Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Medicul Valeriu Gheorghiță demontează fake-news-ul „savantului” de Facebook. Cum se face în realitate vaccinul anti-Covid

Valeriu Gheorghiță

Foto: george Călin/ Inquam Photos

În bula AURită a Facebook-ului, circulă un videoclip din timpul administrării primei doze de vaccin anti-Covid în România. După ce comentează cadrele cu pregătirea dozei pentru administrare, vocea din off a unui „Român cu spirit de observație foarte dezvoltat!” emite zicerea care ar vrea să răstoarne ordinea mondială: asistenta Mihaela Anghel a fost „împunsă” în braț cu „sirinca (sic!) goală”. Unul dintre cei 13.000 de oameni care au distribuit videoul publicat de Mircea Ionescu, este Olivia Steer, care scrie: „Eu am văzut înregistrarea de 3 ori și nu îmi vine să cred… Voi ce vedeți & și ce credeți?”.


În acest fake news, comentatorul clipului încearcă să își convingă audiența că nu-i lucru curat că la prepararea dozei sunt folosite două seringi și că în seringa cu care îi este administrat vaccinul Mihaelei Anghel nu s-ar afla, de fapt, nimic. „Uitați-vă ce face în continuare acest medic. Scoate serul cu vaccin cu tot, pentru că și vaccinul trebuie să fie la număr, ca să dovedească că au sticluțele goale, că au făcut atâtea vaccinuri, Și uitați-vă, fiți foarte atenți, ce se face de acum încolo, încă două mișcări.

Practic, a scos serul cu vaccin cu tăt și se face că mișcă sticluța de vaccin, că urmează să scoată din nou. Dar interesant e că nu-l mai scoate cu aceeași sirincă, care nici nu mai există. A pus sirinca jos, ia o altă sirincă, Se face că trage, dar nu mai are nimic în sticlă, nimic. Pune dopul și dă la cealantă care îi face injecție. Și acuma e acuma, o să vedeți că nu are nimic în sirincă. Ați văzut? Nimic nu mai are. (...) Nimic n-a fost pe sirincă. A împuns-o puțin cu acul”, susține vocea din off. 

Valeriu Gheorghiță: „Seringa, evident, nu este goală”

Cunoscut sub denumirea comercială de Cominarty, vaccinul anti-Covid produs de Pfizer și BioNtech este distribuit în flacoane care conțin câte cinci doze a 0,3 mililitri, explică pentru Republica.ro colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul care coordonează campania de vaccinare anti-Covid în România. Acesta demontează fake news-ul și spune că folosirea a doua seringi, una de volum mai mare și una mai mică, cu gradație de până la 1 mililitru, este o parte normală a procesului. 

„Vaccinul de la BioNTech-Pfizer necesită a fi diluat cu circa 1,8 mililitri de ser fiziologic, folosind o seringă de volum mare, de 3 ml, de pildă. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce, bineînțeles, la creșterea presiunii din flaconul respectiv. Și, pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeași seringă de volum mare, să se extragă din fiolă 1,8 ml de aer. Este extras doar aerul în exces. După egalizarea presiunii și extragere seringii, flaconul necesită a fi, printr-o tehnică blândă, agitat de 10 ori pentru a se omogeniza soluția, iar apoi se extrage, pe rând cu seringa de volum mic, de maximum 1 ml, care reprezintă, de fapt seringa de administrare, câte o doză de 0,3 ml. Aceasta este doza administrată intramuscular, din flaconul deja reconstituit, unei persoane, iar seringa, evident, nu este goală”, explică medicul. 

Procedura este de altfel descrisă în detaliu, cu ilustrații, pe prospectul în limba română al vaccinului publicat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Valeriu Gheorghiță a atras atenția că distribuirea de știri false poate afecta sănătatea oamenilor. „Realmente acest gest, care poate să pară banal, de a da like sau de a distribui o informație poate avea consecințe la nivel medical, prin faptul că putem să determinăm o persoană, care poate se află într-o fază în care ezită, nu știe, nu are anumite informații, să ia o decizie care ar putea să nu o favorizeze”. spuneel.

România a contractat 12,7 milioane de doze de vaccin. Campania de vaccinare a populației va începe în aprilie

În acest moment, România se află în prima etapă a vaccinării împotriva Covid, cea destinată cadrelor medicale. După jumătatea lui ianuarie, va începe etapa a doua, destinată categoriilor de risc, spune Valeriu Gheorghiță.

„Pentru etapa a treia, ce adresată populației generale, termenul pe care noi îl considerăm realist este începutul lunii aprilie. Progresiv, de la o lună la alta, numărul de doze crește. Dacă vorbim de 600.000 de doze pentru luna ianuarie, în luna martie numărul acestora se dublează. Trebuie să înțelehem că România a contractat circa 12,7 milioane de doze de la BioNtech/ Pfizer însă este important intervalul de timp în care vor fi livrate aceste doze”, a declarat el pentru Republica.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Olivia Steer e o femeie bolnavă. Ea a fost o jurnalistă ca toți. A mâncat obișnuit, ba a și fumat. Numai că în familia ei s-a întâmplat o tragedie: sora ei, de care era foarte apropiată, a murit la 30 și de cancer mamar. Și atunci a căutat modalitati ca asta să nu se mai întâmple. A dat-o pe alimentație vegană și a început să se lupte cu vaccinurile. Ea avea nevoie de fapt de ajutor de specialitate. Dar omul nostru nu se duce la psiholog că nu-i nebun. Și în plus, cruciada pe care tocmai o începuse i-a adus recompense mult mai mari decât ar fi adus o terapie. Fani, faimă. Iar problema ei psihică i-a permis totuși să aibă o familie și copii cărora li s-a dedicat. A ajutat-o frumusețea ei dar și inteligența. Numai că de partea întunecată.
  Copiii ei sunt sănătoși tun și chiar nevaccinați beneficiază de acoperirea vaccinală. Acum o rujeolă nu-i mai omoară și poate generaliza. Premisele ei sunt false iar sursele de informare mai mult decât îndoielnice.
  Și-a făcut din asta o profesiune de credință și orice fel de publicitate o avantajează. Fanii și atenția o ung la suflet. Nu-si dă seama nici pe departe că a ajuns un idiot util. Postările ei servesc acum alte interese obscure, de regulă politice: o eroare într-o publicație de prestigiu a declanșat un fenomen de neoprit. Alții au preluat și au transformat-o într-o metodă de erodare a democrațiilor occidentale. Nu mai vorbim de mișcarea de aur care folosește aceleași tactici de dezinformare, radicalizare. Fără să ofere nici o soluție.
  • Like 6
 • Foarte bun articolul, dar din păcate incomplet! Trebuie explicat pe îndelete ce înseamnă mililitru, seringa, flacon, pentru ca trăim intr-o țara in care cel putin jumătate din populație nu-și poate explica de ce luminează un bec când apeși pe întrerupător!
  Dacă vrem sa schimbam ceva in țara asta ar trebui ca cel putin 10 ani sa se difuzeze numai național geografic, history, discovery sience, și emisiuni de educație civică, sexuala, medicală!
  • Like 5
  • @ Silviu Dorus
   Ca nu-si explica, ar mai fi cum ar mai fi! Dar...nu-i intereseaza! Si, la drept vorbind, cred ca nu sunt doar in Romania specimene de acest fel!
   • Like 1
 • Mi se pare mie sau toată această campanie de vaccinare este o glumă, o mascaradă ieftina care se desfășoară mai mult în mediul on-line decât în cel real?
  • Like 2
  • @ Daniel Pîslariu
   Aceasta campanie de vaccinare este o mascarada numai pentru ca exista anti-creiere si anti-bun-simt de genul Olivia Steer sau cei de la AUR (probabil au fost votati de oamenii cu retard mental usor pana la mediu, care nu au fost inca depistati ca suferind de retard mental inca). Acesti anti-creier doresc sa faca valuri, pentru ca ceva constructiv oricum nu sunt in stare sa faca... Atata tot, dar, pentru ca idiotii romani sunt nenumarati, desi cica au fost alfabetizati pe timpul lui Ceasca (ca de scoala de acum ce mai putem spune....), trebuie ca doctori ca Valeriu Gheorghiat sa-si piarda timpul explicand.... Frate, nu ai incredere in societate, du-te in pustie precum pustnicii si dovedeste ca poti sa supravietuiesti de unul singur.... nu bagand strambe in stanga si in dreapta ca sa fii si tu vizibil pe Facebook.
   • Like 8
  • @ Daniel Pîslariu
   Delia MC Delia MC check icon
   Dezinformarea se face aproape exclusiv online, e normal ca informarea și infirmarea acestor fake news să se facă tot acolo. Ori doriți ca doar antivaxxerii să urle cât îi ține... tastatura în timp ce ăilalți să tacă mâlc?
   Dar afluxul de fake o fi scuzabil? Normal? Mie mi se pare o mascaradă nu ieftină ci extrem de păguboasă. Si nicidecum izvorâtă din bune intenții.
   • Like 5
  • @ andreea dragusin
   Delia MC Delia MC check icon
   Excelent, like.
   • Like 1
  • @ andreea dragusin
   Eu, intre altele am invatat ca mama prostilor este si va fi intotdeauna gravida.
   • Like 5
  • @ Delia MC
   E greu sa contracarezi un fake.....poate chiar imposibil...Cand incerci sa o faci...esti atacat dintr-o mie de directii...esti coplesit de numar ....
   • Like 3
  • @ Daniel Pîslariu
   Nu, nu e nici o mascarada, ba pentru unii sunt adevarate TUNURI!
   • Like 0
  • @ Vall Dinn
   Delia MC Delia MC check icon
   Depinde câți o fac și cu ce argumente. Chiar am văzut că mulți nu se mai lasa mințiți. Dar dacă sunt numai comentarii ale aplaudacilor fake, atunci nu mai are rost. Fiindcă aceștia sunt deja radicalizați și răspund cu jigniri și acuzații, evident nefondate. Din fericire nu mai sunt așa de multe.
   • Like 1
  • @ andreea dragusin
   maripos check icon
   Tocmai ca nu-si pierde timpul explicand, face doar ceea ce trebuie sa faca, face lucrul pentru care e platit!!!
   • Like 0
 • Minunat, de la Steer și hAUR nu am și nu voi avea vreodată pretenții de bun-simț ori logică... dar ce durerea mea e vaccinul ăla Pfizer, după ce că se transportă la -70°C mai trebuie și administrat cu o tehnică de parcă dezamorsezi bombe... va trebui ca personalul medical să fie perfect instruit la faza asta, că 2-3 greșeli sînt de ajuns să triumfe antivaxxerii și să sperie marea masă a românilor nehotărîți.
  • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult