Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Marcel Ciolacu și Viktor Orban au discutat despre introducerea unui tren de mare viteză între București și Budapesta

Marcel Ciolacu - Viktor Orban

Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Viktor Orban și Kelemen Hunor/ Foto: gov.ro 

Proiectul unui tren de mare viteză (TGV) care să circule între București și Budapesta a fost unul dintre subiectele discuției dintre premierul Marcel Ciolacu și prim-ministrul ungar Viktor Orban, potrivit unor surse consultate de Digi24.ro și Hotnews.ro.

„Cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări”, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al guvernului, după întrevederea dintre Marcel Ciolacu și Viktor Orban, care face o vizită privată în România. Comunicatul oficial nu oferă alte detalii despre proiect.

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro și Hotnews.ro că proiectul la care face referire comunicatul de la guvern este cel al unui TGV - tren de mare viteză care să lege capitalele celor două țări. Aceleași surse menționează că în PNRR există fonduri pentru dezvoltarea acestui proiect care presupune și construirea unei căi ferate aferente.

„This is the beginning of a beautiful friendship. (Acesta este începutul unei frumoase prietenii)”, a scris miercuri pe Facebook premierul ungar, care a postat și o imagine de la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Cateva considerente:
    - noi nu suntem in stare sa facem o infrastructura ca trenurile sa ia ceva viteza, daramite mare vitez:)
    - tren de mare viteza catre Budapesta? Pentru cine? Cine o sa vrea sa mearga la Budapesta cu trenul in afara de maghiarii din Transilvania si eventual turistii straini?
    - „This is the beginning of a beautiful friendship"- o fi inteles dl. Ciolacu ce a vrut sa zica Victoras? Sunt curios ce "friendship" o sa mai fie dupa discursurile de la Tusnad...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult