Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Minciună și adevăr despre masca lui Iohannis la Bruxelles. Analiza celor 1000 de fotografii de la summitul UE și mica manipulare de acasă

Iohannis fără mască

Foto: Consiliul European

Mă mândresc cu un obicei foarte sănătos, acela de a-mi supraveghea subiectivismul prin expunerea lui la convingeri și opinii diametral opuse. A nu se înțelege că a fi subiectiv are valență negativă. Nu are. Așa cum nu are nici valență pozitivă. A fi subiectiv seamănă cu a respira, este profund neutru, natural. Dar, ca orice aspect dus la extrem, strică. Și tocmai din acest motiv trebuie monitorizat grijuliu, revitalizat prin expunere la nou, la diferit, la contrast.

Dau pe Antena 3. Am nimerit cum se poate mai bine intervalul orar. Se dezbătea aprins despre summit-ul european și, mai specific, despre Klaus Iohannis și despre cum a performat dumnealui în cadrul acestei sesiuni de întrevederi. Se discuta despre cifre? Nu. Se discuta despre măsuri economice? Nu. Se discuta despre relansarea economică? Nu. Se discuta despre fonduri nerambursabile, despre împrumuturi, despre valorile lor? Nu. Știrea zilei era despre „pozele anului” în care Klaus Iohannis apare fără mască, printre colegi care au masca pe față în unanimitate. Împreună cu precizarea că pe parcursul celor 4 zile, președintele nu ar fi purtat-o deloc. 

Și așa am intrat eu pe site-ul Consiliului și am luat la rând aproximativ 1000 de fotografii ca să mă asigur de veridicitatea știrii. Menționez că suspiciunea mi-a fost trezită atât de ineditul fotografiilor, de surescitarea celor din studio, dar și de replicile incoerente ale unui fost colege de partid care invoca un atac cibernetic ca fiind răspunsul acestor acuzații. Așadar am trecut prin cele 1000+ de fotografii de pe site-ul oficial, și da. L-am văzut pe Iohannis fără mască. Dar nu doar pe el. 

Ochiometric, mai puțin de 10% dintre fotografii erau cu oameni de stat fără mască în spațiu închis. Și am văzut că în a 4-a zi a summit-ului nu o purta. 

În toate celelalte zile a purtat-o. Așa cum, în mare parte, au făcut-o și omologii lui. 

Dacă noi, românii, am bifa același procent în spațiile închise, nu mai vorbesc de cele deschise, dar supraaglomerate, am mai trăi o viață. Așadar o știre pe jumătate falsă, care scoate din context un gest nepotrivit, în mod cert, mai ales după galeria foto cu Ludovic Orban fumând nonșalant, și amplificată într-un registru emoțional de neîncredere față de autoritățile statului și de predicile lor. Oare chiar aveam nevoie să stârnim un val de antipatie față de și așa nepopulară mască? Oricine poate să dea cu masca de pământ, abandonând-o a nemulțumire. Manipulările grosolane ale informației trebuie condamnate. Pentru că există un segment de populație care urmărește cu bună-credință prestația Antenei 3. Și, doar pentru că are convingeri politice opuse, nu înseamnă că trebuie văduvită de adevăr, de perspectivă, de context. Președintele a greșit. Să continuăm greșeala lui sau să o izolăm, să îi controlăm răspândirea, așa cum facem cu un virus?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Legat de purtatul măștii.In Romania este lege cu purtarea măștii.Cine nu respecta legea (orice lege) este sancționat de organele abilitate.La fel e și în alte țări.Stiti voi,comentatorii pro și contra Iohannis,care e legea cu ,,masca" la întâlnirile șefilor de stat? Daca purtarea e obligatorie,vor fi sancționați,daca nu e obligatorie,palavre,palavre și baliverne.De criticat e atitudinea IMBECILILOR când sunt sancționați.Sanctiunile le dau organele abilitate nu LATRATORII din presa scrisa sau vorbită!
  • Like 2
 • Alex check icon
  O poza cat o mie de cuvinte ;)
  Se pare ca nu e precaut, deci conform unui clasic in viata este ...
  Cand presedintele, primul ministru, diversi ministri, seful camerei deputatilor, senatori si deputati ai PSD, Alde, PNL, presedintele consiliului judetean Bihor de la UDMR etc etc etc, care fac legile si au sarcina de a dirija masurile anti covid, si dau din gura: purtati masca, stati acasa dau astfel de exemple va mira ca majoritatea populatiei nu respecta legea?
  NU stiu daca mai exista moderatori la Republica, dar limbajul comentariilor a scaziut sub nivelul minim accepatabil si articolele cam la fel. A ajuns un loc de duel al trolilor partidelor. Orice parere contrara "platitorului" este taxata" Pacat a fost un proiect destul de bun, dar trebuie alocate si un pic de resurse altfel nu functioneaza. Adio!
  • Like 2
 • Dan check icon
  haznaua 3,, este un canal tv foarte toxic pentru electoratul si asa incult si plin de analfabeti dovediti ,mai ales la emisiunea Starea natiei la rubrica lui Razvan Apostolescu ,cand intreaba un cetatean ;
  --Pe ce planeta locuim ? Sau care este capitala tarii noastre ? Cam acestia sunt ,,clientii observatori ai latrinei 3 si altii , Subiectul articolului cred ca , sunt detalii marunte ,despre care nici nu ar trebui ,luate in considerare ,Adica ne ,,pierdem in amanunte si nu ne ocupam de probleme cu mult mai importante pentru situatia prezenta,.
  • Like 4
 • https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-iohannis-in-fata-unei-boli-ori-esti-precaut-ori-esti-prost-parlamentari-sa-inteleaga-ca-nu-putem-sa-ne-targuim-pe-voturi-1321529?fbclid=IwAR2AASVHJtlOimDUXAiK7XG4KDtYnL-PPtIBdf5ORFQA_zlsMqsw4xzUPWs
  • Like 0
 • NU (mai) există bună credință cînd e vorba de A3, nici la salariații ei, nici la „consumatori”. E o complicitate a putregaiului. Poate sună dramatic, dar asta e părerea mea (cum altfel) subiectivă.
  • Like 7
 • Klaus Iohannis: În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost.
  • Like 0
 • Nu, Iohannis nu a fost singurul care nu purta mască. Dar scuza asta "nici alții nu aveau" e cea mai penibilă care poate fi găsită. E scuză de grădiniță. Și inacceptabilă pentru un președinte care și-a tras cetățenii de urechi privind purtatul măștii cu celebra "povață" - "ori ești precaut, ori ești prost".
  • Like 3
  • @ Bogdan Tabarcea
   el sigur nu e precaut
   • Like 0
  • @ Bogdan Tabarcea
   Asa ,ca idee,daca Iohannis a fost "strident" in tipul convorbirii prezentate in poza,credeti ca omologii cu masca ar fi avut vreo jena sa-i atraga atentia?Porobabil ca a fost o conjuctura,doar dansul o poate explica.Ceea ce este penibilo-jenant este ca cei care " arnca piatra" sunt foarte departe de modul de comportament specific presedintelui Iohannis,mai ales echipa A3 este campioana la marlanii,minciuni si intoxicari "scoala Felix"!Nu mai spun de petrecaretii zilnici care ar fi indignativde paharul baut de dl.Orban de ziua lui,ipocrizia cam domina in Romania!PSs-a dus si Italia!
   • Like 2
  • @ Bogdan Tabarcea
   Delia MC Delia MC check icon
   Mie mi se pare la fel de penibil să sărim la carotidă numai după ce am văzut o poză dată la A3. Articolul de față e o încercare de a explica și de a demonta o acuzație. Trebuie luați în calcul toți factorii: recomandările, când a purtat, câți da, câți nu, când și de ce. Dar ne ia corasonul pe dinainte.
   1. Poate fi un om care a greșit. Dar e unul singur iar consecințele, dacă ar fi, le-ar trage singur.
   2. Chiar dacă vom avea o explicație, bomba antenistă își va fi atins scopul, fiindcă PRIMA IMPRESIE rămâne. Iar manipulatorii de la A3 știu asta foarte bine. E una din cele mai folosite tactici de manipulare.
   • Like 1
 • Bună ziua!

  de probă :
  Replici seismice

  Cataclismul teluric inițial ( declanșat de erupția de dezinformări și false informații referitoare la starea de sănătate a omenirii ) a fost urmat de replici care, ca majoritatea replicilor, nu au avut puterea de penetrare în minți a primei zguduiri.
  Eu sper întru-un liant care să ducă la o replică de o intensitate capabilă să înlăture cenușa vulcanică ce întunecă acum soarele rațiunii.
  Cum? printr-o pedagogie a conștientizării umanității.Pedagogie pe care eu o gândesc definită ca : arta și știința transmiterii și determinarea înțelegerii cunoștințelor despre domeniile discutate
  Ar mai fi și condiția ca cei din sferele comunicării și informării să fie de bună credință în demersurile lor.
  22.07.2020 - Purice Narcis- Teofil

  Cele bune!
  • Like 1
 • Țara arde iar baba se piaptănă.
  • Like 0
 • Salutare ! Mai fraților, eu vreau sa fiu foarte scurt, ce ne f...e noua grija lor, noi trebuie sa purtam masca pentru noi și pentru familia noastră în primul rand, dacă x, y, z nu poarta masca, e treaba lor! Trebuie sa ne uitam la comportamentul nostru, la ceea ce avem noi de făcut ca, sa nu suferim apoi, restul... nu contează! Eu personal port masca și ma spăl cât pot de des, folosesc gel de fiecare data când simt ca e nevoie, pentru mine și nu pentru x, y, z ! Bafta și fiți puternici!
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult