Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mici și bere de 1 Mai Ciorditoresc

Vă mai amintiți cine era favorita propagandei de partid în perioada comunistă? Cineva care se numea clasa muncitoare. Din care, firește, făceau parte, ca fruntași, tovarășii de partid și de stat. Teoretic, toate legile erau pentru muncitori, le protejau sănătatea și viața, îi încurajau să muncească cu spor, să spargă norma, să câștige întrecerea pe ramură. Grija față de om însemna grija față de muncitor.

1 Mai se numea, în cântece și lozinci, la mici și la bere, 1 Mai Muncitoresc.

În zilele noastre, când ați auzit ultima dată cuvântul muncitor în ce spun politicienii la televizor? Răspunsul se măsoară în ani, dacă nu în decenii. Cuvântul salarii, să avem noi atâtea milioane de câte ori îl auzim. Dar cuvântul muncă? Pare să fi fost scos din dicționarul limbii române. 

Altcineva este acum subiectul preocupării afectuoase a Partidului. Nu mai este muncitorul, este cel ce trăiește pe picior mare din munca altora. Grija față de om a devenit grija față de hoț. Față de hoții din pârnaie și față de hoții liberi.

Legile justiției sunt tricotate ca să-i facă pe procurori să se lase păgubași, iar pe judecători să-i trimită cât mai greu după gratii pe infractori. Să stea pedepsiți mai mult pe-acasă. Dacă, între timp, li se sparge o țeavă sau li se oprește curentul, să fie despăgubiți pentru condiții grele de detenție.

Dacă totuși sunt băgați la zdup, să li se asigure un regim hotelier. În caz contrar, să primească la ieșirea din pușcărie un premiu de 15-20 de mii de euro din banii... cui? Ai oamenilor muncii, bunînțeles.

Ori, să li se dea posibilitatea de a-și executa condamnarea pe plajele din Costa Bica și Mazagascar, sau în Sebia, pe șezlong, la piscină.

Pe vremuri, dacă Securitatea îi prindea pe muncitori că îl înjură pe Ceaușescu, le băga de îndată lampa în ochi. Acum, dacă fruntașii ciorditori sunt înregistrați cum își fac meseria de către SRI, cioarda nu mai este cioardă și urmează să fie făcuți scăpați, de la Dragnea și Tăriceanu, la Elan Schwartzenberg, că-i protocol secret.

Locul clasei muncitoare l-a luat clasa ciorditoare. Din care fac parte, ca fruntași, tot tovarășii de partid și de stat. Ordinul Muncii clasa I, trei dosare penale, clasa a II-a, două, a III-a, unul. O condamnare pentru o delapidare de cel puțin 1 milion de euro înseamnă Erou al Muncii Socialiste.

Aveți idee cam cât ne costă micii pe care Dragnea anunță, venind de la mare, dintr-un bolid BMW de 100.000 euro – cât o sticlă de șampanie la un club din Mamaia – că-i dă la oamenii muncii, în Kiseleff, de 1 Mai Ciorditoresc?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult