Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul „Pamblică” le transmite elevilor: „Trebuie să vorbească cât mai bine limba română. Dacă se poate, perfect”

Trei parlamentari ai PNL au tăiat panglici în fața ministrului propus al Educației, Valentin Popa, care poate fi auzit într-o înregistrare cum face numeroase greșeli de exprimare, între care și transformarea lui „panglică” în „pamblică”. Totodată, parlamentarul USR Mihai Goțiu i-a făcut cadou lui Popa „Gramatica practică a limbii române”.

Valentin Popa spune că a fost criticat pentru felul în care se exprimă, însă s-a apărat spunând că pamblică „este un regionalism”. „În ceea ce priveşte cuvântul „pamblică”, în Moldova se foloseşte acest cuvânt, este un regionalism. Întotdeauna am vorbit aşa şi sunt mândru că sunt bucovinean şi voi folosi în continuare aceste regionalisme. Chiar dacă aici în Bucureşti am fost privit cu zâmbete”, a spus  Valentin Popa, citat de Mediafax.

El a pus celelalte greșeli de exprimare făcute pe seama emoțiilor. „Recunosc că în ultimii 6 ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greşeli gramaticale, în general, datorate emoţiilor. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greşeli. Cine nu mai greşeşte? Oare mai găsim o persoană publică care în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri”, a spus el. 

Mesajul ministrului Educației pentru elevi a fost însă altul: „Trebuie să vorbească cât mai bine limba română. Dacă se poate, perfect. ”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Florin check icon
    Ca fost cititor fidel de ”România Curată”, vă spun sigur că și mister Goțiu are nevoie de cadoul pe care l-a făcut ministrului respectiv. Are probleme destul de mari cu plasarea cratimei la locul potrivit. E drept că nu are probleme de exprimare așa mari ca domnul Popa, dar, oricum, e cam penibil ca tocmai el să-i dea o carte de gramatică.
    • Like 0
  • Mike check icon
    "Fă ce zice Popa, nu ce face Popa" Cam aici am ajuns.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult