Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Peste 15.000 de persoane au protestat duminică în București și mai multe orașe din țară. „Ei cu hoții, noi cu toții!”. Manifestanții susțin independența justiției

Protest 10 decembrie - foto Dan Mihai Bălănescu

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Peste 15.000 de persoane au protestat duminică seara în toată țara față de modificarea legilor justiției. 10.000 de oameni au demonstrat Capitală. În București protestul a început în jurul orei 18:00. Între primii manifestanți prezenți în Piața Victoriei s-au numărat liderii opoziției. Dacian Cioloș (președinte Platforma România 100), Ludovic Orban (președinte PNL) și Dan Barna (președinte USR) au ajuns la protest după o întâlnire comună, alături de reprezentanți ai mai multor organizații civice. Manifestații au loc duminică seara și la Brașov, Bacău, Iași, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Galați, Timișoara, Craiova, Sibiu.

Un marş de comemorare a Regelui Mihai I era anunţat pentru duminică, la ora 18:00, în Capitală, urmat de un protest faţă de actuala guvernare în Piaţa Victoriei. Manifestaţii antiguvernamentale au fost anunţate şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi în diaspora, la Londra, Milano şi Paris, potrivit News.ro.

UPDATE În fața Guvernului mai erau la ora 22:00 circa o sută de persoane.

UPDATE La ora 21:00 protestatarii din Piața Victoriei și-au aprins luminile de la telefoanele mobile și au cântat imnul „Deșteaptă-te, române”. 

UPDATE Sibiu - peste 3.000 de oameni pe străzi într-un marș de susținere a Justiției. „Nu suntem o nație de hoți", aceasta e cea mai strigată lozincă. Minus 5 grade Celsius, ora 20:12.

UPDATE Numărul demonstranților a ajuns la aproximativ 16.000 de persoane la nivel național. În fața clădirii Executivului sunt 10.000 de oameni (sursa Digi24)

UPDATE Numeroase forțe ale jandarmeriei se află în zona Pieței Victoriei. Circulația pe Bdul Kiseleff este blocată de un camion al jandarmeriei, dotat cu garduri laterale. Un cordon de jandarmi călare blochează de asemenea accesul pe Kiseleff.    

UPDATE Aproape 13.000 persoane sunt în stradă în toată țara. Circa 8.000 de oameni în Capitală, 2.000 la Cluj-Napoca, 1.500 la Sibiu, 1.000 la Timișoara.

UPDATE 1.000 de oameni sunt în stradă în Timișoara. „Crăciun fără hoți!”, „De Crăciun o bucurie, Dragnea la pușcărie!”, se scandează. 

UPDATE Peste 10.000 de persoane sunt în stradă în București și mai multe orașe din țară.

UPDATE Filosoful Mihai Șora, în vârstă de 101 ani, protestează duminică seară la Iași. „Oamenii trebuie să nu înceteze protestele, să nu accepte o guvernare cu care nu sunt de acord. Oamenii nu ies degeaba în stradă”, a spus reporterilor Mihai Șora. 

UPDATE Câteva sute de oameni sunt în stradă la Constanța

UPDATE În Piața Victoriei numărul demonstranților crește pe măsură ce trece timpul. În jurul orei 19:00 în fața clădirii Guvernului sunt adunați circa 5.000 de oameni. Oamenii scandează: „PSD, ciuma roșie!”, „DNA să vină să vă ia!”. „Justiție, nu corupție”. Manifestații au loc duminică seara și la Brașov, Bacău, Iași, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Galați, Timișoara, Craiova, Sibiu.

UPDATE Traficul auto a fost deviat. În Piața Victoriei sunt 4.000 de protestatari.

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

UPDATE 3.000 de oameni sunt în Piața Victoriei (sursa Digi24).

UPDATE 300 de oameni sunt în stradă în Cluj-Napoca. La Galați 50 de protestatari sunt în fața prefecturii și scandează „Hoții”. Oamenii sunt nemulțumiți de modificările la legile justiției și spun că aceste modificări readuc justiția sub control politic.

UPDATE Tot mai multe persoane se adună în centrul Capitalei. Circa 500 de persoane sunt în Piața Victoriei, potrivit Digi24.

UPDATE În Piața Victoriei au ajuns mai mulți politicieni de la PNL, USR și reprezentanți ai Platformei România 100. Dacian Cioloș (președinte Platforma România 100), Ludovic Orban (președinte PNL) și Dan Barna (președinte USR) sunt în Piață, unde au ajuns după o întâlnire comună cu reprezentanți ai mai multor organizații civice.

UPDATE Zeci de protestatari au ajuns în Piața Victoriei. Jandarmii îi izolează cu garduri de protecție. Manifestanții scandează „Ei cu hoții, noi cu toții!”

ȘTIREA INIȚIALĂ

„În memoriam Regele Mihai I. Ne strângem în Piața Victoriei cu drapele tricolor marcate cu doliu. Marș comemorativ până la Piațeta Regelui, pe Bulevardul Kiseleff. Aprindem candele. Ne întoarcem în Piața Victoriei și protestăm împotriva hoților din Parlament”, se arată în anunțul marșului de comemorare.

„Este începutul dictaturii hoţiei în România şi e doar o chestiune de timp până când se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu şi a lui Adrian Năstase, furtul din banii noştri va redeveni normă acceptată şi nepedepsită a comportamentului politic, iar hărţuirea magistraţilor independenţi va fi un fapt cotidian. Noi toţi vom continua să sărăcim şi să trăim într-o ţară fără spitale, fără şcoli sau autostrăzi, în care fiecare dintre noi este bătaia de joc a unor autorităţi publice abuzive, incompetente şi corupte. (...) Haideţi să ne apărăm dreptul la libertate şi demnitate, drept atât de greu câştigat. Maşina de vot PSD, ALDE, UDMR continuă să ne macine libertatea, pe care noi avem datoria să o apărăm pentru noi şi pentru copiii noştri”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului creat de 11 organizații civice.

19.000 de persoane s-au arătat interesate de eveniment, iar peste 8.000 și-au anunțat participarea.

„Dacă proiectul de modificare a statutului magistraților devine lege, independența procurorilor va fi eliminată, judecătorilor și procurorilor li se vor îngrădi dreptul la critică și cel la liberă exprimare, magistrații vor putea fi anchetați de comisii parlamentare, iar magistrații trimiși în judecată vor putea continua să judece și să „împartă dreptate”. La fel, dacă proiectul de modificare a legii ANI va trece de Parlament, zecilor de parlamentari care au folosit bani publici să-și plătească ilegal rudele li se vor șterge cu buretele interdicțiile aplicate de ANI și confirmate de instanțe”, se mai arată pe pagina de Facebook a organizatorilor protestului.

Manifestaţii antiguvernamentale sunt anunţate şi la Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Bistriţa, Braşov, Brăila, Constanţa, Craiova, Cluj, Galaţi, Iaşi, Petroşani, Ploieşti, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Apel către elite.

  Domnilor, România, poporul român are nevoie, mai mult ca niciodată, de prezența domniilor voastre în agora !
  Lăsați la o parte liniștea căminelor dumneavoastră, masa de scris, universul cărților, erudiția ideilor savante, eseistica operelor culturale. Țara are nevoie de prezența dumneavoastră în stradă acum, alături de generația oamenilor tineri, dinamici, motorul societății de azi și de mâine, împreună cu cei ce-și doresc o viață demnă și decentă, aici, acasă, în țara lor. Plecați urechea la îndemnul, testament, al Majestății sale regele Mihai: " țara nu am moștenit-o de la străbunii noștri, ci am luat-o cu împrumut de la copiii noștri ".
  Domnilor, Pleșu, Liiceanu, Patapievici, Victor Rebengiuc, Tismăneanu și toți cei nenumiți aici, urmați exemplul filozofului Mihai Șora pe care cei 101 ani de viață nu-l împiedică să fie în agora !
  • Like 0
 • Ma amuza cum parlamentarii din opozitie nu initiaza motiuni de cenzura, nu depun plangeri la DNA - desi asa le cere fisa postului pentru care sunt platiti regeste. Ei ies in strada sa vada poporul si sa le voteze urmatorul mandat.

  De ce nu depun plangeri la DNA, nu convoaca un referendum, nu lanseaza motiuni de cenzura ?

  Dara PSD este atat de corupt, prin cai legale putea fi inlaturat si pedepsit in cateva zile. In schimb noi avem un circ ce dureaza de aproximativ un an, cu costuri mari pentru economie, doar fiindca opozitia e ocupata cu castigarea de capital electoral.
  • Like 0
 • "Dacă proiectul de modificare a statutului magistraților devine lege, independența procurorilor va fi eliminată," Procurorii sunt, cf constitutiei acestei tari, subordonati Ministrului Justitiei! Nu au cum sa fie independenti, ei sunt avocatii statului! Nu sunt de capul lor!
  • Like 0
 • Flo check icon
  Justificata reactia celor care au iesit in strada; nu vad insa justificata iesirea membrilor opozitiei in strada; ei trebuie sa fie uniti si sa faca o reala opozitie in Parlament, nu in strada! Asa, maine vor iesi si cei de la putere in strada .....si ce rezolvam!?
  • Like 0
 • Update: 300000 de ''ceva' sunt ''undeva' si protesteaza impotriva a 'ceva' cu rezultat 'nulla' !
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   dalex check icon
   Nulla este rezultatul guvernarii stapanilor tai !
   • Like 0
 • Ipocrizia PSD-ului nu cunoaște limite !

  Astăzi 10 decembrie a.c., la Craiova, filialele PSD au organizat un miting, nu de protest împotriva "statului paralel", ci de omagiu adus defunctului rege Mihai I al României. În fruntea cohortei de bocitoare aduse din tot judetul, nimeni alta decât Olguța Vasilescu, cea care și-a desăvârșit educația politică la școala de partid a tribunului Vadim Tudor, cel care-l batjocorea pe regele Mihai în imundele publicații 'România Mare' și 'Tricolorul'. "Bâl, bâl ", era apelativul regelui pe care Vadim îl folosea ori de câte ori făcea referire la rege. Tribunul și partidul său România Mare, erau avangarda pe care Ion Iliescu o utiliza în anii '90 pentru defăimarea și discreditarea Casei Regale, a regelui Mihai însuși. Ei bine, la această gotescă școală de partid a studiat tainele politicii fostul primar al Craiovei, Olguța Vasilescu. Membru de vază al PSD-ului, actualul ministru al muncii în guvernele Grindeanu-Tudose, uită probabil că partidul din care face parte își are sorgintea în partidul comunist, ale cărui căpetenii, în epocă, l-au izgonit pe rege din țară, l-au ținut sub observația Securității mai bine de o jumătate de veac, iar în anii '90 îl hăituiau pe rege la venirea acestuia în țară. Azi, cu o ipocrizie fără margini, din banii municipalității, cumpără și depun coroane de flori în piața tricolorului, împrumutând-uși figuri pioase, cernite.
  • Like 0
  • @ Bajea George
   "Ipocrizia (PSD-ului) celor din Piata Victoriei nu cunoaște limite !"
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Poti sa latri cat vrei pe aici stimabile, stim ce hram porti si nici nu vei influenta opinia vreunui republican. Motivul este foarte simplu: suntem multi traiti "p-afara" si avem educatie. DIn aia pe bune, nu doctorate la xerox.
   • Like 1
  • @ Radu Andrei Malica
   Noi "stim ce hram porti" ! In ceea ce priveste educatia trebuie facuta distinctia intre instructie si educatie. Atat.
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Am "instructia" de a avea o gandire libera spre deosebire de unii care posteaza pe aici.
   • Like 1
 • Poate ca n-ar trebui sa le amestecam.
  Sunt lucruri total diferite, mai ales ca avem exemplul Craiovei, unde, la un bust necuratat al Regelui Mihai, si-a adus turma olguta, prostituata politica binecunoscuta.
  Caci dovada mai clara ca neocomunismul exista, este acea ceata incolonata la comanda.
  N-am mai vazut asemenea lucruri de 28 de ani, atunci cand noi toti visam la o democratie adevarata.
  La un asemenea eveniment nu se merge cu turma, la comanda si lista de prezenta. Se merge doar cu inima, si nimic mai mult.
  Rusine si turmei care a insotit-o, intinand acest moment cu gestul lor in care obedienta este mai presus decat adevaratul respect pentru rege, tara si istorie. Inca o data, rusine!
  • Like 0
 • Ce a facut Mihai (nu este rege, caci daor a abdicat) pentru Romania ?

  Sute de mii de tineri romani au murit in razboi pentru el, multi din acei tineri mai mici ca varsta decat Mihai. Iar Mihai a fugit la prima greutate.

  Apoi a venit si a primit palate, castele si mosii.

  Ce a facut Mihai pentru Romania ca sa merite castele de sute de mii de euro.
  • Like 1
  • @ Liviu Dazdrasmygda Lagshmivara
   Mihai a abdicat de placere. Mihai a primit ' palate, castele si mosii' din buzunarul/averea imogatitilor postdecembristi, "Sute de mii de tineri romani au murit in razboi pentru el' nu pentru viata lor mai buna si pentru Romania. "Ce a facut Mihai pentru Romania ca sa merite castele de sute de mii de euro", dar ce-au facut imogatatitii postdecembristi pentru averile lor? Rusine pentru asa o gandire, daca nu partizana si puerila, macar negandita !
   • Like 0
  • @ Liviu Dazdrasmygda Lagshmivara
   Niciodata nu veti putea schimba istoria scrisa in 1947, cu toata propaganda voastra de tip NKVD.

   "Discuția de la Palatul Elisabeta s-a purtat în patru: de-o parte regele și regina mamă, iar de cealaltă Petru Groza și cu Gheorghiu Dej. „Eu sunt în favoarea divorțului” i-a spus prim-ministrul regelui scoțând din buzunar actul de abdicare. Luat prin surprindere, Mihai a cerut 24 de ore timp de gândire. A primit însă doar zece minute. Monarhul trăiește cele mai grele clipe din viața sa. Telefoanele erau tăiate, garda regală arestată, palatul înconjurat de trupe comuniste. Văzând că stă pe gânduri, Groza îi arată regelui pistolul și îl amenință că, dacă nu semnează, va fi o baie de sânge.

   În jurul orei 13 regele semnează actul de abdicare. Câteva ore mai târziu este convocată Marea Adunare Naţională care proclamă Republica Populară."

   Asta e istoria, scrisa negru pe alb, si dovada inca sta in picioare prin povestile batranilor care au scapat gulagului comunist ce a urmat. Regele a primit ce i-au confiscat comunistii, cum au confiscat si alte sute de proprietati care cu greu au fost retrocedate dupa 1990 de ilustrul vostru kgb-ist , ion iliescu.
   • Like 1
  • @ Liviu Dazdrasmygda Lagshmivara
   dalex check icon
   Cum poti sa-i explici unui analfabet cum se rezolva o ecuatie diferentiala ?
   Tot asa este si cu necunoasterea istoriei.
   Tinerii au murit ca sa apere tara mostenita de tine si familia ta si condusa de urmasii lui Iliescu pe care-i pupi in c.r la fel ca inaintasii tai.
   Prostia face casa buna si cu lipsa de educatie, ne "tragem de bracinar" cu "Mihai" ca e democratie nu-i asa ?
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult