Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ministrul Justiției va desființa Uniunea Scriitorilor din Pușcării: Voi cere abrogarea articolului de lege prin ordonanță de urgență

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat, marți, că va cere la următoarea ședință de Guvern din februarie abrogarea, prin ordonanță de urgență, a articolului de lege care le permite deținuților să își diminueze pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare „lucrare științifică” publicată în timpul detenției. 

Legea 254/2013 prevede în prezent, la articolul 96, că „în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau inventii și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate”. Această prevedere a devenit rapid o portiță legală de eliberare și sute de „lucrări științifice” au fost scrise în timp record în închisorile românești. „Fenomenul este complet scăpat de sub control”, a spus ministrul Justiției, care va pune pe masa Guvernului și Regulamentul de aplicare al legii 254/2013, care ar fi trebuit să fie gata încă de la intrarea acesteia în vigoare, în februarie 2014.

Ministerul Justiției a făcut publică recent, lista completă a lucrărilor scrise în pușcării, a cordonatorilor științifici care le-au girat și a editurilor care le-au publicat, între anii 2007 și 2015. În perioada 2014-2015, fenomenul a căpătat o amploare fără precedent. Nu mai puțin de 340 de cărți au fost scrie numai anul trecut, în timp ce în anul 2014 numărul acestora s-a ridicat la 90.

Marți, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că s-a autosesizat cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată, potrivit comunicatului DNA.

DNA începe cercetări în cazul profesorilor universitari care au girat cărțile scrise în pușcării, în cazul editurilor care le-au publicat, precum și în cazul functionarilor din penitenciare, arătând că „s-ar fi creat un mecanism” pentru ajutarea condamnaților.

Săptămâna trecută, Republica.ro lansa un Apel pentru desființarea Uniunii Scriitorilor din Pușcării, prin care cerea eliminarea portiței legale prin care deținuții scapă mai repede de închisoare dacă scriu „lucrări științifice”. Nu mai puțin de 21.000 de oameni au distribuit demersul nostru împotriva imposturii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Legea nu are nici o problema. Se pare a fi o problema cu lucrarile declarate "lucrari stiintifice" fara a fi lucrari stiintifice! Iar taiem piciorul omului pentru o unghie!
    • Like 0
  • Dacă nu-l putem dovedi pe Becali, aruncăm ţara în aer? Ce aveţi cu scriitorii? Că doar sunteţi scriitoare... Un bucătar care ajunge în închisoare poate fi bucătar, un tâmplar poate fi tâmplar, un zidar poate fi zidar. Un scriitor de ce nu mai poate să fie scriitor şi să beneficieze de reducerea de care beneficiază bucătarul, zidarul etc? Că a scăpat fenomenul de sub control? Păi cine l-a scăpat să plătească. Cine nu poate să-l stăpânească să plece. Dacă nu putem decupa cu foarfeca, ce facem, dăm cu barda? Chiar nu mă aşteptam ca nişte scriitori să avanseze asemenea soluţii discriminatorii faţă de breasla lor. Eşti scriitor, ajungi în închisoare, se întâmplă, ce faci, repari galoşi? Da, dar cu o condiţie: zidarul să fie trimis la bucătărie, bucătarul la cizmărie şi cizmarul la tâmplărie... Să fie toţi în dificultate. Că dacă îi trimitem pe bucătari la bucătărie, pe tâmplari la tâmplărie, pe cizmari la cizmărie şi pe scritori la bucătărie, tâmplărie sau cizmărie se numeşte discriminare. Meseria de scriitor ce are? Cine nu stăpâneşte fenomenul să plece. Vin alţii mai competenţi.
    • Like 0
    • @ Constantin
      Tudor check icon
      Pai trebuie sa dam cu barda din simplul motiv ca acel articol nu avea ce cauta in legislatia din Romania unde iti iei doctoratul pe o lingura de ciorba. A fost introdus cu buna-stiinta de alesi pentru a scapa mai usor in eventualitatea in care vor ajunge la puscarie. Sunt sigur ca fiecare dintre ei cunoaste cel putin 5-10 profesori si editori dispusi sa le scrie si sa le publice carti contra cost. In primul rand sa se asigure conditii corecte pentru scrierea de carti in inchisoare, apoi mai vedem cum e cu eliberarea, pana atunci e legea junglei dupa cum s-a vazut.
      • Like 0
  • Casargoz check icon
    Este pacat. Unii chiar si-au descoperit talentul.
    Un puscarias scrie in puscarie. Nu are laptop, nici acces la PC decat in anumite conditii. Scrie pe hartie (unii considerau asta o forma de terapie)
    Intrebarea mea este cum poate sa plagieze in aceste conditii fara sa lase urme :)
    Va dau un exemplu, domnul A.M posesor de caltabos scria la doctorat in biblioteca, pe hartie cu carti . Poate copia poate nu, dar facea ceva. Domnul G.B nu scria carti era la spalator povestea despre girafe. Domnul G.B nu avea intentia sa faca nimic in afara de urmarirea emisiunilor favorite. Aveti HBO+ acasa? Eu nu :) Cred ca in pachet exista si Motorsport numai pentru cunoscatori.
    Intre un individ care sta 8 ore si copiaza pe hartie cu pixul lucrarile altora ( cum or fi ajuns la el) si un altul care sta linistit si se plimba de la televizor la masa cu pauza in curtea de plimbare. eu as fi ingaduitor cu cei care copiaza.
    Am cunoscut o jurista in puscarie, slabise 20 de kg, mi-a zis cai-i prieste regimul de detentie. A ajuns ca fraiera, a semnat ca primarul pentru primar. Nu cred ca ar mai semna vreodata ca primarita, dar judecatorul a considerat altfel. ( poate a avut o zi proasta sau nu avea timp) As fi fericit sa o vad scriind o lucrare stiintifica.
    Prea mult patetism in chestiunea asta cu lucrarile stiintifice. Ma i degraba ar trebui analizate alte lucruri. De exemplu domnul C.V care statea in locul domnului M.B,
    ce conditii, zau ca m-as caza acolo, pacat ca in piscina olimpica nu a fost niciodata apa.
    Stiti povestea procuroarei si a inculpatului cu paranormal? Nu pot sa o spun ...
    • Like 0
  • Samsara check icon
    Nu aş vrea să fiu înţeleasă greşit, nu sunt nici pe departe o habotnică (ci doar o creştină practicantă) dar mi se pare mai mult decât straniu şi inuman acest curent pornit împotriva celor care deja sunt pedepsiţi, fiind în închisoare.
    "Căci am fost flămând și nu mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și nu mi-ați dat să beau, am fost străin și nu m-ați primit, gol și nu m-ați îmbrăcat, bolnav și în închisoare și nu m-ați vizitat». Atunci ei îi vor răspunde, zicând: «Doamne, când te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în închisoare și nu ți-am slujit?» Iar el le va răspunde: «Adevăr vă spun: tot ce nu ați făcut unuia dintre aceștia, cei mai mici, mie nu mi-ați făcut». (Matei 25:41-45).
    • Like 1
    • @ Samsara
      Tudor check icon
      Sa lacrimam impreuna de grija infractorilor plagiatori. Mai scutiti-ma! E "straniu si inuman" ca s-a scos la lumina inca o gainarie romaneasca?
      • Like 0
    • @ Tudor
      Samsara check icon
      Credeţi că sunteţi atât de curat precum lacrima încât să aruncaţi primul cu piatra? Be my guest! Eu nu pot lovi într-un om căzut.
      Aici nu este vorba doar de găinării, ci de faptul că deţinuţii devin iar subiect de controverse şi scandal. Cred că pentru tot ce se întâmplă în România, vinovăția ar trebui extinsă la întreaga societate.
      • Like 0
    • @ Samsara
      Tudor check icon
      Ma scuzati, dar m-am saturat pana peste cap de argumentul cu "sa ridice piatra cel ce e curat". Situatia e in felul urmator: ei sunt la puscarie pentru motive clare, eu nu sunt pentru ca respect legea. Deci da, ca cetatean cinstit imi permit sa fiu critic la adresa lor, mai ales ca dupa magariile facute initial, au mai facut inca una incercand sa scape mai repede. Deci nici macar nu au incercat sa se reformeze in mod onest, dovedind ca n-au inteles de fapt nimic din ce li se intampla. Astia sunt "oameni cazuti"? Pai au cazut cu mana lor, ca nu a venit o mana din cer sa-i ia pe sus si sa-i puna in puscarie.
      • Like 0
    • @ Samsara
      Doamna, dvs. mistificati realitatea. Nu se pune problema de a mai lovi o cazatura. Se pune problema de a elimina dintr-un spatiu de pedeapsa o practica de complicitate a insasi sistemului penitenciar cu cazatura penitenta, judecata si condamnata. Nu se pune problema acuzarii, judecarii si condamnarii unei practici imorale dar legale, ci a acelor paragrafe de lege care fac legea respectiva favorizanta practicilor in discutie... Parerea mea e ca daca dvs. nu sustineti ceea ce sustineti din prostie, ci ca aveti pe cineva in implicat in formarea acestei Uniuni a Scriitorilor Zabreliti in Romania.
      • Like 0
    • @ Tudor
      Samsara check icon
      Ce te faci însă cu acei deţinuţi care sunt cu adevărat intelectuali şi au mai scris cărţi, îi pui să sape şanţuri ca să se reabiliteze? Şi de ce se spune atât de greşit că se scrie literatură în puşcării, când nu e adevărat? Sunt foarte curioasă însă să văd cum ministresa justiţiei va modifica legea printr-o ordonanţă de urgenţă. Părerea mea este că tot scandalul este premedidat şi face parte din manipulările ordinare de distragere a atenţiei publice de la teme cu adevărat importante.
      • Like 0
    • @ Samsara
      Tudor check icon
      Nu inteleg ce legatura are faptul ca sunt intelectuali cu reabilitarea prin scris. De parca avem mii de cazuri de intelectuali ajunsi la parnaie. Poate in anii 50 era valabil. Si care anume ar fi "temele cu adevarat importante"? Asta imi suna ca scuza aia pe care o inventau unii pentru Gigi Becali: "Pai altii au furat mai mult, de ce nu incepeti cu ei?"
      • Like 0
  • N-am inteles niciodata logica respectivului articol. Ar trebui sa ti se scurteze pedeapsa datorita unor "lucrari stiintifice" doar in cazul in care erai in inchisoare pentru ca nu scriai destul inainte.
    • Like 0
  • asta da veste
    • Like 0
  • Abroga articolul urmand sa fie modificata legea cu acest articol modificat? sau il abroga de tot? Caci ma gandesc ca n-am inventat noi cum ca daca faci/creezi ceva bun, folositor, de valoare in timpul detentiei sa-ti fie redusa, rezonabil, pedeapsa. Iar o facem romaneste, dintr-o extrema in alta?
    • Like 0
    • @ Mircea Bulgar
      Tudor check icon
      Articolul ala oricum era o aberatie, sa fim seriosi. Poate e bun intr-o societate sanatoasa, in care sistemul chiar verifica daca ce ai scris tu e autentic si util. La romani e doar o portita de scurtare a pedepsei.
      • Like 0
  • Vio Volo Vio Volo check icon
    Ancheta va dura câteva luni, dosarele vor fi judecate în câțiva ani, rezultatele vor fi peste zeci de ani. Singura cale de rezolvare rapidă este modificarea legii, dar Parlamentul este în an electoral, poate la anul se va dezbate modificarea, care dezbatere va dura câțiva ani... Guvernul este cu mandat pentru un an… Până atunci, toți ”cărturarii” cu opere științifice vor fi eliberați.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult