Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Magyar nu e vinovată

Cristian Tudor Popescu

Prinzându-i cu pantalonii în vine, președintele Iohannis a expediat PSD-ului un șut în testicule. Acesta e rezumatul peripeției autonomiei secuiești în Parlamentul României.

Președintele Camerei Deputaților și al PSD, M. Ciolacu, s-a dovedit mai degrabă tembel decât trădător de țară. A lăsat să ticăie bomba murdară plantată regulat de udemeriști ca să fie dezamorsată, dar să arate că se află și ei în treabă. A lăsat-o, de altfel, toată deputățimea din Cameră, în cap cu PSD. 

Domnul Ciolacu poate să se jure că n-a vrut să vândă Ardealul, dar nu poate s-o facă în numele PSD, partid cu cazier în ce privește înțelegerile antinaționale cu UDMR – dacă ar fi să ne amintim doar declararea zilei de 15 martie Zi Națională a maghiarilor din România, la paritate cu 1 decembrie. Și e ridicol ca un șef PSD să-l dea pe CV Tudor drept exemplu de xenofobie și minciună: „Cornel” a fost amicul de suflet al pesediștilor de-a lungul vremii, iar ciracii lui au transformat în anii din urmă PSD într-un PRM cârdășit cu UDMR.

Ceea ce nu face mai puțin stridente și politicianiste declarațiile domnului Iohannis. Cel mai puțin spre deloc îmi place zicerea disprețuitor-acuzatoare în maghiară la adresa PSD. „Jó napot kívánok, Pésede!” face din limba maghiară marca trădării de țară – v-ați dat cu ungurii, nu mai înțelegeți românește!

Cum ar fi să i se răspundă președintelui, la întrebarea pusă de domnia sa, „Jó napot, Ciolacu (Bună ziua, Ciolacu), oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?”, cam așa:

„Gutu-te-n tag, Iohannis, oare ce v-a promis Șparanghela Merkel în schimbul românilor sclavagiți la arbait în Germania?”. 

Limba maghiară e frumoasă și curată. Limba germană e frumoasă și curată. Așa este și limba română, așa sunt toate limbile Pământului. Dacă aș mai avea o viață, le-aș învăța cu drag pe toate. Limba unui popor nu e vinovată pentru felul în care o schingiuiesc și o spurcă gurile politicienilor.

Folosind limba maghiară ca noroi de dat în adversari, jigniți limba română și bunul simț al românilor, domnule președinte!

P.S.

În vreme ce încăierarea politică între guvizi se reia în forță de unde au lăsat-o covizii, 15 mai vine spre noi cu mai mulți morți și mai mulți săraci pe zi. Luminița de la capătul tunelului, să nu fie o lumânare...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Traim timpuri interesante . Ce mai aflam ? Ca Senatul Romaniei ,unde PSD-ul detine majoritatea , a aprobat tot tacit (oare de ce ?) ,un alt proiect al UDMR si anume modificarea codului administrativ in care este prevazut ca limba mghiara sa devina obligatorie in institutiile publice din Harghita si Covasna ptr. ca ei acolo sunt majoritari.Proiectul a fost mai intai avizat pozitiv de Comisia juritica din Senat unde PSD este majoritar si presedinte al comisiei .cine ar putea fi ,daca nu chiar Serban Nicolae . Mare dreptate are dl. C.T.P, , magyar nu e vinovata.
  • Like 2
  • @ Mihai Romanciuc
   Iată și a doua trădare de stat a psd-ului. Avem și numele unei mari lichele și anume "avocatul" lui Iliescu, voicu, acea porcină ce se visa ministru de interne, șerban nicolae șoferul de casă al borfașului voicu,( nu-i mai țin minte celalalat nume al ipochemului). Deci e clar nu a fost o "neglijență" ci trădare si vânzare de țară cu premeditare. Plutonul de execuție pentru psd si adunătură de trădători udmr,alde, pro românia.

   • Like 1
 • Prea bun finalul domnule Cristian Tudor Popescu. Atât de bun încât n-am putut trece fără a mă abate cu un comentariu. Aveți prețuirea mea.
  • Like 0
 • Sunt profund dezamăgit după ce am văzut "cap limpede" de vineri 1 mai. Se pare că ctp nu se mai controleaza. L-am apreciat, l-am considerat demn de a "deschide ochii", am intrat în polemici, uneori cu un limbaj dur, cu contestatarii lui, pentru care, acum, mă văd nevoit să-mi cer iertare, unora, dar după " discursul acuzator" la adresa președintelui iohannis, referitor la nemernicia comisă de psd, la trădarea națională din camera deputaților ma vad nevoit sa am mari indoieli cu privire la integritatea lui, de ori ce fel. Nu domnule Popescu. Îmi permit să contest tot ce ați spus, referitor la asta. Nu aveți dreptate. Negați un fenomen arhicunoscut ungurii visează, nu de ieri de azi ci de la sfârșitul celui de al doilea război mondial, când au fost învinși odată cu germania, e drept că au fost aliați loaiali, nu ca românii, dar asta este o altă discuție, la recuperarea transilvaniei pierdute, în mod nedrept, abuziv zic ei. Poate pe undeva au dreptate. Nu le țin partea. Așa că, în mod cert, udmr cu acordul și susținerea budapestei a încercat eternul troc cu psd, în vederea întoarcerii psd la putere, împreună cu nimicurile, lichelele alde și mai nou frustratul ponta, această caricatură de politician, provenit din cloaca psd și dat afară de dragnea, altă creație monstruoasă a psd/pcr. Psd a mers pe principiul, bine cunoscut românilor, (ah câte proverbe si principii definitorii/degradante are acest popor) " iuțeala de mâna și nebăgarea de seamă ". Parțial a reușit. Vinovat este iohannis ca, prin discursul său, le-a stricat " ploile" și i-a afundat și mai mult în scârnă, acolo de unde provin și unde le este locul.
  În ceea ce privește limbajul "diplomatic" al lui victor orban,, premierul ungariei, de fapt autocratul la momentul acesta, nu trebuie luat în considerație. Tine de "diplomație" adică de ipocrizie, fățărnicie, perversitate. Probabil, probabil că nu îndrăznește, nu au îndrăznit niciodată ungurii, să ridice ochii in fața nemților. Acest "diplomat", când va avea ocazia, va lovi necruțător, cum au mai facut-o, în poporul român nu in iohannis pe față.
  În concluzie cred și mai mult în neamț, apreciez deplin curajul afirmațiilor făcute de el, nu regret că l-am votat , pe el și PNL. Este de apreciat de asemenea cum au guvernat până acum ținând cont ca se confruntă cu o molimă și că au preluat țara după ce a fost devalizată de banda de tâlhari psd alde, udmr care nici acum nu se potolesc, profitând încă de majoritatea in adunătură de paraziți numită parlamentul româniei. Fără a avea nici un drept, continuă cu pomenile electorale, înglodând și mai mult țara în datorii, cu denigrările și minciunile. Deci cred că psd este capabil să dezmambreza țara, " vanzand " ardealul ungurilor. Și cred în cinstea lui iohannis care a demonstrat, incaodata caracterul germanic.
  Totul, din partea psd udmr&complicii nu a fost o neglijență sau eroare de comunicare ci trădare națională. Până nu se vor scoate din parlament "partidele" pe criterii etnice, alo ccr!!!! dormi???, nu se va ridica pragul de intrare la 15-20%, ca să nu se mai pripășească toate scursorile, eventual stabilirea la doua partide în parlament, nu vom scăpa de "piața" politică.
  • Like 4
 • Cu alte cuvinte, Presedintele a avut dreptate, dar consilierii trebuiau sa-i forjeze un alt discurs...

  Ei, na!

  (Desigur, doamnele de salon si domnii acceptati de ele, vor alt limbaj. Dar daca imi aduc bine aminte, "La Marseillaise" nu a prins in saloane. PSD -se pare ca si UMDR, fratele mai mic al PSD, pentru aplicatii locale- nu inteleg decat limbajul placutelor. Se pare ca a fost destul de decent, din acest punct de vedere, Presedintele.)

  Nu cumva este un moft, sa zica si ei ceva? Saracutii... Mai indulcesc pilula.
  Intotdeauna se vor gasi pete in soare... Depinde de interese.

  In rest, "nagyon jó".
  • Like 5
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   Nu va suparati, ati scris: "foarte bine". Probabil ati vrut sa spuneti "numai bine":minden jot kivanok ([va doresc]). Limba maghiara este foarte greu de invatat, eu stiu numai rudimente...
   • Like 0
 • Stimate Domnule Cristian Tudor Popescu,
  Sincer sa fiu, am asteptat foarte mult reactia Dvs. legata de acest subiect.
  Nici nu stiu cum sa incep. Va urmaresc si va stimez foarte mult !
  De mult, poate niciodata nu am ramas asa stupefiata si fara cuvinte cand am auzit ce spus Dl. Johannis. Inteleg perfect de ce a facut. Cand este nevoie de niste voturi in plus, intotdeauna in Romania cartea nationalismului atrage. Toti recurg la asta. Dar, tu, in calitatea de presedinte al Romaniei, la fel minoritar ca si toti ungurii din Romania recurgi la asta.? Sa jignesti in halul asta? Sa minti si sa aberezi ca Ungurii vor sa fure Ardealul? In secolul 21? Poftim? Atat de prost nu poate fi un presedinte de tara, deci ma intreb oare cu tot consilierii cum au permis sa spuna asa ceva.? Oare asta o fi o Romania normala gandita de Dl. Johannis?
  Sunt trist. Sunt dezamagit. Intotdeauna am militat ca trebuie sa ramanem in tara ca sa facem tara asta mai buna. Pur si simplu nu mai cred asta si nu voi mai indemna pe niciun tiner sa ramana in tara in care presedintele tarii il face pe minoritarii tarii cetateni de rangul doi. Ba ma mult, il umileste in ultimul hal.
  Adevarul este ca nu gasesc cuvinte sa-mi exprim dezamagirea,

  Istvan

  • Like 0
  • @ Albu Istvan
   Sunt roman 100% de multe generații, dar vă dau dreptate. Îmi pare sincer rău pentru atitudinea acestui președinte inconștient și pentru jignirea adusă etnicilor maghiari din România. Totuși sper că timpul va mai șterge din supărare și veți fi mai încrezător că alt președinte va fi mai bun pentru toți cetățenii României, inclusiv pentru tovarășii noștri etnici maghiari. Deci o atenție mai mare la vot nu ar strica pe viitor.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Dan check icon
   stimabile ! Nu inteleg , ce fel de roman 100% ? Cand spui ce ai spus ,nu prea se p[otriveste,! In ce tara ,, normala,, ai mai vazut sa fie ,,stat-n--stat ? Caci asta vor sa faca , Separarea tinutului secuiesc ,de restul tarii Cu adm ,proprie cu armata proprie ,probabil si monedat etc esi cine mai stie ce le trece prin cap Ca sunt plini de ura si dusmanie ,,Intentionat ,,,baga , batul prin gard ,, si flutura steagurile unguresti alaturi de carpa secuiasca ,in mai maj oraselor ,Cristuru-secuiesc,,odorhei,,etc etc,,Cine nu-i lasa in pace sa traiasca in liniste si pace ?????? Ei au provocat mereu si vor mai provoca cat li se va permite !!! Acum am inteles ca ticalosul de serban nicolae a r fi aprobat o hotarare prin care L,,hungureasca sa fie limba oficiala in toate localitatile cu 20% bozgori !!! Ce mai spui de aceste aspecte stimabile ,,,roman 100%,,??? Dar cu romanii pierduti in acele zone ? Ce se va intampla ? Caci oricum ei stiu si trebuie sa stie ungureste ,caci altfel nu pot trai printre ei ! Au foarte multe drepturi si libertati acordate S-au facut foarte multe restituiri fraudiuloase cu cladiri istorice,, terenuri agricole ,paduri care au fost in posesia marlor grofi in anii 1700 ,dar uita mostenitorii ca ,,guvernele de atunci le-au acordat despagubiri serioase , Daca pana si ,senilul laszlo tokes ,recunoaste ca ,,;; li s-au acordat prea multe drepturi ,prin scolarizarea in limba maghiara ,iar copii lor numai stiu romaneste si nu vor putea lucra printre romani la firmele romanesti etc etc,,
   • Like 2
  • @ Dan
   Eu am răspuns doar punctual lui Albu Istvan, adică doar în legătură cu jignirea din partea președintelui. Bineînțeles știu și eu ca oricine că există separatism și revizionism maghiar și noi ar trebui să ținem piept acestora cu orice preț. Dar nu despre asta era vorba în propoziție. Eu nu amestec lucrurile. Nu a fost în realitate nicio cedare a Ardealului ca să mă revolt sau să sar în bocancii de soldat direct în iureșul luptei. A fost doar o inepție prezidențială fără nicio noimă, care a jignit pe mulți, în special dintre maghiari, dar chiar și români, inepție față de care am luat și eu poziție și am empatizat cu cei jigniți. Punct.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Inconștient ești tu javră trădătoare, lingău împuțit. Plutonul este și pentru tine și toți de-o teapă.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Și cum poți să aprobi ticăloșia lui istvan? Știi pe dracu. Nu știi nimic în afară de slugărnicie și ipocrizie.
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Aoleu! Hai ca m-am speriat de plutonul tau de executie format din cei ca tine: imbecili cu minti infierbantate si care au nevoie sa sara la beregata ca sa se racoreasca. Ce argumente, ce discutii asezate sa port eu cu tine? Am facut tot posibilul, de aia am scris asa de mult (mai mult decat pentru oricine), am fost cinstit si sincer, am fost civilizat in timp ce le luam peste bot, am incercat sa ma abtin sa raspund cu acceasi moneda (desi e greu, sa stii), am explicat si am adus argumente. Dar tu nu vrei argumente, nici nu recunosti argumentele cand le vezi, tu vrei doar "sange" si nu poti comunica decat cu cei care au aceeasi boala mintala ca si tine. Doamne fereste ca toti patriotii din tara asta sa fie ca tine! S-ar alege praful de tot ce-i bun.
   Acum ca sa n-o mai lungesc ca n-am cu cine (de unde nu e nici Dumnezeu nu cere) iti zic ca te voi ignora complet din acest moment. Poti sa sari, sa musti, sa spurci cat vrei pe mine sau pe oricine de pe platforma asta, pentru mine esti inexistent, esti... DELETE - a se citi DILIT :) :) :)
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Ați ajuns, cei ca tine, de o imbecilitate dăunătoare. Să încerci sa împaci "și capra si varza" este caracteristic vouă. Sunteți niste buruieni otrăvitoare. Slugarnicii prevăzători ca tine au încurajat banditismul. Spui de argumente? Crezi că toate justificările tale aiuristice sunt argumente? Revezi-ti postările și, poate, o sa-ți dai seama de prostiile pe care le-ai scris. Deși nu cred. Îmi pare rău că m-am lăsat antrenat în această mizerie de "polemică". Da, eu urăsc psd-ului, de la apariție, sub toate denumirile. Da, consider această adunătură de trădători vinovați, in primul rând, de ruinarea și aservirea țării, de fuga unei părți a populației pentru a putea subzista. Toate în timp ce ei și vasalii lor și-au tras privilegii cu nemiluita, pe spinarea amărâților care încearcă să trăiască cu un mușuroi de lipitori în spinare. Dacă nu vezi asta înseamnă că ești dintre ei căci după scriere, trebuie să recunosc, nu ești prost. În schimb ești lichea. Nici un om de bun simț nu poate agrea psd, alde, sau pro ro. De udmr nu mai vorbesc, a fost așa mereu și așa va rămâne.
   • Like 0
 • Domnule CTP care politician ar rezista când i se ridică mingea la fileu? Sinceră să fiu, pentru câte ne-a făcut și ne face PSD-ul prin diverșii săi reprezentanți și pentru câte ne-a făcut PSD în ultimii trei ani în colaborare strânsă cu UDMR, dl. Ciolacu a încasat prea puțin. La soiul acesta de oameni nu funcționează eleganța și buna creștere ci ironia groasă. O știți mai bine decât mine.
  • Like 10
  • @ Stroe Adriana
   Dan check icon
   Domnul Presedinte Johanis nu are de ce sa ceara scuze ,maghiarlor ,ptr ca nici PNL si nici Presedintia nu a provocat acest scandal ,Sa ceara scuze cel care ,a provocat, Ei au ,,aruncat cu piatra,,, Referitor la tonul folosit ! Romanii de buna credinta ar trebui sa aprecieze ,, ptr ca gestul lor l-a revoltat ! Care roman ,ar fi facut acest lucru ? basescu a stat la masa cu victor O.. si a baut bere ,apoi le-a dat un rasp..potrivit ca;;
   ---Veti avea atata autonomie in tinutul secuiesc ,,cat este la Caracal !Punct. Domnul Presedinte Johanis a fost revolat pur si simplu !
   • Like 2
  • @ Stroe Adriana
   Chiar așa: câte (rele) v-a făcut și vă face PSD-ul? dar concret, nu alegații. Este, văd, o modă să joci în picioare PSD-ul fără niciun argument. Iar UDMR a fost de-a lungul timpului mai mult de dreapta decât de stânga, chiar dacă a făcut blaturi cu toți. In plus cum puteți să insinuați că TOȚI votanții unui partid sunt de proastă factură? Dacă Dvs. judecați simplist numai în termeni de 1 și 0 sau alb și negru credeți că toți din țara asta sunt atât de limitați? N-aveți, așa, nicio dilemă în concepții? Ce bine că ne-am lămurit, PNL este raiul pe Pământ iar votanții lui niște deștepti și civilizați iar PSD e intruparea diavolului iar votanții săi niște proști, necizelați, necivilizați, de cea mai joasă speță. Ca în povești, cu binele și răul clar separate. Păcat că oamenii care se cred deștepți (deși nu știu nici pe ce lume sunt) cred în povești din astea livrate de propaganda securistă.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Bai cum poți fi atât de fariseu!? Cate rele a făcut psd? Numai rele, nimic bun. Chiar ești prost sau ticălos?
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Din momentul în care ai pus această întrebare: "cate rele vă face psd-ul", nu mai trebuia discutat cu ține. Sincer, regret că m-am revoltat pe cineva " nevinovat", aparent. Gata.
   • Like 0
 • Mda! Pt ca mi-ati raspuns mai multi, va raspund si eu ``la comun``. Sunt votant, USR, dezaprob categoric politicile PSD de cand ma stiu. Dar nu sunt defel sustinatorul neconditionat, deci subiectiv, al celorlalti. Din simplul motiv ca majoritatea celorlalti este formata din politicieni de aceeasi teapa cu psd-istii. Si atunci sunt cu ochii mereu pe ei, analizand obiectiv si taxand la sange procedeele psd-iste ale partidelor care ``se vand`` a fi diferite. Pt ca faptele lor demonstreaza ca, in esenta, sunt la fel, urmaresc acelasi obiectiv, castigul electoral, prin manevre politicianiste murdare, manevrand masele cu mari carente intelectuale si culturale. Si vad, din pacate, si pe acest site personaje care se amagesc intr-o maniera naiva ca sunt diferiti de psd-isti. In realitate sunt din acelasi aluat, Daca vrei sa analizezi obiectiv o situatie, o fapta, o declaratie, nu o faci prin comparatie, urmarind sa-i gasesti scuze ab initio, caci nu mai esti neutru si impartial. Nu ma intereseaza cum este PSD, atunci cand analizez gafa impardonabila a lui Iohannis. Nu pot sa-i accept lui Iohannis strategia josnica de a manipula cetatenii neinformati si fanatici, doar pt a izbuti o mica victorie politica. Un presedinte de stat nu se comporta in felul asta, nu se coboara la nivelul ordinarilor, demonstrand abilitati de ordinar, pt a castiga capital politic. Nu, pt ca presedintele statului are un cu totul alt rol decat acela de a purta razboaie politice. Mai ales in perioada starii de urgenta. Grav este ca fanaticii presedintelui nici macar nu observa ca cei manipulati nu sunt votantii PSD, astia sunt atat de rudimentari ca nu sunt interesati de ce face PSD in Parlament, ei ii voteaza oricum. Cei manipulati si manevrati poltic in cazul asta sunt chiar fanaticii pesedintelui. Dovada ca i-au cazut in plasa si ii gasesc scuze, cand ar trebui sa se revolte fiindu-le insultata si minima bruma de inteligenta. Adica accepta declaratii perfide si mincionoase din partea presedintelui pt a pierde PSD din capitalul politic. Asta este o dovada vadita de carente intelectuale, culturale, de educatie etc. In cazul de fata, este evident ca Iohannis a lansat informatii false. In cazul asta este evident ca PSD nu a votat si nu a urmarit niciodata adoptarea, cu atat mai putin prin vot, a unui astfel de proiect normativ. Repet, de adoptarea tacita a proiectului in cauza se fac vinovati, pt neglijenta si dezinteres, toti deputatii care compun Camera Deputatilor, atat psd-sti, cat si pnl-isti etc. De fapt, neglijenta deputatilor a fost influentata in speta de vaditul dezinteres cu privire la acest proiect manifestat de catre Guvernul PNL. Este simplu pt cei care vor sa se informeze sa afle istoricul acestui proiect si, astfel, sa afle ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a solicitat punctul de vedere al Guvernului (PNL) cu privire la proiectul in speta inca din data de 7 februarie, pt ca Guvernul sa se pronunte, anterior datei de 25 martie (cand expira termenul de dezbatere si vot, dupa care se considera adoptat tacit), in sensul sustinerii sau nu a proiectului de catre Guvern (asta este procedura). Or, Guvernul, demonstrand un vadit dezinteres cu privire la acest proiect (ca si PSD), trimite punctul de vedere negativ în 16 aprilie 2020, adică aproape la trei săptămâni după ce trecuse termenul de adoptare tacită. Concluzia, PNL, ca si PSD, au tratat neglijent si dezinteresat acest proiect, eventual stiind ca nu ar avea niciodata vreo sansa sa fie votat, adoptat si promulgat ca act normativ. Iar, presedintele tarii ce face? Omitand intentionat erorile/viciile de procedura (neglijenta pe scurt) ale deputatilor laolalta (PSD, PNL etc.) si refuzand sa vada tardivitatea raspunsului emis de catre Guvern cu privire la proiect (grav ar fi sa nu fi se fi inetersat, caci asta ar demonstra si incompetenta), lanseaza dezinformari ieftine cum ca PSD ar vinde Ardealul. Mizerabil! Dar sunteti liberi sa inghititi mizerii si sa va lasati manipulati si insultati intelectual. Eu nu. Sa fim sanatosi cu totii!
  • Like 3
  • @ Paco Raceanu
   „De aceeași teapă”cu PSD- iștii nu pot fi decât alți PSD- iști!
   În prealungul dv. punct de vedere demonstrați un greu pardonabil complex de superioritate.
   • Like 4
  • @ aurora oncescu
   Exact, structural si mental nu sunt diferiti de psd-isti, doar colorati politic diferit. In preascurtul d voastra pdv, demonstrati un, de inteles, complex de inferioritate.
   • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   Sa dea Dumnezeu sa fim sanatosi la minte si la trup , iar d.lui presedinte ceva mai multa intelepciune ! nota 10 ptr. analiza dvs !
   • Like 0
  • @ Popescu Gabriela
   Va multumesc, doamna! Sa fim sanatosi!
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   Dan check icon
   Complex de superioritate,,nu poate fi si superior !Orice roman de buna credinta ,ar fi procedat la fel ca Domnul Presedinte ,!
   • Like 1
 • Salutari & sanatate tuturor . Vorbe . Vorbe . Din tot noianul de vorbe - ale Presedintelui , ale domnului CTP , ale televiziunilor , luarile noastre de pozitie , etc . , se releva un FAPT : Prin trecerea tacita a proiectului de lege initiat de catre UDMR , s-a creat un precedent juridic ,dragi prieteni ! In Istorie , asta va ramane ... A , sa nu uit : alaturat , un domn sau doamna , observa ca Ungaria este un stat mediu spre mic , etc . ,, - asa este , intr-adevar - insa si Israel , este un stat mic , dar ce Stat ! Initial avand 2-3 milioane , astazi cca 10 mililioane , reuseste sa tina cu botul pe labe cateva sute de milioane de arabeti , scuzati , va rog , reformulez - reuseste sa tina in expectativa armata , intreaga lume araba ... Ungaria si ungurii , prin multele si marile calitati pe care le au , spre asta tind sa ajunga !
  • Like 8
  • @ Luigi Cosma
   Dan check icon
   D-le Luigi Cosma ,, a compara Israelul cu ,,,Ticalosia Hungureasca , este o mare enormitate, si diferenta mare ,Doar atat se potrivesc un pic ,,la smecherie ,, Sa nu uitam ca in Palamentul American maj. politicienilor sunt de origine evreiasca , Dar sa revenim la ,,sovinismul nostru autohton , Iesirea Domnului Presedinte Johanis , mi s-a parut absolut una normala fata de situatia creeata de ,, Tembelii din psd , care s-a prostituat cu cei din udmr ,ca sa faca ..?Ce ??
   --Inca o incercare ticaloasa si fara lipsa de minim patriotism ! Sa promita ungurilor niste drepturi totall anticonstitutionale ! Prin acesta actiune psd-ul a pierdut si ce a mai avut.. Au facut ca si jucatorul de la poker ,care in lipsa de bani si-a pus in joc ,,nevasta ,, Ca in fond ,ce mai au de pierdut ? Apreciez ca foarte buna ,,prezenta de spirit si afirmatiile Domnului Presedinte Johanis,,La agresiune verbala , cum sa mai raspunzi ? Cu domni ,te comporti domneste iar cu prostiii , prosteste !!
   • Like 6
  • @ Dan
   "Sa nu uitam ca in Palamentul American maj. politicienilor sunt de origine evreiasca"... musai sa nu uitati asta. 9 senatori din 100 si 27 din 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor e ditamai majoritatea.
   A, da, am uitat: a durat 5 minute sa ma documentez.
   • Like 0
  • @ Luigi Cosma
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Nu Israelul reuseste sa tina in expectativa armata intreaga lume araba, ci USA. Elimina suportul USA din spatele Israelului si acesta dispare maine.
   • Like 2
  • @ Dan
   Mai, rahati valahi, Ungaria se intindea din Pannonia pana la Nistru pana la 1241. Daca Latzcu Voda catolicea Moldova la 1372 va salutam demult din mers si din fatza. Asa insa sram ca fraierii la un loc cu tot smecherul obraznic escroc analfabet valah. Cand te tragi din soldati romani abandonati, deveniti de nevoie pastori (uita'te ca lui Becali nu ii e rusine cu tot cu rozariul ala in mana), cand ai bafta porcului sa obtii o tzara alungand pe altul din ea, cand altii (catalani, kurzi, basci, scotieni etc.) n’au, cand iti creezi o istorie mincinoasa pentru asta, atunci te mai si abtii de la rabufnit si ur^t pe altii care ti’au construit si ti’au dat de’a gata. Macar din bun simt totusi.
   Dar da, poporul nu are.
   Romania actuala este o constructie nesincera exclusiv in favoarea regiunilor sudice care au si confectionat identitatea asta dupa 1848 special pentru asta – si exclusiv in detrimentul celor nordice. Tot asa se si repartizeaza si mandria in raport cu identitatea asta. O Romanie puternica va trebui renegociata din temelii si populata de un popor cu bun simt cel putin.
   • Like 0
  • @ Eduard Antoniu
   Hunii au ajuns până la porțile romei, de unde, contra cost, aș asemui-o cu șpaga din ziua de azi, plătită mărimilor bune, s-au retras în Panonia. Poate vreți teritoriul respectiv! Or fi fost ei până la Nistru, nu zic ba, doar pe acel drum au venit din pustiurile mongoliei, dar, se pare că nu au avut forța să stăpânească o asemea întindere. Acolo au dat peste unii tot din neamul lor, dar nu ai lor tatarii, la fel de sangerosi. Si sa nu-i uitam pe slavi, alti navalifori din pustiurile asiei. Cu ajutorul Austriei, după anul 1000 s-au "stabilit" unde populația autohtonă era mai "rară" și divizată în mici clanuri. Nu au putut tine piept sălbaticilor sângeroși huni. Aveau pe cap tătarii,slavii, toti cu pretentii de stapani. Să nu uităm ca țara românească, moldova, s-au coagulat 300 de ani mai târziu, anul 1300. Deci, dacă au fost goniți au fost pe bună dreptate, dar nu se compară tratamentul aplicat lor cu tratamentul lor.
   • Like 0
  • @ Eduard Antoniu
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Daca analizezi mai bine situatia o sa iti dai seama ca in conditiile actuale si ungurii si valahii o sa dispara de pe harta curand din pricina natalitatii dezastroase. Iar ca interese suntem mai apropiati intre noi decat cu diferiti asiatici sau africani. Adica acum e timpul sa admitem ca toti din regiunea asta am avut ghinion din punct de vedere istoric si sa formam o alianta gen Intermarium cum si-a imaginat-o polonezul ala destept.
   • Like 0
  • @ Eduard Antoniu
   Dan check icon
   Stimabile ,,mai invata Gramatica L.Romane si Istoria Romaniei ,cea ,adevarata si nu cea ,,modificata din cartile de istorie a copiilor din scolile unguresti !! Si poate va schimbati parerea ! Iar ,,despre valahi ,,lasati maI ,,loson , ca tot din mana lor mancati o paine si fam ,!!
   • Like 0
 • Citat putin cosmetizat din titlul unui film clasic creionat pe intelesul mahalalei politice romanesti : " Acei oameni minunati si frustrarile lor zburatoare " ! cu referire aluziva ironica desigur la cei care-si dau concursul in fiecare zi si ne streseaza vietile - homidus politucus romanos. O zi buna !
  • Like 1
 • Problema nu sunt comunitatea de unguri din România.... Ci problema e partidul care se zice ca ii reprezinta... Dar nu pe ei... Ci pe guvernul ungar.... Îmi cer scuze dacă am jignit pe cineva... Dar eu sunt din Covasna și credeți-mă ca amicii mei maghiari nu au aceeași părere ca UDMR
  • Like 2
  • @ Laurentu Vasile
   Dan check icon
   CTP ,,ii place sa puna ,,benzina pe focul care mocneste de multa vreme ,,in ograda ungurilor !!!
   • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult