Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Marketplace de idei. Beds Place, un business început cu 15.000 de lei care a ajuns la vânzări de peste 500.000 de euro în mai puțin de doi ani. „Rar se întâmplă să treacă o zi fără o comandă online”

La nici 26 de ani, Salehi Mosen a pus pe picioare un business care a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro, în primul an complet de activitate. Nu a fost nevoie nici de o idee originală, și nici de o investiție prea mare. Tânărul antreprenor a identificat o categorie de produse pe care să le facă foarte bine – paturi tapițate și alte obiecte de mobilier derivate – și un canal de vânzare care să-i ofere o expunere cât mai mare.

În vara lui 2019 lista primele produse Beds Place în eMAG Marketplace și încheia anul cu o cifră de afaceri de aproximativ 90.000 de euro. Încurajat de evoluția vânzărilor de anul trecut, Salehi Mosen vrea să investească acum aproape 300.000 de euro în construcția unei fabrici proprii în Bacău, pentru a-și mări capacitatea de producție și a se extinde pe piețe din Europa.     

„Am început singur, cu o investiție de 15.000 de lei”

În urmă cu doi ani, Salehi Mosen lucra împreună cu tatăl său în atelierul de mobilă al acestuia, după ce renunțase la Facultatea de Medicină Dentară din Iași pentru că își dăduse seama că nu i se potrivește. Făceau numai mobilă la comandă și numai în zona Bacăului, iar el își dorea mai mult. Așa că a hotărât să-și deschidă propria firmă și să facă paturi tapițate și alte produse din această categorie, care să poată fi transportate. O condiție esențială pentru a-și crea premisele unei extinderi la nivel național.

A investit 15.000 de lei în materie primă și s-a apucat de lucru. În primele 2-3 luni a lucrat singur, inclusiv duminica, și și-a perfecționat tehnica urmărind tutoriale pe YouTube și primind sfaturi de la tatăl său. A făcut 6-7 modele pentru că avea nevoie de fotografii reale pentru promovarea online, și le-a listat apoi pe eMAG Marketplace. A fost singura oară când a avut un stoc, pentru că ulterior a lucrat numai pe bază de comenzi. Iar asta i-a asigurat o creștere „sănătoasă” a business-ului pentru că nu și-a blocat banii, chiar dacă sunt 2-3 clienți pe lună pe care îi pierde pentru că nu sunt dispuși să aștepte 10-12 zile pentru livrare.

„Prima comandă pe eMAG am primit-o la 5 zile după ce mi-am deschis contul. Am fost foarte încântat. Am sunat clientul, am ambalat produsul și l-am trimis. Numai că în timpul transportului, a fost distrus. Așa că am făcut alt pat și, de data asta, l-am ambalat mult mai bine dându-mi seama unde greșisem prima dată, și a ajuns cu bine la client”, povestește Salehi Mosen.

„Dacă îmi făceam propriul site, nu avem bani să mă promovez”

Înainte de listarea în eMAG, tânărul antreprenor începuse o colaborare cu un magazin de mobilă din Iași. A renunțat însă în scurt timp pentru că primea tot mai multe comenzi prin platforma de e-commerce, dar și prin Facebook.

„Dacă îmi făceam din prima propriul meu site, nu mă știa nimeni și nu aveam bani să mă promovez astfel încât să devin vizibil. Mi-am dorit să colaborez cu o companie mare în care oamenii să aibă încredere să comande, un loc unde să mă vadă cât mai mulți. Iar acum, rar se întâmplă să treacă o zi fără să am o comandă online”, spune Salehi Mosen.

În prezent, volumul comenzilor a ajuns la 100-150 de paturi lunar, iar 90% dintre acestea vin online, din eMAG Marketplace, dar și de pe alte platforme. De Black Friday a vândut 350 de paturi. Antreprenorul din Bacău colaborează și cu un revânzător din Tulcea, dar onorează și comenzi venite din zona HoReCa, în special pentru banchete, tabureți și fotolii.

„Am fost contactat de mai mulți revânzători, dar momentan a trebuit să-i refuz pentru că nu am capacitate de producție. Avem cerere dublă față de cât putem produce. Puteam să mai angajez 4-5 oameni, dar nu știam ce se va întâmpla în pandemie, care nu m-a afectat, dar m-a speriat. Am considerat că e mai bine să merg la sigur până se așază lucrurile. Nu poți să angajezi pe cineva și după câteva luni să-l dai afară”, explică antreprenorul din Bacău, care în prezent are 10 angajați, în marea lor majoritate cu vârsta de peste 40 de ani, „pentru că aceștia sunt mai serioși și te poți baza pe ei”.

„Am fost refuzat de 6-7 bănci pentru că firma nu avea 2 ani vechime”

Încă de la începutul anului trecut, Salehi Mosen avea în plan să își extindă business-ul încurajat de rezultatele obținute după primele șase luni. Condiția era ca mai întâi să reușească să-și dubleze cifra de afaceri în 2020. Și pentru că vânzările au depășit cu mult estimările, antreprenorul a început să caute finanțare.

„Am fost refuzat de 6-7 bănci, inclusiv de banca cu care colaboram, pentru că firma nu avea 2 ani vechime. Am găsit în cele din urmă și am obținut un credit de aproximativ 300.000 de euro pentru cumpărarea unui teren de 1.000 de metri pătrați și pentru construcția unei fabrici. Astfel voi avea o mai bună organizare logistică și voi putea crește capacitatea de producție”, spune Salehi Mosen, care estimează că până în vară va putea produce 200-250 de paturi pe lună, iar ulterior la 600.

În prezent, antreprenorul se află în negocieri cu o companie prin intermediul căreia vrea să ajungă pe piețele din Polonia, Cehia și Slovacia, și estimează că în 2021 va ajunge la o cifră de afaceri de un milion de euro.

Salehi Mosen spune că la succesul său au contribuit echipa pe care o are, pentru că producția merge și în absența lui, dar și grija pentru satisfacția clienților, care, dacă sunt mulțumiți, te recomandă mai departe. O componentă la fel de importantă este însă și pasiunea cu care faci un lucru, dar și multă muncă.

„De când am deschis compania, nu mai știu ce înseamnă să stai și să bei o cafea liniștit la restaurant. Și seara, când sunt acasă, mă gândesc ce produse să mai fac, cum să-mi optimizez producția, să-mi scad cheltuielile și să-mi cresc profitul, sau pe ce platforme să mai intru. (…) Eu acum trebuie să muncesc pentru că lucrurile merg bine și trebuie să profit de acest moment, chiar dacă cunoscuții mei îmi spun că sunt un copil bătrân”, spune antreprenorul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bravo domnule, ai avut curaj. Succes in continuare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult