Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mici și bere de 1 Mai Ciorditoresc

Vă mai amintiți cine era favorita propagandei de partid în perioada comunistă? Cineva care se numea clasa muncitoare. Din care, firește, făceau parte, ca fruntași, tovarășii de partid și de stat. Teoretic, toate legile erau pentru muncitori, le protejau sănătatea și viața, îi încurajau să muncească cu spor, să spargă norma, să câștige întrecerea pe ramură. Grija față de om însemna grija față de muncitor.

1 Mai se numea, în cântece și lozinci, la mici și la bere, 1 Mai Muncitoresc.

În zilele noastre, când ați auzit ultima dată cuvântul muncitor în ce spun politicienii la televizor? Răspunsul se măsoară în ani, dacă nu în decenii. Cuvântul salarii, să avem noi atâtea milioane de câte ori îl auzim. Dar cuvântul muncă? Pare să fi fost scos din dicționarul limbii române. 

Altcineva este acum subiectul preocupării afectuoase a Partidului. Nu mai este muncitorul, este cel ce trăiește pe picior mare din munca altora. Grija față de om a devenit grija față de hoț. Față de hoții din pârnaie și față de hoții liberi.

Legile justiției sunt tricotate ca să-i facă pe procurori să se lase păgubași, iar pe judecători să-i trimită cât mai greu după gratii pe infractori. Să stea pedepsiți mai mult pe-acasă. Dacă, între timp, li se sparge o țeavă sau li se oprește curentul, să fie despăgubiți pentru condiții grele de detenție.

Dacă totuși sunt băgați la zdup, să li se asigure un regim hotelier. În caz contrar, să primească la ieșirea din pușcărie un premiu de 15-20 de mii de euro din banii... cui? Ai oamenilor muncii, bunînțeles.

Ori, să li se dea posibilitatea de a-și executa condamnarea pe plajele din Costa Bica și Mazagascar, sau în Sebia, pe șezlong, la piscină.

Pe vremuri, dacă Securitatea îi prindea pe muncitori că îl înjură pe Ceaușescu, le băga de îndată lampa în ochi. Acum, dacă fruntașii ciorditori sunt înregistrați cum își fac meseria de către SRI, cioarda nu mai este cioardă și urmează să fie făcuți scăpați, de la Dragnea și Tăriceanu, la Elan Schwartzenberg, că-i protocol secret.

Locul clasei muncitoare l-a luat clasa ciorditoare. Din care fac parte, ca fruntași, tot tovarășii de partid și de stat. Ordinul Muncii clasa I, trei dosare penale, clasa a II-a, două, a III-a, unul. O condamnare pentru o delapidare de cel puțin 1 milion de euro înseamnă Erou al Muncii Socialiste.

Aveți idee cam cât ne costă micii pe care Dragnea anunță, venind de la mare, dintr-un bolid BMW de 100.000 euro – cât o sticlă de șampanie la un club din Mamaia – că-i dă la oamenii muncii, în Kiseleff, de 1 Mai Ciorditoresc?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dalex check icon
  Cuvantul "muncitor" se auzea foarte des in timp ce, in mod paradoxal, sefii politici erau TOTI "scosi din productie".
  Frica de "productie", adica de munca, era obsedanta pentru comunisti care considerau "trecerea la munca de jos" pedeapsa suprema.
  Am pastrat din comunism frica de munca si furtul.
  Ar fi bine sa preluam si antidotul din comunism; se numea Legea 18 si permitea CONFISCAREA averii pe care detinatorul nu o putea motiva cu documente.
  Cum ar mai sta treaba cu BMW-ul de 100.000 euro ?
  Cine propune un REFERENDUM pentru Legea 18 ?
  • Like 0
 • De departe cel mai corect si impartial jurnalist,va ascult si va urmaresc de fiecare data.
  • Like 0
 • Eu pe CTP nu-l mai iubesc deoarece nu-mi place aroganta, de data asta trebuie sa-i dau dreptate deoarece asta este si parerea mea!
  • Like 0
  • @ Luminita Ciocazan
   Prin '97- '98 CTP-ul s-a ales cu o amendă administrativă pentru că a scris un articol plin cu invective, repet invective, la adresa unui ministru PNȚ, ar fi putut să scrie decent, nu a făcut asta, atunci m-a surprins că articolul a fost ,,bun de tipar" cumse spunea și făcea atunci și nu l-a oprit Dumitru Tinu...
   • Like 1
  • @ Sorin Constantin
   Prin acei ani nu-l prea urmaream, eram tanara si aveam multe alte griji...de serviciu, de educatia copilului....dar totusi mie mi se pare ca CTP nu era atat de arogant, de sarcastic, citeam zilnic presa si era placut! Acum cred ca are si el ceva frustrari, o fi obosit si el, mie mi se pare ca e patimas si plin de ura pt. orice.
   • Like 0
 • florin check icon
  Asa se intampla bai nene cand bagi ditamai premierul ca Adrian Nastase la bulau. Se lasa la inaintare cateii. Acum sunt si eu curios da unde au partidele din tarile vestice bani. Adica sa-nteleg ca aia nu fura dar cum supravietuiesc ca fara bani nu se poate. Intuiesc ca raspunsul tuturor este: din donatii. Si cine doneaza? Pai marii actionari ai companiilor. Aici e buba, la noi nu doneaza nimeni dar vor ca politrucii sa nu fure. Si uite cum ne invartim noi in jurul cozii si pretindem alesilor nostrii sa fie cinstiti cand singurul mod de supravietuire e necinstea.
  • Like 0
  • @ florin
   Sa inteleg ca dumneavoastra faceti apologia politicienilor hoti? Incluzand aici si ceva nastasei - care musai trebuie sa fie deasupra legii, ca - deh - vin cateii, nu?
   Si, de asemenea, inteleg ca politicienii trebuie sa fure ca sa "supravietuiasca", nu? Ca politica este precum condamnarea la munca in folosul comunitatii - adica obligatorie, nu?
   Pe de alta parte, cine ii opreste pe borfasii astia - pretinsii "politicieni" - sa faca legi care sa asigure "supravietuirea" speciei (ca nu este clasa) politice in conditii de legalitate si, totodata, fara a spolia bugetul tarii? Incepand, probabil, cu o micsorare serioasa a numarului de paraziti din parlament - sa zicem...
   Dar cine sa faca asta? Viermele sau infractorul?
   • Like 2
  • @ florin
   Criss B check icon
   Faceti apologia hotilor si a furtului. Asta faceti. Nu mai invocati tarile din vest. Vai saracii nostri politicieni, trebuie sa fure pentru partid... Serios?? 1. Partidele de la noi primesc bani de la buget, au cotizatii de la membri si pot primi si donatii si finantari. 2. Politicienii nostri nu fura doar pentru partid. Fura pentru ei.
   • Like 1
  • @ Iron Spike
   florin check icon
   Apologia hotilor!
   Pe vremuri hotia era mare rusine, astazi inseamna ca esti prost. Treaba asta vine din anii 1960 cand statul a confiscat pamanturile si taranul trebuia sa fure de pe ''pamantul lui'' sa-si hraneasca animalele. 95% din patroni fura din pensia angajatului declarand salariu minim. E.. cu astia nu are nimeni treaba ca de... dau si ei ceva la stat, dar mai tarziu vai de pensionarii ce au muncit in democatie.
   Nastasei ai?!
   Sa-ti spun eu ceva: un premier mai bun ca Nastase nu a mai fost. Adevarat a primit ''comision''( asa se considera in vest), pentru ca le-a dat occidentaliilor pe care-i venerati avutia tarii. Altminteri ramaneam izolati sa ne mancam mucii cu fasole... si ceapa.
   Dar pentru tine omule a facut o gramada de lucruri: PIB-ul care era in cadere libera a crescut in 4 ani de la 36 la 60 de miliarde. 1,5 milioane de copii au papat laptic de la mamica 2 ani fata de 3 luni amarate. Petrecerile nocturne ce tinea treaz tot blocul au incetat, multi copii nu mai tremurau la ora de sport construindu-le 400 de sali de sport, hotul ce-l prindeai in casa nu mai te dadea in judecata ca l-ai batut. A vandut pana si cabanele montane ce erau doar in gestiune si se degradau aiurea. Autostrada la mare, cale ferata noua si multe alte. A facut de 50 de ori mai mult decat a facut... Ciolos intr-un an. Asa ca te rog sa nu mai vorbesti fara respect de ''tovarasul'' Nastase. Cum se spune pe la noi:
   ''facerea de bine... ... ...''

   • Like 1
  • @ florin
   Stimate domn,
   Ramane cum am stabilit: faceti apologia hotilor!
   Nu am acceptat niciodata hotiile, indiferent de autor si de circumstantele atenuante. Mai ales in cazul unora ce nu au nici macar motivatia saraciei si a foamei.
   Nastase este unul dintre arhitectii statului mafiot - cel pe care infractorul dragnea se straduieste sa-l duca pe noi culmi ale faradelegilor. Asa ca NU! Nastase nu va avea in veci parte de respectul meu. Indiferent de PIB, sosele si gradinite. Daca acestea va induc dumneavoastra admiratia si puteti trece cu vederea problemele penale ale nastaselului, atunci mai aveti ceva de lucrat la simtul moralitatii. Va doresc succes in continuare!
   • Like 0
 • spuzaru check icon
  Aveti toata admiratia mea, domnu' Popescu!

  "Aveti ficat" cum zicea nu demult un alt colaborator Republica, dar mai aveti si abilitatea de a produce sintagme atit de concise si atit de cuprinzatoare - adevarate definitii ale situatiei actuale din tara noastra. Deie Domnul ca, cit mai multi sa patrunda sensul acestor definitii si sa le incorporeze in filozofia lor de viata..
  • Like 1
 • Ce facem noi romanasii ca sa oprim furtul si hotia ? "Le mai dam o sansa" !
  (aluzie ironica)
  Proberv : "Celui caruia ii dai un deget iti ia toata mana".
  • Like 1
 • Si uite asa Daddy ne-a mai dat un val de ceata, ca sa aiba gazetele si televiziunile ce trambita, ca tara merge bine...mai ales de pe Fcebook postat.
  • Like 0
 • De ce să ne mirăm de ce se înîmplă în România...Să ne uităm numai la primii 4 cei mai importanți funcționari publici din țară și ce vedem?
  1. Președintele, Iohannis, după ce nu va mai fi președinte, e așteptat de Parchet, va da cu subsemnatul, nu pentru munca la negru, că a acordat meditații contra cost fără să fi declarat veniturile, ci pentru proprietățile pe care le-a acumulat în timp.
  2.Președintele Senatului, a fost acuzat că în timp a favorizat niște ,,șmekeri" să facă oarece ghidușii de sute de milioane de euro, dar nu a fost deranjat nici o dată pentru tarfic de influență, chestia cu cartetea de vizită pe care o trimisese președintelui de atunci, Băsescu T, pe spatele căreia scrise o sugestie de influențare a Parchetului care ancheta pe miliardarul atunci, Dinu Patriciu.
  3.Președintele Camerei Deputaților, deja condamnat penal, 2 ani cu suspendare, are pe rol un proces care se tot prelungește, după ce anul trecut o judecătoare de la ÎCCșJ s-a cerut la pensie cu puțin înainte să anunțe ce părere are despre fostul președinte de Consiliu Județean Teleorman.
  4.Persoana care este prim ministru, care este absolut depășită...Ce o recomanda pentru această funcție?
  Bine, putem să ne întrebăm și ce a recomandat-o să fie euro parlamentar 9 ani, 9 ani X 12 luni X 7000 euro=756.000 euro salarii, nu sunt sigur dacă acum 9 ani salariul unui europarlamentar era 7.000 euro.
  • Like 1
  • @ Sorin Constantin
   dalex check icon
   A recomandat-o votul primit de la milioanele de "cetateni" incapabili sa defineasca notiunea de cetatean, ce sa le mai cerem discernamant la vot.
   • Like 0
  • @ dalex
   dalex, problema este la Biroul Electoral Central, la Curtea Constituțională și la, să nu rîzi, la Consiliul de combatere a discriminării, și explic:
   1.Primele două instituții au permis ca să existe un program electoral, al USL( PSD+PNL+PC), care se adresa doar unor anumite categorii sociale, bugetarilor și pensionarilor, reîntregirea salariilor și a pensiilor și nu se adresa tuturor cetățenilor acestei țări;
   2.Cînd USL a ajuns la guvernare, au reîntregit pensiile, salariile bugetarilor, cei 3,5 milioane de angajați din privat erau nicăieri...Ceea ce în opinia mea a fost o discriminare...În 2012 la schimbarea guvernelor, venitul mediu net în privat era cu 2-3% în plus față de ce era la stat, față de ce e acum cînd la stat venitul mediu net este cu +40-50% în plus, și asta în condițiile în care statul acoperă 30-40% din aceste venituri cu bani împrumutați lunar.
   O altă discriminare, cînd era Ponta prim ministru și șef PSD, s-a stabilit un nivel al salariului minim, și el a hotărît că la stat salariul minim va fi cu 25% în plus față de cel din privat...
   Sănătate și vîrtute.
   • Like 0
 • Criss B check icon
  Pe mine ma framanta o intrebare: cum se face ca nimeni, NIMENI nu pune o intrebare cat de mica pe tema asta liderilor religiosi. Ce parere au ei fata de aceste modificari legislative care acopera si sunt cel putin ingaduitoare cu furtul din banul public? De ce nu merge nici un ziarist sa-i intrebe si pe ei ce parere au?
  • Like 1
 • Pe CTP nu pot să nu-l iubesc, chiar și atunci când în articole "răutatea" este căutată cu mai multă fervoare decât este cazul! (nu e cazul în lucrarea de mai sus!)
  Întotdeauna sunt încântat de "idee" și de "cuvinte".
  Pentru mine CTP este un Arghezii modern superdelicios!
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult