Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Pop și populația

Violatorul în serie al limbii române, ministrul Educației, Liviu Pop, a comis-o din nou.

Iată ce scrie pe facebook:

„Domnul Cristian Tudor Popescu mă acuză într-o emisiune la radio că «violez limba română cu perversiuni o dată la câteva zile, la propriu, nu la figurat». Ba mai mult, ca un adevărat profesor, cu accent pe «o», cum îi place domniei sale să zică, sau mai bine zis, ca un cerber al limbii române, nu ezită să intervină și să sancționeze, în direct, greșelile de exprimare ale ascultătorilor. Dar vai, noi, ascultătorii, cum să-l sancționăm pentru greșeala domniei sale: «....90 și din populație nu aveau știință de carte, nu aveau o brumă de cultură...»?”

Deci, unde este greșeala? Ce-am spus eu (vezi înregistrarea emisiunii Avocatul Diavolului, de ieri, Europa FM, min. 42) sună așa: „La începutul secolului XIX, România era o țară, practic, de analfabeți. 90 și din populație nu aveau știință de carte, nu aveau o brumă de cultură, nu aveau nimic”.

Evident, „90 și” este o exprimare eliptică pentru „90 și ceva la sută”. Greșeala pe care crede că o vede dl Pop ar fi un dezacord. După dânsul, ar fi trebuit să spun, la singular: „90 și din populație nu avea știință de carte, nu avea o brumă de cultură...”.

Îi ofer gratuit o meditație de gramatică.

Care este subiectul în propozițiile de mai sus? Știm cu toții că subiectul se determină cu întrebarea „cine?”. Deci, cine, „populația”? Nicidecum, pentru că s-ar altera flagrant sensul frazei: nu populația, întreaga populație, nu avea știință de carte, ci „90 și” din zisa populație. „90 și” răspunde la întrebarea „cine?”. „Din populație” este un determinant, nu subiectul.

Când subiectul este un procent și determinantul un substantiv colectiv desemnând o mulțime de obiecte animate (oameni, în cazul de față), acordul se face cu verbul care constituie predicatul la plural. Subiectul logic, subînțeles, este „Foarte mulți oameni”. Foarte mulți oameni din populația României nu aveau știință de carte..., iată formularea explicativă pentru uzul dlui Pop.

E adevărat, există și situații în care verbul se pune la singular. De pildă: „L. Pop nu are știință de carte, nu are brumă de cultură, nu are nimic”. Și continuă să fie ministrul Educației.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liviu check icon
  Sistemul actual de învăţământ este moştenitorul celui din anii 80. Este un sistem care acordă o importanţă capitală analizei diverselor opere literare, de parcă toţi am vorbi în limbaj literar. Limbajul uzual (vorbit) are o pondere foarte mică. La evaluarea naţională comentarea unei poezii valorează 24 de puncte, în timp ce gramatica doar 14 !!! Ceva mai mult de jumătate. Sigur, poezia are valoarea ei, dar gramatica este un instrument de zi cu zi. Nu analizezi romane şi poeme la job, dar dacă interacţionezi cu clienţii şi faci greşeli de gramatică s-ar putea să fii pus pe liber. Literatura e o artă, gramatica o necesitate. La 24 de puncte valoare la literatură o să devenim o ţară de artişti, dar cu o gramatică ciuntită.
  • Like 0
 • .....poate ați remarcat...în ultima vreme....abramburica bate...TOATE TELRVIZIUNILE....a3,rt v,b1,digi 24,tvr.....ipochimena ce sta in spatele genunche-lui....SI CÂND A FOST ÎN FAȚĂ...SI CÂND,CA ACUM,ESTE ÎN PARLAMENT,și când a fost. "' garantată vanghelie "'. Un stâlp de care se izbesc toate bunele intenții...Este din stirpea lui ilici iliescu..."' nu ies din politică decât cu picioarele înainte"'...Dacă tot sta tot timpul la tv....oare când coace inepțiile.??!?
  • Like 0
 • Cred ca in scurt timp logica va fi ceva perimat. Asta mi-o arata toata lumea. Incepand cu dvs. (si ma repet...cu subiectul nasterilor ....). Asa ca gramatica....
  • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   .....de ce nu încercați să priviți....și din alt punct...de vedere.!?!
   • Like 0
 • Domnule Popescu, ați încheiat ultima emisiune de la digi24, de joi seara, analizând situația din Catalonia. Ați făcut o trimitere la ideea solidarității celor bogați cu cei mai săraci, și la nevoia unei relative redistribuiri a veniturilor încasate de stat. De acord. Exemplul pe care l-ați dat, și de la care ați spus că Europa ar avea ceva de învățat – islamul – nu cred însă că a fost cel mai potrivit. Cu atât mai mult, afirmația din încheiere – „Asta spune islamul şi, din păcate, creştinismul nu spune asta” – nu-i în acord cu ceea ce spun, de fapt, cele două religii. Islamul nu doar spune că această redistribuire trebuie să aibă loc, ci o impune, prin forța statului. Așa cum impune și multe alte lucruri. Și evident, prescrie și sancțiuni, în caz de nesupunere. Creștinismul, ce-i drept, nu impune o asemenea soluție. Însă ideea de a-l ajuta pe aproapele aflat în nevoie este cât se poate de apropiată spiritului creștinismului, degajându-se din chiar esența învățăturii creștine: iubirea. Care abordare este mai bună: a da din obligație, fiindcă statul o cere, stabilește o obligație în acest sens, sau a da din dragoste, fiindcă propria conștiință îmi spune că așa e bine să fac? „Asta spune islamul şi, din păcate, creştinismul nu spune asta” Ba o spune, domnule Popescu, doar că n-o spune cu pumnul în gură, precum islamul. Păcat că nu ați observat asta!
  • Like 3
 • Prostia si harnicia personajului nu pot fi contestate deci vorbele sunt de prisos. Mai interesant ca fenomen, este stilul politicienilor de a se pozitiona. Bineinteles acum PSD-ul este cap de afis , dar am vazut tactica asta, la mai toti actorii politici. Ei nu incearca nici un moment sa arate lumii ca sunt altfel decit imaginea lor publica , munca lor zilnica este de a arata cu degetul ca de fapt suntem toti la fel. Deci eu sunt prost , dar nu-i problema ca si tu esti la fel . Toti cadem in acesta capcana , si-mi apare viziunea in care tot romanul se balacea pe vremea lui Ceausescu, in apele alea imputite de la Ocnele Mari si erau entuziasmati ca puteau sa pluteasca fara sa miste un deget , si puteau sa traga basini linistiti, apa putea asa rau , ca nici nu se baga de seama. Toti acesti onorabili luptatori pentru democratie : Marele Voiculescu , cu ceata lui de luptatori pentru libertate , ne explica de ceva ani cit de corupt este sistemul ,dar nu ma vazut sa faca dinsii o emisiune in care sa ne arate cum a fost Voiculescu condamnat pe nedrept . Nu l-am auzit sa-si caute dreptatea la CEDO. Dezvaluitorul Dan Andronic de la EVZ , in loc de statul paralel ne-ar putea explica un pic problemele dinsului, Nea Dragomir in loc sa arunce cu rahat in ventilator, ne-ar explica despre problemele penale ale dinsului si mai ales cum s-a hotarit sa intoarca armele impotriva statului corupt . Mirel Palada dupa ce le-a spart nasul la toti, la propriu si figurat, acum se intoarce cu nesimtire catre victime si le zice : veniti in troaca cu baiatul sa facem o dezbatere deschisa Cred ca orice om de bun simt trebuie sa realizeze ca stilul asta , va avea un singur final , ne vom intoarce toti in groapa cu namol de unde ne chinuim sa iesim de peste 25 de ani.
  • Like 3
 • Liviu check icon
  Greşelile de gramatică nu sunt un lucru prea bun, dar sunt extrem de răspândite şi se găsesc şi la case mai mari. Există scriitori celebri a căror manuscrise sunt înroşite de corectorii editurilor. Greşelile nu apar la tipar, dar ele există şi la unele nume de răsunet sunt chiar frecvente. Eu n-aş face din asta o dramă, mai ales că şi eu greşesc, chiar dacă nu flagrant. Nici nu vreau să mă gândesc cum vede un filolog comentariile noastre, pentru că sigur vede mai mult decât vedem noi.
  • Like 0
  • @ Liviu
   Daca unui ministru al educatiei trebuie sa-i fie iertata necunoasterea limbii materne ,atunci nu cred ca mai trebuie sa avem asteptari...
   • Like 2
 • Dorel check icon
  Pop e doar un „Popa” nearticulat. Nu știu dacă o fi ardelean, dar doar prin regiunea aceea de țară există lentoarea de a mai pronunța/scrie numele proprii până la sfârșit (Pop, Rus, Mămulean, Boc, Gog...)
  Însă, domnule Pop-escu, când spuneți: „Când subiectul este un procent și determinantul un substantiv colectiv desemnând o mulțime...” sunt convins că ați vrut să vă referiți la un procentaj, pentru că „un procent” exprimat altfel decât într-o enumerație e pleonasm. Adică, e greșit a se spune „un procent de 15%”.
  Ori suntem pedanți, ori nu mai suntem.
  • Like 0
 • Paul check icon
  Pop este reprezentantul emblematic al unei largi categorii de votanți psd: un prost care se crede deștept, d'aia când i se zice in fata ca e prost, in îngâmfarea lui devine al dracu și începe sa viermuiasca in fel și chip sa arate ca și oamenii deștepți care uneori fac greșeli sunt ca atare la fel de prosti ca el. D'aia oligofreni deveniți precum pop se leagă de oameni ca Pleșu sau CTP. Ce mi se pare interesant este ca prostii îngâmfați precum pop, au cei mai mulți reprezentanți in structurile psd alături de mafioți precum dragnea, pana și prostii naturali îl au pe Daea, prostitii însă n-au pe nimeni... ăștia sunt votanții alde psd care trebuie angajați in mod activ pentru a le readuce mintea la cap. Nota bene: am scris "oligofreni deveniți" pentru a face o distincție clară între pop și cei ca el și oamenii născuți așa, care sunt persoane cu handicap de care societatea trebuie sa aibă grija.
  • Like 4
  • @ Paul
   Cand nu vrei, nu poti sau nu stii cum sa combati argumentat si civilizat un grup considerat advers, atunci folosesti ce-i mai usor si la indemana:identifici cativa indivizi din grupul respectiv cu vulnerabilitati de orice fel, ii ataci 'la baioneta' pe acestia concluzionand ca toti membrii grupului sunt aidoma celor vulnerabili. De cele mai multe ori insa acest demers se transforma intr-o 'bascalie' generalizata si o radicalizare periculoasa.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Paul check icon
   Deci tu nu vrei sa discuti numai cu prostitii din "grupul advers" ci si cu prostii si cu mafiotii... In imensa lui intelepciune poporul roman are multe zicale la care te invit sa meditezi inainte sa "combati argumentat" cu prostii. Ai putea sa incepi cu zicale din categoria 'Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita'. Urmatorul grup cu care tu vrei sa discuti sunt mafiotii... Sa revenim la zicale. Ce zici de urmatoarea: 'Daca te bagi in troaca te mananca porcii'. Mai rau e insa cu 'Cine se aseamana se aduna'. In concluzie daca tu vrei, poti si stii cum sa vorbesti cu astfel de grupuri da-i bataie, fii atent insa sa nu ajungi sa votezi si tu alde psd... si daca ajungi acolo, atunci cum se cheama asta "bascalie generalizata" sau "radicalizare periculoasa"?
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Eu am o problemă cu „radicalizarea periculoasă” - știți vreuna inofensivă? :P
   • Like 0
 • Din pacate astea sunt vremurile si astia sunt oamenii. Nenea asta se razboieste si cu dvs si cu dl Plesu de la egal la egal. N-are nici o retinere. Tariceanu nu gasea acuzativul si e numarul 2 in stat. Mazeta agresiva de Palada a reclamat-o pe Nadia Ciurlin la CNA ca el l-a batut pe altu in emisiunea ei. Despre ce vorbim? Sistemul de valori e praf tandari. Agresivitatea si tupeul sunt calitatile care te fac sa ajungi sus in zilele noastre. Asta e genul de om care se cauta, asta e atitudinea care face impresie. Ce pretentii sa ai cand guvernul se lupta cu toata societatea? De la ANM adica starea vremii pana la BNR adica dobanzile. Ce conteaza ca masurile lor sunt aiurea sau periculoase sau ca nu mai sunt nicaieri in Europa? Merg inainte cu tupeu. Asa ca sa nu ne miram ca n-avem autostrazi si ca ne merg trenurile cu 40/ora sau ca dam milioane de euro pe statui si catedrale cand noi suntem singura tara care mai schimba manual macazul la tramvaie.
  • Like 4
 • Liviu check icon
  Lista celor care au avut probleme (serioase) cu gramatica:
  - F. Scott Fitzgerald
  - Herman Melville
  - Thomas Jefferson

  ...şi lista poate continua. Greşelile au rămas în manuscrise, pentru că editorii le vânau şi le eliminau înainte de a vedea lumina tiparului. Dar realitatea rămâne: Scott Fitzgerald nu era tare la gramatică, deşi a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX.
  • Like 2
  • @ Liviu
   Esti incredibil omule, cum poti sa il compari pe F. Scott Fitzgerald sau Jefferson cu liviu pop ? Sper din tot sufletul ca a fost o ironie foarte fina.
   • Like 6
  • @ Liviu
   Esti incredibil omule, cum poti sa il compari pe F. Scott Fitzgerald sau Jefferson cu liviu pop ? Sper din tot sufletul ca a fost o ironie foarte fina.
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   Liviu check icon
   Radu, am spus-o ca principiu general, nu comparativ. Există ideea că greşelile gramaticale sunt interzise. O spun ca unul care face greşeli frecvent şi îşi ia pumni pentru asta. Dar - ce să vezi - nu doar eu greşesc la gramatică. Se greşeşte şi la case mai mari. Cel puţin pe mine mă face să mă simt mai bine şi îmi spulberă clişeul că toată lumea vorbeşte corect gramatical.
   • Like 0
  • @ Liviu
   Numai că cei enumerați de către dvs.nu erau miniștri ai Educației,iar op-urile izvodite de mințile și mâinile lor azi sunt capodopere,unele considerate așa chiar de la publicare.
   Bonus,Liviu "Genunche" Pop,consideră erorile altceva decât greșeșile...
   • Like 0
  • @ Liviu
   John check icon
   Să înțeleg, că ați văzut manuscrisele celor de mai sus, înroșite de corecturi ? De exemplu, Marele Gatsby ( F.S. Fitzgerald ) citit în original mi se pare impecabil. Moby Dick, la fel.
   • Like 0
  • @ Maria Rusu
   Liviu check icon
   Thomas Jefferson a fost preşedintele Statelor Unite şi autor al Declaraţiei de independenţă. Este considerat unul părinţii Statelor Unite.
   • Like 0
  • @ John
   Liviu check icon
   Omonimele sunt calul de bătaie al limbii engleze. Greşelile sunt numeroase (gen hear-here, se pronuţă la fel, se scriu diferit). În rest nu ştiu exact cum au fost făcute aceste corecturi, cert este că au fost făcute. Fenomenul apare şi la noi. Lucrând în domeniul editurilor am cunoscut un corector care mi-a confirmat că există greşeli de gramatică şi la case mai mari. Unele chiar foarte mari. Mi s-a părut incredibil, dar n-am avut motive să nu-l cred.
   • Like 0
  • @ Liviu
   N-am inteles nimic!
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult