Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mihai Șora îi atacă fără menajamente pe „crocodilii” din Sănătate: „Lichelele care îmbracă haina medicului nu trebuie să rămână nepedepsite!”

Mihai Șora despre „crocodilii” din Sănătate

Filosoful Mihai Șora, una dintre cele mai articulate voci civice din România, a condamnat astăzi, într-o postare pe Facebook, practica condiționării actului medical, precum și pe medicii corupți care „nu au ce căuta în lumea medicală”. Mihai Șora a făcut trimitere la medicul Mihai Lucan și la medicul Gheorghe BUrnei - doi dintre profesorii căzuți de pe piedestal în urma acțiunii procurorilor.

„Cunoașteți cu toții secvențele acelea de la Animal Planet, când căprioara se zbate să scape de crocodilul care i-a înșfăcat piciorul, la râul unde biata de ea, temătoare și însetată, venise să se adape. Clipa în care sari din fotoliu, războinic și milos, în același timp…. Dar nu poți face nimic pentru căprioară.” Așa îți începe, pe Facebook, filosoful Mihai Șora postarea despre medicii, care de la înălțimea prestigiului și puterii pe care o au condiționează actul medical și decid după bunul plac cine moare și cine are voie să trăiască. 

„Cu ani grei de închisoare i-aș pedepsi pe toți cei care condiționează actul medical. Și cu radierea definitivă din ordinul medicilor. Doctorul din Cluj (cel căruia îi cad din buzunar miile de euro, când este luat la bani mărunți), măcelarul ortoped din București (cel care – cu icoana Maicii Domnului pe pereții cabinetului – se lăfăie în fraze pompoase, după ce a mutilat zeci de copii), găinarul din Iași (fost rector al Universității de Medicină și Farmacie) – și alții ca ei, știuți ori neștiuți, nu au ce căuta în lumea medicală: o poluează cu urâțenia, cupiditatea și ticăloșia lor. Din cauza acestora (și din toate celelalte cauze pe care le știm prea bine), tinerii medici talentați iau drumul exilului, pacienții mor cu zile în spitale insalubre, iar breasla întreagă este discreditată. Ei nu sunt mulți, dar sunt puternici, cu rețele înjghebate peste tot, cu nemernicia temeinic instalată în sistemul lor sanguin”, spune Mihai Șora.

„Crocodilului care ucide căprioara îi poți găsi o scuză, o justificare biologică”, continuă el. „Dar lichelele care îmbracă haina medicului nu trebuie să rămână nepedepsite. Am o admirație infinită pentru medicii care – în interiorul sistemului aflându-se și fiind, de multe ori, condiționați de acesta – reușesc să scoată capul la suprafață, să tragă aer în piept și să strige după ajutor, riscându-și, uneori, cariera întreagă. Ei sunt – cu adevărat – medici: pentru că au înțeles că, dincolo de existența lor, de șeful tiranic și hrăpăreț, ceea ce contează este ideea de om”, crede Mihai Șora.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, sunt . Dar sunt si oameni , sunt multi oameni . Vreau sa va spun despre domnul doctor care i-a amputat piciorul sotului meu , un om deosebit ! Sotul meu a avut multe probleme , de mic,cu piciorul respectiv. Printre altele facea ulcere varicoase care se vindecau greu , dupa luni de zile . Ultima oara a facut unul la calcai , care s-a infectat cu pioceanic , desi nu a fost in spital , sa-l ia de acolo .In spital a ajuns cand nu a mai suportat durerile . La noi in oras n-am indraznit sa mergem stiind la ce sa ne asteptam ca si conditii si am mers la Bucuresti , la Floreasca , unde a si fost operat .Am vrut sa -i multumim medicului , sotul meu ,dupa operatie zburda prin saloane ,in carje fiind . Ne-a facut un mare bine , insa medicul ne-a refuzat categoric , spunanad ca n-a facut un bine , a facut un rau . Omul acesta ne-a dovedit ca are si constiinta , pe langa omenia de care a dat dovada pe tot parcursul spitalizarii ! Ii multumesc in sufletul meu mereu si sper ca atunci cand voi veni la Bucuresti si avea destul timp , sa ii duc macar o floare !
  • Like 0
 • A incercat si Ceausescu sa acuze un profesor care primea "atentii" si a ajuns sa il roage sa opereze ruda care era pe moarte.
  Problema este la bugetul Sanatatii nu la modul in care se descurca doctorii din Romania sa faca performanta si sa participe la toate congresele medicale externe de unde se intorc cu noi informatii medicale!
  • Like 0
 • E mult mai mult si mai grav decat conditionarea actului medical! Este vorba despre un mod mafiot de a organiza sistemul medical in domenii de varf pe criterii de exclusivitate: transplantul renal la Cluj, cel hepatic la Fundeni, cardiochirurgia pediatrica la Tg. Mures, etc
  • Like 0
 • check icon
  Oamenii acestia descrisi in articol si-au facut legi ca sa fie acoperiti si sa nu le mai ceara cineva socoteala. Asta ma inspaimanta si imi trezeste multe intrebari. Cum scap daca ajung la mana lor ?
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult