Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Medicul care începe să te trateze când nu mai ai nicio speranță: „Este diagnosticul care este, ne apucăm de treabă. Îl luăm pe Dumnezeu în brațe, ne rugăm frumos la el să ne ajute și mergem înainte, că altă cale nu e…” 

Roxana Mustata

Dr. Roxana Mustață este medic specialist în Oncologie Medicală și Radioterapie în Craiova, la Hyperclinica MedLife Sama. În cariera sa a tratat până acum peste 1.200 de persoane.

Nu „luptă” cu cancerul. Ar pierde bătălia. Zi de zi încearcă să negocieze cu el, să găsească un echilibru. Vrea pur și simplu să-l facă pe pacient să iasă de pe frecvența bolii.

Când vine vorba de bolile oncologice, nu există miracole. Pe oamenii în suferință îi ghidează să caute minunile din interiorul lor.

„Posibilitatea să ne vindecăm stă în interiorul nostru. Degeaba așteptăm din afară. Obișnuiesc să le spun pacienților: eu nu pot să te vindec, dar pot să îți creez fereastra de timp, cât să te vindeci singur”.

Componenta psihoemoțională joacă un rol decisiv într-o evoluție favorabilă a bolii.

Cheia succesului, vede dr Roxana Mustață, este obținerea unui răspuns la tratamentele convenționale, până când pacientul își regăsește echilibrul.

Iar remisiuni complete, care durează ani buni, sunt la ordinea zilei. 

„În patologia mea, am avut situații cu paciente cu remisiuni complete după 6 și respectiv 7 ani. Sunt oameni care au reușit să-și regăsească motivația de a merge mai departe. E absolut evident că obținerea remisiunii o poți face, ca medic, dar nu poți să o menții. Doar pacientul poate face asta, el își poate dori suficient de mult”.

„Trebuie să vrei. Eu singură nu pot”

Caută „cheița” fiecărui pacient, partea care îl motivează, astfel încât să își vadă de viața lui și peste 10 ani de la momentul când și-a încheiat tratamentul.

„Eu nu le numesc miracole, le numesc motivarea psihoemoțională a pacientului. Le spun: cred că vrei să îți vezi copilul sau nepotul la grădiniță/ școală/ liceu. Ei, dacă vrei, putem face treaba asta împreună. Dar trebuie să vrei. Eu singură nu pot”.

În telefon are imagini de la pacienții săi „de suflet”, care și-au încheiat tratamentul propriu-zis și sunt în monitorizare. Nu mai știe cum îi cheamă pe toți, dar îi sunt tare dragi. Ei îi trimit mesaje de Paște, de Crăciun, sau poze de la nunți, botezuri ori început de școală.

Boala, un semnal din partea organismului că nu mai tolerează anumite lucruri

Medicul Roxana Mustață vrea cu tot dinadinsul să își facă pacientele să înțelegă că nu trebuie să se lupte cu boala, ci să o accepte și să o ia ca pe un semnal din partea organismului că nu mai tolerează anumite lucruri.

„Când face tomografia de încheiere îi spun: «doamnă, în acest moment nu mai aveți semne de boală, vă rog să vă considerați o persoană sănătoasă și vă rog insistent să nu mai faceti ce ați făcut înainte. Nu știu ce, dar e cert că tot sau ceva din ce ați gândit sau făcut o viață întreagă a condus la rezultatul ăsta. Trebuie schimbat ceva. Schimbați-vă ceva în gândire.» Și își sesizează singure problemele. După ce au trecut prin experiența asta - chimioterapia e un tratament agresiv, dar care beneficiază la ora actuală de foarte multe terapii suportive -, care nu e ușoară, încerc să le fac să înțelegă că nu trebuie să se lupte cu boala, trebuie să accepte boala, să o ia ca pe un semnal din partea organismului că nu mai tolerează anumite lucruri, și să iasă de pe acea frecvență, să iasă din acel tipar de viață”. 

Despre managementul emoțiilor

Pacienții oncologici dispun în România de tratamente foarte eficiente. Pentru stadii precoce, medicul radioterapeut spune că nu își mai pune problema ca supraviețuirea să fie mai puțin de 10 ani, în caz de cancer al glandei mamare stadiul 1, 2 și chiar unele stadii 3.

Eșecul intervine în momentul când boala găsește breșe. Un exemplu: pacientă intrată în remisiune completă sub tratament. S-a întâmplat o nenorocire acasă – soțul a făcut o afecțiune acută și a decedat. După care a repornit evoluția bolii femeii, iar medicul nu a mai putut face nimic. Pacienta nu a mai răspuns la niciun fel de tratament. A căzut emoțional. Studii dovedesc că depresia induce inumosupresie. Scade eficiența sistemului imun, iar boala găsește breșa.

„Pentru mine e absolut evident că această componentă psihoemoțională trebuie menținută de-a lungul timpului. Eu închid terapia la 6 luni maximum, după care vine psihoterapeutul care îl învață pe pacient să își managerieze emoțiile. Se întâlnesc periodic și îi menține psihoterapia”.

Din urmă vine o tânără generație care a avut acces mai mult la ce se face în afară

Dr. Roxana Mustață vorbește despre un sistem de sănătate care se schimbă încet, dar sigur în bine datorită medicilor și asistentelor.

„E absolut evidentă schimbarea în bine. Cine vrea să nege acest lucru, să își ia gândul. Începem ușor să ne îndreptăm către funcționalitatea unui sistem occidental. Ceea ce consider că reprezintă un plus al sistemului medical românesc, așa subfinanțat, cum a fost el o bună perioadă de timp, sunt oamenii. Oamenii care au rămas aici și cei care s-au întors - am foarte mulți colegi care au plecat în străinătate, au învățat, au stat o perioadă acolo, după care s-au întors acasă cu ce au învățat acolo. Eu zic că deja începe să se simtă asta. Vine din urmă o tânără generație care a avut acces mai mult la ce se face în afară”, observă dr. Roxana Mustață, care se simte din ce în ce mai confortabil cu medicii foarte tineri. Cei puțini rămași aici „au început să se miște foarte repede”, au trebuit să facă față la situații multe și dificile.

Comunicarea diagnosticului, provocarea personală

Comunicarea diagnosticului către pacient o consideră cea mai mare provocare. O evoluție bună a pacientului depinde, din experiența medicului, în proporție de 30-50% de modul cum abordează acesta șansele lui de tratament. Colaborarea cu psihoterapeutul - aici e piatra de boltă. E important ca medicul radioterapeut să reușească să facă pacientul să vorbească cu un psihoterapeut, în mod susținut, constant, de-a lungul tratamentului.

O altă provocare pe care o vede medicul Roxana Mustață este legată de administrarea continuă a tratamentelor la pacienți. „În general avem la dispozitie aproape toate moleculele care sunt disponibile pe piața internațională. Problemele sunt de discontinuitate în finanțarea sistemului. Nu sunt afectați toți pacienții, dar există situații în care ba nu sunt suficienți bani, ba molecula nu se găsește pe piață pentru că e prea ieftină și producătorul nu o mai aduce, ba molecula nu se găsește pe piață pentru că au fost probleme la fabricație sau la aprovizionare. Sunt mulți factori care se coroborează. Iar discontinuitățile ne încurcă puțin planurile”, spune medicul. 

Nu te duci la controale medicale periodice, ești bun de plată

Pacienții pot fi determinați să meargă mai des la control, pentru a-și verifica starea de sănătate, printr-o legislație mai strictă, asemănătoare sistemului american, crede medicul. „Dacă tu, pacient, nu te-ai dus la controalele periodice indicate de medicul de familie sau de medicul specialist, în cazul în care ai primit diagnosticul, îți suporți tratamentul din buzunar, pentru că eu te-am rugat să vii mai devreme, iar tu nu ai vrut să vii. A fost alegerea ta, e de asemenea alegerea ta să îți plătesti tratamentul sau parte de tratament în continuare”, vede medicul.

Semnele care arată că pacientul a ieșit de pe „frecvența bolii”

Cele mai mari satisfacții profesionale? „Știți când e momentul de satisfacție maximă? Când pacienta a terminat chimioterapia și știe că va începe să îi crească părul și începe să întrebe: dar pot să îl vopsesc? Doamnă, puteți să îl vopsiți în culorile curcubeului, din punctul meu de vedere. Cum vă trece prin cap faceți-l. În momentul în care începe să se intereseze de vopsitul părului, înseamnă că a ieșit singură din bula de energie negativă și există probabilitate mare ca lucrurile să evolueze bine.”

„M-au întrebat: dar de ce nu spui cuvântul cancer?”

Lumea are o frică de cuvântul cancer. Dr Roxana Mustață consideră că ar trebui să se vorbească mai mult despre această boală. Admite că, până acum câțiva ani, și ea evita deseori termenul, în cabinet cu pacientul. Folosea expresia proces cariochinetic, neoplazie. Apoi a făcut un curs de psiho-oncologie cu echipa de psiho-oncologi de la un centru atașat Cambridge din Londra.

- M-au întrebat: dar de ce nu spui cuvântul cancer?

- Pentru că are conotații negative...

- Da, dar dacă tu nu îi spui omului de la început cu ce se confruntă, el cum își va lua o decizie corectă?

Am un singur moment pe care pot să îl influențez, și acela e ziua de azi. Atât.

Când simte mânia pacienților săi, dr Roxana Mustață le spune: „Este diagnosticul care este, ne apucăm de treabă, că oricum nu avem de unde să știm cum merge. Îl luăm pe Dumnezeu în brațe, ne rugăm frumos la el să ne ajute și mergem înainte, că altă cale nu e. Mai ai altă soluție? Nu. Atunci care e întrebarea? Cred că e un bun moment să sunăm copiii pe care nu i-am sunat, pentru că ne-am certat, să sunam fratele, sora, să îi întrebăm ce fac, cum se simt și dacă mai sunt supărați pe noi. Că uite, supărările astea se duc, și vin supărări mari de-a dreptul. Ne-am supărat pe soră, că ne-am certat pe pământ? Dar dă-l, Doamne, iartă-mă, că pământul rămâne aici. În el intrăm, nu pleacă nicăieri. Și noi nu putem să îl luăm cu noi. Nu pleci decât între 6 scânduri de sicriu. Ce contează dacă sunt din lemn de abanos sau lemn de brad? Problema e cum trăim până la alea 6 scânduri. Ai grijă cum vorbești cu copilul, cum faci să nu te cerți cu fratele, cum te împaci cu lumea. Fii înțelegător, fii mai cu frica lui Dumnezeu. Ziua de ieri mai poți să o mai schimbi? Nu. Atunci învață ce ai de invățat din ea și las-o în pace. Iar fizica cuantică îmi spune că viitorul nu poate fi anticipat. Așa că am un singur moment pe care pot să îl influențez, și acela e ziua de azi. Atât. Hai să ne concentrăm pe ziua de azi.”

„Vreau să schimb un gând al unui om într-o singură zi”

Se descrie drept o persoană credincioasă, dar nu religioasă. A impresionat-o mult un principiu budist - Gândurile noastre generează vorbele noastre, vorbele noastre generează acțiunile noastre, acțiunile noastre generează obiceiurile noastre și obiceiurile ne definesc. „Totul pornește de la gând. Dacă reușesc să schimb mentalitatea unui om pe zi, înseamnă că mâine am șansa să mai construiesc o cărămidă. Atât. Vreau să schimb un gând al unui om într-o singură zi și sunt extrem de satisfăcută, dacă reușesc două, e o zi perfectă. E picătura păsării colibri. Nu vreau să schimb lumea. Vreau să schimb un gând. Atât îmi doresc. Un singur gând”, spune dr Roxana Mustață. Nu vreau să schimb lumea. Vreau să schimb un gând. Atât îmi doresc. Un singur gând”, spune dr Roxana Mustață.

Acest articol face parte din campania Medicii schimbării, un demers MedLife menit să crească încrederea românilor în sistemul de sănătate. Inițiativa aduce în prim plan modelele pozitive din sistemului medical românesc și arată că evoluția se produce din interior, inspirându-ne să avem încredere în profesioniștii care forțează schimbarea de paradigmă. Curajoșii, întreprinzătorii, vizionarii, cei care împotriva lipsurilor sau a lacunelor sistemului reușesc să-l reformeze puțin câte puțin, în fiecare zi.

Medicii schimbării conturează portretele unor medici excepționali și prezintă exemple de bună practică din întreaga țară, atât din sistemul privat, cât și din cel de stat. Povestea pe care tocmai ați citit-o completează seria poveștilor de pe platforma campaniei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „E absolut evidentă schimbarea în bine. Cine vrea să nege acest lucru, să își ia gândul. Începem ușor să ne îndreptăm către funcționalitatea unui sistem occidental."

    Valabil în clinicile private. La stat nici măcar nu există ideea de psiholog care să vorbească cu pacientul după încheierea tratamentului, dar psiholog. Eu nu știu pe nimeni care să se fi tratat de cancer la stat și să fi avut parte de consiliere psihologică.
    • Like 3
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    "Pavilionul Canceroşilor" - de Alexander Soljeniţin. O carte "puternică", profundă şi, deşi greu de crezut, frumoasă. Foarte frumoasă. Este o carte pe care simţi nevoia să o reciteşti după câţiva ani.
    • Like 0
  • Teodora check icon
    Doamna doctor este o persoana empatica, așa cum dorim sa fie medicii.
    Altceva mă intrigă. Când e vorba de cancer lucrurile par sa stea așa: daca scapi, e bine, daca nu, e vina ta, că nu ai gândit pozitiv, că nu ai schimbat în viața ta acel ceva care a adus boala și pe care nimeni nu știe să îl detecteze. Este ca și cum tratamentele nici nu ar conta. Daca trebuie să îl iau pe Dumnezeu în brațe, mă simt pierduta....
    Repet, nu ii reproșez nimic doamnei doctor, pare un om extraordinar.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult