Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lovitura de cap a Soranei

Sorana Cîrstea este cea mai talentată jucătoare din actuala generație a tenisului românesc. Am mai spus asta, stârnind inevitabile iritări, o repet. Nu numai pentru că a învins-o în două seturi pe Alison Riske, avansând în optimile de finală ale Australian Open, ci și pentru tenisul pe care s-a adunat să-l joace după lungi eclipse.

Talentul nu e de ajuns ca să câștigi un meci după altul – pentru victoria într-un Grand Slam e nevoie de 7 în serie. Loviturile Soranei sunt excepționale, forehand, backhand, serviciu, smeci, volé, toată problema ei este psihicul. Echilibrul interior, pe care l-a pierdut de atâtea ori, pare să-l fi regăsit acum, la Melbourne.

Ea face lovituri câștigătoare, multe spectaculoase, în orice meci. Rezultatul e dat însă de numărul de greșeli neforțate pe care le comite. A făcut puține în meciul cu americanca Riske, o jucătoare ofensivă, shotmaker. Nu s-a pierdut cu firea când, după un prim set câștigat la galop, 6-1, a fost condusă cu 3-1 în setul 2. A servit foarte bine, în ciuda dificultăților pe care le-a avut cu umărul, încheind meciul cu un as.

Faza care descrie cel mai bine starea de spirit a Soranei s-a petrecut la 3-3. Alison vine la fileu împingând un volé adânc în cros, Sorana sprintează și agață mingea la limită, aruncând-o în lung de linie, Alison interceptează și voleiază în partea opusă, Sorana țâșnește formidabil în cursă inversă și agață din nou in extremis, Alison se sperie pur și simplu de aceste recuperări miraculoase și trimite slab pe centru, de unde Sorana expediază un passing perfect, cu reverul invers, în stil Andrei Pavel, ridicând tribunele în picioare.

Deci: determinare, deplasare, dibăcie, toate la maximum.

Totuși, meciul cel mai bun de până acum al Soranei rămâne victoria împotriva „câinelui” Carla Suárez Navarro, jucătoare de super anduranță și regularitate, cap de serie nr. 10, genul de adversară care o incomodează cel mai mult.

În turul 4, Sorana va întâlni o atacantă, fie Muguruza, fie Sevastova. Cu care se va bate parte-n parte, pe contre. Și la cum arată acum Sorana, sunt șanse mari să facă încă un meci de excepție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult