Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ludovic Orban: Aseară m-am întors la 9:30 la guvern și nu am găsit pe nimeni. Cine e leneș, cine s-a obișnuit să ia leafa fără să facă nimic va trebui să plece

Ludovic Orban - sedinta de Guvern Foto Facebook/Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri la ședința noului Executiv că este nevoie de modificarea ritmului de lucru în instituțiile publice și a relatat că marți seară s-a întors la Guvern și nu a găsit pe nimeni.

„Sunt clare câteva priorități pe care le aveți cu toții. Aseară m-am întors la 9.30 la guvern și nu am găsit pe nimeni. Trebuie să înțeleagă lumea că trebuie schimbat modul de lucru. Atâta timp cât ministrul sau premierul muncește, orice om care e chemat să își atingă obiectivele care sunt stabilite trebuie să fie la muncă. Trebuie schimbat ritmul de muncă, și oamenii să înțeleagă că suntem în serviciul cetățeanului și că fiecare angajat al oricărei instituții publice are obligația de a rezolva toate problemele pe care le are de rezolvat”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a cerut miniștrilor să dea drumul la audit și să fie pregătiți, după adoptarea OUG, pentru noi hotărâri de guvern de organizare și funcționare a fiecărui minister în parte, adăugând că funcționarii leneși vor trebui să plece.

„Gândiți structuri simple, eficiente, păstrați doar oamenii competenți, dedicati servirii interesului public, care vor să participe la aplicarea programului de guvernare. Cine e leneș, cine s-a obișnuit să ia leafa fără să facă nimic va trebui să plece, mai devreme sau mai târziu”, a adăugat  premierul Orban.

Premierul a cerut stoparea „simulacrelor de concursuri” la care s-a dat drumul pe ultima sută de către fosta guvernare. 

„E foarte important să demarăm procedura de curățare a institutiilor publice de cei care nu si-au exercitat functiile de demnitate publică asa cum trebuie”.

„Deja am început să semnez decizii. Aștept să fac febră musculară de la semnat decizii de demitere ale secretarilor de stat, consilierilor de stat, secretarilor și a celorlalte categorii de funcții care depind de ministru si de premier. Trebuie să readucem competența, profesionalismul, integritatea în fruntea instituțiilor publice. Să terminăm cu pilăraia și nepotismul. Am semnat ieri niște decizii, băiatul lui, băiatul lui, băiatul lui, si asa mai departe. Se vor vedea, când vor fi publicate în Monitorul Oficial”. a mai spus Orban.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Teodora check icon
    Domnul Orban exprima prost o idee bună. De ani de zile ne înfuriem constatând că miniștrii, parlamentarii nu sunt la serviciu, 4 ani trag chiulul si apoi iau pensii speciale.
    Eu nu îi plâng si nici ei nu ar trebui să se plângă daca uneori trebuie să stea mai mult la serviciu.
    Ideea nu este sa stea mult si degeaba, ci în situații de criză sa isi merite banii. Asa cum arata Romania acum, este nevoie sa lucreze mai mult.
    Probabil ca nu era nevoie ca în prima lor zi de lucru sa stea până la 9.30. Orban a exagerat. Dar eu prefer sa exagereze în direcția asta, decât în cealaltă.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Chiar si cand eram simpatizant PNL nu mi-a placut de dl. Orban. Motivul este ca din cand in cand o cam ia pe aratura cu tot felul de declaratii ciudate. Cred ca ii place sa se auda vorbind sau crede ca energizeaza masele?! M-as mira
    Acum cand este pe cai mari - prim ministru - cea mai mare functie pe care o va avea vreodata, chiar ca vorbeste gura fara el.
    Acesta declaratie in stil patriotic - comunist ca trebuie sa facem si sa dregem si ca uite eu imi sacrific timpul si la 21:30 sunt la birou si voi angajatii mei sunteti acasa la ora aceasta nu este numai absurda, imorala, dar cred ca si ilegala dpdv legislatia muncii.
    Daca este sa intram la bani marunt, ssa facea si el cand era ministru al transportului. Pai daca si atunci muncea 24 din 24 unde sunt km de autostrazi din perioada Orban?!
    La aceasta as mai adauga si cea referitor la: "o sa ma doara mana la cate demiteri vreau sa semnez in perioada urmatoare", seamana cu epurarea din anii '50.
    Unul din motivele prin care guvernele PSD nu au fost populare in ultimii ani a fost si faptul ca nu aveau nici o decenta in comunicare. Avem asteptari mari de la guvernul PNL si mai ales de decenta si profesionalism.
    Dl. Orban, haideti sa terminam cu declaratii de campanie electorala pentru parlament si sa ne aratati ca sunteti profesionisti. decenti si mai ales orientati spre rezultate nu vorbe.
    • Like 1
    • @ Nume
      Ești cu pluta...
      • Like 1
  • M0sh0o check icon
    Ce program de lucru are afișat la intrare Palatul Victoriei? Că io unu' kiar nu știu. Aia lucrează în trei schimburi, două sau doar unul? Au măcar un sindicat, ceva? Mă gândesc la ăia de la curățenie și de la pază sau ceva.. Dar și la ăia care manevrează la hârtii pana face prim-ministrul febra musculara de la atâtea semnături...
    • Like 1
  • Daca n-ar fi de plans, am putea râde cu Ludovic cel ludic.
    • Like 2
  • Daca n-ar fi de plans, am putea râde cu Ludovic cel ludic.
    • Like 0
  • Din tot articolul majoritatea sa oprit la munca peste program la ora 9:30
    Se vede ca notiunea de target nu este agreeata de populatie dar vrem schimbare gen Caragiale
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Maron_S check icon
      In munca moderna nu trebuie sa stai pana la 21:30 sa iti faci target-ul. Sa vedem ce-o zice vinerea dupa 12, cand deja tot aparatul din guvern e cazat la ora aia (munte/mare:) ). Programul se termina si vinerea la 17 -18;00 (dupa caz) nu tre sa stea lumea pana la 21:30 martea. Bai oameni buni, asta e picat din cer?, pe cine punem in locul astora de-au plecat???
      • Like 2
    • @ Victorin Borsciov
      hai, no, serios? si care era targetul? Adica daca se astepta ca guvernul sa fie doldora de oameni, nu inseamna ca le-a dat ceva nerealist de lucru? Deci nu e nevoie sa dam oameni afara daca e atat de munca, nu?
      Asta daca nu cumva a sta peste program este un target in sine.
      • Like 1
  • Maron_S check icon
    inca 1-2 din astea si iarasi scoate PSD ul 45% la anu' .
    De unde pana unde trebuei sa fie lumea la serviciu la 21:30 ? Dar paznicii nu sunt si ei oameni ? :) Lucrez in mediu privat da' cand ii aud ca au venit sa de oameni afara imi suna ca naiba. Fa-le management de performanta si lasa-i sa plece pe cei care nu vor sa munceasca. Pe cei care vor sa munceasca si fac treaba buna tine-i acolo ca e nevoie de oameni. Mai usor cu datu' asta afara !
    • Like 0
  • Bunul plac al șefului fără expertiză în organizarea muncii, deși nu asta a vrut să ne spună proaspătul premier, dar asta ne-a arătat. Cu cât șeful are mai multe toane și este mai imprevizibil cu atât este mai ... șef, subordonații trebuie să fie luați prin surprindere, să se simtă în permanență vinovați că nu au fost în măsură să prevadă toanele șefului. Hai că începem bine.
    • Like 1
  • În liberalul "The Economist", numărul din 5-11 oct. 2019, există o recenzie la cartea "The Ethical Capitalist", scrisă de Julian Richer, carte în care întreprinzătorul englez spune, între altele, tocmai asta: că niciodată nu i-a plăcut teza statului la serviciu zi de vară până-n seară...
    • Like 2
  • topala check icon
    Sa inceapa primul ministru Orban sa dea afara oamenii cu bube in cap din ograda proprie. Il are pe consilierul de SPECIALITATE al primarului penelist de Buzias,este vorba de Toma Dan,un fost urmarit general,un fost condamnat cu executare pentru fals si uz de fals. Se ascundea pe granita dintre Germania cu Elvetia si dormea la moteluri gen Formula 1 unde nu se cereau acte.Pana la urma s-a predat si si-a ispasit condamnarea pe Popa Sapca . Ca si salar primeste 5400 lei,luna de luna ! !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult