Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Marcel Ciolacu: Dacă guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție

Marcel Ciolacu - guvern

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu acordat Der Standard că dacă Austria va continua să se opună aderării țării noastre la spațiul Schengen, România va da în judecată guvernul austriac la Curtea Europeană de Justiție, iar „Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”.

Întrebat de jurnalistul publicației austriece cât de scump ar putea fi pentru Austria un astfel de proces, Marcel Ciolacu a răspuns că, potrivit calculelor autorităților române, este vorba de un prejudiciu de cel puțin două procente din produsul intern brut. 

„Dar cel mai rău dintre toate este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că în mod normal statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. Croația a solicitat să se alăture în urmă cu aproximativ patru sau cinci ani. România și Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut asta”, a spus Marcel Ciolacu în interviul pentru Der Standard.

„Veto-ul exprimat de Austria nu ține de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul #Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! #România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru.

Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”, a scris vineri pe Facebook Marcel Ciolacu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aș vrea să văd o confruntare în justiție Austria-România, dar să fie chemați Ciolacu și Nehammer ăla la bară - greu de realizat totuși ( apropo, Hammer înseamnă ciocan, ce o însemna ciolac nu știu)
    Am citit azi răspunsul ministrului de externe austriac la acuzațiile României, principalul contraargument a fost numărul mare de emigranți ilegali ajunși în Austria- prin Bulgaria, România și Ungaria.
    Bănuiesc că doamna a dat cifre corecte- dar în ceea ce privește procentul de vinovăție pentru fiecare din cele trei țări rămâne de discutat. Eu unul ,scârbit de minciuna și corupția din România ultimilor ani ( ani mulți, că au fost și înainte de '89 ) cred că avem și noi partea noastră de vină. Nu văd ce interese ascunse ar avea neamțul ăla să ne pună bețe în roate,mai ales că ei au afaceri consistente în România. Mai degrabă guvernanții ascund gunoiul sub preș și dau vina pe alții.
    Aș dori, sincer, să greșesc în aprecierile mele și alții să fie vinovați ,nu românii.
    Dar cum pot crede altfel - gunoiul, rectific, nu îl ascundem sub preș , îl aruncăm pe terenurile virane, la marginea pădurilor, prin parcările de pe șosele și - oribil, de neiertat- pe traseele montane! Poate unora le va părea exagerat ce spun dar eu dacă aș avea putere de decizie la Bruxelles le-aș impune românilor: domnilor, curățați țara de gunoaie!
    După aia, mai vorbim și de Schengen...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult