Neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica au vorbit în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, despre bolile sistemului de Sănătate din România, dar și despre situația de la Spitalul Colentina.
„Cred că, de fapt, nu e vorba nici de personal, nici de lipsa materialelor, nici despre șicane. E vorba de lipsa bunăvoinței, a dialogului, a dorinței de a crea, despre voința de a distruge dusă la cote incredibile, toate aceste atribute deținute de doamna manager, din păcate”, au spus cei doi medici. Ei cred că există în acest moment oameni care pot schimba sistemul, că sunt din ce în ce mai multe voci care semnalează ce este în neregulă, că au apărut din ce în ce mai multe asociații care vor binele pacientului.
Marea problemă a Sănătății și cuvântul nerostit
Întrebat de moderatori care este cea mai mare problemă a sistemului de sănătate, neurochirurgul Dorin Bică a răspuns: „Nu am să spun eu asta. O știe toată lumea, nu există nimeni în România care să nu știe care e problema de bază a acestui sistem. În scurt timp, va exploda și vor avea cu toții curaj să spună care este”, a afirmat el, adăugând că această problemă creează și restul problemelor din Sănătate.
„Nu vreau să fac eu politica națională pe sănătate. Nu o să-l las nici pe dr Gobej să răspundă la această întrebare. Nu o sa răspund la această întrebare pentru că nu am acest curaj, dar sunt sigur că toată lumea știe care e problema majoră și singura care creeză restul problemelor. Se rezumă la un singur cuvânt”, a continuat doctorul Bică.
Moderatorii au amintit că protestele post-Colectiv s-au purtat sub sloganul „Corupția ucide” și că în urma acestei tragedii au apărut în prim plan tumorile sistemului de sănătate: de la infecțiile nosocomiale la dezinfectanții diluați. Medicii au fost întrebați dacă pacienții „pot și merită” să fie mai bine tratați în spitalele de stat.
„De ce nu ar merita?” a răspuns Dorin Bică. „Se și poate. Se poate să tratezi pacienții mai bine în România și noi am demonstrat-o. Poate sunt alte secții în țară în care 20-30 de oameni fac ce facem noi. Știu cel puțin două în București”.
„Ați fost nevoiți să refuzați cazuri din motive care țin de consumabile, de program, de medicamente...” i s-a reamintit medicului declarația pe care o făcuse cu o zi înainte. Dorin Bică a replicat că, în ciuda lipsurilor, la secția sa „nu a murit nimeni cu zile”.
Hoția de la CNAS. „Toți oamenii de bună credință s-ar revolta”
Neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica și-au spus părerea și în legătură cu dosarul CNAS, al cărui prejudiciu este estimat la trei milioane de euro. „Toți oamenii de bună-credință s-ar revolta în fața unei astfel de știri. Dacă lucrurile se confirmă, e grav. Hoți există peste tot. Trebuie prinși sau creat tot acel lucru care e posibil de creat, astfel încât să fie cât mai puține”.
Ca să se întoarcă în țară medicii au nevoie de libertate
- Aveți colegi în străinătate. Dacă unul dintre ei v-ar spune ca îl bate gândul să se întoarcă ce l-ați sfătui să facă?
Dorin Bică: Să vină. Ce să-i spun?! Da, vino, că uite, se poate. Pleacă unul, vin trei. Există un oarecare trend ca cel puțin să ia în calcul reîntoarcerea...
- E un trend?
Dorin Bică: Sunt foarte mulți colegi ai mei care aduc vorba despre asta. Înainte, acum 5-10 ani, sub nicio formă nu voiau să mai aducă vorba de așa ceva, acum mai intreabă.
- De ce mai au nevoie în țară?
Dorin Bică: De un singur cuvânt.
Ionuț Gobej: Libertate! E paradoxal. Trăim într-o democrație și căutăm libertatea, dar atenție, libertatea e un lucru foarte dificil și pentru că singuri ne-o îngrădim, cu mintea noastră și cu acțiunile noastre. Suntem într-o pușcărie a spiritului și atunci uneori nu mai avem scăpare. Speranța există. Sunt mulți oameni liberi. Vor exista cât mai multe insule despre care am vorbit”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
România nu are concepte de lucru, planuri, sisteme funcționale... Totul este improvizat. Cazul celor doi medici o arată perfect: doi oameni competenți pierduți într-o massă de incompetenți care conduc. Același sistem este aproape peste tot, bani risipiți pe nimicuri, pe gărdulețe, pe floricele... Ieri un reportaj TV constata că în jurul Bucureștilor s-au dezvoltat localități-satelit care nu au și infrastructura corespunzătoare, iar dimineața și seara se merge bară la bară. Păi și cine este vinovat? Încă din anii ’90 trebuia să fie gândite planuri de dezvoltare, statisticile arătau clar o creștere rapidă a nr de autovehicule, era simplu să prognozezi situația de acum. Când a fost finalizată a 3-a bandă pe DN 1, era deja subdimensionată.
O țară condusă de incompetenți nu poate arăta decât astfel, iar substituirea incompetenței cu structuri militare de ofițeri sub acoperire nu face decât să înlocuiască o incompetență cu alta: disciplina incompetenților. Este un sistem pus la punct în anii 2005–2006 și apoi dezvoltat la nivelul de azi. Culegem ce au semănat Băsescu și echipa lui în continuarea celor semănate de Iliescu și de echipa lui.