Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Locul cel mai bogat din România: primarul are la dispoziție un buget uriaș. Cum simt locuitorii această bunăstare?

parc - bucuresti - Foto Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda)

Foto Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Capitala capitalei și centrul financiar administrativ al României este sectorul 1 al municipiului București. Nu este doar o sintagmă, este o realitate a cifrelor. Sectorul 1 este unitatea teritorială cu un buget de circa 280 milioane de euro anual la o populație de aproximativ 250 000 locuitori, un buget cu mult peste alte comunități locale. Ca să facem o comparație, Clujul are un buget de circa 300 milioane euro la o populație de circa 350.000 de locuitori, Oradea are un buget de circa 180 milioane euro la o populație de 200 000 de locuitori, iar de exemplu Iașiul, important centru universitar și mai nou hub de dezvoltare regională, are un buget de circa 160 milioane euro, la o populație de 300 000 de locuitori.

La un calcul simplu, primarul de la Sectorul 1 are la dispoziție 1 120 euro pentru fiecare locuitor plătitor de taxe și impozite locale, cel de la Cluj 860 de euro, primarul de la Oradea 900 euro, iar cel de la Iași 530 euro. Bugetul este unul generos care ar trebui să asigure celor care locuiesc aici o calitate a vieții ridicată.

Resursele Sectorului 1, așa cum se regăsesc pe site-ul instituției, au fost repartizate în anul 2019 către: învățământ (20%), locuințe și dezvoltare publică (20%), asigurări și asistență socială (15%), cultură/recreere/religie (15%) și către protecția mediului (13%). Trebuie ținut cont că la nivelul Bucureștiului costurile cu regia de transport în comun (STB), cu agentul termic (fostul RADET, actuala Termoenergetica), marile parcuri (Herăstrău, Cișmigiu în sectorul 1), infrastructura pe marile bulevarde sunt suportate de bugetul Primăriei București, astfel sectoarele sunt net avantajate față de celelalte orașe mari.

Datele Eurostat ne indică faptul că Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la nivelul regiunii București-Ilfov este undeva la aproape 80% din media UE și aproape dublu față de celelalte regiuni din România, ceea ce mă face să extrapolez și să afirm că PIB/locuitor în Sectorul 1 este peste media UE. PIB-ul este indicatorul relevant cu ajutorul căruia se măsoară bunăstarea și calitatea vieții. Mergând pe același raționament, dacă valoarea PIB/ locuitor în regiunea București-Ilfov este circa 95% din regiunea metropolitană Lisabona, 85% din regiunea metropolitană Varșovia, 87% din regiunea Budapesta pot afirma că locuitorii din Sectorul 1 stau mai bine ca regiunile europene menționate și teoretic ar trebui să aibă acces la servicii publice de calitate cel puțin la nivelul altor capitale europene.

Sigur, cifrele de mai sus sunt doar orientative, dar zic eu sunt încurajatoare, atât timp cât resursele bugetare sunt folosite eficient există potențial de dezvoltare cu acces la servicii administrative de calitate. Locuiesc în Sectorul 1 de fix 19 ani și aici mi-am petrecut în totalitate fix jumătate din viață. Aici mi-am finalizat studiile, aici m-am dezvoltat uman și profesional, aici am muncit mare parte din acești ani. În toți acești ani orașul și sectorul s-au dezvoltat, nu putem nega acest lucru. Plecând de la cifrele care arată că resurse bugetare există, se poate mai mult ? Putem fi dacă nu o capitală cu adevărat europeană, cel puțin un sector cu adevărat european? Eu zic ca da, se poate, Capitala Capitalei merită mai mult, o administrație mult mai eficientă, mai responsabilă și mai aproape de nevoile locuitorilor. 

Nota: Dintr-o regretabilă eroare, în versiunea inițială a articolului cifra privind populația municipiului Cluj-Napoca era incorectă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt 3 vaci cu lapte in tara asta . Bucuresti, Cluj, Timisoara. O fi avand ele PIB mare , dar banii nu raman acolo. Se duc in Teleorman , Braila , Suceava. Astfel ce zice autorul ii un FAKE NEWS. Restul baniilor ce raman sunt slab menegeriati . Si din banii ce raman se mai se si fura 25-30% . Atunci cum vrei sa fie diferenta dintra Romania si Africa? Cultul furtului de la stat ii infipt bine in genomul romanilor. "Ce mah daca fura de la stat , fura de la tine?" Cam asta descrie societatea romana in ziua de azi. Fura alesii ca in codru dar din 4 in 4 ani tot sunt alesi.
    • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Realitatea nu e fake News. Ar trebui să existe o corelație între venituri, nivel de trai și calitatea actului administrativ . Prin acest articol am vrut să scot în evidență , argumentat, cu cifre , că la sectorul 1 se poate mai mult ...lucru pe care noi locuitorii nu-l simțim. Nu se văd proiecte majore de investiții. 20% de bani se duc pe învățământul primar dar copii învață în aceleași școli comuniste .
      • Like 0
  • In Cluj-Napoca nu se simte nici o bunastare. De ochii lumii si politic se mai investeste cate ceva dar ff.slab. Banii primariei se duc in stanga, dreapta unde "trebuie" sa se duca!
    Pe langa faptul ca e cel mai scump oras din tara ( totul este scump), bubuie a smecherie, impresii, fitze, combinatii si manevre!
    Cluj-Napoca colcaie de coruptie si birocratie, asta ca sa nu scriu mai multe!
    Restul...e manipulare si multa minciuna!
    • Like 2
    • @ Adrian Avramescu
      check icon
      Clujul e a doua mea casa si as vrea sa fug acolo acum de primitivismul populatiei din Iasi, constatat insa abia in pandemie - si nu am cu ce. Momentan nu stim care dintre ele doua e mai populat insa probabil demografia e similara: o mana de get begeti, restul emigrati sau morti - si repopulat de vinituri, in special basarabeni, mai putini la Cluj si mai multi la Iasi din pacate, oameni si mai primitivi ca noi, doar se folosesc de pasaportul nostru si in rest doar vorbesc ruseste, ne bagam rusi in tzara cu buna stiinta, ca idiotii.
      • Like 2
  • - vasazica, orasul Cluj are 750.000 de locuitori ?????????????????
    • Like 0
    • @ Stan Colton
      Multumesc pentru sesizare , Wikipedia îmi spune ca ar fi cca 320 000 in municipiul Cluj . Probabil 700 000 e județul
      • Like 0
    • @ Stan Colton
      Are si mai multi. Ca si clujean iti scriu ca vreo 450 de mii sunt clujeni bastinasi, vreo 300 de mii sunt noi veniti (vinituri - cum se numesc ei local) care s-au asezat in oras si inca vreo 150-200 de mii sunt studenti/elevi care sunt anual in oras, ei mai pleaca inapoi sau unii raman definitiv "asezati" in oras!
      • Like 1
    • @ Adrian Avramescu
      Corect si bine spus, Mai fac o completare la Cluj , se plateste din bugetul local sume importante pentru chirii catre comunitatea maghiara ,care au obtinut ,,prin smecherie , spatiile in care functioneaza multe institutii publice ale statului,dar sunt in proprietatea ,comunitatii maghiare , Iar statul le plateste chirii enorme !!
      • Like 1
  • ohh am inteles ....sectorul 1, asta ar fi sectorul meu , si unde sunt banii astia gandind si mergand asa pe strazile din sectorul 1...b-dul Ion MIhalache imi vine in minte pt ca se intampla sa fie plin de gropi si "lucrari" ce nu se mai termina niciodata...please
    • Like 1
  • Multumesc pentru precizia si pertinenta informatiei. In ceea ce priveste nivelul calitatii vietii contribuabililor din sectorul 1 , Calea Floreasca, segmentul cuprins intre str. Glinka si str. Ceaikovschi, ea- informatia- se dovedeste a fi si oportuna. Daca statistic fiecarui locuitor al sectorului ii sunt alocati 1120 euro/an, si din acestia 15% sunt alocati protectiei mediului, aliniamentele goale care etaleaza pamant abandonat cu urme rare de verdeata spontana, pomi netoaletati de ani de zile, alveole cu/fara copaci pline cu noroi, santierul ONE UNITED PROPERTIES FLOREASCA care emana cantitati impresionante de praf si nisip , PM ultra-nocive in suspensie, etc,si daca " PIB/locuitor în Sectorul 1 este peste media UE. ....," dacă valoarea PIB/ locuitor în regiunea București-Ilfov este circa 95% din regiunea metropolitană Lisabona, 85% din regiunea metropolitană Varșovia, 87% din regiunea Budapesta pot afirma că locuitorii din Sectorul 1 stau mai bine ca regiunile europene menționate și teoretic ar trebui să aibă acces la servicii publice de calitate cel puțin la nivelul altor capitale europene", atunci deja sunt tentata sa deplang situatia capitalelor europene mentionate !
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult