Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mihai Şora, Gabriel Liiceanu și Dan Grigore militează pentru modificarea Constituției, astfel încât penalii să nu mai ajungă în funcții publice

Mihai Șora, 101 ani

Luni, a fost înființat oficial comitetul de iniţiativă al campaniei “Fără penali în funcţii publice”, care își propune să strângă 500.000 de semnături pentru modificarea Constituției astfel încât persoanele condamnate la închisoare să nu mai poată candida pentru ocuparea unor funcții publice. 

Din comitetul de iniţiativă prezidat de avocatul Mihai Badea fac parte filosoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, membrii grupului “Rezistenţa” Oana Negru şi Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Fabritius, relatează News.ro.

Inițiativa civică, susținută de USR, are drept obiectiva ca până la finalul anului să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei prin care să le fie interzis persoanelor condamnate penal la pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale. Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlamentul este necesară susţinerea a cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele tării. Înainte de începerea strângerii semnăturilor, trebuie însă obținut avizul Consiliului Legislativ, iar proiectul trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Membrii comitetului de inițiativă doresc ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Perfect de acord cu initiativa, dealtfel, prima initiativa USR pe care o sustin. Te si intrebi de ce a durat atat ca sa intelegem ca, pentru o societate ce se vrea democratica, "fara penali in functii politice si administrative", este o conditie obligatorie. Dar... mai bine si mai tarziu, decat deloc... Da Doamne mintea romanului, cea de pe urma...
  • Like 0
 • Ar fi mai simplu cu o inițiativă legislativă din partea unui parlamentar cu șira spinării verticală, desigur de parlament nu ar trece iar un eventual referendum e pur consultativ. Așa că ne ducem crucea mai departe.
  • Like 0
 • cica mai trebuie luate niste avize.
  • Like 0
 • Semnez. Dar unde ? Tot vorbiti despre lista care inca nu exista. Ce asteptati?
  • Like 0
 • Susțin inițiativa de modificare a constituției, și un pic chiar mai precisă, fără ambiguitate.
  • Like 0
 • Daca "minunea" asta se va intampla,ar fi indicat ,ca nii un actual parlamentar sa nu participe la elaborarea unei noi constitutii sau la modificarea partiala a acesteia existente.Soietatea civila,Academia Romana,si toate reperele de inallta moralitate si modestie sa construiasca o Constitutie,dupa care poporul asta,tanjeste atat de mult.
  • Like 0
 • Evident că sunt de acord! Sunt gata să semnez și să ajut după caz, cu toată energia mea.
  • Like 1
 • O înițiativă lansată în Noiembrie anul trecut de USR și iată cum prinde contur...Felicitări!
  • Like 2
 • Vasile check icon
  Și? Ajung tot la penalii din parlament cu semnăturile. Ce vor face ei? Nimic.
  • Like 0
 • In primul rand o astfel de prevedere legislativa/constitutionala este discutabila din punct de vedere juridic.
  In al doilea rand, intelectuali de marca precum Mihail Sora, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, cu un ridicat simt civic, ar trebui sa initieze o miscare politica care sa atraga toate fortele responsabile ale tarii, sa participe la alegerile legislative si sa promoveze in forul legislativ legi corecte, care sa puna Romania pe drumul cel bun.
  A sta pe margine si a spune ca cei de la conducere sunt rai, desi in minoritate, si ca tarasc tara in mocirla, ca alegatorii lor sunt lipsiti de educatie si 'fara dinti in gura', seamana cu o vanare de vant.
  Pana va deveni functionala o alta forma de democratie singura cale este sa joci dupa regulile celei existente si , inca, universal accepate.
  • Like 0


Îți recomandăm

Ședință în companie

Când ieșim din întâlnire omul îmi zice: „Adrian, noi doi suntem egali din punct de vedere uman. Singura deosebire dintre noi este partea de responsabilități”. Eu, ca un român bun, în mintea mea: „Și salariul... ”. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Simona Retea

„Nu cred că am întâlnit niciodată un copil în scaun cu rotile care să nu viseze să meargă”, spune psihoterapeutul Simona Retea, coordonator al centrului de zi de pediatrie de la sediul din București al Hospice Casa Speranței. Pentru mulți, este un vis care nu va putea fi atins niciodată, însă ca toți colegii ei de la Hospice, Simona Retea se concentrează întotdeauna pe ceea se poate, nu pe ceea ce nu se poate face.

Citește mai mult