Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Finanțelor a prezentat public fotografia dezastrului lăsat de PSD în banii publici: „bugete de Al Capone”, deficit care ajunge la 4 la sută

Florin Citu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat joi că în ultimii trei ani economia României a fost condusă după două bugete, după modelul Al Capone.

„Economia României, în ultimii trei ani, a fost condusă după două bugete. Un buget a fost cel prezentat în Parlament. A existat un al doilea buget, cu informaţii reale, folosit pentru finanţarea baronilor locali. Exact metoda folostă de Al Capone, care avea un registru pentru fisc şi un registru pentru el”, a declarat ministul Finanțelor, Florin Cîțu, potrivit News.ro.

Cîțu a vorbit despre un grup infracțional organizat și a anunțat că va sesiza organele de cercetare penală.

Deficitul bugetar va ajunge, dacă nu se iau măsuri imediat, la peste 4%, a avertizat Cîțu. „Avem câteva soluții. Sunt 11 miliarde de lei care nu au fost colectați”, a spus ministrul.

„Tot ce am găsit aici a depăşit cele mai pesimiste aşteptări”, a susţinut ministrul de Finanţe.

”Situaţia reală nu era cunoscută şi nu era anticipată nici de partenerii internaţionali”, a subliniat el.

„La începutul anului, bugetul părea că era făcut ok. Rectificările bugetare direcţionau banii către partid”, a explicat ministrul de Finanţe, adăugând că „Dragnea şi Teodorovici ştiau de la începutul anului că banii nu ajungeau la investiţii”, aceasta fiind încă o dovadă că existau două bugete.

„Cei de la Comisia Europeană m-au compătimit şi s-au speriat, dar erau bucuroşi că la Bucureşti există un partener onest”, a relatat ministrul.

El a mai afimrat că ”OUG 114 a pus pe butuci cam şase sectoare din economie”.

Cîţu a anunţat, cu privire la rambursările de TVA, că un miliard de lei a fost returnat şi că proiectul este ca până la sfârşitul anului să fie dată toată suma - 4 miliarde de lei.

Ministrul a susţinut că, după zece luni de zile, există o datorie a CNAS către companii pentru plata concediilor medicale, fiind vorba despre ”o gaură de 1,8 miliarde de lei”.

”Preşedntele CNAS este bolnav , ironia sorţii”, a remarcat ministrul.

„Un efect pervers al așa-zisei revolutii fiscale este o gaură de 2 miliarde de lei la bugetul de asigurări sociale de stat, prin neplata contribuțiilor. Este situația la 10 luni. Olguța guraliva nu a zis nimic de aceste 2 miliarde și de ce nu le-a colectat”, a spus ministrul.

”Toate informaţiile pe care vi le dau sunt menţionate în acest protocol de predare-primire cu ministrul Teodorovici, pe care eu nu l-am semnat încă”, a afirmat Cîţu.

”Nu putem să nu vorbim despre ce se întâmplă cu forţa de muncă – oamenii au ales să plece în continaure din România. Un PIB care se împarte la mai puţini oameni îţi dă impresia de bunăstare. Aici această diferenţă între optimismul autorităţilor PSD din România şi pesimismul autorităţilor europene. Văzând plecarea românilor din propria ţară, nu poate să nu te îngrijoreze”, a remarcat ministrul.

El a spus că totul a fost ţinut într-un buget paralel şi nu a fost prezentat românilor, iar „totul s-a făcut cu complicitatea Comisiei de Prognoză”.

În ce privește veniturile la bugetul de stat, Cîţu a explicat că sumele estimate la 9 luni erau de 249 de miliarde de lei, acum sunt la nivelul de 228 de miliarde de lei, inregistrandu-se un deficit de 21 de miliarde. Ministrul a explicat că, din acest deficit, 11 miliarde de lei sunt bani necolecţati din economie și a anunțat că va discuta despre acest lucru  cu conducerea ANAF. Cealaltă jumătate o reprezintă fonduri europene pe care PSD nu a avut „niciodată intenția să le acceseze” .

”Estimăm că deficitul astăzi, dacă nu facem nimic, este peste 4%. Aici a fost şi discuţia cu CE pentru că nimeni nu se aştepta să fie aşa rău situaţia. Avem o lună şi jumătate. Dacă nu facem nimic, deficitul va fi peste 4%. Sunt 11 miliarde care nu au fost colectaţi, acolo poate putem face ceva. Dacă nu apare ceva, în următoarele zile, pornim la un deficit de 4%”,a afirmat Florin Cîţu.

El a anunţat că lucrează în paralel şi la bugetul 2020 care să vină cu un deficit mai aproape de ţinta asumată cu partenerii europeni.

Ministrul Finanţelor a afirmat că în Fondul de rezervă sunt 4 milioane de lei şi că vor fi plătite facturile la PNDL.

”Nu este vina companiilor private că am avut un Guvern care a furat din banul public. Nu este nicio problemă, dacă facturile sunt OK, plătim facturile”, a subliniat el.

Ministrul Finanţelor a menţionat că restructurarea aparatului administrativ nu se va vedea în bugetul de anul acesta, ci în cel de anul viitor.

”Sunt câteva indicii că putem rezolva ceva, nu foarte mult, dar fiecare leu contează”, a declarat ministrul Finanţelor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru declarațiile de ieri ar trebui cel puțin investigat de procurori, dacă nu băgat la pușcărie. Din poziția de ministru de finanțe al unei țări nu poți abera în halul ăla decât dacă ești mână în mână cu fel de fel de speculatori în interesul cărora joci ... sau dacă ești pur și simplu idiot! Domnul ăsta trebuie să înțeleagă că acum sunt la putere și că n-au intrat încă în campanie electorală, campania electorală va fi la anul. Dl. Klaus își poate face singur campanie pe teme care țin de funcția de președinte, nu e nevoie să-l „ajute” ei...
    • Like 0
    • @ Lucian Sarbu
      check icon
      Exprimarea vă trădează parteneriatul politic: ”ar trebui cel puțin investigat de procurori, dacă nu băgat la pușcărie.”.
      Nu poți fi ”băgat la pușcărie” fără a fi ”cel puțin investigat de procurori”!
      Dar e foarte bine că ați început măcar ACUM să fiți atent la ce zice și face ministrul de finanțe (căci înainte, e clar că n-o făceați!).
      • Like 3
  • „Cei de la Comisia Europeană m-au compătimit şi s-au speriat, dar erau bucuroşi că la Bucureşti există un partener onest”
    Sarmanii copilasi!
    • Like 0
  • check icon
    I-am propus nevestei mele, educata si scolita, cu diplome, si cam PSD-ista din fire, ca ii dau 20 de mii de dolari sa deschida o firma in Romania, si, pentru ca este "educata". i-am spus ca tebuie sa aibe profit... Si sa plateasca si salariul minim pe economie...
    Raspunsul: eu sunt educata. nu rechin economic... (nu o unealta de subjugare)
    Si atunci,... cine dracu mai face ceva bun in Romania? Daca nu esti foarte bun in ceeace faci, dacă sunt prea multe reguli și regulamente, dacă statul nu te ajuta și nu ai o piața suficient de mare de desfacere a produsului pe care îl faci, daii faliment mai repede decât numeri pana la zece.
    Salariul minim pe economie este bun in economii reale și puternice. Nu intr-o țara mică, care nici măcar nu știe bine lecția democrației și a pieței libere.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Recunosc că n-am nici cea mai vagă idee din ce-ați vrut să ne transmiteți...
      • Like 0
  • Dacă prostul ăsta scoate taxa pe activele bancare și așa zisa supraimpozitare a contractelor așa zise part-time rezolvă problema. Aaa, am uitat, omul are in program ca firmele gen UBER să nu fie obligate, așa cum scrie în HG, să plătească taxe în România. Băi e bine, pregătește terenul pentru noi taxe pentru pulime care să acopere golurile în buget lăsate de scutirile promise jmecherilor, e chiar super. Cu un bou ca ăsta ne alegem iar cu PSD pe cap. Apropo de taxe pentru proști, ăsta voia să reintroducă mizeria aia de taxă auto dar au dat înapoi din cauza reacțiilor și așa au amânat-o până după alegeri.
    • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      "prostul ăsta".... "pulime".... "un bou ca ăsta".....
      Bravo domnule !
      • Like 3
    • @ Ovidiu Grigore
      Am folosit termeni în concordanță cu realitatea, bou e clar iar omul de rând e văzut ca pulime altfel nu și-ar permite să vină cu un program fiscal de genul prezentat. Dacă pun în aplicare ceea ce au pe hârtie va ieși un dezastru pentru omul de rand iar PSD-ul va reveni în forță așa cum au făcut-o în 2000 dar vina va cădea tot pe pulime, cică sunt proști. Nu pot sta și ei pe contracte de 2 ore sau 4? Vor pensii nesimțiții ? Vor și ei mașini? Dacă nu-și permit euro 6 să meargă cu tramvaiul !
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      În concordanță cu realitatea, să nu te miri matale dacă unii te vor considera... cumva.
      • Like 1
    • @
      Sunt considerat așa de către #finutzi, am obiceiul prost să nu mă iau după #lozinci ci să încerc să înțeleg cam cum stă treaba. Auzind programul financiar propus de Câțu mă gândesc că o fi vreun sabotor infiltrat de către Psd-iști sau poate e doar prost. Cine știe ? P. S. Întotdeauna m-au distrat cei ce folosesc apelativul ,, matale"., e un termen de mahala.
      • Like 0
  • Rezultatul „consultărilor” guvernului cu președintele în scopul maximizării rezultatelor campaniei electorale duce la astfel de aberații care nu au nimic comun cu realitatea și care produce daune imense economiei românești.
    Dacă erau depistate ilegalități la predarea/primirea portofoliilor era obligatorie sesizarea organelor de cercetare abilitate prin lege, iar la finalizarea procesului judiciar aflam ce și cum. Vorbele iresponsabile aruncate în public de către miniștrii cabinetului Orban în scop electoral vor produce daune economiei țării și nimic altceva. Concluzie: sloganul „România normală” se bazează pe sloganul „În „democrație” adversarii stau la ... pușcărie”.
    • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Tatae, economia Romaneasca nu exista. In afara de constructori de vile si de biserici. Si de tevari care sa desfunde veceuri... Potoleste-te! Nu exista daune "imense" ale economiei romanesti. Pentru ca nu exista "economie romaneasca". Q.E.D.
      • Like 5
  • Ionel check icon
    Sa va spun ceva: INCREDEREA MEA IN ACEST MINISTRU ESTE ZERO ! Cum pot sa cred eu un astfel de om cand de 2-3 ani spune ca tara este in faliment, ca se imprumuta pentru a plati pensii si salari, iar acum vin si spun ca or sa creasca salariu minim pe economie, nu spun nimic de pensiile alea de 20-30 000 de lei etc. Cum pot sa il cred eu pe acest domn cand in ianuarie 2018 spunea ca Psd-ul pregateste o echipa de negociatori care va discuta cu FMI pentru al doilea cel mai mare imprumut din istoria Romanaiei !!!! Minciuni...minciuni...Numai lamentari si acuze !!!!
    Sincer, imi pare rau de Orban, pe care eu personal il apreciez. Poate la o restructurare a guvernului pune un ministru de finante adevarat.
    • Like 3
    • @ Ionel
      Nume check icon
      Cred ca este prea devreme sa ne pronuntam asupra performantei cand abia a preluat portfoliul si incearca sa intelega ce se intampla. Dupa cum vedeti acest minister arata ca un depozit angro din fostul Europa: doua contabilitati, plati intarziate, tepe date furnizorilor, etc. Cam acestia sunt specialisti psd-ului. Tepari de Europa...
      Referitor la pensii, minisierul de Finante numai le plateste si nu stabileste cuantumul. Acela vine de la ministerul Muncii
      • Like 3
    • @ Nume
      Ionel check icon
      Stiti ce inseamna doua contabilitati !/ ESTE PENALA ! Daca este asa ceva vom vedea in viitor. Dar este usor sa aruci in piata vorbe, mai ales ca ele este obisnuit sa arunce astfel de "vorbe " ! "plati intarziate, tepe date furnizorilor".....aveti impresia ca este ceva nou !? sau ca "specialistii" actualului guvern sunt scoliti la Harvard iar ai psd-ului au terminat o facultate acreditata pe la periferia invatamantului romanesc !? Sa le dam macar 6 luni...apoi om vedea.
      • Like 1
    • @ Ionel
      Nu o să vedeți așa ceva ( 6 luni guvernul Orban ). După 24 noiembrie acest guvern își va fi încheiat misiunea și se va trece la pasul doi, alegeri anticipate ( că acestea vor fi cu (1-2) zile înaintea celor la termen, nu are nici o importanță ), iar guvernul va avea misiunea de a gestiona treburile curente.
      • Like 1
    • @ Ionel
      Delia MC Delia MC check icon
      De ce ar fi așa de neverosimil că au fost într-adevăr 2 bugete? Nu așa ne-a obișnuit psd?
      Mda, fiecare partid nou-venit la guvernare s-a plâns de greaua moștenire. Numai că acum pare pe bune. Ca în povestea cu Petrică și lupul.
      • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      Cred ca vom avea alegeri anticipate numai daca PSD depune, asa cum ameninta, motiune de cenzura. Asta se va intampla probabil in functie de scorul din turul 2 si de cum o sa le arate cercetarile sociologice, daca-s pe trend ascendent ori descendent. Momentan PSD pare pe trend ascendent (au scapat de Pro Romania, au luat in turul 1 mai mult decat sperau).
      • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Ionele, mănînci niște căcat cu polonicul:
      1. ”acum vin si spun ca or sa creasca salariu minim pe economie”. Ia zi tu, Ionele, de unde ai aflat asta? Cine a zis așa ceva?
      E vorba cumva de niște legi date de ăia dinainte pe care guvernul Orban s-a obligat să le respecte?
      2. Ce împrumut, ce FMI în 2018?? Ca idee, PSD (care era factor de decizie în 2018) a reziliat înțelegerea pe care Ro o făcuse cu FMI pentru modernizarea ANAF iar PSD a oprit-o!
      Serios, vino cu date mai concrete dacă vrei să fii luat în serios.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult