Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Muncii: Noul impozit pe venitul global se va plăti o dată pe an. Dacă deducerile depășesc valoarea impozitului într-o gospodărie, aceasta nu mai dă nimic statului

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a postat pe Facebook un text despre cum va funcționa în viziunea PSD sistemul impozitului global pe gospodărie. Potrivit acesteia, impozitul pe venitul global al gospodăriei va fi plătit o singură dată pe an, pe baza declarației fiscale depuse în luna mai a anului următor. 

Acesta va fi calculat, potrivit promisiunilor PSD, în felul următor: „Din veniturile unei gospodării se scad contribuțiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coș comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pe suma rămasă, dacă aceasta e mai mică de 2.000 lei/lună pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplică impozit.  Dacă e mai mai mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferența care depășește plafonul de 2.000 lei/lună (respectiv 24.000 lei/an)”, scrie La Olguța Vasilescu. 

Aceasta susține că în cazul în care suma deducerilor va fi mai mare decât valoarea impozitului, respectiva gospodărie nu va mai avea de plătit nimic către stat în acel an. 

Salariile medicilor, IT-iștilor și cercetătorilor, scutite de impozit

Fiecare familie, scrie Ministrul Muncii, ar urma să primească deduceri pentru copiii pe care îi are în întreținere, care ar urma să fie de 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună și 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei și 10.000 lei/lună. 

Totodată, PSD promite că vor putea fi deduse abonamentele medicale din sistemul privat, taxele de școlarizare pentru copii, cheltuielile pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe, asigurările de bunuri sau de viață și cheltuielile cu hrana și cu îmbrăcămintea.

Ministrul Muncii susține că vor fi scutite de impozit salariile medicilor, IT-iștilor și cercetătorilor, precum și veniturile obținute din dividente sau dn piața de capital.

Ministrul Muncii: Consultanții fiscali nu vor presupune costuri suplimentare, pentru că se va reduce personalul de la ghișeele instituțiilor publice

Noul sistem ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. De la 1 decembrie 2018 ar urma să fie selectați și pregătiți consultanții fiscali și să fie făcută arondarea gospodăriilor pentru fiecare dintre aceștia, iar de la 1 mai 2019 ar urma să fie depusă pentru prima oară declarația anuală de venit global pe gospodărie.

Lia Olguța Vasilescu a scris că noii consultanți fiscali voi fi aceia care se vor ocupa de completarea declarațiilor fiscale și de plata impozitelor. Aceștia vor fi plătiți cu până la 10.000 de lei pe lună, însă ministrul Muncii susține că acest lucru nu va genera „costuri suplimentare, pentru că se va reduce personalul de la ghișeele instituțiilor publice.” Acest lucru este greu de crezut, având în vedere că, potrivit estimărilor, salariile celor 35.000 de consultanți fiscali - cifră avansată de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, ar urma să se ridice la aproape un miliard de euro anual

Consultanții fiscali ar urma să aibă arondate până la 200 de gospodării în mediul urban și 250-300 de gospodării în mediul rural, fiecare familie putând să își aleagă unul de pe lista consilerilor din localitatea în care își are domiciliul. Consultanții fiscali ar urma să aibă un cabinet, precum medicul de familie, și să fie plătiți de către Guvern. Aceștia vor avea, potrivit celor scrise de LIa Olguța Vasilescu, trei surse de venit: „1) Un venit per capita, corespunzător numărului de persoane din gospodăriile pe care le gestionează; 2) Un venit din comisioanele încasate pentru plățile făcute în numele gospodăriilor către instituțiile publice de stat. Acest comision va fi cuprins între 2% și 5% din valoarea plății și va cădea în sarcina instituției publice către care se face plata. 3) Un venit din comisioanele plătite în numele gospodăriilor către diverși operatori privați (ex. furnizorii de utilități) care vor dori să își colecteze veniturile prin intermediul consultanților fiscali. Aceste comisioane vor fi în sarcina operatorului privat.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pai tovarașa savanta de renume mondial , Olguța , dacă și la matematica stai la fel de " bine " cum stai și cu engleză -franceza înțeleg de unde atâta optimism pe tine .
  • Like 1
 • Eu cred că celor propuși miniștri ar trebui să li se ceară să aducă obligatoriu un certificat de sănătate mentală, înainte de numire. Deja este prea mult ceea ce spune această doamnă ministru!
  • Like 0
 • Astia au o problema cu aritmetica de clasa a 2-a. Auzi tu, rezolva cu cei de la ghisee. Salariatii toti ai ANAF sunt 25.000. presupun ca vreo 2-3 mii sunt la ghiseu. De unde pusca lu' Avram Iancu i-au restul de 25.000????? Auzi tu cei de la ghisee consultanti fiscali, specialistii lu' peste. Asa salarii mari au astia la ghisee de nu se genereaza costuri suplimentare? Nenea ministru, sa iei matale aritmetica si sa repeti clasa a 2-a ca ai cam ramas repetent.
  • Like 0
  • @ Lucian Cheosea
   check icon
   Acești „consultanți fiscali” sînt ochii și urechile regelui, știe Stăpînirea ce știe, nu vă temeți. Cine bate noaptea la portița ta? E Securitatea, nu te speria.
   • Like 0
 • Hahaha. Toate tampeniile astea, cu salarizarea, cu impozitarea, nu sunt decat fumigene, perdele de fum, care sa ne distraga atentia de la modificarile din justitie pe care urmeaza sa le faca P$D. Sunt convins ca au depuse amendamente sau chiar legi care vor trece tacit pentru ca lumea e atenta in alta parte.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult