Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a spus europarlamentarilor că nu controversata Ordonanță de Urgență 13, în sine, a fost problema, ci modul în care a fost adoptată. Modul în care a fost adoptată Ordonanţa 13, de modificare a codurilor penale, a fost dezbătură în Comisia de Libertăţi Civile din Parlamentul European.
„OUG în sine nu a fost o problemă, problema a fost de procedură, când şi cum a fost adoptată. Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc”, a spus ministrul în Parlamentul European, potrivit Digi24.
Tudorel Toader le-a transmis europarlamentarilor că Guvernul putea să lase OUG 13 să intre în vigoare în momentul în care a publicat-o în Monitorul Oficial, dar Executivul a dat un termen de 10 zile ca ordonanța să intre în vigoare, „de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară”, a continuat Tudorel Toader.
Ministrul a mai spus că ordonanța „a născut reacţii, proteste din partea societăţii civile” și a generat „ceva care este mult mai important pentru direcţiile evoluţiei statului de drept”. Tudorel Toader le-a spus parlamentarilor europeni că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anchetat miniștri care au participat la adoptarea ordonanței și s-a referit apoi la sesizarea făcută la CCR de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Curtea Constituțională a fost sesizată să spună dacă această „ordonanță inabil adoptată” a generat un conflict juridic.
„CCR a constatat şi a adoptat o decizie de principiu, care mie ca judecător îmi place foarte mult, și care a statuat că procurorul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştri, care au libertatea să aprecieze când şi cum adoptă, iar Curtea a statuat că există şi a existat un conflict juridic. E important că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniştri care adoptă acte normative. Fiecare putere, autoritate, trebuie să îşi respecte, să rămână în matca ei constituţională”, a adăugat Tudorel Toader, potrivit Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Oricum, ce s-a intamplat este revoltator. Toti hotii in cardasie cu semianalfabetii dau in macovei si liiceanu. Caracteristic acestui neam inapoiat si slugarnic, baga gunoiul sub pres si dorm linistiti. Rusine tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, isi blameaza intelectualii de marca si putinii oameni care fac tot posibilul sa-i demaste pe ticalosii din fruntea statului, impreuna cu slugile lor. Si fac asta pentru binele si civilizatia tarii.
Asta asa ca sa ne faca in ciuda...
În partea cealaltă am văzut nişte hiene conduse din umbră de Monica Macovei şi din faţă de Gabriel Liiceanu. Nu-l credeam în stare pe intelectualul Liiceanu să mintă cu atâta nonşalanţă. Cică ar fi zis Liviu Dragnea că vrea să o dea jos pe doamna Kovesi... Liviu Dragnea spunând tot timpul că nu vrea să o demită pe distinsa doamnă, intrând în conflict cu A3 pentru că ar face echipă cu ... domnul Iohannis... Câtă manipulare?! Jigodism la kil. Şi la aşa ceva se pretează intelectualul Liiceanu? Ruşine!
N-am înţeles dacă cineva i-a explicat doamnei parlamentar din Germania ce este abuzul în serviciu, domnia sa spunând că în Germania nu există această infracţiune.
Republicanii s-au uitat la prestaţia domnului Liiceanu? S-au ruşinat?
Din păcate, toate acestea sînt politichii, nimeni nu a analizat serios MARILE probleme ale justiției române, cazurile revoltătoare care apar periodic în media (nu și aici), care pot fi numite generic „cazuri Țundrea” (sper să nu apară alt deștept care să confunde cazul Țundrea cu cazul Puzdrea, cum s-a întîmplat prin toamnă): oameni condamnați pe nedrept și fără dovezi la mulți ani de pușcărie și, uneori, eliberați după x ani că s-a dovedit că nu erau ei făptașii. Pur și simplu. Nu mai vorbesc de cazurile, cel puțin la fel de revoltătoare, cu oameni condamnați la ani grei de pușcărie pentru că au furat găina vecinului sau o pîine, deoarece le era foame. Despre aceste cazuri grave nu vorbește nimeni la modul serios, ele apar rar și oarecum întîmplător prin mass media. Nici Iohannis nu vorbește despre ele, nici premierul, nici ministrul justiției...
Hey, do you hear me? are you there?