Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul „Pamblică” le transmite elevilor: „Trebuie să vorbească cât mai bine limba română. Dacă se poate, perfect”

Trei parlamentari ai PNL au tăiat panglici în fața ministrului propus al Educației, Valentin Popa, care poate fi auzit într-o înregistrare cum face numeroase greșeli de exprimare, între care și transformarea lui „panglică” în „pamblică”. Totodată, parlamentarul USR Mihai Goțiu i-a făcut cadou lui Popa „Gramatica practică a limbii române”.

Valentin Popa spune că a fost criticat pentru felul în care se exprimă, însă s-a apărat spunând că pamblică „este un regionalism”. „În ceea ce priveşte cuvântul „pamblică”, în Moldova se foloseşte acest cuvânt, este un regionalism. Întotdeauna am vorbit aşa şi sunt mândru că sunt bucovinean şi voi folosi în continuare aceste regionalisme. Chiar dacă aici în Bucureşti am fost privit cu zâmbete”, a spus  Valentin Popa, citat de Mediafax.

El a pus celelalte greșeli de exprimare făcute pe seama emoțiilor. „Recunosc că în ultimii 6 ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greşeli gramaticale, în general, datorate emoţiilor. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greşeli. Cine nu mai greşeşte? Oare mai găsim o persoană publică care în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri”, a spus el. 

Mesajul ministrului Educației pentru elevi a fost însă altul: „Trebuie să vorbească cât mai bine limba română. Dacă se poate, perfect. ”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Florin check icon
    Ca fost cititor fidel de ”România Curată”, vă spun sigur că și mister Goțiu are nevoie de cadoul pe care l-a făcut ministrului respectiv. Are probleme destul de mari cu plasarea cratimei la locul potrivit. E drept că nu are probleme de exprimare așa mari ca domnul Popa, dar, oricum, e cam penibil ca tocmai el să-i dea o carte de gramatică.
    • Like 0
  • Mike check icon
    "Fă ce zice Popa, nu ce face Popa" Cam aici am ajuns.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult