Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Sunt 3.183 de cazuri confirmate de coronavirus în România. Vom angaja 1.000 de persoane la DSP-uri și 1.000 de persoane la serviciul de ambulanță

Numărul infecțiilor confirmate cu coronavirus în România a ajuns la 3.183, iar 16,2% dintre bolnavi provin din rândul personalului medical, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Vineri a fost înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri nou raportate, 445, dar și cel mai mare număr de testări - 2.788.

75% din cazuri sunt reprezentate de persoanele între 40 și 79 de ani, iar vârsta medie a celor 116 persoane decedate este de 66 de ani. 

„Sunt trei focare de infecție: Suceava, Arad și Deva”, a declarat Nelu Tătaru. „La Suceava, lucrurile încep să se normalizeze. Au fost făcute circuite în tot spitalul, mâine va începe testarea personalului medical și va intra în funcțiunea și al treilea aparat PCR”, a declarat ministrul Sănătății.

Acesta a spus că sistemul medical din România a intrat cu mari lipsuri în lupta împotriva COVID-19, de la numărul insuficient al angajaților din spitale și DSP-uri până la absența stocurilor de materiale sanitare necesare.

Acesta a anunțat că vor fi angajați încă 1.000 de oameni în Direcțiile de Sănătate Publică și încă 1.000 în serviciile de ambulanță.

Totodată, toate unitățile sanitare aflate în subordinea autorităților locale vor intra în subordinea Ministerului Sănătății. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Dl. ministru Tataru crede in mod eronat dar in buna traditie a birocratilor, ca angajarea a încă 1.000 de oameni în Direcțiile de Sănătate Publică, adica a inca 1000 de oameni de birou plus hartii, va spori capacitatea sistemului de sanatate de a lupta cu COV.
    E nevoie nu de mai multzi plimbatori de hartii prin birourile Directziilor Sanitare ( rebotezate DSP ), ci de mai multi medici si asistente.
    O solutie mai buna ar fi detasarea medicilor si asistentelor ( evident cu acceptul acestora si sa fie platiti ) din ambulatorii in spitalele care trateaza bolnavii de COV.
    • Like 0
  • Dacă la DSP și ambulanță se angajează câte 1000 de persoane este logic să te întrebi de unde găsește acești specialiști, erau șomeri până acum sau există vreo formă de pregătire rapidă ?!? Dacă personal cu pregătire medie ar fi posibil să fie pregătit în regim de urgență, deși toate școlile postliceale sanitare au fost închise, despre medici nu se poate face vorbire despre o pregătire rapidă.
    Dacă din 2788 de persoane testate au fost găsite 445 pozitiv atunci procentul este de 16% ceea ce, prin extrapolare la nivel național înseamnă 18.000.000x16%= 288.000 de persoane infectate, iar la un procent de cazuri severe de 3% ar însemna un număr de 8640 persoane cu îmbolnăviri severe.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Stimabile, ia si citeste protocoalele dupa care au fost testate respectivele persoane (cu exceptia unor parlamentari si membri pnl, NU au fost teste facute LA INTAMPLARE !!) De aceea extrapolarea ta la populatia generala este fara nici un fundament de logica.
      • Like 1
  • Nu stiu daca este consiliat sau chiar asa este natura dansului, dar pana acum pot sa spun ca apreciez cum vorbeste si empatizeaza acest ministru, in general cu cetatenii si in special cu corpul medical.
    De asemenea, il vad destul de determinat in rezolvarea situatiei, cu decizii rapide si - aparent - eficiente. Iar faptul ca nu se fereste sa isi asume raspunderea (vezi implicarea directa in directionarea spitalelor), deja este mai mult decat te-ai putea astepta.
    Sper, sincer, sa nu ma insel.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult