Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Micutzu Cosmin Nedelcu: „Când am auzit că doamna Dăncilă face stand-up, m-am simțit jignit. Eu încerc totuși să formulez o propoziție coerentă și să respect limba română”

Micutzu - foto Vlad Basca

(Foto credit: Vlad Basca)

Cosmin Nedelcu, cunoscut publicului drept Micutzu, nu este de acord cu comparația care se face între oamenii politici și actorii de stand-up comedy. „E o senzație că ne pune pe noi într-o lumină proastă”, spune Micutzu, care a fost invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24

„Am observat că există jenă când e vorba de politică. Publicul nu gustă. Exact cum aveam glumele cu Biserica Ortodoxă, care nu au mers în show-uri live, până să fie apariția la TV sau să explodeze pe online, oamenii din săli se uitau în altă parte în momentul când ziceam glume cu BOR”, a povestit actorul.

„Nu cred că politicienii ne fac concurență. Toată comparația asta dintre acești oameni politici și stand-up comedy mi se pare greșită. E o senzație că ne pune pe noi într-o lumină proastă”, adaugă el. 

Cosmin Nedelcu spune că s-a simțit „jignit” când despre Viorica Dăncilă s-a spus că face stand-up comedy, în momentul în care premierul a făcut unele gafe.

„A existat această comparație: doamna Dăncilă care face stand-up. M-am simtit jignit. Eu încerc totuși să formulez o propoziție coerentă și să respect limba română”, a spus actorul.

La final, întrebat de moderatori, Micutzu a spus și care este bancul său preferat.

„Este un banc pe care l-am tradus din engleză, un banc cu o molie, care într-o seară intră în cabinetul unui pediatru și îi zice: Ce măi, molie, ce s-a întâmplat? Molia zice: băi, am o perioadă foarte nasoală, muncesc non-stop, muncesc pentru un om care nici măcar nu știe ce fac eu pentru el, ajung acasă după 16 ore de muncă și mă pun în pat lângă o femeie pe care nu o mai cunosc, da' știu că am iubit-o. Pe fiica mea cea mică, Isabela, am pierdut-o în frigul de anul trecut și pe băiatul meu George nu cred că îl mai iubesc pentru că de fiecare dată când mă uit în ochii lui văd frica și lașitatea pe care o văd în ochii mei când mă uit în oglindă. Dacă nu aș fi atât de laș probabil aș avea tupeul să iau arma aia încărcată de sub pernă și să îmi trag un glonț în cap ca să termin cu totul. Pediatrul i-a zis: omule, dar tu ar trebui să mergi la un psiholog, de ce ai venit aici? Pentru că era becul aprins.”

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, începând de la ora 13:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • @republica, de curiozitate, e vreun motiv pentru care mi-au fost cenzurate o parte din comentarii?
  • Like 0
 • Max Max Max Max check icon
  daca respecta limba romana ar fi folosit un limbaj mai elevat, mai elegant si mai bogat.....nu "live","comedy","show","on line",......dar pentru asta trebuia sa fi citit macar Rebreanu....
  • Like 1
 • 1 Corinteni 3:18
  Nimeni să nu se înşele: dacă cineva dintre voi se crede înţelept în felul veacului acestuia, să se facă nebun, ca să ajungă înţelept.
  1 Micutzu : 1
  „E o senzație că ne pune pe noi într-o lumină proastă”

  Acești ''noi'' cu glume răsuflate, se văd pe poziții înalte?. La publicul pe care îl au....pot sta cu lumina stinsă.
  • Like 1
  • @ Ietam Cano
   De unde vorbești? Din catedrala jefuirii neamului?
   Nu mai pupa moaște, că iar îți vin idei d-astea bizare (eufemistic vorbind).
   • Like 2
  • @ Nicio Laie
   De unde vorbești? Din mocirla lumii?
   Proverbe 15:24
   Pentru cel înţelept, cărarea vieţii duce în sus, ca să-l abată de la Locuinţa morţilor, care este jos. –

   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Adica doamna Dancila e inteleapta si comici precum Micutzu sunt vai de ei pentru ca... ce? Ca fac glume pe seama BOR? Pai au dreptatea sa faca glume pe seama BOR. Si a catedralei.
   • Like 4
  • @ Jonn Jonzz
   Cei ce nu au făcut nimic sunt invidioși pe cei ce au făcut ceva.
   Nu a oprit pe nimeni BOR să nu realizeze ceea ce-și doresc. Dar dacă nu au fost capabili.....
   Luca 14:28
   Căci, cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească?

   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Hai ca asta e buna. Comicii muncesc si fac bani din munca lor. BOR ce a facut mai exact pentru milioanele alea de euro? I-a cerut de la stat si din donatii ca de produs... mai putin. Nu ca nu ar cere bani pe prestari de servicii. Nu e vorba de invidie, nu isi doreste nimeni sa fie nici cersetor, nici sarlatan (BOR face parte din ambele categorii), doar ca societatea observa in sfarsit cat de prost se administreaza banii de la buget si cum sunt irositi pe proiecte fara folos. De catedrala nu era nevoie acum, erau alte lucruri mai importante pe lista de prioritati.
   • Like 4
  • @ Jonn Jonzz
   Comicii muncesc și fac bani din munca lor - să-și construiască ce vor.
   BOR a făcut ce și-a propus. Cinste lor. Dacă ei nu făceau nimic, acele ''alte lucruri mai importante pe lista de priorități'' erau în aceeași situație.
   Proverbe 10:4
   Cine lucrează cu o mână leneşă sărăceşte, dar mâna celor harnici îmbogăţeşte.
   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Pai isi construiesc - cariere, cluburi de comedie, etc.
   Da, BOR a facut ce si-a propus, si prin asta a inrautatit situatia. Nu avem de unde sa stim, nici eu nici dvs ce se intampla daca ei nu faceau nimic. Putem sa speculam, dar atat. Sigur insa bugetul din care s-a luat ar fi avut cu niste zeci de milioane de euro in plus o vreme.
   Inseamna deci ca BOR a lucrat cu mana lensa, pentru ca de imbogatit nu poate fi vorba.
   • Like 1
  • @ Ietam Cano
   Victor66 check icon
   BOR nu stă să-și facă socoteala cheltuielilor sau, poate, pentru ca nu sunt ale lor, nu-i interesează?
   Catedrala este o gaură în buget și vom plăti la ea anual, pentru reparații sau mentenanță.
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Nu avem de unde să știm, nici eu nici dvs ce se întâmpla dacă ei nu făceau nimic - BA DA, SITUAȚIA ABSORBȚIEI FONDURILOR EUROPENE.
   Sigur însă bugetul din care s-a luat ar fi avut cu niște zeci de milioane de euro în plus o vreme. - PE CARE I-AM FI RISIPIT.
   Înseamnă deci că BOR a lucrat cu mâna.....TARE..

   Psalmi 136:12
   Cu mână tare şi cu braţ întins, căci în veac ţine îndurarea Lui!

   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Bani au luat din bugetele locale ale primariilor, ce treaba are situatia absorbtiei fondurilor europene? Chiar asa, putea BOR sa aplice direct pentru fonduri europene. A facut-o?
   "PE CARE I-AM FI RISIPIT." - pai chiar i-am risipit.
   BOR n-a lucrat. A cersit si a comandat.
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   - păi chiar i-am risipit. - pentru unii da, pentru alții nu, dar evident atunci nu se vedea nimic și totul trecea normal.
   În vremurile trecute era o ''glumă'' cam așa: nu mai rețin care era împrejurarea, dar exista un lagăr unde erau deținuți separat cu garduri înalte și paznici bine înarmați, persoane din trei națiuni, în trei perimetre, unul fiind bineînțeles a românilor. Numai că în perimetrul românilor nu era nici un paznic. Toți erau concentrați pe celelalte perimetre. La vizita unui superior, alarmat de lipsa de paznici din perimetrul românilor, cere să i se facă imediat un raport. La raport i se spune că nu există motive de îngrijorare pentru că, ei procedează așa din cauza că, în celelalte perimetre toți vor să fugă, dar la români cum vrea să fugă unul ceilalți îl trag înapoi.

   Concluzia este evidență. Dacă vroia cineva să facă ceva, în aceeași țară în aceleași condiții putea să facă la fel.

   PS.- Cu atâtea cunoștințe de limba română, și ''talent'' permit preluarea și aranjare textului astfel ca Micutzu să-și mai împrospăteze repertoriul pierdut cu glumele despre BOR, și bineînțeles să facă bani.
   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Gigi check icon
   salut, tot respectul. cred ca esti un fanatic religios.
   pot sa te intreb de ce adaugi tot timpul un citat din cartea ta de basme ? e semnatura ? e felul in care spui ca niste texte arhaice inca sunt relevante pentru cititori ? de ce nu aduci aici, in acest leagan al acceptarii unanime a tuturor formelor de religie, acele texte care nu sunt atat de suave cu sinele si aproapele - hai sa vorbim despre interdictia biblica de a consuma crustacee ale marilor si oceanelor? sau sunca de ce?
   • Like 2
  • @ Ietam Cano
   Gigi check icon
   biserica din Romania sta cu lumina stinsa de 200 de ani - pur personal consider ca institutia are nevoie de reforma in ceea ce priveste textele si ideologia centrata pe conducere a comunitatii versus ghidaj, dezvoltare, educatie. in principiu cam ce ai intreprins ca un "intelept" in toate comentariile de mai jos sau sus (depinde de perspectiva). Poate ai nevoie de un exemplu din intunericul in care aparent locuiesti cu sufletul (de ortodox ultra cool). Postezi texte pentru care e necesar o a patra lectura pentru a intelege sensul condescendent al unor barbosi nespalati din varful unui munte loviti de boli psihice netratate care printre altele vorbesc despre retinerea de a manca crustacee...! ce ma face extrem de vesel este faptul ca in curand, persoane atat de toxice ca tine 'or sa dispara difuz in istorie (din cauze naturale evident), generatie dupa generatie vor fi tot mai putini fanatici si care sug moaste in descompunere.
   • Like 2
  • @ Ietam Cano
   Sunt sigur ca Micutzu va este recunoscator, probabil plange de fericire acum ca are o gluma noua.
   E o risipa pentru societate. Vorbim de milioane de euro care se puteau cheltui pentru dotari de spitale, de exemplu.
   Sa ne intelegem, n-am o problema cu cladirea in sine. Am o problema cu faptul ca s-a facut din bani de taxe. Daca BOR o facea din bani produsi de ei si/sau donatii particulare atunci cinste lor, n-ar fi fost nici o problema. Dar prin intermediul statului au bagat mana in buzunarul unor oameni care nu au treaba cu religia sau BOR, asta intr-o tara in care prin constitutie ar trebui sa avem libertatea de a practica SAU NU o religie (asta ca sa nu mai vorbim de unii crestini care nu erau de acord cu un astfel de proiect si care il vad ca pe o dovada de trufie a prea fericitului). Daca nu o practic de ce sa platesc pentru asa ceva?
   • Like 1
  • @ Gigi
   Starea în care sunteți, exprimată și în felul cum vorbiți, denotă că va lipsește această carte enorm.
   Această platforma se hrănește cu oameni ca dvs., care se cred cunoscători, când de fapt, le lipsește tocmai esențialul, acea ''carte de basme''
   Este de ajuns să se publice ceva legat de politica guvernanților, BOR, etc. și îndată ''postacii'' ca dvs., se întrec în ''superlative''
   Dacă acea ''carte de basme'' ar fi cunoscută, ar ''șoma'' platforma, nu ar mai fi probleme de nici un fel, nici politice, nici de altă natură.
   Libertatea de expresie cred că încă funcționează, așa că atât eu, cât și dvs., va puteți exprima cum doriți.

   Înainte de tote, va sfătuiesc să începeți cu acest ''basm'', și să mergeți într-un loc unde se studiază aceste ''basme''

   Proverbele lui Solomon
   Capitolul 1
   Strigarea înţelepciunii
   1 Pildele lui Solomon, fiul lui David, împăratul lui Israel,
   2 pentru cunoaşterea înţelepciunii şi învăţăturii,
   pentru înţelegerea cuvintelor minţii;
   3 pentru căpătarea învăţăturilor de bun simţ,
   de dreptate, de judecată şi de nepărtinire;
   4 ca să dea celor neîncercaţi agerime de minte,
   tânărului cunoştinţă şi chibzuinţă –
   5 să asculte însă şi înţeleptul, şi îşi va mări ştiinţa,
   şi cel priceput, şi va căpăta iscusinţă –
   6 pentru prinderea înţelesului unei pilde sau al unui cuvânt adânc,
   înţelesul cuvintelor înţelepţilor şi al cuvintelor lor cu tâlc.
   7 Frica Domnului este începutul ştiinţei;
   dar nebunii nesocotesc înţelepciunea şi învăţătura.
   8 Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău
   şi nu lepăda îndrumările mamei tale!
   9 Căci ele sunt o cunună plăcută pe capul tău
   şi un lanţ de aur la gâtul tău.

   Ferirea de ispite
   10 Fiule, dacă nişte păcătoşi vor să te amăgească,
   nu te lăsa câştigat de ei!
   11 Dacă-ţi vor zice: „Vino cu noi!
   Haidem să întindem curse ca să vărsăm sânge,
   să întindem fără temei laţuri celui nevinovat;
   12 haidem să-i înghiţim de vii, ca Locuinţa morţilor,
   şi întregi, ca pe cei ce se coboară în groapă;
   13 vom găsi tot felul de lucruri scumpe
   şi ne vom umple casele cu pradă;
   14 vei avea şi tu partea ta la fel cu noi,
   o pungă vom avea cu toţii!” –
   15 Fiule, să nu porneşti la drum cu ei,
   abate-ţi piciorul de pe cărarea lor!
   16 Căci picioarele lor aleargă la rău şi se grăbesc să verse sânge.
   17 Dar degeaba se aruncă laţul
   înaintea ochilor tuturor păsărilor;
   18 căci ei întind curse tocmai împotriva sângelui lor,
   şi sufletului lor îşi întind ei laţuri.
   19 Aceasta este soarta tuturor celor lacomi de câştig,
   lăcomia aduce pierderea celor ce se dedau la ea.

   Cei neascultători
   20 Înţelepciunea strigă pe uliţe,
   îşi înalţă glasul în pieţe:
   21 strigă unde e zarva mai mare;
   la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei:
   22 „Până când veţi iubi prostia, proştilor?
   Până când le va plăcea batjocoritorilor batjocura
   şi vor urî nebunii ştiinţa?
   23 Întoarceţi-vă să ascultaţi mustrările mele!
   Iată, voi turna duhul meu peste voi,
   vă voi face cunoscut cuvintele mele…
   24 Fiindcă eu chem şi voi vă împotriviţi,
   fiindcă îmi întind mâna şi nimeni nu ia seama,
   25 fiindcă lepădaţi toate sfaturile mele
   şi nu vă plac mustrările mele,
   26 de aceea şi eu voi râde când veţi fi în vreo nenorocire,
   îmi voi bate joc de voi când vă va apuca groaza,
   27 când vă va apuca groaza ca o furtună
   şi când vă va învălui nenorocirea ca un vârtej,
   când va da peste voi necazul şi strâmtorarea.
   28 Atunci mă vor chema, şi nu voi răspunde;
   mă vor căuta, şi nu mă vor găsi.
   29 Pentru că au urât ştiinţa
   şi n-au ales frica Domnului,
   30 pentru că n-au iubit sfaturile mele
   şi au nesocotit toate mustrările mele.
   31 De aceea se vor hrăni cu roada umbletelor lor
   şi se vor sătura cu sfaturile lor.
   32 Căci împotrivirea proştilor îi ucide,
   şi liniştea nebunilor îi pierde;
   33 dar cel ce m-ascultă va locui fără grijă,
   va trăi liniştit şi fără să se teamă de vreun rău.
   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Pana la prezentarea unor probe obiective si concludente, acea carte chiar este de basme. Fara ghilimele.
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   Dintr-un buget comun, se fac multe cheltuieli care n-au nimic în comun cu unii contribuabili. De ce aș separa să spun că banii sunt ai mei, și nu a masei de oameni care au participat acolo, și a multor altora pentru care e ok., numai așa că mie nu-mi convine?
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Întunericul necunostintei își spune cuvântul.
   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Intunericul necunostintei isi spune cuvantul in ceea ce va priveste pe dvs. Concluziile mele sunt bazate pe date si rationamente stiintifice, lucruri dovedite, nu povesti.
   Ce se face din bugetul comun ar trebui sa fie in beneficiul intregii societati, nu doar a unui grup, religios sau de alt fel. Nu pot fi puse in aceeasi categorie cheltuielile pe religie cu cele pe infrastructura, educatie sau sanatate. De infrastructura, sanatate si educatie avem nevoie toti, de religie nu. De aceea intr-un caz pot separa si in celelalte nu.
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   Concluzii pripite, și raționamente omenești, la care adăugând cuvântul ''știință'' se dorește să se confere autoritate.
   Cu atâtea raționamente date etc. de ce nu v-ați căsătorit?

   De infrastructură, sănătate și educație avem nevoie toți, de religie nu. - cred că nu știți ordinea priorităților.
   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Pripite? Sunt lucruri studiate ani si ani si ani, atat pe partea teoretica cat si pe cea experimentala. S-a ajuns la actualele concluzii dupa foarte multa cercetare si scrutinizare. Pripite in nici un caz nu sunt. Si da, sunt omenesti si sunt si corecte. Autoritatea este castigata prin munca, nu decizii arbitrare bazate pe povesti.
   Ordinea prioritatilor e clara si logica, pe baza ei s-a ajuns la o foarte buna calitate a vietii in statele care au implementat-o. Prin comparatie la noi lucrurile stau net mai prost.
   Nu m-am casatorit pentru ca nu ma intereseaza aspectul, nu-mi trebuie casatorie. E o decizie personala pana la urma, ce treaba are asta cu discutia noastra?
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   ....ce treaba are asta cu discuția noastră? - are, pentru că acel creator s-a gândit și la dvs., și nu vedeți. Știința nu s-a gândit.
   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   In primul rand nu exista vreo dovada concludenta ca acel creator exista. In al doilea rand, presupunand chiar ca ar exista, dvs. pretindeti ca stiti ce gandeste acel creator. Asta nu se cheama trufie? In al treilea rand, stiinta nu este o entitate care sa gandeasca, e un set de metode de rezolvare a unor probleme, sa zicem asa. Nu inteleg ce va nemultumeste la stiinta, sau ce spuneti dvs. ca ar trebui sa faca si nu face.
   • Like 1
  • @ Ietam Cano
   Gigi check icon
   te asigur ca, in timp, toata ideologia/spalarea pe creier in care crezi o sa dispara - vei fi fost mort si nicaieri, caci din pacate pentru mintea ta fragila si in pragul analfabetismului e "normal" sa crezi ca exista imparatia cerurilor si totodata un demisol, undeva, in Berceni, unde ajungi impins in baza unei judecati la sfarsitul vietii tale patetice si veninoase.
   sper sincer sa nu poti procrea, mizeria din materia ta cenusie urmasilor tai.

   textul de mai sus are 2000 de ani - cu ce mai e relevant azi fata de harap alb ?
   • Like 2
  • @ Gigi
   Matei 5:18
   Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile.

   Ioan 13:34
   Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii.

   Luca 6:27
   Dar Eu vă spun vouă care Mă ascultaţi: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc,

   Luca 6:32
   Dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată vi se cuvine? Şi păcătoşii iubesc pe cei ce-i iubesc pe ei.

   Ioan 14:15
   Dacă Mă iubiţi, veţi păzi poruncile Mele.

   Ioan 15:12
   Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu.

   Ioan 15:17
   Vă poruncesc aceste lucruri, ca să vă iubiţi unii pe alţii.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   În primul rând nu există vreo dovadă, științifică concludentă, care să anihileze Creatorul, ci din contra, toate dovezile științifice îl atestă, doar răzvrătirea și mintea căzută a unora care vor ca struțul să-și acopere starea se fac că nu văd.

   Romani 1:19
   Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu.
   20 În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi;

   Ce lucrare minunată face Creatorul, că se folosește de omul răzvrătit pentru ași aloca resursele în cercetare, protejând copii Săi de multă muncă.

   1 Timotei 6:20
   Timoteie, păzeşte ce ţi s-a încredinţat; fereşte-te de flecăriile lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei, pe nedrept numite astfel

   ...dvs. pretindeți că știți ce gândește acel creator. - acel Creator se revelează, se descoperă, în creație în istorie, la nivel personal, etc., celor ce îl caută din toată inima așa că cine nu are ceață pe ochi, și inima împietrită,află ce gândește, îl vede și îl găsește.

   Ieremia 29:11
   Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde.

   Nu înțeleg ce vă nemulțumește la știință, - știința în sine nu are cum să mă nemulțumească, dimpotrivă e frumoasă și captivantă. este descoperirea frumuseții, măreției ingeniozității, și perfecțiunii Creatorului.
   Mă nemulțumește folosirea ei ca și paravan, al decăderii umane, cu repercursiunile de rigoare.

   De aceea, veniți-vă în fire, căutați în zona o biserică evanghelică, unde se studiază Biblia, acel Creator vă va îndruma pașii, mai devreme s-au mai târziu, vă va aduce lângă dvs. și persoană care a fost creată pentru dvs., veți avea mult mai multe împliniri atât în carieră cât și în viață personală.

   Matei 6:33
   Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.

   Efeseni 5:16
   Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele.
   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   OK, nu exista dovezi care sa anihileze monstrul de spaghete sau unicornul roz pe spatele caruia se invarte pamantul. Credem si in astea? Exista o chestie care se cheama "burden of proof". Cautati si vedeti cu ce se mananca.
   A, dovezi care sa anihileze creatorul in versiunea crestina exista: biblia spune ca cerul e o tarie, lucru fix fals. Analogia cu strutul vi se potriveste dvs. perfect. Stiinta a demonstrat de mult ca multe lucruri scrise in biblie sunt ineptii, cerul-tarie fiind doar un exemplu.
   "De aceea, veniți-vă în fire, căutați în zona o biserică evanghelică, unde se studiază Biblia" - am studiat-o deja. Am avut parte de ani de zile de indoctrinare religioasa, multumita BOR. Dupa o vreme am analizat-o obiectiv si am vazut cate probleme de logica are si cum minte pur si simplu. Mi-a ajuns.
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   Eu nu trebuie să va dau dovezi, eu trebuie să va îndrum spre ele. Mai departe depinde de dvs.
   Cei zece ani irosiți, vi înțeleg. BOR nu studiază biblia.
   Așa arată de exemplu un studiu biblic pe una din cărți
   https://www.youtube.com/watch?v=DZ98Iw4onNI&t=1318s
   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Am mai vazut clipul respectiv. Nu prezinta nici o dovada sau argument valid. Din punct de vedere logic biblia si crestinismul nu sunt consistente. Nu aveti cum sa-mi dati dovezi sau sa ma indrumati spre ele pentru ca ele pur si simplu nu exista.
   Interesant insa cum ati formulat problema. Trebuie? Nu inteleg, va simtiti dvs. dator sa o faceti sau...?
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   Am mai văzut clipul respectiv - așa de repede au trecut 6 ore?
   Vreți să primiți totul dea gata fără să va străduiți?
   Probabil așa ați fi procedat și în știință?
   Știința nu prezintă nici o dovadă a hazardului și întâmplări ci trebuie să fi naiv și credul.

   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   Nu, dar mi l-ati mai trimis cu alta ocazie. Dvs. sau altcineva, era deja in lista si l-am si recunoscut. Nu e prima data cand vad argumentele astea, nu e prima data cand port genul asta de discutie.
   Sunt cercetator de profesie si judecand dupa rezultatele obtinute pana acum procedez destul de bine.
   "Știința nu prezintă nici o dovadă a hazardului și întâmplări ci trebuie să fi naiv și credul." - am mai purtat cu dvs. SI discutia asta si, ca si mai inainte nu intelegeti sau nu vreti sa acceptati ce presupun sau mai bine zis nu presupun teoriile stiintifice de care am mai tot vorbit. Stiinta a venit cu modele matematice si demonstratiile de rigoare prin care s-a aratat clar ca varsta universului nu e de ordinul miilor de ani si cerul nu e o tarie. Cat despre hazard, exista modele probabilistice care s-au dovedit a fi foarte bune. Mecanica cuantica si QFT au fost demonstrate experimental.
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   https://faithfulphilosophy.wordpress.com/2018/08/01/bibviz-bible-contradictions-debunked/
   • Like 0
  • @
   OK, îmi cer scuze.
   Da în mod real, că vrem că nu vrem, poți de multe ori să mori cu adevărul în mână.
   Ioan 18
   37 „Atunci un Împărat tot eşți!”, I-a zis Pilat. „Da”, a răspuns Isus. „Eu sunt Împărat. Eu pentru aceasta M-am născut şi am venit în lume, ca să mărturisesc despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul Meu.”
   38 Pilat I-a zis: „Ce este adevărul?”

   De multe ori, rigurozitatea ne îndeamnă să fim atenți la detalii. iar reversul poate fi faptul că, orbiți de aceste detalii, putem să pierdem esențialul.
   Ori tocmai faptul că ne deranjează esențialul, căutăm să evidențiem și dacă se poate într-o notă cât mai proastă, anumite detalii, astfel încât să compromitem esențialul, sau chiar să îl desființăm.

   De ce ne deranjează esențialul ? - pentru că revendică un anumit statut de relaționare atât pe orizontală cât și pe verticală. Acest statut nu corespunde, într-o mai mică sau mai mare măsură impulsurilor interioare, iar pentru respectarea lui necesită o anumită atenție și chiar unele renunțări.

   În momentul de față mesajul fiind complect, putem descifra mult mai ușor esențialul, făcând conexiunile între ceea ce este revelație, istorie, prezent și viitor, viitor de asemenea revelat.

   Revelația în esență descoperă ceea ce prin mijloacele aflate la îndemână, omul la momentul respectiv, nu ar fi putut descoperii.
   Modul de percepție și de transmitere a revelației, poate suferi anumite, vicii, transpuse în text, este strâns legat de cultura vremii respective, folosind imagini perceptibile a lucrurilor în acel context, dar în esență, sensul esențial și-l păstrează.

   Așa că, fără a intra în alte detalii, putem descifra esența; începutul, creația, testul, căderea, promisiunea răscumpărării, parcursul istoric al planului de răscumpărare, împlinirea planului , perioada de har, și finalul care poate fi benefic sau regretabil.

   Așa că toate acele așa zise contradicții au un răspuns, dar cel mai important lucru este ca să nu-ți pierzi timpul cu ele.

   Cu alte cuvinte poate fi irelevant și contradictoriu totul dacă avem astfel de descoperiri evoluționiste ''științifice'' de promovare a depravării și desfrâului citându-l pe Jonn Jonzz:
   ''Așa a evoluat specia noastră, masculii au intrat în competiție pentru a avea șansa de a se împerechea, femelele și-au selectat cu multă grijă partenerii.''

   Comparativ cu Ietam Cano care citează din ''cartea lui de basme'' biblia:
   Geneza 2:
   18 Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.”
   - mesaj ce exprima constatarea Creatorului, și hotărârea Creatorului.
   22 Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie şi a adus-o la om.
   23 Şi omul a zis: „Iată în sfârşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi „femeie”, pentru că a fost luată din om.”
   - mesaj ce exprima compatibilitate suta la suta ''coasta pe care o luase'' și dedicare, iar în limbajul actual ''personalizare''
   - creaționismul științific, identifica aceasta prin 50 / 50% - echilibru din pură întâmplare, așa cum totul funcționează întâmplător.

   Toate marile civilizații de fapt au ajuns la un apogeu, iar decăderea în imoralitate le-a adus sfârșitul.

   1 Corinteni 1:27
   Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari.

   https://www.youtube.com/watch?v=X-RKdrJgoWI

   https://www.youtube.com/watch?v=2HYFDdMeWaY
   • Like 0
  • @
   Mi-e milă de dvs. și de ''o parte'' din comunitatea științifică în ce hal a ajuns,
   Aveam în trecut un coleg căruia dacă îi dădeai câteva detalii despre ceva, a două zi era specialist, avea totul în degetul mic.

   Descoperirea unor procese din cadrul ''creației'' de astă dată vreți să le atribuiți, cu înverșunare hazardului. Câtă slăbiciune.

   - esența e lipsită de logică și consistentă, - ei tocmai că are o logică extraordinară. Normal că oamenii cu ceață pe ochi nu văd nimic.

   Lipsită de logică e teoria îngustă evoluționistă, care nu o puteați vinde, așa că ați impus-o. Asta e știință?. Complexitatea diversitatea și varietatea formelor de viață, software-ul de care beneficiază fiecare formă de viață, însăși divizarea, masculin / feminin a formelor de viață, cu reproducerea ca atare, și multe altele, trebuie să fi de o factură foarte slabă, și credul ridicol. Tărie dom'le tărie. Tăria e solidă.

   Rezultatele se văd.

   https://www.youtube.com/watch?v=-4S0gHlKiho&t=66s

   https://www.youtube.com/watch?v=xfO1veFs6Ho&t=81s

   Revelația este o formă de comunicare la nivel mental, poate fi și vizual sau auditiv, care se produce în anumite contexte, prin deschiderea acelei frecvente de comunicare, inexistente în mod normal.

   Faptul că avem niște limite în care funcționăm, lungime de undă, frecventa etc., cu tot respectul, ca om de știință nu ar trebui să fiți așa de slab.

   Personal, la vârsta de aproximativ 13 ani am avut o astfel de revelație, nu eram nici bolnav, nici sub orice altă formă de influență, și nici nu mă interesa, am urmărit în timp ceea ce mi sa relevat, era confirmat în multe cazuri, în altele nu, și aici avea motivațiile aferente, nu am știut nimic nici de religie nici de Creație.
   Am căutat mult mai târziu să văd dacă acea ''carte de dasme'' spune ceva în sensul acesta, Am găsit într-o formă simbolică, revelația fiind o descifrare, confirmarea este vizibilă, plauzibilă, tangibilă, și cu mare necesitate pentru lumea în care trăim.
   Nu am găsit nimic în metapsihică, parapsihologie, știință din contra.
   Nu se poate discuta cu cineva așa de închis, cu limitările de rigoare. Este valabil versetul:

   Luca 16:31
   Şi Avraam i-a răspuns: „Dacă nu ascultă pe Moise şi pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi.”

   Păcat, ați pierdut. De fapt am și ieșit de mult din cadrul temei din acest articol.
   • Like 0
  • @
   OBSCURANTISMUL ȘTIINȚIFIC incurabil, dovada care am primit-o de la dvs., și care va lasă gol, rece și... SINGUR. Păcat, încă o dată mare păcat.
   Pe oamenii aceștia nu-i mai schimbă nimeni și nimic. Își trăiesc ''întunericul cunoștințelor științifice'', și singurătatea, sperând că vor descoperii ei nemurirea, pe alta cale.

   ''Mărgăritarele'' nu se dau așa ușor. Astfel de oameni se întorc și te rup. Mărgăritarele pentru astfel de oameni NU AU VALOARE..
   Creatorul știe aceasta, de aceea a lăsat mesajul ascuns. Nu se trage de șireturi cu nimeni.

   Isaia 65:
   1 ,„Eram gata să răspund celor ce nu întrebau de Mine, eram gata să fiu găsit de cei ce nu Mă căutau; am zis: „Iată-Mă, iată-Mă!” către un neam care nu chema Numele Meu.
   Matei 11
   25 În vremea aceea, Isus a luat cuvântul şi a zis: „Te laud, Tată, Doamne al cerului şi al pământului, pentru că ai ascuns aceste lucruri de cei înţelepţi şi pricepuţi, şi le-ai descoperit pruncilor.
   26 Da, Tată, Te laud, pentru că aşa ai găsit Tu cu cale!”

   Ați pierdut mâna întinsă a Creatorului. Asta ați pierdut. Timpul oricum îl pierdeți.

   Ieremia 29:
   13 Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima.

   Nu există dovada....vă înțeleg. Mi-e milă. Dvs. no să o aveți.

   Marcu 8:
   36 Şi ce foloseşte unui om să câştige toată lumea, dacă îşi pierde sufletul?
   37 Sau ce va da un om în schimb pentru sufletul său?

   Există o întrebare fundamentală: Dacă în noaptea aceasta ți se cere sufletul ști unde mergi?
   Desigur, unde ți-ai pregătit. Dar,... nu există dovada... nu există dovada.... nu există dovadă....
   Atunci cu siguranță o veți avea, dar prea târziu.
   • Like 0
  • @
   Proverbe 20:14
   „Rău! Rău!” zice cumpărătorul, şi plecând, se fericeşte. –
   • Like 0
  • @
   Stimate domn, vă aruncați mingi la plasă, după care vă faceți un raționament...greșit.

   Găinilor dacă li se dau grăuntele amestecate împreună cu gunoi știu să aleagă grăuntele.

   Credința nu este un act de naivitate, lipsă de cunoștințe etc., ci o înțelegere, o trăire și percepție la nivel individual, al unui adevăr relevat, care pentru dumneavoastră, care nu aveți acces la acea 'frecvența', vi se pare straniu, de aceea logica dvs., și raționamentul este steril.

   Parafrazând afirmația filozofică 'cuget deci exist' vă spun 'exist pentru că există un creator'. Acest creator se descoperă la nivel personal, dacă este căutat cu sinceritate, curăție de inima, curăție trupească și sufletească. Aaa, nu vă convine lucrul acesta?, nu veți gusta acea frecvență, și veți fi ca un orb care nu percepe lumina pentru că el nu o vede, sau ca un surd pentru care nu există sunete pentru că el nu le poate auzii.

   OBSCURANTISMUL ȘTIINȚIFIC este întunecarea înțelegerii individuale, înnegrirea imaginii noastre despre lume și întunecarea ideii noastre de existență, gândit în termenii strict ai științei, hrănit de idolatria pentru matematică. care EXCLUDE ORICE ALTĂ FORMĂ DE EXISTENȚIALISM

   Asa ca nu este nimic un non-sens

   E GREU DE STAT DE VORBĂ CU CINEVA CARE DE FIECARE DATĂ O DĂ PE LÂNGĂ.
   • Like 0
  • @
   Discuția ca de altfel toate postările cu citate biblice de pe platformă, nu au și nu au avut rolul de a convinge pe cineva, ci doar de a primii informații privind starea de fapt apatică, care există la ora actuală. Nu am avut nevoie nici de like-uri, nici de nimic, ci din contra.
   Așa că, chiar dacă uneori am ''întins coarda'' nu am avut așteptări de naiv.
   Am văzut cum a fost terfelit, atât de dvs. cât și de alții, altVasile care, în mod corect biblic, a adus argumentele necesare.

   Lucrarea de ''convingere'' e lucrarea duhului sfânt ( știu ce o să spuneți despre duh ) așa că pentru mine e simplu, creștinului îi revine de obicei sarcina de a vestii.

   Marcu 16:15
   15 Apoi le-a zis: „Duceţi-vă în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură.
   16 Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit; dar cine nu va crede va fi osândit.

   Ok. nu e treaba mea mai departe, iar Matei 13 Pilda semănătorului descrie situațiile care se găsesc privind ''receptorii'' mesajului.

   Apatia, împotrivirea, negarea, au niște surse, așa că pe mine mă interesează să identific cât mai multe surse.

   Din nou, ce treabă are faptul că nu sunt cuplat cu cineva? Ce treaba are știința cu asta? E viața și decizia mea personală până la urmă. Când atâția creștini se căsătoresc că să divorțeze după nici 10 ani e mai bine? - ei bine uite că are, pentru că ne descifrarea mesajului din creație a dus la situația asta. Este extrem de important în acest caz, atât pentru dvs., pentru creștini, cât și pentru lumea întreagă. Ar stopa multă suferință, și toată prostia care există în lume la ora actuală,, plus faptul că ar aduce liniștea și fericirea tuturor. Dar dacă știința se opune creației.....

   Cum credeți că un Creator, care a dus la desăvârșire toate lucrurile, atât la scară ''micro'' cât și ''macro'' un lucru așa de important la lăsat la voia intampalrii?.

   - dvs. va erijati în mâna întinsă a creatorului? Mai înainte spuneați că știți și ce gândește. Serios acum, cum era cu trufia? - Creatorul lucrează prin oameni, si v-am dat si referinta la ce gandeste.

   Dacă am fost un om bun și ajung în rai în ciuda faptului că nu am crezut, ce bine, e cazul ideal pentru mine. - poți fi om bun dar să nu fi în termenii Creatorului, poți fi om bun și sa pierzi, și poți fi de asemenea un om rău și sa câștigi acceptând termenii Creatorului, schimbându-te.

   Luca 15:7
   Tot aşa, vă spun că va fi mai multă bucurie în cer pentru un singur păcătos care se pocăieşte, decât pentru nouăzeci şi nouă de oameni neprihăniţi care n-au nevoie de pocăînţă.

   Matei 7:21
   Nu oricine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intră în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.

   Ioan 17:3
   Şi viaţa veşnică este această: să Te cunoască pe Ține, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu.

   În rest:
   Proverbe 14:12
   Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte. –

   Sunteți 100% sigur că diavolul nu și-a băgat la un moment dat coada în tot procesul asta și nu a reușit să denatureze mesajul orginal? Sau textul original? - sunt 100% sigur că mesajul îndoielii vine de la diavol, iar dvs. l-ați prins din plin;

   Geneza 3:1
   Şarpele era mai şiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: „Să nu mâncaţi din toţi pomii din grădină”?”

   - și de asemenea 100% că, ÎL CRED PE CREATOR PE CUVÂNT.
   Ioan 14:1
   Să nu vi se tulbure inima. Aveţi credinţă în Dumnezeu şi aveţi credinţă în Mine.
   • Like 0
  • @
   Motivele cum am spus sunt personale. Eu știu care sunt cauzele, dvs. nu. Sau acum cunoașteți și gândurile mele? - Prin creație cunosc mult mai multe lucruri. Nu vreau să va supăr, e un domeniu sensibil și am mai făcut referire la el, ca măcar așa să va pot aduce o lumina și să aveți o deschidere față de creație. Putem discuta pe gmail în continuare dacă doriți.

   Mă gândesc totuși, ( poate greșesc ''scuze'') că și acesta să fie un motiv pentru care sunteți așa de închis față de divinitate, și creație.

   De aici până la ce ați pretins dvs. că știți, și anume că acel creator s-ar fi gândit la mine personal, e ceva cale.

   Ioan 3:16
   16 Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru că oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

   Vedeți dvs. toate acele acuzații privind la istoria poporului ales, cu care acum lovesc unii, au fost sacrificii pentru mine și pentru dvs.,în pregătirea jertfei supreme, promisă încă din geneza. La Golgota s-a plătit un preț de răscumpărare atât pentru mine cât și pentru dvs., și totul din dragoste. O puteți primii s-au respinge. ( Dar nu luați nimic în considerare ca să fiu acuzat de ceva, penibil ca și cu întrebarea respectivă, care nu era decât o expresie a unei dureri și părerii de rău. )

   - asta e interesant. Adică poți fi om bun și să ajungi în iad pentru că nu ai crezut în el?

   Ioan 3:5
   Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu

   - "sunt 100% sigur că mesajul îndoielii vine de la diavol, iar dvs. l-ați prins din plin;" - și mai interesant, pe ce va bazați această siguranță? Cum ați ajuns la chiar 100%? - Din referință care v-am dat-o reiese clar. Îndoială este o trăsătură normală, care generează măsuri suplimentare de precauție cum e în cazul științei, însă în cazul citatului cel ce seamănă îndoială, neagă autoritatea, se substituie / erijează, în autoritate, și induce siguranță pentru a elimina orice măsură de precauție.

   Isus a mai spus:

   Ioan 8:44
   Voi aveţi de tată pe diavolul; şi vreţi să împliniţi poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaş; şi nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii.

   OK, sunteți privilegiat. - Toți copii Creatorului sunt nu numai privilegiați, dar și valoroși. Dvs. de ce nu ați putea fi.


   • Like 0
  • @
   Sunteți complet greșit. De altfel obscurantismul își spune cuvântul în toate direcțiile.

   Creația îți oferă o percepție corectă a vieții, raportat la trecut prezent și viitor. Mă uimește cât de slab poate fi cineva care nu cunoaște creația. dar asta e.

   Lămuriți-mă dvs. atunci, va rog, care-mi sunt motivele și legătură lor cu divinitatea. - necunoașterea pe toate planurile. Faptul că lucrezi într-un domeniu, chiar și științific nu înseamnă cunoaștere deplină.

   Eu v-am întrebat de cel ce nu crede, nu cel ce nu e botezat. Botezați am fost mulți când eram prunci.

   Marcu 16:16

   Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit; dar cine nu va crede va fi osândit.

   Așa sunteți mulțumit? Botezul este o mărturie a unui cuget curat /curățit și se face în urma mărturisirii personale a credinței. Ca prunc nu știu cum ați mărturisit ceva. Nu are nici un suport biblic. Mai vedeți și contextul versetelor, nu fiți superficial

   Biblia e adevărată conform bibliei. Asta e un argument circular, nu are sens. - Biblia nu spune că este adevărată conform bibliei, ci Biblia este adevărată conform adevărului istoric profetic, escatologic ,etc.

   Curios cum acea ''carte de basme'' face o radiografie asa de exacta.
   Romani 1
   Starea de păcat a omenirii
   18 Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor care înăbuşă adevărul în nelegiuirea lor.
   19 Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu.
   20 În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi;
   21 fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit; ci s-au dedat la gândiri deşarte, şi inima lor fără pricepere s-a întunecat.
   22 S-au fălit că sunt înţelepţi, şi au înnebunit;
   23 şi au schimbat slava Dumnezeului nemuritor într-o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi târâtoare.
   24 De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor; aşa că îşi necinstesc singuri trupurile;
   25 căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin.
   26 Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase; căci femeile lor au schimbat întrebuinţarea firească a lor în una care este împotriva firii;
   27 tot astfel, şi bărbaţii au părăsit întrebuinţarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alţii, au săvârşit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase şi au primit în ei înşişi plata cuvenită pentru rătăcirea lor.
   28 Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.
   29 Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; sunt şoptitori,
   30 bârfitori, urâtori de Dumnezeu, obraznici, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi,
   31 fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecaţi, fără milă.
   32 Şi, măcar că ştiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuşi, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac.

   Ce minciună poate avea succes mai mare decât aceea pe care nimeni nu e dispus măcar să încerce să o pună la îndoială? - Oricine poate să o pună la îndoială, depinde de ce duh este călăuzit.

   Oare dacă pui la îndoială teoria evoluționistă ce obții.....

   Când am renunțat la religie nu mi-am dat drumul la desfrâu, sau ceva de genul ăsta. - cinste dvs. și tot respectul, dar atunci de ce vă erijați în avocatul celor ce nu au procedat la fel, nu credeți că purtați o mare vină pentru căderea lor?

   -asta pare să fie esența......

   ȘTIINȚă ȘI RELIGIE

   ... din cugetările lui Petre Țuțea
   1. Se spune cã intelectul e dat omului ca sã cunoascã adevãrul. Intelectul e dat omului, dupã pãrerea mea, nu ca sã cunoascã adevãrul, ci sã primeascã adevãrul.

   2. Am avut revelatia cã în afarã de Dumnezeu nu existã adevãr. Mai multe adevãruri, zic eu, raportate la Dumnezeu, este egal cu nici un adevãr. Iar dacã adevãrul este unul singur, fiind transcendent în esentã, sediul lui nu e nici în stiintã, nici în filozofie, nici în artã. Si cînd un filozof, un om de stiintã sau un artist sînt religiosi, atunci ei nu se mai disting de o babã murdarã pe picioare care se roagã Maicii Domnului.

   3. Acum, mai la bãtrînete, pot sã spun cã fãrã Dumnezeu si fãrã nemurire nu existã adevãr.

   4. O babã murdarã pe picioare, care stã în fata icoanei Maicii Domnului în bisericã, fatã de un laureat al premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ãsta moare asa, dihor.

   5. Eu cînd discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Între un credincios si un necredincios, nu existã nici o legãturã. ãla e mort, sufleteste mort, iar celãlalt e viu si între un viu si un mort nu existã nici o legãturã. Credinciosul crestin e viu.

   6. Ateii si materialistii ne deosebesc de animale prin faptul cã nu avem coadã.

   7. Ateii s-au nãscut, dar s-au nãscut degeaba.

   8. Eu nu detest burghezia. Eu m-am lãmurit cã un om care vrea sã fie bogat nu este un pãcãtos. Spunea odatã un preot bãtrîn: Circulã o zicalã cã banul e ochiul dracului. Eu nu-l concep ca ochiul dracului, eu îl concep ca pe o scarã dublã. Dacã-l posezi, indiferent în ce cantitãti, si te misti în sus binefãcãtor pe scarã, nu mai e ochiul dracului. Iar dacã cobori, atunci te duci cu el în infern, prin vicii, prin lãcomie si prin toate imperfectiile legate de orgoliu si de pofta de stãpîn.


   10. Eu sînt iudeocentric în cultura Europei, cãci dacã scoti Biblia din Europa, atunci Shakespeare devine un glumet tragic. Fãrã Biblie, europenii, chiar si laureatii premiului Nobel, dormeau în crãci. Stiinta si filozofia greacã sînt foarte folositoare, dar nu sînt mîntuitoare. Prima carte mîntuitoare si consolatoare pe continent - suveranã - e Biblia.

   11. Existã o carte a unui savant american care încearcã sã motiveze stiintific Biblia. Asta e o prostie. Biblia are nevoie de stiintã cum am eu nevoie de Securitate.

   12. Luther, cît e el de eretic si de zevzec, a spus douã lucruri extraordinare: cã creatia autonomã e o cocotã si cã nu existã adevãr în afarã de Biblie. Mie mi-a trebuit o viatã întreagã ca sã aflu asta. El nu era asa bãtrîn cînd a dibãcit chestia asta, cã era cãlugãr augustin... Mie mi-a trebuit o viatã ca sã mã conving cã în afarã de Biblie nu e nici un adevãr.

   13. Shakespeare, pe lîngã Biblie, - eu demonstrez asta si la Sorbona - e scriitor din Gãesti.

   14. În afara slujbelor bisericii, nu existã scarã cãtre cer. Templul este spatiul sacru, în asa fel încît si vecinãtãtile devin sacre în prezenta lui.

   15. Stii unde poti cãpãta definitia omului? - te întreb. În templu. În bisericã. Acolo esti comparat cu Dumnezeu, fiindcã exprimi chipul si asemãnarea Lui. Dacã Biserica ar dispãrea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispãrea si omul.

   16. În bisericã afli cã existi.

   17. Ce pustiu ar fi spatiul dacã n-ar fi punctat de biserici!

   18. În afarã de cãrti nu trãiesc decît dobitoacele si sfintii: unele pentru cã n-au ratiune, ceilalti pentru cã o au într-o prea mare mãsurã ca sã mai aibã nevoie de mijloace auxiliare de constiintã.

   19. Platon are un demiurg care nu e creator, ci doar un meserias de geniu, fiindcã materia îi premerge. Prima idee de creatie realã, au adus-o în istorie crestinii.

   20. De creat doar zeul creazã, iar omul imitã. Eu cînd citesc cuvîntul creatie - literarã, muzicalã, filozoficã - lesin de rîs. Omul nu face altceva decît sã reflecte în litere, în muzicã sau în filozofie petece de transcendentã.

   21. Cum sã fie creatura creator? ''Hai tatã, sã-ti arãt mosia pe care ti-am fãcut-o cînd nu eram în viatã...'' Pãi cum sã fie creatura creator?

   22. Omul e un animal care se roagã la ceva. Cautã un model ideal. Si uneori nimereste, alteori, nu. Cei care au descoperit modelul ideal si succesiunea fenomenului din el sînt crestinii. Crestinismul nu poate fi identificat cu nici un sistem filosofic, monist, dualist, sau pluralist.Crestinismul este pur si simplu. Despre crestinism, Bergson spune cã noi îl respirãm. Are materialitatea aerului. Seamãnã cu aerul. Noi sîntem crestini fãrã sã vrem. Si cînd sîntem atei sîntem crestini: cã respirãm crestinismul cum respirãm aerul.

   23. Crestinismul nu e ideologie, cã atunci se aseamãnã cu marxismul. Religia e expresia unui mister trãit, or ideologia e ceva construit.

   24. A fi cresti înseamnã a coborî Absolutul la nivel cotidian. Numai sfintii sînt crestini absoluti. Altminteri, crestinismul, gîndit real, e inaplicabil tocmai pentru cã e absolut.

   25. Suveran fatã de naturã, supus Divinitãtii, nemuritor si liber prin depãsirea extramundanã a conditiei sale - acesta este omul crestin.

   26. Nimic nu poate inlocui crestinismul; nici toatã culturã anticã precrestinã. Eu sînt de pãrere cã apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, cînd Dumnezeu umbla din casã în casã. Eu definesc strãlucirea epocilor istorice în functie de geniul religios al epocii, nu în functie de isprãvi politice.

   27. Iisus Hristos este eternitatea care puncteazã istoria.

   28. Dacã nu cunosti revelat - prin gratie divinã - sau inspirat, nu cunosti nimic. De pildã, povestea cu mãrul lui Newton, care a cãzut. Nu stiu unde am citit eu stupiditatea asta: ''Il tomba dans une méditation profonde qui l’a conduit jusqu’a la loi de la gravitation universelle''. Si eu spun: dacã Newton gîndea pînã la Judecata de Apoi, nu descoperea nimic! Dar el a fost mult mai întelept. Cînd a fost întrebat cum a descoperit gravitatia, a zis: Am fost inspirat. Pãi scrie pe mãr, sau scrie undeva în naturã '' legea gravitatiei''? Fenomenele lumii interioare si ale lumii exterioare tac. Iar omul autonom si orgolios creds cã exploreazã lumea interioarã si exterioarã cu jocul lui de ipoteze si cã descoperã ceea ce vrea el. El cautã; dar eu spun cã el cautã, nu cã aflã. Sau dacã aflã, trebuie sã fie ca Newton, inspirat.

   30. Fãrã sã gîndesc în stilul darwinismului social, nu pot sã rãmîn indiferent la incapacitatea democratiei de a asigura selectiunea naturalã a valorilor. Democratii gîndesc corpul social aritmetizat: numãrã capetele toate si unde e majoritate, hai la putere. Sufragiul turmei! Asta e pãrerea mea despre democratie.

   31. Eu cred cã omul e fãcut de Dumnezeu si cred cã Dumnezeu n-a instalat nici un drac în el. Nu pot sã spun cã Dumnezeu a fãcut un om purtãtor de drac. Dacã omul e fãptura lui Dumnezeu, dracul intrã ocolit acolo, nu intrã cu voia Lui.

   32. Un filozof care se zbate fie sã gãseascã argumente pentru existenta lui Dumnezeu, fie sã combatã argumentele despre inexistenta lui Dumnezeu reprezintã o poartã spre ateism. Dumnezeul lui Moise este neatributiv. Cînd îl întreabã Moise pe Dumnezeu: Ce sã le spun ãlora de jos despre Tine? - Dumnezeu îi spune: Eu sînt cel ce sînt.

   33. În fata lui Dumnezeu, geniul e vãr primar cu idiotul.

   34. Binele si rãul sînt conceptele pedagogiei lui Dumnezeu fatã de oameni.

   35. Cãrui bãrbat nu-i plac femeile? În primul rînd la iubesti pentru farmecul lor, si în al doilea rînd le iubesti pentru cã fac oameni.

   36. Eu încerc o experientã: încerc sã mã deparazitez de filosofie, de pãduchernita metafizicii. Cioran s-a deparazitat mai demult, desi face filozofie. Un prieten de-al meu zice: te deparazitezi, dar folosesti sculele ei. Da, dar dacã mã urc în tren, nu înseamnã cã zeul meu e calea feratã.

   37. În Evul Mediu s-a formulat de cãtre filozofii sireti teoria adevãrului dublu: secundum fidem - adevãrul dupã credintã si secundum rationem - adevãrul dupã ratiune, ca sã aibã cale liberã pentru filozofie. Adicã sã rãtãceascã pînã îi ia dracul... Cã poti, în filozofie, sã rãtãcesti pînã devii nãuc. Ce-au realizat filozofii prin autonomia lor? Nimic! N-au nici un adevãr.

   38. Babele evlavioase merg la absolut rugîndu-se, iar filozoful trãncãnind silogisme.

   40. Geniul e relief, noutate, inventie, creare de epocã si stil. Nu e neapãrat un întelept, ci un suprainteligent. Geniile sînt originale, în mãsura în care originalitatea e posibilã. În fond, maxima mea a fost aceasta: Dumnezeu este creator, iar omul imitator. Prin încercarea de a imita mereu Divinitatea, prin proximitatea fatã de divin, geniul e mai apropiat de cer; dar nu sînt în mãsura în care e apropiat sfîntul.

   41. În fata lui Dumnezeu nu existã genii, Dumezeu lucrînd nu cu genii, ci cu oameni.

   42. Dumnezeu a fãcut lumea si pe om; si cu om a încoronat creatia sa. Si l-a însãrcinat sã cunoascã lucrurile. De-acolo vine denumirea lor. - Originea primordialã a capacitãtii de a determina numele lucrurilor, care este o operatie logicã; originea misticã a gîndirii logice.

   43. Aparitia unui mare gînditor e pentru creier ca o baie pentru un om care a muncit, a asudat, s-a murdãrit si se spalã. Gîndirea este o ''spãlare'' a creierului. Asta mã face cîteodatã sã cred cã gîndirea nu e din creier si cã acest creier e numai un sediu... De ce gîndirea nu e produsã de creier, care e numai un sediu? Fiindcã n-o produc toate creierele. Dacã inteligenta ar fi produsul creierului, atunci între Goethe si nea Ghitã n-ar mai fi nici o diferentã.

   44. Am auzit odatã un profesor de la Politehnicã; am avut impresia cã asist la un balet de ursi. Dacã într-un salon, într-un colt, unul fumeazã si tace, ãla e inginer... Inginerul e practic, savantul nu e practic. Cînd i s-a spus lui Max Planck, creatorul fizicii cuantice, cã s-a mai gãsit o aplicatie, el a spus: care e, mã? Uite care... - Ca sã vezi, nici nu m-am gîndit!

   45. Inteligenta, oricît de mare nu e suficientã pentru a te curãta de prejudecãti. Cu cît inteligenta e mai mare, cu atît prejudecata e mai voinicã, pentru cã ai aparat s-o justifici.

   46. Întrebat fiind cum întelege gîndirea, în formã purã sau în exemple, Nae Ionescu a rãspuns: exemplele au fost lãsate de Dumnezeu pe pãmînt pentru ca ideile sã fie sesizate senzorial si de prosti.

   47. Nu stiu de ce gluma asta de-a face istorie se practicã atît de mult. Dacã ai cultul istoriei, ai cultul aparitiei si disparitiei; e consolator acest joc? Istorismul, adicã perspectiva istoricã asupra vietii si lumii, a dus în cimitir. Ne înecãm în istorie. Pentru cã istoria nu te învatã numai sã faci ceva, ca popor; cu istoria tot ce însemnezi în interiorul unui popor devine discutabil prin faptul cã nu poti, la infinit, sã lucrezi la facerea ta, ci dispari si apare altcineva care, chiar dacã nu te înlocuieste, te prelucreazã. Si dacã nu poti iesi din devenire, nu poti scãpa de tristete; tristetea metafizicã e fructul devenirii. Sînt prosti istoricizanti care se consoleazã prin devenire. Devenim mai civilizati, nu? Sau mai culti... Adicã murim ca si caprele, numai cã e mare lucru cã existã Kant, Descartes, existã Newton, mã rog, atîtia mari creatori de culturã, si existã si fãuritorul de religie, Hristos - dar nu ne intereseazã!

   48. Istoria e întemeiatã pe istoria dintre Eva si dracul. Asa începe istoria, aceastã rãtãcire a omului, ca o damnatie. ar la aparitia lui Hristos, atunci s-au suprapus teandric omul divinizat si divinitatea om si istoria a fost anulatã.Cioran are o afirmatie extraordinarã: Istoric este tot ceea ce este supraistoric. Crestinismul a punctat supraistoric, desi a apãrut în istorie.

   49. Sînt douã mari discipline guvernate de principiul ireversibilitãtii: termodinamicã si istoria.

   50. Nu e om, Kant. N-a reusit sã fie om cu toatã stabilitatea lui. Iar badea Gheorghe, care se sincronizeazã cu clopotele de la bisericã, e laureat al premiului Nobel pe lîngã Kant.   53. Nu se poate spune cã miscarea legionarã n-a fost puternicã! N-a avut rezultate pozitive fiindcã extremismele sînt greu suportabile. Nici fascismul italian n-a durat, nici national-socialismul german n-a durat si erau similare cu miscarea legionarã. Deosebirea dintre ele si miscare este aspectul religios al miscãrii legionare. Nici fascismul si nici national-socialismul n-aveau caracter religios. Hitler era cu mituri germanice, Mussolini era ateu. Într-o întrunire se spune, Mussolini s-a uitat la ceas si a zis: Îi dau ultimatum lui Dumnezeu ca în cîteva minute sã mã trãsneascã dacã existã! Si apoi s-a uitat la ceas. Au trecut minutele si a demonstrat cã Dumnezeu nu existã.

   54. Unde e omul, în imanentã, absolut liber? Într-o bisericutã din lemn din Maramures, unde sacerdotul crestin vorbeste de mistere, de taine, si se lasã învãluit de ele ca si credinciosii.

   55. Omul e liber si eliberat numai în templul crestin, acolo, în ritual, cînd se comunicã tainele care îi învãluiesc deopotrivã si pe sacerdot, si pe credinciosi. Ca sã fii cu adevãrat liber, trebuie sã înlocuiesti infinitul si autonomia gîndirii cu credinta în Dumnezeul crestin: ''Robeste-mã Doamne, ca sã fiu liber!'' (Imitatio Christi)

   57. Liberatea omului e partea divinã din el.

   59. Luciditatea este o limpezire a spiritului nimicitoare. Cînd esti lucid esti în fata cimitirului. A fi lucid înseamnã a-ti da seama perfect de limitele si neputintele tale. Luciditatea este o categorie dizolvantã. În mãsura în care Dumnezeu trebuie primit, si nu înteles, la Dumnezeu nu ai acces prin luciditate.

   61. A sti la scarã umanã, poate fi folositor - dar în nici un caz mîntuitor.

   62. E mai mîntuitoare o rugãciune într-o bisericã din Gãiesti decît Platon.

   63. Ideea mortii absolute stã la baza smintelii moderne.

   64. Heidegger spune asa: ca sã iesi din anonimat, trebuie sã trãiesti nelinistea perspectivei neantului zilnic. El te îndeamnã, Heidegger, sã trãiesti murind absolut în fiecare zi!

   68. Omul e guvernat pe pãmînt de douã morale: de morala dogmelor, care e crestinã si eternã, adicã absolutã, si de morala normelor, care, ca moralã laicã, e construitã pe putinãtatea si imperfectiunea omului. Morala laicã nu poate fi desprinsã de morala absolutã si ea aratã cã omul se miscã asimptotic la perfectiune, pe care n-o poate atinge niciodatã.

   69. Morala în sine, autonomã, e mai primejdioasã pentru religie decît ateismul. Stiinta moravurilor, ca teoretizare a moralei laice, este din punctul de vedere al Absolutului religios egalã cu zero. Seamãnã cu Mersul trenurilor, dupã pãrerea mea. Poti s-o schimbi, ca pe tren, la care statie vrei. Omul autonom nu e capabil sã creeze o ordine moralã. O primeste de sus, sau nu o primeste deloc. Cum e posibilã morala publicã? Prin înstãpînirea absolutã a moralei religioase crestine. Dogmele crestine trebuie sã porunceascã normele morale, care, fãrã ele, nu se deosebesc de Mersul trenurilor decît prin obiect. Morala publicã într-un stat crestin trebuie sã stea sub imperiul certitudinii dogmelor crestine reflectate imperfect de omul mãrginit. Dacã nu situãm Biserica deasupra statului, ne aflãm în trebã si face fiecare ce vrea.

   70. Elitele morale sînt mai presus decît cele intelectuale. Mie îmi plac oamenii care fac judecãti. Cei care fac silogisme sînt fatã de adevãr, cum sînt curcile alea care se încurcã printre popice.

   71. Napoleon face adevãrata istorie a Revolutiei franceze. Un om care a refãcut ordinea naturalã, punînd parul pe haimanalele de pe ulitã. Cînd a fost întrebat cum îsi explicã intrarea armatelor sale în Tãrile de Jos ca pe bulevard, în timp ce regii Frantei se pinteau la ele zadarnic, Napoleon a rãspuns: N-au intrat armatele Frantei, ci ideile revolutionare de pe drapel! Începuse o nouã filozofie a istoriei, cu Napoleon.

   72. Fãrã nemurire si mîntuire, libertatea e de neconceput. Omul, dacã nu are în substanta lui ideea nemuririi si mîntuirii, nu e liber. Seamãnã cu berbecul, cu capra, cu oaia...

   73. Omul a depasit conditia de animal abia atunci cînd în el a apãrut ideea nemuririi, care nu trebuie confundatã nici cu pemanenta speciei, nici cu conceptia esteticã a gloriei.

   74. Fãrã Dumnezeu omul rãmîne un biet animal rational si vorbitor, care vine de nicãieri si merge spre nicãieri. Si el rãmîne asa chiar dacã este laureat al premiului Nobel sau mãturãtor. Cînd, unde si în ce scop a apãrut el în calitatea asta de om? Dacã se întreabã singur si nu e un zeu în dreptul casei care sã-i reveleze data începutului, înseamnã cã omul rãmîne un biet animal rational care vine de nicãieri si merge spre nicãieri.
   • Like 0
  • @
   Petre Țuțea - ...Excelent model de urmat.... ce atata democratie! - sa vedem totusi:
   127. Definitia mea este: Petre Tutea, românul. Am apãrat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire si suferintã. Si convingerea mea este cã suferinta rãmîne totusi cea mai mare dovadã a dragostei lui Dumnezeu.
   126. Eu, cultural, sînt un european, dar fundamentul spiritual e de tãran din Muscel. La închisoare, grija mea a fost sã nu fac neamul românesc de rîs. Si toti din generatia mea au simtit aceastã grijã. Dacã mã schingiuiau ca sã mãrturisesc cã sînt tîmpit, nu mã interesa, dar dacã era ca sã nu mai fac pe românul, mã lãsam schingiuit pînã la moarte. Eu nu stiu dacã vom fi apreciati pentru ceea ce am fãcut; important e cã n-am fãcut-o niciodatã doar declarativ, ci cã am suferit pentru un ideal. E o monstruozitate sã ajungi sã suferi pentru un ideal în mod fizic.
   120. Am devenit un gînditor crestin cînd mi-am dat seama cã fãrã revelatie, fãrã asistentã divinã, nu pot sti nici cine sînt, nici ce este lumea, nici dacã are vreun sens sau nu, nici dacã eu am vreun sens sau nu. Nu pot sti de unul singur. Cînd mi-am dat seama cã fãrã Dumnezeu nu poti cunoaste sensul existentei umane si universale.

   12. Luther, cît e el de eretic si de zevzec, a spus douã lucruri extraordinare: cã creatia autonomã e o cocotã si cã nu existã adevãr în afarã de Biblie. Mie mi-a trebuit o viatã întreagã ca sã aflu asta. El nu era asa bãtrîn cînd a dibãcit chestia asta, cã era cãlugãr augustin... Mie mi-a trebuit o viatã ca sã mã conving cã în afarã de Biblie nu e nici un adevãr.

   116. Desi sînt bolnav si neajutorat, nu îmi pare rãu cã exist. Încerc eu sã-mi parã rãu, dar n-are sens. Stiti de ce? Pentru cã eu constat, în mod evident, cã exist. Ceea ce mã confiscã pesimismului de a mã autonega este evidenta existentei mele. Omul care se sinucide n-a constatat cã e om. N-a reusit sã intuiascã existenta sa. Sã se trãiascã pe sine. Eu nu mã pot sinucide - indiferent de starea mea, sãnãtate sau boalã - fiindcã nu m-am fãcut eu. N-am venit cu voia mea pe lumea asta. Si nici n-am sã plec de voie din ea. ãsta este jocul fundamental al existentei mele.

   Sa vedem diferenta. Oare acesta este exemplu de urmat?

   David Goodall, un cercetător australian în vârstă de 104 ani care a decis că vrea să fie eutanasiat, și-a luat adio de la familia lui și a plecat spre Elveția, unde urmează să-și trăiască ultimele zile, informează BBC citat de Digi 24. David Goodall este doctor în ecologie și nu suferă de nici o boală gravă, dar dorește să își încheie socotelile cu viața. Motivul principal pentru care a luat această decizie este lipsa de independență din cauza vârstei avansate.
   „Îmi pare cu adevărat rău că am ajuns la această vârstă”, a declarat David Goodball luna trecută, în ziua în care a împlinit 104 ani.
   „Nu sunt fericit. Vreau să mor. Nu am un motiv anume de tristețe. Un lucru trist este să fii împiedicat să o faci”, a adăugat el.


   - nu, argumentele mele sunt corecte si bine sustinute. - sa vedem cat sunt de corecte si bine sustinute:

   Nu există "dovezi ale biogeografiei". Se prezintă disparitia unei specii (dintr-un areal), nu aparitia ei.

   Nu există "dovezi ale sistematicii". "Arborele genealogic" este un simplu desen realizat de unii biologi atei, pornind tocmai de la ipoteza evolutionistă. Se constată eroarea de logică: justificarea în cerc vicios. Pe baza ipotezei evolutioniste se construieste un desen care se aduce apoi ca "dovadă" în sprijinul ipotezei evolutioniste.

   Nu există "dovezi ale anatomiei comparate" în sprijinul evolutiei. Dacă descendenta implică omologia orga-nelor, omologia nu implică descendenta. în plus, evo-lutionismul nu poate răspunde la întrebarea: de ce există organe cu aceeasi functie la specii între care nu există legătura filogenetică? Aici este mai normal să gândim că functia a fost prevăzută de acelasi Creator si a fost realizată prin metode diferite.

   Nu există "dovezi ale embriologiei" în favoarea evolutionismului. Asemănarea superficială si trecătoare a unor embrioni nu implică descendenta lor. Este normal să existe unele asemănări între embrioni, în stadiile initiale, până la aparitia unor caractere de deosebire. Asa numita "lege biogenetică fundamentală" formulată de Haeckel în 1866 este astăzi abandonată chiar si de evolutionisti.

   Nu există "dovezi directe ale evolutiei". Exemplul lepido-pterului Biston betularia arată o modificare a procentajului de indivizi, nu o evolutie. La început se întâlneau exemplare albe si negre; apoi exemplarele negre au devenit mai numeroase, dar nu au "evoluat" din cele albe, fiindcă existau si mai înainte, împreună cu cele albe.

   Nu se poate sustine evolutionismul prin "dovezi ale paleontologiei". Faptul că există "fosile vii", nemodificate din timpuri vechi, este mai curând un argument împotriva ideii de evolutie, nu în favoarea ei. De asemenea se confundă adaptarea la mediu cu "evolutia". Adaptarea există, dar nu depăseste cadrul speciei. Manualul prezintă exemplul de adaptare, nu de evolutie. Până în prezent nu se cunoaste un caz concret de evolutie naturală.

   Unitatea lumii vii nu implică evolutia. Faptul că fiintele vii sunt alcătuite din proteine si acizi nucleici nu arată că s-au transformat unele în altele. Dacă un pictor realizează două tablouri pe acelasi suport si cu aceleasi vopsele, nu vom spune că tablourile provin unul din altul.

   Nici diversitatea lumii vii nu este o dovadă a evolutiei. Ea poate fi explicată prin existenta Creatorului. Marea diversitate a tablourilor unui pictor nu arată că s-ar transforma un tablou în altul. O sursă a diversitătii vietuitoarelor este si variabilitatea, dar ea nu depăseste limitele speciei. Nu s-a observat transformarea unei specii în alta.

   Asa zisele "organe rudimentare" nu dovedesc evolutia. Unii atei le consideră organe fără functie. Mult timp s-a crezut că apendicele vermiform este un astfel de organ. Astăzi cunoastem însă că el este un organ limfoid cu functie imunitară.

   Din faptul că un om nu cunoaste functia unei structuri anatomice nu rezultă că acea structură este lipsită de functii. Se afirmă în manual că

   "evolutia se produce pe baza selectiei variatiilor

   mici".

   Dar selectia elimină din "competitie" indivizii cu performante slabe într-un mediu dat; nu produce specii noi. Ea explică disparitia unor indivizi sau disparitia unor specii, nu aparitia lor.

   Asa cum scrie în manual,

   "au sanse de supravietuire variatiile utile si cele

   indiferente".

   Dar cercetările arată că cele mai multe mutatii sunt dăunătoare, unele chiar incompatibile cu viata; urmează mutatiile indiferente, dar ele nu aduc un progres, o evolutie. Chiar autorii manualului recunosc faptul că

   "cele mai multe mutatii sunt dăunătoare speciei", iar "aparitia unei mutatii utile… nu reprezintă în sine un fenomen evolutiv".

   Selectia artificială nu este o dovadă a evolutiei, deoarece se realizează prin interventia omului.

   Mai demult, biologii atei spuneau că "functia creează organul". Este aici o eroare de logică, deoarece functia nu poate exista înaintea organului. Astăzi, chiar evolutionistii au renuntat la această ipoteză.

   Asemănările dintre oameni si maimute nu sunt dovezi în sprijinul evolutiei. De exemplu, Pongidele au aceleasi circumvolutiuni cerebrale ca si la om, au aceleasi grupe sanguine, se deplasează în pozitie bipedă si nu au coadă. Dar si autorii manualului sunt nevoiti să recunoască faptul că, "desi apropiate de om prin structura lor anatomică, pongidele nu pot fi strămosii omului", deoarece există si multe deosebiri ale craniului si ale scheletului fetei.

   Biologii atei încearcă să explice "evolutia" prin modificări climatice. în manual e scris că "specia hominidelor a pierdut haina de blană". Dar dacă se afirmă răcirea climei, de ce s-a pierdut haina de blană tocmai atunci când a venit frigul? Iar dacă se afirmă încălzirea climei, de ce nu si-au pierdut haina de blană maimutele si celelalte mamifere?

   ...... confundă evolutia speciilor cu întărirea sănătătii.


   Daca nu avem dovezi... le fabricam:

   Unul dintre cele mai celebre obiecte mincinoase şi care a făcut istorie ..în ştiinţă este „Archeopterix lithografica”, impregnarea în straturile vechi de 150 milioane de ani a unei şopârle-pasăre. Ea a fost timp de 100 de ani cea mai bună dovadă a teoriei lui Darwin privind evoluţia speciilor. A fost „descoperită” în nişte straturi jurasice din Germania (Bavaria) şi se află şi acum la British Museum din Londra. Deşi cunoscuta instituţie londoneză nu o oferă nimănui spre studiu, un fizician american a demonstrat fără echivoc că ea este creaţia imaginaţiei unui medic bavarez pe nume Erns Haberlein, puţin înainte de anul 1861, anul „descoperirii”. Şi când te gândeşti că există şi astăzi profesori ce o mai predau în şcoli, ca dovadă a faptului că „ne tragem” din maimuţă!
   În anul 1912, un colecţionar englez a pretins că a găsit la Piltdown (Susex-Anglia) o parte dintr-un craniu uman, ce dovedea veriga lipsă, adică omul nici om, nici maimuţă. Timp de 40 de ani englezii s-au mândrit cu descoperirea lor, iar Arthur Keit, un renumit evoluţionist ce l-a însoţit pe „descoperitor” în săpăturile sale, a fost făcut cavaler în semn de recunoaştere. Norocul nostru s-a numit Kenneth Oakley, savant ce în anul 1953 declara stupefiat: „Omul de Piltdown este un fals ordinar, o tâlhărie fosilieră!” De remarcat că din acel moment a început verificarea tuturor fosilelor umane. Foarte multe dintre ele erau falsuri sau fuseseră cercetate superficial. În acest mod au dispărut din vocabularul evoluţioniştilor „Sinanthropii”, „Ramapithecii” şi „Hesperopithecii”!!

   piltdown man hoax
   piltdown man hoax

   Profesorul von Zeiten, de la Universitatea din Frankfurt a fost până de curând cel mai mare specialist în „Omul de Neanderthal”, el fiind şi susţinătorul teoriei că această populaţie a trăit în…nordul Europei. Datările pe care Zeiten le-a făcut asupra unor fosile umane erau falsificate cu 20.000-25.000 de ani!! Întreaga breaslă de antropologi este în criză şi chiar se pune problema dacă neanderthalienii au existat sau nu!! Profesorul Stringer, conducătorul compartimentului de antropologie de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra spunea şocat: „Mă tem că va trebui să rescriem preistoria!” („Nu sunteţi singurii”- i-aş răspunde eu!)
   După cum spuneam, teoria evoluţionistă a fost şi din nefericire încă mai este o mare minciună. Pentru susţinerea ei au fost fabricate sute de falsuri, unul mai hilar decât altul. „Omul de Java”, descoperit de olandezul Dubois în 1881, a dispărut din bibliografii. După ce Dubois a primit o recunoaştere a cercetărilor sale timp de o viaţă, pe patul de moarte el a recunoscut că omul de Java nu era altceva decât un craniu de maimuţă obişnuită!! Timp de zeci de ani „americanul” Om de Nebraska a ţinut paginile manualelor şcolare. Până în clipa în care s-a dovedit că oasele şi dinţii mincinoşi erau ale …unui porc!! Despre Ramapithecus, ce să mai vorbim! Cu toate că a fost dovedit falsul celor câteva oase şi dinţi ce îi dăduseră numele şi astăzi în şcolile noastre el este învăţat ca fiind primul „om” în poziţie verticală! Identitatea acelor oase cu cele de babuin de Etiopia nu mai este contestată de nimeni şi cu toate acestea le umplem capul copiilor noştri cu minciuni.
   Jan Hendrik Schon
   Jan Hendrik Schon, un cercetator al laboratoarelor Bell din New Jersey, a publicat in perioada 1998 – 2001 un numar mare de lucrari stiintifice legate de aspectele evolutiei electronicii, in revistele de profil “Science” si “Nature”. Descoperirile erau destul de vagi, insa foarte multi colegi de breasla vedeau in acesta un cercetator promitator. Insa, in 2002, un comitet de savanti i-a analizat cercetarile, afland ca rezultatele care entuziasmasera intreaga breasla nu erau decat rezultatele unei fantezii bogate a carui mandru posesor era Schon insusi. Acesta falsificase cel putin 16 cazuri. Scandalul rezultat i-a jenat pe cei care crezusera in el, colegii lui, angajatorul si editorii celor doua reviste care ii acceptasera lucrarile.
   Schon, in varsta de 32 de ani la momentul izbucnirii scandalului, a declarat: “Recunosc ca am facut diverse greseli in lucrarile mele stiintifice, pe care le regret profund.
   Unde a fost Peer review-ul pana in 2002?

   Afacerea Sokal
   Afacerea Sokal este o farsa pusa la cale de fizicianul Alan Sokal care viza revista de studii culturale postmoderne “Social Text”, publicata de Duke University, ale carei articole le considera lipsite de sens. In 1996, el a elaborat o lucrare plina de non-sensuri aflate la adapostul jargonului, urmarind sa isi dea seama daca o revista ar publica un text al carui corp este intesat de non-sensuri, din cauza ca suna bine sau din cauza ca maguleste preconceptiile ideologice ale editorilor. Avea sa isi vada dorinta implinita in cursul aceluiasi an, cand revista “Science Wars” i-a publicat lucrarea: “Depasind granitele: catre o hermeneutica metamorfozata a gravitatiei cuantice”. In ziua publicatiei, Sokal a anuntat prin intermediul unui alt ziar ca articolul respectiv este o farsa, descriind “Social Text” drept o pastisa falsa, care cuprinde referinte lingusitoare, citate grandioase, pline de un non-sens fatis.”
   Acestei initiative i-au urmat multe dezbateri, privitoare mai ales la etica academica.

   Si multe altele, dar ma opresc aici. OBSCURANTISMUL STIINTIFC ABUNDA DE ASEMENEA EXEMPLE.
   • Like 0
  • @
   - ortodocșii sunt de cu totul altă părere, iar cultul lor este dintre cele mai vechi, dacă nu chiar cel mai vechi. - nu părerea primează, ci ce este scris. De aceea unul dintre principiile de baza este SOLA SCRIPTURA.
   Marea schismă din anul 1054 între biserica de răsărit și cea de apus,.. dar stați așa, v-am dat link unde puteați găsii multe date în cartea Tragedia Viacurilor. Văd că vreți să combateți dar nu ați citit nimic.

   - nu mă erijez în avocatul nimănui. Și nu, fiecare e responsabil pentru propriile decizii. - Ştiinţa descrie şi creează unele situaţii de viaţă şi nu epuizează nici pe departe viaţa. Morala este mai importantă decât ştiinţa şi o condiţie pentru buna folosire a acesteia în viaţă. Prin atitudinea de denigrare a existenței, a creației, care cultiva omul cu o imensă bogăție de experiențe, legi etice și morale etc., care reprezentau norme de conduită și relaționare, principala prioritate pentru existența. sunteți responsabil.
   Aveți pe conștiință miliarde de victime, mai mult decât toate câte au fost în istorie și atribuite la terți, distrugerea mediului, consumarea resurselor și risipirea lor, dar ce e mai grav distrugerea existenței. Unde va mai fi știința dvs.?
   Mă uimește cum o persoană ''Științifică'' poate fi atât de slabă încât să ignore pur și simplu realitatea.

   Dumnezeu este, conform bibliei, și iubire întruchipată și tiran egomaniac. ÎNCĂ un nonsens, dacă nu era deja în lista. - Dumnezeu conform bibliei este iubire desăvârșită Ioan 3:16 dar și un foc mistuitor Evrei 12:29.
   Viața are niște reguli, ca și un joc. Autorul jocului a făcut regulile, iar dacă încalci acele reguli riști să fi exclus. Nu poți juca jocul după regulile fiecăruia. Game over.
   Cel ce i-a subminat autoritatea de la început, prin minciună, îndoială etc. va călăuzește, și dorește să-L pună într-o lumina cât mai proastă. Așa că vedeți de ce duh sunteți călăuzit, când mai faceți afirmații despre Creator.

   - înseamnă cunoaștere în domeniul științific, măcar în nișa în care lucrezi. Și nu, nu ați ghicit. Sau dumnezeu nu v-a transmis ce trebuie, verificați pe la frecvente. - înseamnă cunoștințe într-un domeniu, și nu cunoaștere iar frecventele spun așa:
   Ioan 17:3
   Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Ține, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu.
   Ioan 7:17
   Dacă vrea cineva să facă voia Lui, va ajunge să cunoască dacă învăţătura este de la Dumnezeu sau dacă Eu vorbesc de la Mine.
   • Like 0
  • @
   Nu văd ce ar dovedi exemplele lui Petre Țuțea și David Goodall. Cum și-au trăit cei doi viață nu dovedește că biblia ar fi sau nu corectă. - normal că nu vedeți. Ceața e de vină. Unul respectă viața și sensul insuflat, pe când celălalt abandonează deși la o vârstă respectabilă nu avea probleme majore de sănătate. Mai recitiți.
   E ușor să fi mare și tare când ești pe val, dar când ești în vale.... Ori biblia are resursele bine echilibrate, cuprinde toate aspectele esențiale ale vieții, pe tot parcursul existenței și ca ''bonus'' transcendentul, eternitatea.
   Dvs. confundați transcendența lui Dumnezeu cu absența lui Dumnezeu din câmpul dvs. vizual.

   Ioan 14
   6 Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.
   7 Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, aţi fi cunoscut şi pe Tatăl Meu. Şi de acum încolo Îl veţi cunoaşte; şi L-aţi şi văzut.”
   8 „Doamne”, I-a zis Filip, „arată-ne pe Tatăl, şi ne este de ajuns.”
   9 Isus i-a zis: „De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu, dar: „Arată-ne pe Tatăl”?
   A fi creștin înseamnă a fi urmaș a lui Hristos.
   Faptele apostolilor 11:26
   şi, când l-a găsit, l-a adus la Antiohia. Un an întreg au luat parte la adunările bisericii şi au învăţat pe mulţi oameni. Pentru întâia dată, ucenicilor li s-a dat numele de creştini în Antiohia.

   "- eu am venit cu argumente legate de problemele de logică din biblie și tăria cerului, dvs. veniți cu chesti din biologie. - înseamnă că. cu biologia am lămurit-o, nu o să stea nimeni cu frică, că o să-i crească peste miliarde de ani mai multe mâini, pentru a se adapta nevoilor de productivitate economică și bărbaților ochiul la spate pentru a nu mai întoarce capul după femei

   Să luăm istoric și geografic:
   Geneza 2
   8 Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.
   9 Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi, plăcuţi la vedere şi buni la mâncare, şi pomul vieţii în mijlocul grădinii, şi pomul cunoştinţei binelui şi răului.
   10 Un râu ieşea din Eden şi udă grădina; şi de acolo se împărţea şi se făcea patru braţe.
   11 Numele celui dintâi este Pison; el înconjoară toată ţara Havila, unde se găseşte aur.
   12 Aurul din ţara această este bun; acolo se găseşte şi bedelion şi piatră de onix.
   13 Numele râului al doilea este Ghihon; el înconjoară toată ţara Cuş.
   14 Numele celui de al treilea este Hidechela: el curge la răsăritul Asiriei. Al patrulea râu este Eufratul.

   Sumer
   De la Wikipedia, enciclopedia liberă
   Mesopotamienii sunt un popor dintre cele mai vechi ale omenirii. Ei erau așezați geografic între fluviile Tigru și Eufrat (în prezent Irak). Primii mesopotamieni care au trăit au fost sumerienii. Ei au inventat scrierea cuneiformă, construiau ziggurate, au construit primele orașe civilizate, printre care: Ur, Uruk, Kiș, Babilon, Ninive și Assur, au făcut primele încercări de irigații sistematizate în agricultură, au inițiat primele schimburi comerciale cu alte popoare, au făcut descoperiri în astrologie și astronomie.
   Geneza 11:31
   Terah a luat pe fiul său, Avram, şi pe Lot, fiul lui Haran, fiul fiului său, şi pe Sarai, nora să, nevasta fiului său, Avram. Au ieşit împreună din Ur, din Haldeea, că să meargă în ţara Canaan. Au venit până la Haran şi s-au aşezat acolo.
   Geneza 15:7
   Domnul i-a mai zis: „Eu sunt Domnul care te-am scos din Ur, din Haldeea că să-ţi dau în stăpânire ţara această.”
   Deci istoria se învârte într-un anumit spațiu identificabil. Ce nu este clar?

   - ateii sunt vinovați de distrugerea mediului și risipirea resurselor? Serios??- nu numărul contează, știți povestea mărului putred.

   - și ortodocșii merg pe principiul asta, și ei se bazează pe biblie. - da numai că ei spun Sfânta biblie și Sfânta tradiție. Iar în Sfânta tradiție încape orice, până într-acolo că încalcă Sfânta biblie. De aceea vedem închinarea la icoane, moaște, tot felul de ritualuri etc.

   Problemele de cosmologie, pe viitor.
   • Like 0
  • @
   Evrei 13:7
   Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmăţi-le credinţa!
   Două exemple de oameni aflați la final de existență. creștinul și necreștinul, Ce dovadă!

   Așa și aici, pentru fiecare exemplu de greșeală sau fraudă sunt multe altele corecte. - care? că eu văd că nu a mai rămas nimic în picioare.

   - cum să nu conteze numărul când vorbim de distrugerea mediului și risipirea resurselor la nivel planetar. Și creștinii și ateii și musulmanii și cine mai vreți dvs. participa la toate astea, cu excepția poate a pustnicilor.
   Geneza 2
   8 Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise - conform bibliei omul nu a fost pus pe o groapă de gunoi. Creatorul ia dat un exemplu, și o misiune. Dar dacă toate sunt basme... Ce mult face să înțelegi creația.

   "- dacă întrebați un ortodox va avea argumente pentru toate astea și va va demonstra cum de fapt nu încalcă sfânta scriptură. - în față cui? În față celor ce nu cunosc...
   Închinarea la icoane
   Exodul 20
   4 Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul
   5 Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşți; căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii, până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc,
   6 şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.
   Porunca este clară nu?
   Închinarea la îngeri:
   Apocalipsa 19:10
   Şi m-am aruncat la picioarele lui că să mă închin lui. Dar el mi-a zis: „Fereşte-te să faci una că această! Eu sunt un împreună-slujitor cu ține şi cu fraţii tăi care păstrează mărturia lui Isus. Lui Dumnezeu închină-te! (Căci mărturia lui Isus este duhul prorociei.)”
   Apocalipsa 22
   8 Eu, Ioan, am auzit şi am văzut lucrurile acestea. Şi, după ce le-am auzit şi le-am văzut, m-am aruncat la picioarele îngerului care mi le arăta, că să mă închin lui.
   9 Dar el mi-a zis: „Fereşte-te să faci una că aceasta! Eu sunt un împreună-slujitor cu ține şi cu fraţii tăi, prorocii, şi cu cei ce păzesc cuvintele din cartea această. Închină-te lui Dumnezeu.”
   Este de asemenea clar.
   Închinarea la fecioara Maria
   Ioan 14:6
   Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.
   Mesaj exclusivist. Tot respectul pentru mama mântuitorului, dar nu are nici un suport închinarea.
   Și acum cu tot respectul, toată smerenia și toată evlavia, nicăieri nu scrie că trebuie să-ți bagi capul sub patrafirul unui preot cum e la actul spovedaniei. Să fim serioși dar pentru cineva cu studii și doctorate e un act de umilință gratuită.
   Pupatul moaștelor, și tot așa sunt multe altele, din contra nu au suport.
   Urmăriți sunt multi preoți convertiți, și au mărturii frumoase.

   "Ori biblia are resursele bine echilibrate, cuprinde toate aspectele esențiale ale vieții" - mai puțin contactul cu realitatea. Cerul tot nu e solid. - sunteți obsedat de tărie, aspectele esențiale ale vieții sunt mult mai diverse, și nu numai contactul cu realitatea, ci și cu divinitatea.

   Da, va rog, intrați și în cosmologie. Din nou. Că și de asta am mai vorbit.- ceea ce e simplu rămâne la urmă. Avem timp.
   • Like 0
  • @
   - rămâne tot în continuare în picioare.- cum? îl țineți dvs.. Da,... când prindeți necunoscători. Beneficiem de avantajele internetului, ați uitat? Nu mai ține lozinca veșnic vehiculată ''știința a dovedit'. Ce a dovedit? De fapt în goana după finanțare, dovedește la comanda clientului ceea ce vrea el.

   Uite că, ''cartea de basme'' a prezis și aceasta.

   2 Timotei 4:3
   Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor.
   2 Tesaloniceni
   11 Din această pricină, Dumnezeu le trimite o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună,
   12 pentru ca toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osândiţi.

   Să vedem și alte materiale.
   1. În urmă cu câțiva ani s-a dus la Institutul Hawaian de Geofizică o rocă ce provenea din solidificarea lavei unui vulcan ce provenea din 1801. S-au utilizat trei variante de datare diferită pentru stabilirea vârstei acesteia (cercetătorii nu știau ce trebuie să dateze). Au conferit rocii nici mai mult nici mai puțin de 3 miliarde de ani. Evident că teoria Pământului tânăr este ascunsă și infirmată de sistemul oficial, întrucât acceptarea teoriei că Pământul are aproximativ 10 mii de ani duce la imposibilitatea realizării evoluției. Conform datărilor din ultimii ani, vârsta Pământului nu poate să fie mai mare de 10 mii de ani, iar mulți cercetători evoluționiști știu asta.
   procedeul de stabilire a vârstei utilizând radiometria se bazează pe o serie de ipoteze false, iar datarea cu ajutorul scării geologice este bazată pe un raţionament circular. ideea de Pământ vechi de miliarde de ani este un mit, care are la bază concepţia populară greşită că au fost necesare perioade lungi de timp pentru desfăşurarea proceselor de stratificare, fosilizare, formare a diamantelor, cărbunelui, petrolului, stalactitelor, stalagmitelor şi aşa mai departe.
   2. Greșeli de logică în dovedirea evoluției
   1. Confuzia între trecerea de la anorganic la organic şi trecerea de
   la neviu la viu.
   2. Falsa implicaţie diversitate ⇒ evoluţie
   3. Falsa implicaţie unitate chimică ⇒ evoluţie
   4. Falsa implicaţie asemănare morfologică ⇒ descendenţă
   5. Falsa implicaţie asemănare genetică ⇒descendenţă
   6. Falsa implicaţie asemănare embrionară ⇒ descendenţă
   7. Confuzia între selecţie şi evoluţie
   8. Confuzia între adaptare şi evoluţie
   9. Confuzia între mutaţie genetică şi evoluţie
   10. Confuzia între dispariţie şi evoluţie
   11. Confuzia între variabilitate şi evoluţie
   12. Absurditatea conform căreia funcţia creează organul
   13. Cercul vicios: teoria evoluţiei permite trasarea unui arbore
   filogenetic, iar arborele filogenetic este adus ca dovadă pentru
   teoria evoluţiei.
   14. Confuzia gravă dintre microevoluție (care este un fapt și se referă la micile modificări care apar DOAR ÎN CADRUL UNEI SPECII) și macroevoluția (care arată doar incompetența celor care susțin evoluția de la o specie la alta, întrucât din punct de vedere genetic această trecere este imposibilă)
   Este teorie şi nu un fapt ştiinţific !
   Pentru ca un fenomen să fie ştiinţific, el trebuie să îndeplinească măcar 4 condiţii : să fie repetabil, observabil, măsurabil şi demonstrabil (reproductibil experimental)
   Teoria evoluţionistă postulează anumite probleme şi fenomene, dar ea este inobservabilă, nerepetabilă şi de nereprodus experimental. NU s-a găsit (şi nu se va găsi !) veriga lipsă dintre viu şi neviu. Nu s-a reuşit ca pornind de la substanţe chimice oricât de complexe, chiar recreând “supa prebiotică”, să se ajungă la celule, indiferent de laboratorul în care s-a lucrat
   Dacă a existat vreodată evoluţie, de ce se postulează că procesul s-ar fi încheiat ? De ce nu mai evoluează şi astăzi ? Sau, de ce nu există “evoluanţi”(termenul îmi aparţine) intermediari dintre speciile de animale şi / sau plante, ori verigi de legătură între specii ?
   Teoria trecerii de la 48 la 46 de cromozomi, (maimuţă =>om), nu rezistă. Întotdeauna mutanţii, când apar, sunt nişte rebuturi, sau nişte handicapaţi. În cel mai fericit caz, mutanţii sunt doar sterili ; de-obicei aceştia au o rezistenţă mult scăzută la factorii de mediu, comparativ cu organismele din care au derivat, ca să nu mai vorbim de viabilitatea lor, care este adesea nulă încă înainte de a veni pe lume (mă refer aici în primul rând la mamifere)

   3. Nici nu are rost să comentez o atitudine atât de științifică. Concluzia este că, coloniștii AU EVOLUAT din britanici?
   4. Nici euglena verde nici moluștele nu demonstreză evoluția unei specii în alta. Ochiul uman nu poate fi un argument creaționist sau evoluționist.
   5. Conform etimologiei cuvântului ateu (a=fără, ÎMPOTRIVA, theus=Dumnezeu, zeu) cel care este fără Dumnezeu este implicit împotriva Lui. Asta nu înseamnă că ateismul este o religie, argumentul acesta fiind unul infantil.
   6. Știinţa nu numai că nu a demonstrat niciodată inexistenţa Divinităţii, ci chiar mulţi mari savanţi, din toate veacurile şi din toate domeniile, cum ar fi Pascal, Newton, W.Thomson (Lord Kelvin), Cauchy, N.Bohr, Schrodinger, Laplace, Maxwell, Marconi, Descartes, Euler, Lavoisier, Berzelius, Pasteur, Faraday şi mulţi alţii, şi-au mărturisit credinţa în Dumnezeu.
   7. Selecția naturală nu vizează evoluția unei specii în alta, ci dispariția unor specii, adaptarea altora la mediu. Un caz interesant de argument invocat în sprijinul teoriei evoluţiei speciilor este cel al speciei de fluturi Biston betularia. La acest fluture există două tipuri de populaţii: unul de culoare deschisă, altul de culoare închisă. La începutul secolului XIX predominau fluturii de culoare deschisă. Treptat, odată cu schimbarea condiţiilor de mediu datorită industrializării, s-a ajuns la situaţia de azi, când fluturii de culoare închisă au devenit predominanţi. În acest caz, “evoluţia” nu a constat nici măcar în apariţia unei rase noi, ci numai în modificarea raportului numeric dintre două populaţii care existau deja. Pe baza unor asemănări evoluţioniştii afirmă, de exemplu, că specia de musculiţe Drosophila virilis ar fi dat naştere la alte trei specii: Drosophila melanogaster, Drosophila willistoni şi Drosophila pseudoobscura. Numai că, deşi speciile genului Drosophila au făcut obiectul a nenumărate studii de genetică, deşi din anul 1908 când au început studiile sistematice s-au succedat peste 4000 de generaţii (Drosophilele au devenit foarte populare în
   laboratoarele de genetică tocmai datorită ciclului de viaţă foarte scurt), în practică nu numai că nu s-a observat transformarea vreunei specii de Drosophila în alta, ci chiar s-a observat că nici prin supunerea la radiaţii intense, nici prin alţi agenţi mutageni nu s-a reuşit să se inducă decât mutaţii neesenţiale.Mă opresc la aceste două exemple.

   8. O celulă dacă moare, orice i-ai face, ea tot moartă rămâne. Îi lipseşte acel “ceva” pe care numai Creatorul îl cunoaşte şi care o menţinea vie. Moartă, ea se va dezintegra la fel ca orice materie supusă legii entropiei. Așadar, hazardul care spuneți că are rolul lui, trebuia mai întâi să învingă această lege.
   9. Argumentul cum că Hitler a fost ateu sau nu, nu este concludent.
   10. Putem investiga complexitatea ochiului în cel mai amănunțit detaliu, putem observa fiecare mecanism din natură, din Univers. Putem analiza și descoperi echilibrul formidabil care există atât la nivel de microunivers cât și de macrounivers. Analizând în amănunt toate acestea, vom ajunge singuri la concluzia că numai existența unui creator rațional ar fi determinat formarea unui asemenea echilibru perfect, de necontestat. Spunea Lamark: “Natura nefiind o inteligenţă, nefiind nici măcar o fiinţă, ci numai o ordine a lucrurilor, constituind o putere în întregime supusă legilor, această natură, zic, nu este însuşi Dumnezeu. Ea este produsul sublim al voinţei Sale atotputernice […] Astfel, voinţa lui Dumnezeu este pretutindeni exprimată prin funcţionarea legilor naturii, pentru că aceste legi vin de la El. Iar această voinţă nu poate fi limitată, puterea din care ea emană neavând limite”
   Creaționismul NU reprezintă o ipoteză sau o știință, întrucât el trece de granițele conștiinței științifice. Creaţionismul este, prin definiţie, supranatural. Dumnezeu şi supranaturalul nu pot fi observate sau testate prin urmare creaţionismul nu poate fi considerat o ştiinţă.
   11. Big-Bangul este cea mai mare aberație a pseudo-științei. Ea nu reprezintă un model de apariție a universului, ci un model de expansiune a sa. Ea nu explică originea energiei, originea structurii inițiale, spațiul în care a avut loc expansiunea, originea timpului, cauza expansiunii etc etc. Toate încercările de reproducere experimentală au fost inutile.
   12. Argumentul invocat de creaționiști nu are sens. Sunt de acord cu explicația dvs.
   13. Acceptarea ideii că vieţuitoarele au fost create de Dumnezeu nu este un simplu act intelectual, ea având şi importante consecinţe de ordin moral: dacă omul s-ar trage din maimuţă, atunci ar fi liber să se comporte ca animalele, pe când un om creat de Dumnezeu după chipul Său are datoria morală de a respecta poruncile divine.În acest sens, spune profesorul Nicolae Paulescu (descoperitorul insulinei), francmasonii au avut grijă să pună mâna pe știință și învățământ, să creeze o pseudo-știință care să împiedice promovarea valorilor creștine, care le-ar sta în gât în stabilirea noii ordini mondiale. Chiar ei au recunoscut acest lucru. Nu este teoria conspirației, ci un fapt recunoscut chiar și de ei.
   14. Biblia este Scrisoarea de iubire a lui Dumnezeu. Ea trebuie înțeleasă după posibilitățile duhovnicești ale fiecăruia. Dacă cel ce o citește are inima deschisă, nu caută să interpreteze totul tendențios sau să își dezvolte o proprie teologie, Biblia va fi înțeleasă corect. De unde ştia Isaia că Pământul este compus din 2/3 apă şi 1/3 uscat, la data când scria el (cca. 740 în.Hr.) pasajul din Isaia 40:12 , dacă acest lucru nu i-ar fi fost descoperit de către Dumnezeu ? Biblia NU promovează acele urgii. Ea redă realitatea socială din anumite perioade și felul cum a intervenit Dumnezeu în cadrul acesteia.
   Ziua cea mai lungă din istorie, de 47 de ore şi 40 de minute pe care o relatează Iosua 10,12-14, a fost clar demonstrată de către astrofizicienii de la NASA
   15. Experiențele de ordin subiectiv nu constituie argumente, doar în cazurile individuale.
   16. Iarăși nu este un argument. Sunt de acord cu explicarea dvs.
   17. Afirmația lui Pascal este un prim pas spre creaționism. Totuși, rămânând la acel stadiu (cred, pentru că îmi este teamă) NU se va obține viața veșnică. Dar recunoașterea lui Dumnezeu ca și Creator este un pas bun.
   18. Argumentul nu este unui creaționist sau evoluționist.
   19. Diferențele sunt minime. Ca și cunoscător al limbilor latină și greacă veche, vă asigur că nu există diferențe care ar putea afecta înțelegerea mesajului biblic.

   Pupatul moaștelor, și tot așa sunt multe altele, din contra nu au suport." - dacă făceați referire la mine, nu înțeleg de ce. Eu nu sunt ortodox. Pupatul moaștelor, ca și multe alte obiceiuri poate să aibă suport dacă biblia se interpretează într-un anume fel. - nu are a face cu dvs., și nici suport în interpretare, pentru că ar minimaliza lucrarea lui Isus, și accesul direct prin persoana mântuitorului la Tatăl.
   Este ceva de genul, sunteți o personalitate, sunteți deschis ca oricine să aibă acces direct la dvs. pentru orice problema, dar eu mă duc pe la rude, mama, etc. care cu tot respectul, nu are nici o mandatare.
   Am vorbit pur obiectiv, fără a dorii să lovesc în ortodoxie, de altfel ea se va reforma când va pune accent pe studiu biblic serios.

   V-am mai spus, e suficientă o singură astfel de problemă ca întregul model al bibliei să nu mai aibă sens. - Mă faceți să râd, adică sute de contra argumente pentru evoluție o țin în picioare și tăria de care nu mai puteți scapă dărâmă.

   - cu atât mai mult dacă e simplu, să pierdem mai puțin timp, decât mai mult. Propun și eu. - a trecut timp bun de la instituirea planului de salvare a omului instituit în grădina Edenului ( Geneza 3 ) `și împlinire. Creatorul a trebuit să lase omul să-și vadă condiția căzută,, apoi alege un om, formează un popor, în mijlocul căruia trebuia să vină mântuitorul,, popor a cărui istorie depinde în binecuvântare de ascultare sau neascultare, ce primește pe lângă legi, și serviciu de jertfe, ca să înțeleagă că plata păcatului este moartea, iar acel animal se substituia în locul lui ori de câte ori ar fi greșit, iar la împlinirea vremii să poată înțelege jertfa supremă care o face Creatorul....

   Poate că acest Creator vrea să lucreze și prin dvs. sau să fiți parte a unei lucrări, și vă pregătește pentru aceasta. Așa că să lăsăm toate la timpul lor.
   • Like 0
  • @
   Isaia 29:16
   Stricaţi ce sunteţi! Oare olarul trebuie privit ca lutul sau poate lucrarea să zică despre lucrător: „Nu m-a făcut el”? Sau poate vasul să zică despre olar: „El nu se pricepe”?
   Isaia 45:9
   Vai de cine se ceartă cu Făcătorul său! – Un ciob dintre cioburile pământului! – Oare lutul zice el celui ce-l făţuieşte: „Ce faci?”, şi lucrarea ta zice ea despre ține: „El n-are mâini”?

   Omul de lut, ''lutul'' a ajuns să se tragă de șireturi cu, Creatorul (olarul ), asta ați ajuns împreună cu toată acea majoritate a comunității științifice de care aminteați.

   CE SLAB SUNTEEETI - din moment ce am spus că internetul oferă mult material, ceea ce v-am prezentat e unul din ele. Era specificat ''Să vedem și alte materiale. '' iar din asta am încă o dată dovada că priviți superficial de aceea aveți poziția pe care o aveți, și față de biblie Dar mulțumesc pentru comentarii, și îmi cer scuze de confuzia creată. Materialul era răspunsul dat cuiva ca dvs. care prezența 19 argumente creaționiste pe care le combătea.
   https://www.descopera.org/19-argumente-creationiste/
   Este selectat din comentariile asupra materialului, și aparține lui ''Vlad 13 iulie 2013 at 10:41 pm''. Îl găsiți la secțiunea comentarii.
   Dar să va mai dau unul ( link ) în care e cuprins mult mai mult decât o parte din ce v-am dat anterior, într-o altă discuție:
   http://www.desprevremuriledinurma.ro/wp-content/uploads/Ioan-Vladuca-ARGUMENTE-CONTRA-EVOLUTIONISMULUI_115x2001.pdf

   Creaționismul are probleme încă de la model.

   Biblia nu a avut obiectivul, și ca atare, nu este o carte, sau un tratat de;
   - cosmologie
   - fizică
   - chimie
   - mecanică
   - biologie
   - zoologie
   - botanică
   - sau orice alt domeniu al științei, chiar dacă pe ansamblu la un moment dat, poate atinge în mod vag toate domeniile acestea, așa că, modul de abordare și modelul aplicat din orice punct de vedere conform normelor științifice este nul. Orice atacare din această perspectiva este de asemenea nulă.
   Suplimentar puteți viziona episoade în special cele cu dr. Emil Silvestru unde găsiți tratate mai multe teme:
   https://www.youtube.com/results?search_query=verdictul+stiintei+creatie
   Atunci ce este?. E frumos spus, și are adevărul sau necontestabil că ''Biblia este Scrisoarea de iubire a lui Dumnezeu'', dar așa cum am mai spus este o carte de relaționare, atât pe orizontală cât și pe verticală, incluzând planul de salvare a omenirii. Știința relaționării, necesare pentru funcționarea corectă, raportată la viață și existența. Modelul de orice fel corect aplicat trebuie să fie în acesta direcție. Modelul aplicat bibliei este persoana lui Isus, iar procesul de peer review pe care îl trece este viața însăși. Pe fondul unei relaționări defectuoase știința e distructivă. Pentru asta sunteți așa de vinovați atât dvs cât și toată acea majoritate a comunității științifice.

   - asta e tot contraargumentul legat de cosmologie? Pentru asta am așteptat atât? - eu nu am zis că aduc contraargumente, dar așa cum am mai făcut și cu ''tăria'' , am adus clarificări. De altfel toate așa zisele contradicții, au la baza necunoaștere, superficialitate, rea intenție etc.. Așa că pentru fiecare există răspunsuri, și clarificări, dar a te încurca să dai răspuns la toate flatulațiile emise, nu ajungi niciodată la un final, de aceea numai ceva ce aduce atingere, intră în sfera de interes, și poate rezolva o problemă esențială a omenirii. vizibil și cu dovadă directă că acest lucru nu se poate întâmplă fără intervenția și în ziua de astăzi a Creatorului.
   Apropo, ce treaba avea căsătoria dvs, vedeți tocmai aceasta avea. Cu atâta știință de ce nu ați făcut un model matematic, pentru a descoperii partenera 100% , procentajul, șansa, etc.

   "Creaționismul NU reprezintă o ipoteză sau o știință," - da! Absolut corect! Și atunci de ce ați pretins că ar avea treaba cu știință? - Din moment ce respectivul material nu-mi aparține, nu sunt în contradicție. Creaționismul e materializarea științei desăvârșite, ( acea minte a lui Dumnezeu la care se referea Stephen Hawking ) pe care noi am început să o descifrăm. folosind cunoștințele acumulate și posibilitățile pe care le avem.   • Like 0
  • @
   Apocalipsa 22
   10 Apoi mi-a zis: „Să nu pecetluieşti cuvintele prorociei din cartea aceasta. Căci vremea este aproape.
   11 Cine este nedrept să fie nedrept şi mai departe; cine este întinat să se întineze şi mai departe; cine este fără prihană să trăiască şi mai departe fără prihană. Şi cine este sfânt să se sfinţească şi mai departe!
   12 „Iată, Eu vin curând; şi răsplata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui.
   13 Eu sunt Alfa şi Omega, Cel Dintâi şi Cel de pe Urmă, Începutul şi Sfârşitul.”
   14 Ferice de cei ce îşi spală hainele, ca să aibă drept la pomul vieţii şi să intre pe porţi în cetate!
   15 Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigaşii, închinătorii la idoli şi oricine iubeşte minciuna şi trăieşte în minciună!
   16 „Eu, Isus, am trimis pe îngerul Meu să vă adeverească aceste lucruri pentru biserici. Eu sunt Rădăcina şi Sămânţa lui David, Luceafărul strălucitor de dimineaţă.”
   17 Şi Duhul şi Mireasa zic: „Vino!”, şi cine aude să zică: „Vino!”, şi celui ce îi este sete să vină; cine vrea să ia apa vieţii fără plată!

   Amin
   Fiti binecuvantat!
   • Like 0
  • @
   https://www.youtube.com/watch?v=pWdd6_ZxX8c

   La fel!
   • Like 0
  • @
   Psalmi 20
   1 Să te asculte Domnul în ziua necazului,
   să te ocrotească Numele Dumnezeului lui Iacov,
   2 să-ţi trimită ajutor din locaşul Său cel sfânt
   şi să te sprijine din Sion!
   3 Să-Şi aducă aminte de toate darurile tale de mâncare
   şi să primească arderile tale de tot! (Oprire)
   4 Să-ţi dea ce-ţi doreşte inima
   şi să-ţi împlinească toate planurile tale!
   5 Atunci noi ne vom bucura de biruinţa ta şi vom flutura steagul în Numele Dumnezeului nostru.
   Domnul să-ţi asculte toate dorinţele tale!
   6 Ştiu de acum că Domnul scapă pe unsul Său
   şi-i va răspunde din ceruri, din locaşul Lui cel sfânt,
   prin ajutorul atotputernic al dreptei Lui.
   7 Unii se bizuie pe carele lor, alţii pe caii lor;
   dar noi ne bizuim pe Numele Domnului Dumnezeului nostru.
   8 Ei se îndoaie şi cad;
   dar noi ne ridicăm şi rămânem în picioare.
   9 Scapă, Doamne, pe împăratul
   şi ascultă-ne când Te chemăm!
   • Like 0


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult