Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Marcel Ciolacu: Dacă guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție

Marcel Ciolacu - guvern

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu acordat Der Standard că dacă Austria va continua să se opună aderării țării noastre la spațiul Schengen, România va da în judecată guvernul austriac la Curtea Europeană de Justiție, iar „Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”.

Întrebat de jurnalistul publicației austriece cât de scump ar putea fi pentru Austria un astfel de proces, Marcel Ciolacu a răspuns că, potrivit calculelor autorităților române, este vorba de un prejudiciu de cel puțin două procente din produsul intern brut. 

„Dar cel mai rău dintre toate este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că în mod normal statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. Croația a solicitat să se alăture în urmă cu aproximativ patru sau cinci ani. România și Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut asta”, a spus Marcel Ciolacu în interviul pentru Der Standard.

„Veto-ul exprimat de Austria nu ține de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul #Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! #România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru.

Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”, a scris vineri pe Facebook Marcel Ciolacu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aș vrea să văd o confruntare în justiție Austria-România, dar să fie chemați Ciolacu și Nehammer ăla la bară - greu de realizat totuși ( apropo, Hammer înseamnă ciocan, ce o însemna ciolac nu știu)
  Am citit azi răspunsul ministrului de externe austriac la acuzațiile României, principalul contraargument a fost numărul mare de emigranți ilegali ajunși în Austria- prin Bulgaria, România și Ungaria.
  Bănuiesc că doamna a dat cifre corecte- dar în ceea ce privește procentul de vinovăție pentru fiecare din cele trei țări rămâne de discutat. Eu unul ,scârbit de minciuna și corupția din România ultimilor ani ( ani mulți, că au fost și înainte de '89 ) cred că avem și noi partea noastră de vină. Nu văd ce interese ascunse ar avea neamțul ăla să ne pună bețe în roate,mai ales că ei au afaceri consistente în România. Mai degrabă guvernanții ascund gunoiul sub preș și dau vina pe alții.
  Aș dori, sincer, să greșesc în aprecierile mele și alții să fie vinovați ,nu românii.
  Dar cum pot crede altfel - gunoiul, rectific, nu îl ascundem sub preș , îl aruncăm pe terenurile virane, la marginea pădurilor, prin parcările de pe șosele și - oribil, de neiertat- pe traseele montane! Poate unora le va părea exagerat ce spun dar eu dacă aș avea putere de decizie la Bruxelles le-aș impune românilor: domnilor, curățați țara de gunoaie!
  După aia, mai vorbim și de Schengen...
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult