„Este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat” dacă va exista o prevalenţă crescută a cazurilor de infecții cu noile tulpini, a spus la Antena 3 dr Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, adăugând că firmele care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 evaluează deja adaptarea serului la noile variante de virus.
Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, la Antena 3, despre imunitatea dobândită după vaccinare. „În opinia noastră, probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”, a afirmat dr Valeriu Gheorghiță, potrivit News.ro.
Potrivit acestuia, infectările după vaccin se pot produce, pentru că vaccinurile nu au o eficacitate de 100%.
„Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Întrebat dacă va fi necesară vaccinarea anuală împotriva noului coronavirus, preşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat: „În opinia mea şi nu doar a mea, a specialiştilor, probabil că nu. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.
În plus, Gheorghiţă afirmă că „este obligatoriu” să fie vaccinate zilnic peste 100.000 de persoane.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.