Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul „Pamblică” le transmite elevilor: „Trebuie să vorbească cât mai bine limba română. Dacă se poate, perfect”

Trei parlamentari ai PNL au tăiat panglici în fața ministrului propus al Educației, Valentin Popa, care poate fi auzit într-o înregistrare cum face numeroase greșeli de exprimare, între care și transformarea lui „panglică” în „pamblică”. Totodată, parlamentarul USR Mihai Goțiu i-a făcut cadou lui Popa „Gramatica practică a limbii române”.

Valentin Popa spune că a fost criticat pentru felul în care se exprimă, însă s-a apărat spunând că pamblică „este un regionalism”. „În ceea ce priveşte cuvântul „pamblică”, în Moldova se foloseşte acest cuvânt, este un regionalism. Întotdeauna am vorbit aşa şi sunt mândru că sunt bucovinean şi voi folosi în continuare aceste regionalisme. Chiar dacă aici în Bucureşti am fost privit cu zâmbete”, a spus  Valentin Popa, citat de Mediafax.

El a pus celelalte greșeli de exprimare făcute pe seama emoțiilor. „Recunosc că în ultimii 6 ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greşeli gramaticale, în general, datorate emoţiilor. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greşeli. Cine nu mai greşeşte? Oare mai găsim o persoană publică care în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri”, a spus el. 

Mesajul ministrului Educației pentru elevi a fost însă altul: „Trebuie să vorbească cât mai bine limba română. Dacă se poate, perfect. ”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Florin check icon
    Ca fost cititor fidel de ”România Curată”, vă spun sigur că și mister Goțiu are nevoie de cadoul pe care l-a făcut ministrului respectiv. Are probleme destul de mari cu plasarea cratimei la locul potrivit. E drept că nu are probleme de exprimare așa mari ca domnul Popa, dar, oricum, e cam penibil ca tocmai el să-i dea o carte de gramatică.
    • Like 0
  • Mike check icon
    "Fă ce zice Popa, nu ce face Popa" Cam aici am ajuns.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult