Filosoful Mihai Șora, una dintre cele mai articulate voci civice din România, a condamnat astăzi, într-o postare pe Facebook, practica condiționării actului medical, precum și pe medicii corupți care „nu au ce căuta în lumea medicală”. Mihai Șora a făcut trimitere la medicul Mihai Lucan și la medicul Gheorghe BUrnei - doi dintre profesorii căzuți de pe piedestal în urma acțiunii procurorilor.
„Cunoașteți cu toții secvențele acelea de la Animal Planet, când căprioara se zbate să scape de crocodilul care i-a înșfăcat piciorul, la râul unde biata de ea, temătoare și însetată, venise să se adape. Clipa în care sari din fotoliu, războinic și milos, în același timp…. Dar nu poți face nimic pentru căprioară.” Așa îți începe, pe Facebook, filosoful Mihai Șora postarea despre medicii, care de la înălțimea prestigiului și puterii pe care o au condiționează actul medical și decid după bunul plac cine moare și cine are voie să trăiască.
„Cu ani grei de închisoare i-aș pedepsi pe toți cei care condiționează actul medical. Și cu radierea definitivă din ordinul medicilor. Doctorul din Cluj (cel căruia îi cad din buzunar miile de euro, când este luat la bani mărunți), măcelarul ortoped din București (cel care – cu icoana Maicii Domnului pe pereții cabinetului – se lăfăie în fraze pompoase, după ce a mutilat zeci de copii), găinarul din Iași (fost rector al Universității de Medicină și Farmacie) – și alții ca ei, știuți ori neștiuți, nu au ce căuta în lumea medicală: o poluează cu urâțenia, cupiditatea și ticăloșia lor. Din cauza acestora (și din toate celelalte cauze pe care le știm prea bine), tinerii medici talentați iau drumul exilului, pacienții mor cu zile în spitale insalubre, iar breasla întreagă este discreditată. Ei nu sunt mulți, dar sunt puternici, cu rețele înjghebate peste tot, cu nemernicia temeinic instalată în sistemul lor sanguin”, spune Mihai Șora.
„Crocodilului care ucide căprioara îi poți găsi o scuză, o justificare biologică”, continuă el. „Dar lichelele care îmbracă haina medicului nu trebuie să rămână nepedepsite. Am o admirație infinită pentru medicii care – în interiorul sistemului aflându-se și fiind, de multe ori, condiționați de acesta – reușesc să scoată capul la suprafață, să tragă aer în piept și să strige după ajutor, riscându-și, uneori, cariera întreagă. Ei sunt – cu adevărat – medici: pentru că au înțeles că, dincolo de existența lor, de șeful tiranic și hrăpăreț, ceea ce contează este ideea de om”, crede Mihai Șora.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Problema este la bugetul Sanatatii nu la modul in care se descurca doctorii din Romania sa faca performanta si sa participe la toate congresele medicale externe de unde se intorc cu noi informatii medicale!