Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Armata fiscală. Guvernul inventează 35.000 de joburi pentru care oferă salarii de 10.000 de lei pe lună. În total, un miliard de euro anual pentru a gestiona noul impozit global

De 35.000 de consultanți fiscali va fi nevoie pentru a-i ajuta pe români să își completeze declarațiile fiscale după trecerea la noul impozit global, spune ministrul Finanțelor Viorel Ștefan. 

Potrivit afirmațiilor făcute vineri seară la Antena3, fiecare dintre aceștia ar urma să se ocupe, în medie, de 200 de gospodării ceea ce îi va aduce un venit lunar de până la 10.000 de lei. La un prim calcul, dacă toți cei 35.000 de consultanți fiscali ar câștiga 10.000 de lei, atunci statul român le-a plăti 350 de milioane de lei lunar, adică 4,2 milarde de lei, aproape un miliard de euro, anual. 

Cu acești bani ar putea fi angajați 28.667 de medici specialiști, plătiți cu salariul maxim de 2.705 euro, promis de PSD pentru 2018 în proiectul legii salarizării unitare, sau 50.724 de profesori de liceu, cu grad maxim, plătiți cu salariul maxim de 6.900 de lei, promis de PSD pentru 2022 prin același proiect de act normativ.

Ministrul Finanțelor nu a explicat din ce resurse vor fi plătiți consultanții fiscali

„Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanți fiscali, în ideea că un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil”, a spus, potrivit Hotnews, Viorel Ștefan la Antena 3. 

Consultanții ar putea veni, în opinia lui Ștefan, din rândul angajaților ANAF, care însă sunt oricum puțini, sau din mediul privat. „Vor avea și un onorariu tentant ca să îi determine să plece din zona privată înspre zona de stat. Vor putea ajunge la venituri de 10 mii de lei în funcție de numărul de gospodării cu care lucreaza. E o sumă importantă”, a spus, potrivit Hotnews, ministrul Finanțelor fără a explica însă din ce resurse va putea statul să plătească acești bani.

Consultanul fiscal va funcționa, după afirmațiile lui, după modelul medicului de familie. Va fi plătit de stat pentru a acorda consultanță gratuită cetățenilor și va completa fișa de impozit. Tot el va fi cel care va plăti și taxele pentru ca cetățeanul să nu mai stea la coadă și va oferi consultanță extinsă despre cum să îți investești banii. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • .....se pare ca declarațiile miniștrilor sunt un fel de mișcare browniana....mulguta declara ceva,cel fe la finanțe altceva...vă aminti5i cei 15.000 de specialiști cu care ne+a amenințat Constantinescu ? Acum se vorbește de 35.000...De unde ?!?!?!
  • Like 0
 • Ar trebui sa ma ingrijorez? Sau sa ma fac sofer?
  • Like 0
 • In era tehnologiei (când totul se face computerizat - un program făcut de 10 oameni competenti face munca a 50000 de consultanți ) partidul bolșevic se întoarce la dosarul cu șina ,dulapul de fier cu lacăt si consultanți fiscali care sa vina sa numere porci din ograda , ca in epoca de aur .Pai bre tovarăși nu mai bine folosim banetul asta " fără număr " pt dezvoltarea infrastructuri in colonia numita România ? Pai la ce drumuri avem , sate fără curent electric mi-e teama ca o sa fie greu pt agenți ăștia fiscali sa ajungă in satele subdezvoltate din orașele marelui cârmaci Dragnea și al savantei de renume mondial lia englezoaica !
  • Like 1
 • sau cum să mai cheltuim niște bani munciți și primiți de la contribuabilul din mediul privat ca să câștigăm și/sau consolidăm 35.000 de votanți psd din rândul tinerilor. Iar la calculul de 35.000*10.000 lei trebuie să adăugăm și contributiile pe care angajatorul trebuie să le plătească pentru angajat, care se adaugă la salariul brut de 10.000 lei.
  • Like 2
 • check icon
  Marea problemă în România este că mass media nu mai oferă informație, ci comentarii. Nu face excepție nici acest articol (da, știu că am făcut un pas spre cenzurarea celor spuse). Ca să poți aprecia o decizie, un gest politic, ai nevoie de informația nudă, de analiza cauzelor și de motivele deciziei. Sigur, orice informație este, la urma urmelor, filtrată cumva, totuși... Cînd dai pe Antena 3, știi precis că nu poate fi criticat nici PSD-ul, nici ALDE; dacă citești pe republica.ro, știi precis că va fi criticat PSD și ALDE, că pozele vor fi luate din unghiuri care să reflecte atitudinea ideologică și în momente tipic negative. Știți ceva? Asta nu e mass media.
  Ca să mut problema la modul general: uitați-vă cum analizează France24 un eveniment politic și cum îl analizează TVR1, Antena 3 sau Realitatea TV. Și ce fel de oameni populează cele două grupuri de televiziuni. La France24, vei vedea oameni naturali, băieți și fete cu gesturi firești, naturale; invitații sînt, cel mai adesea, competenți pe domeniul lor, nu mereu aceiași (sînt unii constanți pe anumite teme, dar doar pe acelea). La noi, datele nude lipsesc, realizatorii emisiunilor sînt prețioși și snobi, „confecționați”, puși pe manipulare, nivel scăzut și de informație și de analiză, parti pris-uri evidente. Sloganul standard este „nu te plac, poți fi arestat”.
  Haide, republica.ro, fă un efort spre profesionalism, ai atîtea modele în lume.
  P.S. Pînă la urmă, TVR rămîne singurul post TV cu analiză minimal coerentă și „unbiased”. Cică de lunea viitoare trec pe o grilă nouă și TVR1 devine un soi de TVR24. Să vedem, zise orbul... Nu-mi fac iluzii. Sînt aceiași oameni. Păcatul capital al realizatorilor de la TVR este că ei confundă obiectivitatea cu a avea emisiuni parcă terne, parcă te aștepți ca oamenii de pe platou să leșine. Este adevărat că așa sînt mai toate televiziunile din fostele țări comuniste, pe unele le urmăresc relativ constant. Totuși, nivel așa de scăzut ca la televiziunile de la noi nu pare a avea nimeni. Este motivul pt care nu-mi fac mari iluzii că TVR1 poate deveni un adevărat TVR24, măcar la sfert din ce oferă France24 care mie unul mi se pare mult peste CNN.
  • Like 1
  • @
   Mr.Oh check icon
   Sunt de acord ca ziaristii sunt subiectivi si partinitori. Au reflexe conditionate. Si eu am.
   Orice solutie propusa de politicieni e din start o tampenie. Fiindca aceste solutii nu sunt gandite si propuse de niste oameni competenti, ci de niste lingai de partid incompetenti.
   Sistemele de taxare sunt complexe si nu se revolutioneaza de niste idioti. Se dezbat in campanii electorale, se propun variante optimiste si pesimiste. se fac analize de risc etc. Se motiveaza societatea civila si se castiga incredrea ei. Coruptii nostri nu o vor castiga niciodata.
   Gaselnitele politicienilor nostri e o batjocorire a inteligentei, efortului si muncii noastre.
   Orice bataie de joc conduce la scaderea colectarii taxelor. E o reactie de autoaparare a societatii civile impotriva nedreptatii.
   • Like 2
  • @ Mr.Oh
   check icon
   Sigur, dacă porniți de la premisa că ORICE politician este tîmpit ajungeți repede la concluzia că TOȚI politicienii sînt la fel. Ca atare, Nicolae Titulescu este la fel Adrian Năstase, iar Ionel Brătianu este identic lui Ponta. Prin extensie, Woodrow Wilson este precursorul lui Ion Iliescu, iar Mihai Viteazul a avut în istoria națională același rol ca și Traian Băsescu. Și, evident, Elena Udrea o umbrește pe Regina Maria.
   • Like 0
 • De ce sa angajeze statul consultantii fiscali care sa intocmeasca declaratiile de venit? Acestia trebuie sa activeze in mediul privat, unde tarifele sa fie cocurentiale, iar statul sa accepte deducerea cheltuielii cu intocmirea declaratiei! Statul sa puna la dispozitie un software prin care cetatenii (care sunt in stare) pot sa-si intocmeasca si depuna online aceasta declaratie. Iarasi o aberatie marca PSD, care pagubeste bugetul de stat.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Noua politie fiscala si noua coruptie. Si pe acesti consultanti fiscali cine ii va verifica? 1 miliard de euro pe an ca sa ce? Ca sa constatam ca taxele nu vor creste. Si chiar daca vor creste sa constatam ca banii sunt risipiti sau delapidati? Aceasta e gandirea unor incompetenti. Ei nu inteleg ca oamenii nu platesc taxele fiindca nu se simt reprezentati de guvern si parlament. oamenii nu simt ca taxele pe care le platesc le aduc beneficii. Din aceasta cauza oamenii evota sa plateasca si folosesc banii altfel ca sa-si rezolve problemele cotidiene.
  Acesta e un razboi al puterii contra propriilor cetateni. Puterea are nevoie de bani ca sa-i rsipieasca dupa bunul plac si pentru aceasta nu mai stie cum sa forteze populatia sa plateasca.
  Daca nu ar delapida banii ar avea si taxe incasate. Ne intoarcem in socialismul politienesc. Oamenii simplii doar platesc iar poiticienii si mafia lor doar au beneficii.

  Nu functioneaza asa. Nu acesta e drumul. Inchisaora de la 20 de ani in sus pentru functionarii care fura banul public. Concedierea celui care face abuz de putere. Un functionar public care are putere asupra cetatenilor si care nu-si face treaba la locul de munca face un abuz de putere. Acesra trebuie concediat imediat.Si dupa aceea discutam despre taxele incasate.
  Dupa ce vom avea o administratie publica ce serveste comunitatea, abia dupa aceeaq le putem lasa banii si munca noastra in custodie. Taxele noastre sunt banii nostri pe care ii lasam in custodia administratiei publice ca sa-i gestioneze si nu ca sa-i delapideze.
  • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Anon check icon
   Nuu nu nu, n-ati inteles. Nu avem nevoie de aparat eficient, avem nevoie de armata de sclavi care depind direct de portofelul partidului si care voteaza "cum trebuie" cand le vine randul. Cat mai multe scaune caldute ocupate si cat mai multi votanti PSD, asta e planul. Eficienta, corectitudinea, concurenta, astea nu aduc beneficii partidului, deci sunt cah.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult