Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mihai Șora îi atacă fără menajamente pe „crocodilii” din Sănătate: „Lichelele care îmbracă haina medicului nu trebuie să rămână nepedepsite!”

Mihai Șora despre „crocodilii” din Sănătate

Filosoful Mihai Șora, una dintre cele mai articulate voci civice din România, a condamnat astăzi, într-o postare pe Facebook, practica condiționării actului medical, precum și pe medicii corupți care „nu au ce căuta în lumea medicală”. Mihai Șora a făcut trimitere la medicul Mihai Lucan și la medicul Gheorghe BUrnei - doi dintre profesorii căzuți de pe piedestal în urma acțiunii procurorilor.

„Cunoașteți cu toții secvențele acelea de la Animal Planet, când căprioara se zbate să scape de crocodilul care i-a înșfăcat piciorul, la râul unde biata de ea, temătoare și însetată, venise să se adape. Clipa în care sari din fotoliu, războinic și milos, în același timp…. Dar nu poți face nimic pentru căprioară.” Așa îți începe, pe Facebook, filosoful Mihai Șora postarea despre medicii, care de la înălțimea prestigiului și puterii pe care o au condiționează actul medical și decid după bunul plac cine moare și cine are voie să trăiască. 

„Cu ani grei de închisoare i-aș pedepsi pe toți cei care condiționează actul medical. Și cu radierea definitivă din ordinul medicilor. Doctorul din Cluj (cel căruia îi cad din buzunar miile de euro, când este luat la bani mărunți), măcelarul ortoped din București (cel care – cu icoana Maicii Domnului pe pereții cabinetului – se lăfăie în fraze pompoase, după ce a mutilat zeci de copii), găinarul din Iași (fost rector al Universității de Medicină și Farmacie) – și alții ca ei, știuți ori neștiuți, nu au ce căuta în lumea medicală: o poluează cu urâțenia, cupiditatea și ticăloșia lor. Din cauza acestora (și din toate celelalte cauze pe care le știm prea bine), tinerii medici talentați iau drumul exilului, pacienții mor cu zile în spitale insalubre, iar breasla întreagă este discreditată. Ei nu sunt mulți, dar sunt puternici, cu rețele înjghebate peste tot, cu nemernicia temeinic instalată în sistemul lor sanguin”, spune Mihai Șora.

„Crocodilului care ucide căprioara îi poți găsi o scuză, o justificare biologică”, continuă el. „Dar lichelele care îmbracă haina medicului nu trebuie să rămână nepedepsite. Am o admirație infinită pentru medicii care – în interiorul sistemului aflându-se și fiind, de multe ori, condiționați de acesta – reușesc să scoată capul la suprafață, să tragă aer în piept și să strige după ajutor, riscându-și, uneori, cariera întreagă. Ei sunt – cu adevărat – medici: pentru că au înțeles că, dincolo de existența lor, de șeful tiranic și hrăpăreț, ceea ce contează este ideea de om”, crede Mihai Șora.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, sunt . Dar sunt si oameni , sunt multi oameni . Vreau sa va spun despre domnul doctor care i-a amputat piciorul sotului meu , un om deosebit ! Sotul meu a avut multe probleme , de mic,cu piciorul respectiv. Printre altele facea ulcere varicoase care se vindecau greu , dupa luni de zile . Ultima oara a facut unul la calcai , care s-a infectat cu pioceanic , desi nu a fost in spital , sa-l ia de acolo .In spital a ajuns cand nu a mai suportat durerile . La noi in oras n-am indraznit sa mergem stiind la ce sa ne asteptam ca si conditii si am mers la Bucuresti , la Floreasca , unde a si fost operat .Am vrut sa -i multumim medicului , sotul meu ,dupa operatie zburda prin saloane ,in carje fiind . Ne-a facut un mare bine , insa medicul ne-a refuzat categoric , spunanad ca n-a facut un bine , a facut un rau . Omul acesta ne-a dovedit ca are si constiinta , pe langa omenia de care a dat dovada pe tot parcursul spitalizarii ! Ii multumesc in sufletul meu mereu si sper ca atunci cand voi veni la Bucuresti si avea destul timp , sa ii duc macar o floare !
  • Like 0
 • A incercat si Ceausescu sa acuze un profesor care primea "atentii" si a ajuns sa il roage sa opereze ruda care era pe moarte.
  Problema este la bugetul Sanatatii nu la modul in care se descurca doctorii din Romania sa faca performanta si sa participe la toate congresele medicale externe de unde se intorc cu noi informatii medicale!
  • Like 0
 • E mult mai mult si mai grav decat conditionarea actului medical! Este vorba despre un mod mafiot de a organiza sistemul medical in domenii de varf pe criterii de exclusivitate: transplantul renal la Cluj, cel hepatic la Fundeni, cardiochirurgia pediatrica la Tg. Mures, etc
  • Like 0
 • Oamenii acestia descrisi in articol si-au facut legi ca sa fie acoperiti si sa nu le mai ceara cineva socoteala. Asta ma inspaimanta si imi trezeste multe intrebari. Cum scap daca ajung la mana lor ?
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult