Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Schema arderilor de la Sintești. Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu: Sunt niște oameni pe strada centrală, cu case mari, frumoase, cu multe turle, care valorifică munca unor oameni extraordinar de săraci

Octavian Berceanu - FB

 Foto: Facebook Octavian Berceanu

Noul comisar general al Gărzii de Mediu, activistul de mediu Octavian Berceanu, a propus la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, un exercițiu de educație civică și ecologică în care elevii de 13-14 ani ar putea să identifice, folosind unelte precum Google Earth și Google Map, locuri unde sunt aruncate și chiar incendiate deșeuri și apoi să le raporteze la școală.

Aflați și:

„Aș face un exercițiu de educație civică, ecologică și de mediu. De exemplu, eu am folosit hărțile satelitare care sunt gratis. Dacă intrăm pe site-urile Comisiei Europene, în zona de imagini satelitare, Copernicus, Sentinel, ei au niște imagini în care ne arată unde se produc incendierile. Dacă suprapui coordonatele acelor incendii deschise, pe care ei le fotografiază satelitar din spațiu, peste hărți simple cum ar fi Google Maps, atunci vezi coordonatele incendiului și te uiți și observi că ai niște pete negre acolo în urma incendierilor. Se întâmplă să fie surprinse imagini satelitare chiar când iese fum de acolo.

(..) Dacă tot suntem în pandemie și o parte din noi fac școala online, cei mici, atunci eu ca profesor aș cere copiilor, hai ca temă pentru mâine, să identificăm pe Google Earth, Google Map, 3 locații lângă locuință, în proximitate, unde se aruncă deșeuri sau corelat unde se și ard deseuri. Ar fi un exercițiu, e foarte ușor de făcut, e constructiv și îți atrage populația tânără, copiii învață să lucreze cu aceste unelte”, a explicat Octavian Berceanu.

Șeful Gărzii de Mediu a relatat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 un moment petrecut la începutul anului trecut, când în București erau semnalate episoade de poluare masivă, similare cu poluarea din orașul australian Sydney, înconjurat atunci de incendii. 

„Dacă ne uităm pe senzori și facem o mică triangulație ne putem da seama de surse, cam din ce zonă vin ( sursele de poluare). Încep să se aprindă senzorii. Un copil de clasa a opta poate să înțeleagă fenomenul, atât de ușor este. Ar trebui să avem niște sisteme de alarmă automate care să declanșeze alarme pe bordul instituțiilor care se ocupă de acest aspect. Uite, încep să se înroșească, ar fi cazul să ne deplasăm acolo”, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu.

Berceanu a descoperit atunci sursa poluării, pornind de la datele indicate de reţele alternative de măsurare a calităţii aerului. I-a trimis un mesaj ministrului Mediului de la acea vreme, Costel Alexe, care l-a întrebat ce e de făcut.

„Am trimis un mesaj - avem o problemă. Am primit telefon de la dl ministru. M-a întrebat ce e de făcut. Și am venit cu niște soluții de bun simț, care acum iată că încep să se implementeze. (...) Erau niște surse de incendiere în Sectorul 3, dublate de alte surse, în sectorul Vidra, Sintești (Sintești, comuna Vidra, din județul Ilfov - n.n.). (Ce se ardea?) Cauciucuri și gunoi”, a spus Octavian Berceanu.

Șeful Gărzii de Mediu a explicat cum se fac arderile de cabluri și gunoaie la Sintești. (La finalul articolului, un video de la o descindere a Gărzii de Mediu în judetul Ilfov, postat pe contul de Facebook al comisarului general de la Garda de Mediu; Octavian Berceanu).

Foto: captura video Facebook Octavian Berceanu

„La Sintești avem o problemă socială, nu mai ține doar de Gardă sau de Poliția Română, ține de autoritatile locale care nu si-au făcut treaba până acum, timp de 30 de ani, ține de statul român în sine. (Care e sistemul arderilor de la Sintești?) Sunt niște oameni pe strada centrală, cu case mari, frumoase, cu multe turle, care valorifică munca unor oameni extraordinar de săraci, poate cei mai săraci din România, care se găsesc la 100 de metri, în spate, acolo unde nu ajunge nimeni sau în câmp. Cât vezi cu ochii acolo, vin camioane cu cabluri din rețelele naționale de transport curent - și iarăși cineva, niște autorităti ale statului - ar trebui să vadă cum ajung cablurile alea acolo - cu cauciucuri, cu materiale plastice, cu orice îți poți imagina că are fier, plastic sau cauciuc și pot fi despărțite la temperaturi ridicate. Cât vezi cu ochii, sunt vetre de 10- 20 de metri pătrați, unde se ard astfel de materiale, chiar și deșeuri, ca să scapi de ele. Ăsta e business-ul”, a explicat noul comisar general al Gărzii de Mediu.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gecaba Gecaba check icon
  De câteva ori, am semnalat eu sau vecinii mei la Mediu ca sunt santiere care polueaza. În ciuda documentelor atașate, a noroiului, a deversarilor, a resturilor de gunoaie arse în santiere, Garda de Mediu are invariabil un singur raspuns, nu s-au constatat abateri de la normele de mediu. Am ajuns la concluzia ca sunt, ca și cei de la pompieri care dau autorizațiile, niște mari șpăgari. Asa cum erau și cei de la DSP înainte de pandemie. Poate ca omul asta are intenții bune, dar dacă cei de sub el sunt dedulciti la mita, nu o sa schimbe nimic.
  • Like 5
  • @ Gecaba
   Dan check icon
   Acesti indivizi , sau romi-tigani ,, sunt oaia neagra a societati romanesti ,!
   --Ei NU au Lege, legea o fac ei pentru ei ,,asa cum face si imbecila de sososaca,
   --Cu acesti ,indivizi nu trebuie sa te,, porti cu manusi ,, ci cu legea aplicata ferm ,caci altfel nu va fi ordine si disciplina .
   --Asa au facut mereu ,au furat si suruburile -prezoanele de la caile ferate, punand astel in mare pericol circulatia trenurilor ,
   --Sau ,acele capace de canalizare din fonta ,iarasi ,pericol ptr circulatia auto etc,
   --Ei fac cele ,mai multe rele ,ei au gasti ,au Mafia lor ,,imparatul lor etc, iar ca drept rasplata Statul ii ,asista social cu bani ,Cat despre scoala si educatie ,,no koment,
   -- Tot ei ne fac de rsul lumii in toate ,tarile , in Franta ,, fura , prostitutie ,cersetorie, etc si nimic bun ,am vazut personal comportarea lor pe acolo ,Cand vedeam un individ brunet incaltat cu cizme de cauciuc ,vara la 40 gr, calare pe bicicleta cu remorca furata si aia , scuipand seminte pe drum ,,cam asa , era imaginea lor ,Iar francezii care nu mai cunosteau si alti romani adevarati ,,,aveau o parere a lor ,;;Ca astia sunt romanii !!La fel este in Suedia ,Norvegia, Anglia , etc,,
   • Like 3
  • @ Dan
   Tu stii sa citesti? Adica intelegi ce citesti? Omul vb de Garda de Mediu ,iar tu intelegi ca vorbeste de tigani. Deci toata poluarea in Romania ii din cauza tiganilor. Fraierica Berceanu isi ascunde incopetenta , facand acuze in stanga si-ndreapta. Cum ajung gunoaiele acolo? Cine le transporta? Daca confisti masinile care duc acolo gunoi , nu au ce arde , dar cum tot zic , statul da amenzi doar la saraci , ca pe adevaratii hoti ii pupa la dos.
   • Like 1
  • @ Gecaba
   Da, e greu pentru el, ca probabil stie deja ca sunt unii din garda care au luat si mai vor sa ia mita. Coruptia asta impamantenita o sa distruga Romania mai rau decat o pot face tiganii de la Sintesti....Ca sa intri in forta in toate aceste increngaturi de interese trebuie sa ai un sprijin real de la subordonati, alte institutii (de exemplu politia) si chiar de la populatie... Omul incearca se pare, nu stiu daca va reusi, sunt sigura ca ii este teama pentru pielea lui si a familiei, oricui i-ar fi teama, cred.
   • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult