Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Prospectul în limba română al vaccinului anti-Covid a fost publicat de Agenția Europeană a Medicamentului. DOCUMENT

Vaccin impotriva Covid

Foto: Nicolas Maeterlinck/ AFP/ Profimedia

Agenția Europeană a Medicamentului a publicat prospectul în limba română al vaccinului împotriva Covid produs de Pfizer și BioNTech. Cunoscut sub denumirea comercială Comirnaty, serul este un vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate), indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani și peste.

Vaccinul se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la o distanță de cel puțin 21 zile una de alta. 

La participanții cu vârsta minimă 16 ani cele mai frecvente reacții adverse au fost durere la nivelul locului de administrare a injecției (>80%), fatigabilitate (>60%), cefalee (>50%), mialgie și frisoane (>30%), artralgie (>20%), febră și tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției (>10%), iar acestea au fost de regulă ușoare sau moderate ca intensitate și s-au remis în decurs de câteva zile de la vaccinare. O frecvență puțin mai scăzută a evenimentelor de reactogenitate a fost asociată cu vârsta mai înaintată, se arată în prospectul în limba română. 

Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva Covid au ajuns în România vineri, în prima zi de Crăciun, cu un transport special, coordonat de Pfizer/BioNTech. Condițiile speciale de stocare au impus ca transportul să se facă pe șosea și nu cu avionul, a transmis Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. „Modalitatea de transport a vaccinurilor împotriva COVID-19 a fost aleasă ținând cont de necesitatea respectării condițiilor de siguranță. Conform indicațiilor producătorului, acest vaccin trebuie transportat în gheață carbonică. Gheața carbonică este formată din dioxid de carbon înghețat, care are tendința de a reveni la forma de gaz atunci când se încălzește. Gazul format s-ar fi putut răspândi în spațiul închis al avionului, în cazul în care s-ar fi optat pentru transportul aerian, iar viața piloților și a personalului de la bord ar fi fost puse în pericol de intoxicare (ceea ce ar fi necesitat asigurarea unor condiții speciale). Prin urmare, s-a preferat transportul rutier, acolo unde acest lucru a fost posibil.”

Sâmbătă dimineață, dozele de vaccin au ajuns la Institutul Cantacuzino, unde sunt păstrate la o temperatură de -80 de grade Celsius. De acolo, acestea vor fi trimise, în lăzi cu gheață carbonică, la centrele de vaccinare din țară.

Pe 27 decembrie va începe procesul de imunizare, primii care vor beneficia de ser fiind medicii și asistentele din spitalele Covid. În prima lună a anului, sunt așteptate în România încă 600.000 de doze de vaccin.

Aici puteți accesa prospectul în limba română al vaccinului Comirnaty.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu pot să cred că ministru la educatie e un ”agent veterinar”.
    Cum poate să facă acest ”personaj trist” reforma în educatie? Nu poate și nici nu știe.
    Am o părere despre reforma în educație, dar o s o expun pe scurt altădată.
    Trebuie pornit de la J.A. Comenius. Marele gânditor avea convingerea că o metodă de lucru adecvată asigură rezultate bune chiar si în cazul unor dascăli și elevi mai puțin pregătiți. Școala ar avea obligatia de a cuprinde toată populația, spre a ridica nivelul de înțelepciune al oamenilor. Ce face școala românească?
    • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult