Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Gabriel Liiceanu: Există doar două instanțe care pot face să funcționeze normal o lume: legile și codurile morale

Gabriel Liiceanu este de părere că există doar două instanțe care pot face să funcționeze normal o lume: legile și codurile morale și, din acest motiv, societatea românească are o problemă. „Un stâlp al societății e mereu gata să se prabușească, celalalt e prăbușit deja. Acolo e drama maximă”, crede el.

Pe de-o parte muți politicieni și anumiți ziariști au acreditat ideea că justiția este făcută pe criterii politice, iar judecățile instanțelor sunt viciate. Pe de alta, judecățile morale sunt viciate în România. 

„Furtul nu mai impresionează pe nimeni. Ticăloșia unui om care a furat din avutul țării, din cauza lui viața ta e mizeră, nu ai o șosea care să te ducă civilizat din București către vest, nu ai școli, spitale. Sunt miliarde de euro furate de politicieni. Ar trebui sa existe un instinct moral care să protesteze, la noi, dimpotrivă, îi aleg în continuare în funcții.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Noi scriem. Ei fura legal. Legea facuta tot de ei, hotii. Nu cred ca va fi vredata altfel in politica romaneasca fiindca hotii sunt majoritari si clar mai puternici. Falimentul natiunii este sigur.
    • Like 0
  • Ce ai mai putea spune, scrie, semnala, sublinia, atentiona din ceea ce nu s-a spus, scris deja. INUTIL din punctul meu de vedere, imi pare rau sa o spun, chiar inutil ! Trecutul, prezentul si viitorul acestei tarisoare Romania facut praf si pulbere de catre niste gasti de mafioti creoli votati tot de niste mase amorfe "mecanizate" cerebral ! Speranta un lux necesar, in rest no comment !
    • Like 1
  • Pentru că tuturor românilor le place să fure. Și mai există conceptul românesc: să fure, dar să și facă ceva. La noi doar se fură, făcutul nu există. Și dispar zeci de miliarde de euro care merg la băieții de partid.
    • Like 0
  • Unui popor de moluste nu poti ai cere decat sa se tarasca...
    • Like 0
  • check icon
    Cea mai populara televiziune de stiri este Antena3(in minutul de aur ating un rating enorm),cel mai popular politician roman este unul care a falimentat un judet(Teleorman),ce am invatat ca popor in anii democratiei stalinist-ceausiste si ulterior in anii democratiei originale iliesciene...NADA(nu e o agentie americana,este un cuvant spaniol).
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Cand vreodata in istoria lumii a fost situatia pe care dl. Liiceanu o mentioneaza? Din pacate, realitatea pe care domnia sa o citeste in carti e opusa lumii reale. Si nu e vorba doar de Romania.
    • Like 0
  • "MUȚI politicieni"??? Ar fi bine dacã ar fi doar muți ! Din pãcate sunt si...surzi - la strigãtele boborului !

    • Like 0
  • check icon
    Titlu recent al Stângii americane:

    „Empire Files: Human Rights Hypocrisy – Colombia vs. Venezuela (Video)”

    Ce mesaj are d-l filosof pentru românii care înțeleg engleză ?

    Cei (tinerii frumoși și liberi, mai ales) care protestează DOAR contra PSD-ului înțeleg engleza ? Că s-ar putea să prindă ziua când vor fi întrebați la modul serios.
    • Like 0
  • check icon
    Americanii spun că d-l Liiceanu ar merge direct la eșafod, deja pe baza standardelor sale morale numai.

    Aceștia citează în sprijin (de exemplu) existența a peste 50 de state/guverne democratizate de la WWII incoace.

    Păcat că nu putem organiza un „meci” între d-l Liiceanu și Stânga americană ... Nici Elena Udrea nu mai este cea din „Era Bute”!
    • Like 0
  • Vasile check icon
    @ Raluca Ion: Două instanțe pot ... Ca și editor, ar trebui să scrii corect.
    • Like 1
    • @ Vasile
      check icon
      Doamna Ion scrie bine așa acum scrie - altfel cum credeți că am putea bănui (ști ?) că e formată în/de Vest (cel al României) ? :)

      Plus că „Republica” este ziar popular ...

      PARDON:

      „ȘI”-ul este al dvs.

      Mă încearcă un gând malefic: d-na Ion nu a îndrăznit să altereze spusele d-nului filosof. Dacă nu-i așa, atunci poate d-na Ion o fi muncită până la epuizare de Democrație. Eu unul am încredere că exemplul acesta nu îi este caracteristic.
      • Like 0
    • @
      Vasile check icon
      Aveți dreptate, am intrat în capcana lui cași.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult