Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, spune că „este posibil să fie nevoie de a treia doză de vaccin; nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”

Valeriu Gheorghiță

„Este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat” dacă va exista o prevalenţă crescută a cazurilor de infecții cu noile tulpini, a spus la Antena 3 dr Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, adăugând că firmele care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 evaluează deja adaptarea serului la noile variante de virus. 

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, la Antena 3, despre imunitatea dobândită după vaccinare. „În opinia noastră, probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”, a afirmat dr Valeriu Gheorghiță, potrivit News.ro. 

Potrivit acestuia, infectările după vaccin se pot produce, pentru că vaccinurile nu au o eficacitate de 100%.

„Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat dacă va fi necesară vaccinarea anuală împotriva noului coronavirus, preşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat: „În opinia mea şi nu doar a mea, a specialiştilor, probabil că nu. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.

În plus, Gheorghiţă afirmă că „este obligatoriu” să fie vaccinate zilnic peste 100.000 de persoane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De la dl Gheorghiță nu mai am așteptări, doar o singură întrebare , dacă la a treia doză se vor vaccina primii tot specialii cu neamurile lor și tot la secret ? Cam atât.
    • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult