Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat, marți, că va cere la următoarea ședință de Guvern din februarie abrogarea, prin ordonanță de urgență, a articolului de lege care le permite deținuților să își diminueze pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare „lucrare științifică” publicată în timpul detenției.
Legea 254/2013 prevede în prezent, la articolul 96, că „în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau inventii și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate”. Această prevedere a devenit rapid o portiță legală de eliberare și sute de „lucrări științifice” au fost scrise în timp record în închisorile românești. „Fenomenul este complet scăpat de sub control”, a spus ministrul Justiției, care va pune pe masa Guvernului și Regulamentul de aplicare al legii 254/2013, care ar fi trebuit să fie gata încă de la intrarea acesteia în vigoare, în februarie 2014.
Ministerul Justiției a făcut publică recent, lista completă a lucrărilor scrise în pușcării, a cordonatorilor științifici care le-au girat și a editurilor care le-au publicat, între anii 2007 și 2015. În perioada 2014-2015, fenomenul a căpătat o amploare fără precedent. Nu mai puțin de 340 de cărți au fost scrie numai anul trecut, în timp ce în anul 2014 numărul acestora s-a ridicat la 90.
Marți, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că s-a autosesizat cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată, potrivit comunicatului DNA.
DNA începe cercetări în cazul profesorilor universitari care au girat cărțile scrise în pușcării, în cazul editurilor care le-au publicat, precum și în cazul functionarilor din penitenciare, arătând că „s-ar fi creat un mecanism” pentru ajutarea condamnaților.
Săptămâna trecută, Republica.ro lansa un Apel pentru desființarea Uniunii Scriitorilor din Pușcării, prin care cerea eliminarea portiței legale prin care deținuții scapă mai repede de închisoare dacă scriu „lucrări științifice”. Nu mai puțin de 21.000 de oameni au distribuit demersul nostru împotriva imposturii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Un puscarias scrie in puscarie. Nu are laptop, nici acces la PC decat in anumite conditii. Scrie pe hartie (unii considerau asta o forma de terapie)
Intrebarea mea este cum poate sa plagieze in aceste conditii fara sa lase urme :)
Va dau un exemplu, domnul A.M posesor de caltabos scria la doctorat in biblioteca, pe hartie cu carti . Poate copia poate nu, dar facea ceva. Domnul G.B nu scria carti era la spalator povestea despre girafe. Domnul G.B nu avea intentia sa faca nimic in afara de urmarirea emisiunilor favorite. Aveti HBO+ acasa? Eu nu :) Cred ca in pachet exista si Motorsport numai pentru cunoscatori.
Intre un individ care sta 8 ore si copiaza pe hartie cu pixul lucrarile altora ( cum or fi ajuns la el) si un altul care sta linistit si se plimba de la televizor la masa cu pauza in curtea de plimbare. eu as fi ingaduitor cu cei care copiaza.
Am cunoscut o jurista in puscarie, slabise 20 de kg, mi-a zis cai-i prieste regimul de detentie. A ajuns ca fraiera, a semnat ca primarul pentru primar. Nu cred ca ar mai semna vreodata ca primarita, dar judecatorul a considerat altfel. ( poate a avut o zi proasta sau nu avea timp) As fi fericit sa o vad scriind o lucrare stiintifica.
Prea mult patetism in chestiunea asta cu lucrarile stiintifice. Ma i degraba ar trebui analizate alte lucruri. De exemplu domnul C.V care statea in locul domnului M.B,
ce conditii, zau ca m-as caza acolo, pacat ca in piscina olimpica nu a fost niciodata apa.
Stiti povestea procuroarei si a inculpatului cu paranormal? Nu pot sa o spun ...
"Căci am fost flămând și nu mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și nu mi-ați dat să beau, am fost străin și nu m-ați primit, gol și nu m-ați îmbrăcat, bolnav și în închisoare și nu m-ați vizitat». Atunci ei îi vor răspunde, zicând: «Doamne, când te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în închisoare și nu ți-am slujit?» Iar el le va răspunde: «Adevăr vă spun: tot ce nu ați făcut unuia dintre aceștia, cei mai mici, mie nu mi-ați făcut». (Matei 25:41-45).
Aici nu este vorba doar de găinării, ci de faptul că deţinuţii devin iar subiect de controverse şi scandal. Cred că pentru tot ce se întâmplă în România, vinovăția ar trebui extinsă la întreaga societate.