Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul „Pamblică” le transmite elevilor: „Trebuie să vorbească cât mai bine limba română. Dacă se poate, perfect”

Trei parlamentari ai PNL au tăiat panglici în fața ministrului propus al Educației, Valentin Popa, care poate fi auzit într-o înregistrare cum face numeroase greșeli de exprimare, între care și transformarea lui „panglică” în „pamblică”. Totodată, parlamentarul USR Mihai Goțiu i-a făcut cadou lui Popa „Gramatica practică a limbii române”.

Valentin Popa spune că a fost criticat pentru felul în care se exprimă, însă s-a apărat spunând că pamblică „este un regionalism”. „În ceea ce priveşte cuvântul „pamblică”, în Moldova se foloseşte acest cuvânt, este un regionalism. Întotdeauna am vorbit aşa şi sunt mândru că sunt bucovinean şi voi folosi în continuare aceste regionalisme. Chiar dacă aici în Bucureşti am fost privit cu zâmbete”, a spus  Valentin Popa, citat de Mediafax.

El a pus celelalte greșeli de exprimare făcute pe seama emoțiilor. „Recunosc că în ultimii 6 ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greşeli gramaticale, în general, datorate emoţiilor. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greşeli. Cine nu mai greşeşte? Oare mai găsim o persoană publică care în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri”, a spus el. 

Mesajul ministrului Educației pentru elevi a fost însă altul: „Trebuie să vorbească cât mai bine limba română. Dacă se poate, perfect. ”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Florin check icon
    Ca fost cititor fidel de ”România Curată”, vă spun sigur că și mister Goțiu are nevoie de cadoul pe care l-a făcut ministrului respectiv. Are probleme destul de mari cu plasarea cratimei la locul potrivit. E drept că nu are probleme de exprimare așa mari ca domnul Popa, dar, oricum, e cam penibil ca tocmai el să-i dea o carte de gramatică.
    • Like 0
  • Mike check icon
    "Fă ce zice Popa, nu ce face Popa" Cam aici am ajuns.
    • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult