Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Muncii: Noul impozit pe venitul global se va plăti o dată pe an. Dacă deducerile depășesc valoarea impozitului într-o gospodărie, aceasta nu mai dă nimic statului

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a postat pe Facebook un text despre cum va funcționa în viziunea PSD sistemul impozitului global pe gospodărie. Potrivit acesteia, impozitul pe venitul global al gospodăriei va fi plătit o singură dată pe an, pe baza declarației fiscale depuse în luna mai a anului următor. 

Acesta va fi calculat, potrivit promisiunilor PSD, în felul următor: „Din veniturile unei gospodării se scad contribuțiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coș comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pe suma rămasă, dacă aceasta e mai mică de 2.000 lei/lună pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplică impozit.  Dacă e mai mai mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferența care depășește plafonul de 2.000 lei/lună (respectiv 24.000 lei/an)”, scrie La Olguța Vasilescu. 

Aceasta susține că în cazul în care suma deducerilor va fi mai mare decât valoarea impozitului, respectiva gospodărie nu va mai avea de plătit nimic către stat în acel an. 

Salariile medicilor, IT-iștilor și cercetătorilor, scutite de impozit

Fiecare familie, scrie Ministrul Muncii, ar urma să primească deduceri pentru copiii pe care îi are în întreținere, care ar urma să fie de 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună și 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei și 10.000 lei/lună. 

Totodată, PSD promite că vor putea fi deduse abonamentele medicale din sistemul privat, taxele de școlarizare pentru copii, cheltuielile pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe, asigurările de bunuri sau de viață și cheltuielile cu hrana și cu îmbrăcămintea.

Ministrul Muncii susține că vor fi scutite de impozit salariile medicilor, IT-iștilor și cercetătorilor, precum și veniturile obținute din dividente sau dn piața de capital.

Ministrul Muncii: Consultanții fiscali nu vor presupune costuri suplimentare, pentru că se va reduce personalul de la ghișeele instituțiilor publice

Noul sistem ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. De la 1 decembrie 2018 ar urma să fie selectați și pregătiți consultanții fiscali și să fie făcută arondarea gospodăriilor pentru fiecare dintre aceștia, iar de la 1 mai 2019 ar urma să fie depusă pentru prima oară declarația anuală de venit global pe gospodărie.

Lia Olguța Vasilescu a scris că noii consultanți fiscali voi fi aceia care se vor ocupa de completarea declarațiilor fiscale și de plata impozitelor. Aceștia vor fi plătiți cu până la 10.000 de lei pe lună, însă ministrul Muncii susține că acest lucru nu va genera „costuri suplimentare, pentru că se va reduce personalul de la ghișeele instituțiilor publice.” Acest lucru este greu de crezut, având în vedere că, potrivit estimărilor, salariile celor 35.000 de consultanți fiscali - cifră avansată de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, ar urma să se ridice la aproape un miliard de euro anual

Consultanții fiscali ar urma să aibă arondate până la 200 de gospodării în mediul urban și 250-300 de gospodării în mediul rural, fiecare familie putând să își aleagă unul de pe lista consilerilor din localitatea în care își are domiciliul. Consultanții fiscali ar urma să aibă un cabinet, precum medicul de familie, și să fie plătiți de către Guvern. Aceștia vor avea, potrivit celor scrise de LIa Olguța Vasilescu, trei surse de venit: „1) Un venit per capita, corespunzător numărului de persoane din gospodăriile pe care le gestionează; 2) Un venit din comisioanele încasate pentru plățile făcute în numele gospodăriilor către instituțiile publice de stat. Acest comision va fi cuprins între 2% și 5% din valoarea plății și va cădea în sarcina instituției publice către care se face plata. 3) Un venit din comisioanele plătite în numele gospodăriilor către diverși operatori privați (ex. furnizorii de utilități) care vor dori să își colecteze veniturile prin intermediul consultanților fiscali. Aceste comisioane vor fi în sarcina operatorului privat.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai tovarașa savanta de renume mondial , Olguța , dacă și la matematica stai la fel de " bine " cum stai și cu engleză -franceza înțeleg de unde atâta optimism pe tine .
    • Like 1
  • Eu cred că celor propuși miniștri ar trebui să li se ceară să aducă obligatoriu un certificat de sănătate mentală, înainte de numire. Deja este prea mult ceea ce spune această doamnă ministru!
    • Like 0
  • Astia au o problema cu aritmetica de clasa a 2-a. Auzi tu, rezolva cu cei de la ghisee. Salariatii toti ai ANAF sunt 25.000. presupun ca vreo 2-3 mii sunt la ghiseu. De unde pusca lu' Avram Iancu i-au restul de 25.000????? Auzi tu cei de la ghisee consultanti fiscali, specialistii lu' peste. Asa salarii mari au astia la ghisee de nu se genereaza costuri suplimentare? Nenea ministru, sa iei matale aritmetica si sa repeti clasa a 2-a ca ai cam ramas repetent.
    • Like 0
    • @ Lucian Cheosea
      check icon
      Acești „consultanți fiscali” sînt ochii și urechile regelui, știe Stăpînirea ce știe, nu vă temeți. Cine bate noaptea la portița ta? E Securitatea, nu te speria.
      • Like 0
  • Hahaha. Toate tampeniile astea, cu salarizarea, cu impozitarea, nu sunt decat fumigene, perdele de fum, care sa ne distraga atentia de la modificarile din justitie pe care urmeaza sa le faca P$D. Sunt convins ca au depuse amendamente sau chiar legi care vor trece tacit pentru ca lumea e atenta in alta parte.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult