Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mihai Șora îi atacă fără menajamente pe „crocodilii” din Sănătate: „Lichelele care îmbracă haina medicului nu trebuie să rămână nepedepsite!”

Mihai Șora despre „crocodilii” din Sănătate

Filosoful Mihai Șora, una dintre cele mai articulate voci civice din România, a condamnat astăzi, într-o postare pe Facebook, practica condiționării actului medical, precum și pe medicii corupți care „nu au ce căuta în lumea medicală”. Mihai Șora a făcut trimitere la medicul Mihai Lucan și la medicul Gheorghe BUrnei - doi dintre profesorii căzuți de pe piedestal în urma acțiunii procurorilor.

„Cunoașteți cu toții secvențele acelea de la Animal Planet, când căprioara se zbate să scape de crocodilul care i-a înșfăcat piciorul, la râul unde biata de ea, temătoare și însetată, venise să se adape. Clipa în care sari din fotoliu, războinic și milos, în același timp…. Dar nu poți face nimic pentru căprioară.” Așa îți începe, pe Facebook, filosoful Mihai Șora postarea despre medicii, care de la înălțimea prestigiului și puterii pe care o au condiționează actul medical și decid după bunul plac cine moare și cine are voie să trăiască. 

„Cu ani grei de închisoare i-aș pedepsi pe toți cei care condiționează actul medical. Și cu radierea definitivă din ordinul medicilor. Doctorul din Cluj (cel căruia îi cad din buzunar miile de euro, când este luat la bani mărunți), măcelarul ortoped din București (cel care – cu icoana Maicii Domnului pe pereții cabinetului – se lăfăie în fraze pompoase, după ce a mutilat zeci de copii), găinarul din Iași (fost rector al Universității de Medicină și Farmacie) – și alții ca ei, știuți ori neștiuți, nu au ce căuta în lumea medicală: o poluează cu urâțenia, cupiditatea și ticăloșia lor. Din cauza acestora (și din toate celelalte cauze pe care le știm prea bine), tinerii medici talentați iau drumul exilului, pacienții mor cu zile în spitale insalubre, iar breasla întreagă este discreditată. Ei nu sunt mulți, dar sunt puternici, cu rețele înjghebate peste tot, cu nemernicia temeinic instalată în sistemul lor sanguin”, spune Mihai Șora.

„Crocodilului care ucide căprioara îi poți găsi o scuză, o justificare biologică”, continuă el. „Dar lichelele care îmbracă haina medicului nu trebuie să rămână nepedepsite. Am o admirație infinită pentru medicii care – în interiorul sistemului aflându-se și fiind, de multe ori, condiționați de acesta – reușesc să scoată capul la suprafață, să tragă aer în piept și să strige după ajutor, riscându-și, uneori, cariera întreagă. Ei sunt – cu adevărat – medici: pentru că au înțeles că, dincolo de existența lor, de șeful tiranic și hrăpăreț, ceea ce contează este ideea de om”, crede Mihai Șora.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, sunt . Dar sunt si oameni , sunt multi oameni . Vreau sa va spun despre domnul doctor care i-a amputat piciorul sotului meu , un om deosebit ! Sotul meu a avut multe probleme , de mic,cu piciorul respectiv. Printre altele facea ulcere varicoase care se vindecau greu , dupa luni de zile . Ultima oara a facut unul la calcai , care s-a infectat cu pioceanic , desi nu a fost in spital , sa-l ia de acolo .In spital a ajuns cand nu a mai suportat durerile . La noi in oras n-am indraznit sa mergem stiind la ce sa ne asteptam ca si conditii si am mers la Bucuresti , la Floreasca , unde a si fost operat .Am vrut sa -i multumim medicului , sotul meu ,dupa operatie zburda prin saloane ,in carje fiind . Ne-a facut un mare bine , insa medicul ne-a refuzat categoric , spunanad ca n-a facut un bine , a facut un rau . Omul acesta ne-a dovedit ca are si constiinta , pe langa omenia de care a dat dovada pe tot parcursul spitalizarii ! Ii multumesc in sufletul meu mereu si sper ca atunci cand voi veni la Bucuresti si avea destul timp , sa ii duc macar o floare !
    • Like 0
  • A incercat si Ceausescu sa acuze un profesor care primea "atentii" si a ajuns sa il roage sa opereze ruda care era pe moarte.
    Problema este la bugetul Sanatatii nu la modul in care se descurca doctorii din Romania sa faca performanta si sa participe la toate congresele medicale externe de unde se intorc cu noi informatii medicale!
    • Like 0
  • E mult mai mult si mai grav decat conditionarea actului medical! Este vorba despre un mod mafiot de a organiza sistemul medical in domenii de varf pe criterii de exclusivitate: transplantul renal la Cluj, cel hepatic la Fundeni, cardiochirurgia pediatrica la Tg. Mures, etc
    • Like 0
  • check icon
    Oamenii acestia descrisi in articol si-au facut legi ca sa fie acoperiti si sa nu le mai ceara cineva socoteala. Asta ma inspaimanta si imi trezeste multe intrebari. Cum scap daca ajung la mana lor ?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult