Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Culturii, despre Cumințenia Pământului: „E foarte greu să evaluezi inestimabilul, din păcate, o lucrare priceless trebuie să aibă totuşi un preţ”

Lucian Romașcanu, În fața ta

Cumințenia Pământului este o lucrare „priceless”, a spus ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, care va fi difuzată în această seară, la ora 22.30. Și totuși, a sublinat el, prețul cerut de proprietari este prea mare. 

„E foarte greu să evaluezi inestimabilul, din păcate, o valoare, o lucrare priceless trebuie să aibă totuşi un preţ. Și acest preț ține de piață, nu poate fi scoasă din țară”. Întrebat de jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu dacă vrea să renegocieze prețul, Romașcanu a spus că da, dar că nu a avut încă timp să înceapă un astfel de demers de când a preluat funcția de ministru al Culturii și Identității Naționale. 

Prețul de 11 milioane de euro negociat de stat cu proprietarii pentru lucrarea semnată de Constantin Brâncuși i s-a părut „exagerat”. „A fost o campanie care nu m-a convins, nu vreau să fiu considerat nepatriot, sunt un patriot, chiar îmi iubesc țara. Mi s-a părut un preț exagerat. Pentru că existau niște evaluări facute, două, care au situat valoarea acestei opere la 5 milioane de euro”, a susținut el. 

Ministrul Culturii a mai menționat că banii adunați în cadrul campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea Cuminteniei pământului vor fi returnați donatorilor și că există un comision de 200.000 de lei pentru rambursarea sumelor. 

Lucian Romașcanu, care a preluat funcția de ministru al Culturii la sfârșitul lunii iunie, s-a aflat în trecut la conducerea tabloidelor Cancan și Libertatea, dar și a postului de televiziune Kanal D. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Astept cu interes si alte perle ale (in)culturii romanesti.
  Uite-asa ne mai descretim si noi fruntile;
  • Like 0
 • "Ministrul de tate si buci" (l-am citat pe D-l Cristian Tudor Popescu) se dovedeste,prin aceste afirmatii,un mare dobitoc. "CUMINTENIA" este o piatra de hotar a sculpturii universale! Cu ea incepe sculptura moderna! Este similara cu ceea se au facut Giotto sau Masaccio. Pretul de 11 milioane este ridicol! La orice licitatie pretul ar trece de 40-50.000 de euro.Intr-o tara in care ucenicii cizmari ajung sefi de state si specialistii in TATE-BUCI ministrii totul este posibil.
  • Like 1
  • @ Sorin Costina
   check icon
   Acus, acus o vedem si pe Teo Trandafir secretar de stat... sau pe Badea :-)
   Sa ne iecsplice ei cu sta treaba cu pietroiu` ala, ca n-are Brancusi valoarea pe care o au ei...
   • Like 0
 • Este metafora o monedă convertibilă?
  • Like 0
 • check icon
  Cumintenia Pamantului este felul in care Brancusi vede poporul roman.La fel era si Ganditorul de la Hamangia acum enspe mii de ani.Atunci si acum,aceeasi.Ar trebui sa o cumparam cu 100 de milioane de euro si sa-i dam foc.Ar fi o despartire simbolica de trecut pe placul lui Brancusi.
  • Like 0
 • check icon
  Un ministru al „Culturii și Identității Naționale” îmi lasă de înțeles mie, elev în preajma examenului de capacitate sau bacalaureat, că limba română, cea care îmi dă o bună parte a identității este praislăs (de unde și versurile „limba noastră-i praislăs, în conturi depozitată”). Tot atunci când m-a pus dracu de l-am ascultat, am aflat că și Brâncuși este praislăs, că Eminescu este praislăs, că în mod sigur dragnea și mai ales pesedeul care au putut numi asemenea imbecili în posturi de ministru având drept criteriu de alegere suma donată prin sponsorizări partidului, că mai ales ei deci „E PRAISLĂS”!

  Chiar îți trebuie multă școală ca să pricepi că indivizii au totuși mult prea puțină? Adică, așa cum știe sigur orice absolvent de liceu, limita inteligenței și bunului simț necesare funcției de ministru tinde la zero iar limita nesimțirii și proastei creșteri necesare funcției de ministru tinde la infinit: rezultatul calculului limitelor pare a fi zero (0)!
  • Like 1
 • Bai ciocoilor, eu nu vreau banii inapoi, pentru ca d-aia i-am donat ! Faceti cumva si aduceti patrimoniul cultural inapoi in Romania, unde ii este locul. Sau aceasta returnare a banilor este un nou motiv de sifonare pentru o suma mult mai mare decat cea donata ? SI apoi sa veniti cu rapoarte cum ca Ciolos de fapt a primit toti banii din donatii dar nu a cumparat Cumintenia pentru ca a avut ordin de la Soros ? Stim foarte bine ce va poate pielea !
  • Like 2
  • @ Radu Andrei Malica
   serios????????
   • Like 0
 • Ministrul Can Can din guvernul republicii Teleorman ,asta săracul nu știe nici limba romană și a băgat și el un englezism așa ca “lumea intelectuala” care nu are un vocabular prea dezvoltat
  • Like 2
 • O lucrare "priceless" ... Ministrul culturii ... la naiba
  • Like 4


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult