezit cu faţa la cearceaf şi se-apucă să declame că el retrage contingentul militar din Irak. Ce tratate, ce parteneriate stragegice... nimic nene! Acum, Dragnea a avut o cădere de calciu s-a trezit vorbind despre mutarea Ambasadei României la Ierusalim. Într-o zi, un gurist din ăsta o să ne arunce în război.

  Mă mir că Meleşcanu n-a avut nimic de spus în Guvernul Dragnea. E vechi de când lumea în Externe şi ştie cum merg lucrurile.
  • Like 1
 • ProBono check icon
  Dragnea este obligat mai mult de 100% (adică atât el cât și grupul lui) față de oligarhii din Israel care l-au creat și care îl țin în mână. Ei l-au învățat cum să facă și i-au pavat calea ascunderii capitalului în Brazilia și în alte țări din America Latină. Dragnea a încasat șpăgile în Brazilia, de la firma Shapir Construct și din alte afaceri în care și-a traficat influența în favoarea oligarhilor israelieni. Întâmplător, aceștia sunt din tabăra opusă lui Soros, ceea ce explică întreaga poveste cu soaterea lui Soros ca țap ispășitor.

  Ca și consecință, prin Dragnea, oligarhii din Israel țin în mână România. Iar Dragnea știe că ei sunt ultima lui carte de scăpare. Așadar, dacă ei vor ca Romănia să-și mute ambasada de la Tel Avis la Ierusalim, Dragnea va susține ideea până în pânzele albe.  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult