Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Marcel Ciolacu: Dacă guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție

Marcel Ciolacu - guvern

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu acordat Der Standard că dacă Austria va continua să se opună aderării țării noastre la spațiul Schengen, România va da în judecată guvernul austriac la Curtea Europeană de Justiție, iar „Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”.

Întrebat de jurnalistul publicației austriece cât de scump ar putea fi pentru Austria un astfel de proces, Marcel Ciolacu a răspuns că, potrivit calculelor autorităților române, este vorba de un prejudiciu de cel puțin două procente din produsul intern brut. 

„Dar cel mai rău dintre toate este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că în mod normal statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. Croația a solicitat să se alăture în urmă cu aproximativ patru sau cinci ani. România și Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut asta”, a spus Marcel Ciolacu în interviul pentru Der Standard.

„Veto-ul exprimat de Austria nu ține de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul #Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! #România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru.

Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”, a scris vineri pe Facebook Marcel Ciolacu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aș vrea să văd o confruntare în justiție Austria-România, dar să fie chemați Ciolacu și Nehammer ăla la bară - greu de realizat totuși ( apropo, Hammer înseamnă ciocan, ce o însemna ciolac nu știu)
  Am citit azi răspunsul ministrului de externe austriac la acuzațiile României, principalul contraargument a fost numărul mare de emigranți ilegali ajunși în Austria- prin Bulgaria, România și Ungaria.
  Bănuiesc că doamna a dat cifre corecte- dar în ceea ce privește procentul de vinovăție pentru fiecare din cele trei țări rămâne de discutat. Eu unul ,scârbit de minciuna și corupția din România ultimilor ani ( ani mulți, că au fost și înainte de '89 ) cred că avem și noi partea noastră de vină. Nu văd ce interese ascunse ar avea neamțul ăla să ne pună bețe în roate,mai ales că ei au afaceri consistente în România. Mai degrabă guvernanții ascund gunoiul sub preș și dau vina pe alții.
  Aș dori, sincer, să greșesc în aprecierile mele și alții să fie vinovați ,nu românii.
  Dar cum pot crede altfel - gunoiul, rectific, nu îl ascundem sub preș , îl aruncăm pe terenurile virane, la marginea pădurilor, prin parcările de pe șosele și - oribil, de neiertat- pe traseele montane! Poate unora le va părea exagerat ce spun dar eu dacă aș avea putere de decizie la Bruxelles le-aș impune românilor: domnilor, curățați țara de gunoaie!
  După aia, mai vorbim și de Schengen...
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult