Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ministrul Culturii, despre Cumințenia Pământului: „E foarte greu să evaluezi inestimabilul, din păcate, o lucrare priceless trebuie să aibă totuşi un preţ”

Lucian Romașcanu, În fața ta

Cumințenia Pământului este o lucrare „priceless”, a spus ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, care va fi difuzată în această seară, la ora 22.30. Și totuși, a sublinat el, prețul cerut de proprietari este prea mare. 

„E foarte greu să evaluezi inestimabilul, din păcate, o valoare, o lucrare priceless trebuie să aibă totuşi un preţ. Și acest preț ține de piață, nu poate fi scoasă din țară”. Întrebat de jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu dacă vrea să renegocieze prețul, Romașcanu a spus că da, dar că nu a avut încă timp să înceapă un astfel de demers de când a preluat funcția de ministru al Culturii și Identității Naționale. 

Prețul de 11 milioane de euro negociat de stat cu proprietarii pentru lucrarea semnată de Constantin Brâncuși i s-a părut „exagerat”. „A fost o campanie care nu m-a convins, nu vreau să fiu considerat nepatriot, sunt un patriot, chiar îmi iubesc țara. Mi s-a părut un preț exagerat. Pentru că existau niște evaluări facute, două, care au situat valoarea acestei opere la 5 milioane de euro”, a susținut el. 

Ministrul Culturii a mai menționat că banii adunați în cadrul campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea Cuminteniei pământului vor fi returnați donatorilor și că există un comision de 200.000 de lei pentru rambursarea sumelor. 

Lucian Romașcanu, care a preluat funcția de ministru al Culturii la sfârșitul lunii iunie, s-a aflat în trecut la conducerea tabloidelor Cancan și Libertatea, dar și a postului de televiziune Kanal D. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Astept cu interes si alte perle ale (in)culturii romanesti.
    Uite-asa ne mai descretim si noi fruntile;
    • Like 0
  • "Ministrul de tate si buci" (l-am citat pe D-l Cristian Tudor Popescu) se dovedeste,prin aceste afirmatii,un mare dobitoc. "CUMINTENIA" este o piatra de hotar a sculpturii universale! Cu ea incepe sculptura moderna! Este similara cu ceea se au facut Giotto sau Masaccio. Pretul de 11 milioane este ridicol! La orice licitatie pretul ar trece de 40-50.000 de euro.Intr-o tara in care ucenicii cizmari ajung sefi de state si specialistii in TATE-BUCI ministrii totul este posibil.
    • Like 1
    • @ Sorin Costina
      check icon
      Acus, acus o vedem si pe Teo Trandafir secretar de stat... sau pe Badea :-)
      Sa ne iecsplice ei cu sta treaba cu pietroiu` ala, ca n-are Brancusi valoarea pe care o au ei...
      • Like 0
  • Este metafora o monedă convertibilă?
    • Like 0
  • check icon
    Cumintenia Pamantului este felul in care Brancusi vede poporul roman.La fel era si Ganditorul de la Hamangia acum enspe mii de ani.Atunci si acum,aceeasi.Ar trebui sa o cumparam cu 100 de milioane de euro si sa-i dam foc.Ar fi o despartire simbolica de trecut pe placul lui Brancusi.
    • Like 0
  • check icon
    Un ministru al „Culturii și Identității Naționale” îmi lasă de înțeles mie, elev în preajma examenului de capacitate sau bacalaureat, că limba română, cea care îmi dă o bună parte a identității este praislăs (de unde și versurile „limba noastră-i praislăs, în conturi depozitată”). Tot atunci când m-a pus dracu de l-am ascultat, am aflat că și Brâncuși este praislăs, că Eminescu este praislăs, că în mod sigur dragnea și mai ales pesedeul care au putut numi asemenea imbecili în posturi de ministru având drept criteriu de alegere suma donată prin sponsorizări partidului, că mai ales ei deci „E PRAISLĂS”!

    Chiar îți trebuie multă școală ca să pricepi că indivizii au totuși mult prea puțină? Adică, așa cum știe sigur orice absolvent de liceu, limita inteligenței și bunului simț necesare funcției de ministru tinde la zero iar limita nesimțirii și proastei creșteri necesare funcției de ministru tinde la infinit: rezultatul calculului limitelor pare a fi zero (0)!
    • Like 1
  • Bai ciocoilor, eu nu vreau banii inapoi, pentru ca d-aia i-am donat ! Faceti cumva si aduceti patrimoniul cultural inapoi in Romania, unde ii este locul. Sau aceasta returnare a banilor este un nou motiv de sifonare pentru o suma mult mai mare decat cea donata ? SI apoi sa veniti cu rapoarte cum ca Ciolos de fapt a primit toti banii din donatii dar nu a cumparat Cumintenia pentru ca a avut ordin de la Soros ? Stim foarte bine ce va poate pielea !
    • Like 2
    • @ Radu Andrei Malica
      serios????????
      • Like 0
  • Ministrul Can Can din guvernul republicii Teleorman ,asta săracul nu știe nici limba romană și a băgat și el un englezism așa ca “lumea intelectuala” care nu are un vocabular prea dezvoltat
    • Like 2
  • O lucrare "priceless" ... Ministrul culturii ... la naiba
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult