Foto Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda
Capitala capitalei și centrul financiar administrativ al României este sectorul 1 al municipiului București. Nu este doar o sintagmă, este o realitate a cifrelor. Sectorul 1 este unitatea teritorială cu un buget de circa 280 milioane de euro anual la o populație de aproximativ 250 000 locuitori, un buget cu mult peste alte comunități locale. Ca să facem o comparație, Clujul are un buget de circa 300 milioane euro la o populație de circa 350.000 de locuitori, Oradea are un buget de circa 180 milioane euro la o populație de 200 000 de locuitori, iar de exemplu Iașiul, important centru universitar și mai nou hub de dezvoltare regională, are un buget de circa 160 milioane euro, la o populație de 300 000 de locuitori.
La un calcul simplu, primarul de la Sectorul 1 are la dispoziție 1 120 euro pentru fiecare locuitor plătitor de taxe și impozite locale, cel de la Cluj 860 de euro, primarul de la Oradea 900 euro, iar cel de la Iași 530 euro. Bugetul este unul generos care ar trebui să asigure celor care locuiesc aici o calitate a vieții ridicată.
Resursele Sectorului 1, așa cum se regăsesc pe site-ul instituției, au fost repartizate în anul 2019 către: învățământ (20%), locuințe și dezvoltare publică (20%), asigurări și asistență socială (15%), cultură/recreere/religie (15%) și către protecția mediului (13%). Trebuie ținut cont că la nivelul Bucureștiului costurile cu regia de transport în comun (STB), cu agentul termic (fostul RADET, actuala Termoenergetica), marile parcuri (Herăstrău, Cișmigiu în sectorul 1), infrastructura pe marile bulevarde sunt suportate de bugetul Primăriei București, astfel sectoarele sunt net avantajate față de celelalte orașe mari.
Datele Eurostat ne indică faptul că Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la nivelul regiunii București-Ilfov este undeva la aproape 80% din media UE și aproape dublu față de celelalte regiuni din România, ceea ce mă face să extrapolez și să afirm că PIB/locuitor în Sectorul 1 este peste media UE. PIB-ul este indicatorul relevant cu ajutorul căruia se măsoară bunăstarea și calitatea vieții. Mergând pe același raționament, dacă valoarea PIB/ locuitor în regiunea București-Ilfov este circa 95% din regiunea metropolitană Lisabona, 85% din regiunea metropolitană Varșovia, 87% din regiunea Budapesta pot afirma că locuitorii din Sectorul 1 stau mai bine ca regiunile europene menționate și teoretic ar trebui să aibă acces la servicii publice de calitate cel puțin la nivelul altor capitale europene.
Sigur, cifrele de mai sus sunt doar orientative, dar zic eu sunt încurajatoare, atât timp cât resursele bugetare sunt folosite eficient există potențial de dezvoltare cu acces la servicii administrative de calitate. Locuiesc în Sectorul 1 de fix 19 ani și aici mi-am petrecut în totalitate fix jumătate din viață. Aici mi-am finalizat studiile, aici m-am dezvoltat uman și profesional, aici am muncit mare parte din acești ani. În toți acești ani orașul și sectorul s-au dezvoltat, nu putem nega acest lucru. Plecând de la cifrele care arată că resurse bugetare există, se poate mai mult ? Putem fi dacă nu o capitală cu adevărat europeană, cel puțin un sector cu adevărat european? Eu zic ca da, se poate, Capitala Capitalei merită mai mult, o administrație mult mai eficientă, mai responsabilă și mai aproape de nevoile locuitorilor.
Nota: Dintr-o regretabilă eroare, în versiunea inițială a articolului cifra privind populația municipiului Cluj-Napoca era incorectă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pe langa faptul ca e cel mai scump oras din tara ( totul este scump), bubuie a smecherie, impresii, fitze, combinatii si manevre!
Cluj-Napoca colcaie de coruptie si birocratie, asta ca sa nu scriu mai multe!
Restul...e manipulare si multa minciuna!