Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Sunt 3.183 de cazuri confirmate de coronavirus în România. Vom angaja 1.000 de persoane la DSP-uri și 1.000 de persoane la serviciul de ambulanță

Numărul infecțiilor confirmate cu coronavirus în România a ajuns la 3.183, iar 16,2% dintre bolnavi provin din rândul personalului medical, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Vineri a fost înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri nou raportate, 445, dar și cel mai mare număr de testări - 2.788.

75% din cazuri sunt reprezentate de persoanele între 40 și 79 de ani, iar vârsta medie a celor 116 persoane decedate este de 66 de ani. 

„Sunt trei focare de infecție: Suceava, Arad și Deva”, a declarat Nelu Tătaru. „La Suceava, lucrurile încep să se normalizeze. Au fost făcute circuite în tot spitalul, mâine va începe testarea personalului medical și va intra în funcțiunea și al treilea aparat PCR”, a declarat ministrul Sănătății.

Acesta a spus că sistemul medical din România a intrat cu mari lipsuri în lupta împotriva COVID-19, de la numărul insuficient al angajaților din spitale și DSP-uri până la absența stocurilor de materiale sanitare necesare.

Acesta a anunțat că vor fi angajați încă 1.000 de oameni în Direcțiile de Sănătate Publică și încă 1.000 în serviciile de ambulanță.

Totodată, toate unitățile sanitare aflate în subordinea autorităților locale vor intra în subordinea Ministerului Sănătății. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Dl. ministru Tataru crede in mod eronat dar in buna traditie a birocratilor, ca angajarea a încă 1.000 de oameni în Direcțiile de Sănătate Publică, adica a inca 1000 de oameni de birou plus hartii, va spori capacitatea sistemului de sanatate de a lupta cu COV.
  E nevoie nu de mai multzi plimbatori de hartii prin birourile Directziilor Sanitare ( rebotezate DSP ), ci de mai multi medici si asistente.
  O solutie mai buna ar fi detasarea medicilor si asistentelor ( evident cu acceptul acestora si sa fie platiti ) din ambulatorii in spitalele care trateaza bolnavii de COV.
  • Like 0
 • Dacă la DSP și ambulanță se angajează câte 1000 de persoane este logic să te întrebi de unde găsește acești specialiști, erau șomeri până acum sau există vreo formă de pregătire rapidă ?!? Dacă personal cu pregătire medie ar fi posibil să fie pregătit în regim de urgență, deși toate școlile postliceale sanitare au fost închise, despre medici nu se poate face vorbire despre o pregătire rapidă.
  Dacă din 2788 de persoane testate au fost găsite 445 pozitiv atunci procentul este de 16% ceea ce, prin extrapolare la nivel național înseamnă 18.000.000x16%= 288.000 de persoane infectate, iar la un procent de cazuri severe de 3% ar însemna un număr de 8640 persoane cu îmbolnăviri severe.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Stimabile, ia si citeste protocoalele dupa care au fost testate respectivele persoane (cu exceptia unor parlamentari si membri pnl, NU au fost teste facute LA INTAMPLARE !!) De aceea extrapolarea ta la populatia generala este fara nici un fundament de logica.
   • Like 1
 • Nu stiu daca este consiliat sau chiar asa este natura dansului, dar pana acum pot sa spun ca apreciez cum vorbeste si empatizeaza acest ministru, in general cu cetatenii si in special cu corpul medical.
  De asemenea, il vad destul de determinat in rezolvarea situatiei, cu decizii rapide si - aparent - eficiente. Iar faptul ca nu se fereste sa isi asume raspunderea (vezi implicarea directa in directionarea spitalelor), deja este mai mult decat te-ai putea astepta.
  Sper, sincer, sa nu ma insel.
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult