De 35.000 de consultanți fiscali va fi nevoie pentru a-i ajuta pe români să își completeze declarațiile fiscale după trecerea la noul impozit global, spune ministrul Finanțelor Viorel Ștefan.
Potrivit afirmațiilor făcute vineri seară la Antena3, fiecare dintre aceștia ar urma să se ocupe, în medie, de 200 de gospodării ceea ce îi va aduce un venit lunar de până la 10.000 de lei. La un prim calcul, dacă toți cei 35.000 de consultanți fiscali ar câștiga 10.000 de lei, atunci statul român le-a plăti 350 de milioane de lei lunar, adică 4,2 milarde de lei, aproape un miliard de euro, anual.
Cu acești bani ar putea fi angajați 28.667 de medici specialiști, plătiți cu salariul maxim de 2.705 euro, promis de PSD pentru 2018 în proiectul legii salarizării unitare, sau 50.724 de profesori de liceu, cu grad maxim, plătiți cu salariul maxim de 6.900 de lei, promis de PSD pentru 2022 prin același proiect de act normativ.
Ministrul Finanțelor nu a explicat din ce resurse vor fi plătiți consultanții fiscali
„Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanți fiscali, în ideea că un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil”, a spus, potrivit Hotnews, Viorel Ștefan la Antena 3.
Consultanții ar putea veni, în opinia lui Ștefan, din rândul angajaților ANAF, care însă sunt oricum puțini, sau din mediul privat. „Vor avea și un onorariu tentant ca să îi determine să plece din zona privată înspre zona de stat. Vor putea ajunge la venituri de 10 mii de lei în funcție de numărul de gospodării cu care lucreaza. E o sumă importantă”, a spus, potrivit Hotnews, ministrul Finanțelor fără a explica însă din ce resurse va putea statul să plătească acești bani.
Consultanul fiscal va funcționa, după afirmațiile lui, după modelul medicului de familie. Va fi plătit de stat pentru a acorda consultanță gratuită cetățenilor și va completa fișa de impozit. Tot el va fi cel care va plăti și taxele pentru ca cetățeanul să nu mai stea la coadă și va oferi consultanță extinsă despre cum să îți investești banii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ca să mut problema la modul general: uitați-vă cum analizează France24 un eveniment politic și cum îl analizează TVR1, Antena 3 sau Realitatea TV. Și ce fel de oameni populează cele două grupuri de televiziuni. La France24, vei vedea oameni naturali, băieți și fete cu gesturi firești, naturale; invitații sînt, cel mai adesea, competenți pe domeniul lor, nu mereu aceiași (sînt unii constanți pe anumite teme, dar doar pe acelea). La noi, datele nude lipsesc, realizatorii emisiunilor sînt prețioși și snobi, „confecționați”, puși pe manipulare, nivel scăzut și de informație și de analiză, parti pris-uri evidente. Sloganul standard este „nu te plac, poți fi arestat”.
Haide, republica.ro, fă un efort spre profesionalism, ai atîtea modele în lume.
P.S. Pînă la urmă, TVR rămîne singurul post TV cu analiză minimal coerentă și „unbiased”. Cică de lunea viitoare trec pe o grilă nouă și TVR1 devine un soi de TVR24. Să vedem, zise orbul... Nu-mi fac iluzii. Sînt aceiași oameni. Păcatul capital al realizatorilor de la TVR este că ei confundă obiectivitatea cu a avea emisiuni parcă terne, parcă te aștepți ca oamenii de pe platou să leșine. Este adevărat că așa sînt mai toate televiziunile din fostele țări comuniste, pe unele le urmăresc relativ constant. Totuși, nivel așa de scăzut ca la televiziunile de la noi nu pare a avea nimeni. Este motivul pt care nu-mi fac mari iluzii că TVR1 poate deveni un adevărat TVR24, măcar la sfert din ce oferă France24 care mie unul mi se pare mult peste CNN.