Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, spune că „este posibil să fie nevoie de a treia doză de vaccin; nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”

Valeriu Gheorghiță

„Este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat” dacă va exista o prevalenţă crescută a cazurilor de infecții cu noile tulpini, a spus la Antena 3 dr Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, adăugând că firmele care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 evaluează deja adaptarea serului la noile variante de virus. 

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, la Antena 3, despre imunitatea dobândită după vaccinare. „În opinia noastră, probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”, a afirmat dr Valeriu Gheorghiță, potrivit News.ro. 

Potrivit acestuia, infectările după vaccin se pot produce, pentru că vaccinurile nu au o eficacitate de 100%.

„Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat dacă va fi necesară vaccinarea anuală împotriva noului coronavirus, preşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat: „În opinia mea şi nu doar a mea, a specialiştilor, probabil că nu. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.

În plus, Gheorghiţă afirmă că „este obligatoriu” să fie vaccinate zilnic peste 100.000 de persoane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De la dl Gheorghiță nu mai am așteptări, doar o singură întrebare , dacă la a treia doză se vor vaccina primii tot specialii cu neamurile lor și tot la secret ? Cam atât.
    • Like 2


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult