Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Armata fiscală. Guvernul inventează 35.000 de joburi pentru care oferă salarii de 10.000 de lei pe lună. În total, un miliard de euro anual pentru a gestiona noul impozit global

De 35.000 de consultanți fiscali va fi nevoie pentru a-i ajuta pe români să își completeze declarațiile fiscale după trecerea la noul impozit global, spune ministrul Finanțelor Viorel Ștefan. 

Potrivit afirmațiilor făcute vineri seară la Antena3, fiecare dintre aceștia ar urma să se ocupe, în medie, de 200 de gospodării ceea ce îi va aduce un venit lunar de până la 10.000 de lei. La un prim calcul, dacă toți cei 35.000 de consultanți fiscali ar câștiga 10.000 de lei, atunci statul român le-a plăti 350 de milioane de lei lunar, adică 4,2 milarde de lei, aproape un miliard de euro, anual. 

Cu acești bani ar putea fi angajați 28.667 de medici specialiști, plătiți cu salariul maxim de 2.705 euro, promis de PSD pentru 2018 în proiectul legii salarizării unitare, sau 50.724 de profesori de liceu, cu grad maxim, plătiți cu salariul maxim de 6.900 de lei, promis de PSD pentru 2022 prin același proiect de act normativ.

Ministrul Finanțelor nu a explicat din ce resurse vor fi plătiți consultanții fiscali

„Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanți fiscali, în ideea că un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil”, a spus, potrivit Hotnews, Viorel Ștefan la Antena 3. 

Consultanții ar putea veni, în opinia lui Ștefan, din rândul angajaților ANAF, care însă sunt oricum puțini, sau din mediul privat. „Vor avea și un onorariu tentant ca să îi determine să plece din zona privată înspre zona de stat. Vor putea ajunge la venituri de 10 mii de lei în funcție de numărul de gospodării cu care lucreaza. E o sumă importantă”, a spus, potrivit Hotnews, ministrul Finanțelor fără a explica însă din ce resurse va putea statul să plătească acești bani.

Consultanul fiscal va funcționa, după afirmațiile lui, după modelul medicului de familie. Va fi plătit de stat pentru a acorda consultanță gratuită cetățenilor și va completa fișa de impozit. Tot el va fi cel care va plăti și taxele pentru ca cetățeanul să nu mai stea la coadă și va oferi consultanță extinsă despre cum să îți investești banii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • .....se pare ca declarațiile miniștrilor sunt un fel de mișcare browniana....mulguta declara ceva,cel fe la finanțe altceva...vă aminti5i cei 15.000 de specialiști cu care ne+a amenințat Constantinescu ? Acum se vorbește de 35.000...De unde ?!?!?!
    • Like 0
  • Ar trebui sa ma ingrijorez? Sau sa ma fac sofer?
    • Like 0
  • In era tehnologiei (când totul se face computerizat - un program făcut de 10 oameni competenti face munca a 50000 de consultanți ) partidul bolșevic se întoarce la dosarul cu șina ,dulapul de fier cu lacăt si consultanți fiscali care sa vina sa numere porci din ograda , ca in epoca de aur .Pai bre tovarăși nu mai bine folosim banetul asta " fără număr " pt dezvoltarea infrastructuri in colonia numita România ? Pai la ce drumuri avem , sate fără curent electric mi-e teama ca o sa fie greu pt agenți ăștia fiscali sa ajungă in satele subdezvoltate din orașele marelui cârmaci Dragnea și al savantei de renume mondial lia englezoaica !
    • Like 1
  • sau cum să mai cheltuim niște bani munciți și primiți de la contribuabilul din mediul privat ca să câștigăm și/sau consolidăm 35.000 de votanți psd din rândul tinerilor. Iar la calculul de 35.000*10.000 lei trebuie să adăugăm și contributiile pe care angajatorul trebuie să le plătească pentru angajat, care se adaugă la salariul brut de 10.000 lei.
    • Like 2
  • check icon
    Marea problemă în România este că mass media nu mai oferă informație, ci comentarii. Nu face excepție nici acest articol (da, știu că am făcut un pas spre cenzurarea celor spuse). Ca să poți aprecia o decizie, un gest politic, ai nevoie de informația nudă, de analiza cauzelor și de motivele deciziei. Sigur, orice informație este, la urma urmelor, filtrată cumva, totuși... Cînd dai pe Antena 3, știi precis că nu poate fi criticat nici PSD-ul, nici ALDE; dacă citești pe republica.ro, știi precis că va fi criticat PSD și ALDE, că pozele vor fi luate din unghiuri care să reflecte atitudinea ideologică și în momente tipic negative. Știți ceva? Asta nu e mass media.
    Ca să mut problema la modul general: uitați-vă cum analizează France24 un eveniment politic și cum îl analizează TVR1, Antena 3 sau Realitatea TV. Și ce fel de oameni populează cele două grupuri de televiziuni. La France24, vei vedea oameni naturali, băieți și fete cu gesturi firești, naturale; invitații sînt, cel mai adesea, competenți pe domeniul lor, nu mereu aceiași (sînt unii constanți pe anumite teme, dar doar pe acelea). La noi, datele nude lipsesc, realizatorii emisiunilor sînt prețioși și snobi, „confecționați”, puși pe manipulare, nivel scăzut și de informație și de analiză, parti pris-uri evidente. Sloganul standard este „nu te plac, poți fi arestat”.
    Haide, republica.ro, fă un efort spre profesionalism, ai atîtea modele în lume.
    P.S. Pînă la urmă, TVR rămîne singurul post TV cu analiză minimal coerentă și „unbiased”. Cică de lunea viitoare trec pe o grilă nouă și TVR1 devine un soi de TVR24. Să vedem, zise orbul... Nu-mi fac iluzii. Sînt aceiași oameni. Păcatul capital al realizatorilor de la TVR este că ei confundă obiectivitatea cu a avea emisiuni parcă terne, parcă te aștepți ca oamenii de pe platou să leșine. Este adevărat că așa sînt mai toate televiziunile din fostele țări comuniste, pe unele le urmăresc relativ constant. Totuși, nivel așa de scăzut ca la televiziunile de la noi nu pare a avea nimeni. Este motivul pt care nu-mi fac mari iluzii că TVR1 poate deveni un adevărat TVR24, măcar la sfert din ce oferă France24 care mie unul mi se pare mult peste CNN.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Sigur, dacă porniți de la premisa că ORICE politician este tîmpit ajungeți repede la concluzia că TOȚI politicienii sînt la fel. Ca atare, Nicolae Titulescu este la fel Adrian Năstase, iar Ionel Brătianu este identic lui Ponta. Prin extensie, Woodrow Wilson este precursorul lui Ion Iliescu, iar Mihai Viteazul a avut în istoria națională același rol ca și Traian Băsescu. Și, evident, Elena Udrea o umbrește pe Regina Maria.
      • Like 0
  • De ce sa angajeze statul consultantii fiscali care sa intocmeasca declaratiile de venit? Acestia trebuie sa activeze in mediul privat, unde tarifele sa fie cocurentiale, iar statul sa accepte deducerea cheltuielii cu intocmirea declaratiei! Statul sa puna la dispozitie un software prin care cetatenii (care sunt in stare) pot sa-si intocmeasca si depuna online aceasta declaratie. Iarasi o aberatie marca PSD, care pagubeste bugetul de stat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult