Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Prospectul în limba română al vaccinului anti-Covid a fost publicat de Agenția Europeană a Medicamentului. DOCUMENT

Vaccin impotriva Covid

Foto: Nicolas Maeterlinck/ AFP/ Profimedia

Agenția Europeană a Medicamentului a publicat prospectul în limba română al vaccinului împotriva Covid produs de Pfizer și BioNTech. Cunoscut sub denumirea comercială Comirnaty, serul este un vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate), indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani și peste.

Vaccinul se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la o distanță de cel puțin 21 zile una de alta. 

La participanții cu vârsta minimă 16 ani cele mai frecvente reacții adverse au fost durere la nivelul locului de administrare a injecției (>80%), fatigabilitate (>60%), cefalee (>50%), mialgie și frisoane (>30%), artralgie (>20%), febră și tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției (>10%), iar acestea au fost de regulă ușoare sau moderate ca intensitate și s-au remis în decurs de câteva zile de la vaccinare. O frecvență puțin mai scăzută a evenimentelor de reactogenitate a fost asociată cu vârsta mai înaintată, se arată în prospectul în limba română. 

Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva Covid au ajuns în România vineri, în prima zi de Crăciun, cu un transport special, coordonat de Pfizer/BioNTech. Condițiile speciale de stocare au impus ca transportul să se facă pe șosea și nu cu avionul, a transmis Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. „Modalitatea de transport a vaccinurilor împotriva COVID-19 a fost aleasă ținând cont de necesitatea respectării condițiilor de siguranță. Conform indicațiilor producătorului, acest vaccin trebuie transportat în gheață carbonică. Gheața carbonică este formată din dioxid de carbon înghețat, care are tendința de a reveni la forma de gaz atunci când se încălzește. Gazul format s-ar fi putut răspândi în spațiul închis al avionului, în cazul în care s-ar fi optat pentru transportul aerian, iar viața piloților și a personalului de la bord ar fi fost puse în pericol de intoxicare (ceea ce ar fi necesitat asigurarea unor condiții speciale). Prin urmare, s-a preferat transportul rutier, acolo unde acest lucru a fost posibil.”

Sâmbătă dimineață, dozele de vaccin au ajuns la Institutul Cantacuzino, unde sunt păstrate la o temperatură de -80 de grade Celsius. De acolo, acestea vor fi trimise, în lăzi cu gheață carbonică, la centrele de vaccinare din țară.

Pe 27 decembrie va începe procesul de imunizare, primii care vor beneficia de ser fiind medicii și asistentele din spitalele Covid. În prima lună a anului, sunt așteptate în România încă 600.000 de doze de vaccin.

Aici puteți accesa prospectul în limba română al vaccinului Comirnaty.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu pot să cred că ministru la educatie e un ”agent veterinar”.
    Cum poate să facă acest ”personaj trist” reforma în educatie? Nu poate și nici nu știe.
    Am o părere despre reforma în educație, dar o s o expun pe scurt altădată.
    Trebuie pornit de la J.A. Comenius. Marele gânditor avea convingerea că o metodă de lucru adecvată asigură rezultate bune chiar si în cazul unor dascăli și elevi mai puțin pregătiți. Școala ar avea obligatia de a cuprinde toată populația, spre a ridica nivelul de înțelepciune al oamenilor. Ce face școala românească?
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult