Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Tudorel Toader în Parlamentul European: „OUG 13 în sine nu a fost o problemă, problema a fost de procedură, când şi cum a fost adoptată”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a spus europarlamentarilor că nu controversata Ordonanță de Urgență 13, în sine, a fost problema, ci modul în care a fost adoptată. Modul în care a fost adoptată Ordonanţa 13, de modificare a codurilor penale, a fost dezbătură în Comisia de Libertăţi Civile din Parlamentul European.

„OUG în sine nu a fost o problemă, problema a fost de procedură, când şi cum a fost adoptată. Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc”, a spus ministrul în Parlamentul European, potrivit Digi24.

Tudorel Toader le-a transmis europarlamentarilor că Guvernul putea să lase OUG 13 să intre în vigoare în momentul în care a publicat-o în Monitorul Oficial, dar Executivul a dat un termen de 10 zile ca ordonanța să intre în vigoare, „de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară”, a continuat Tudorel Toader.

Ministrul a mai spus că ordonanța „a născut reacţii, proteste din partea societăţii civile” și a generat „ceva care este mult mai important pentru direcţiile evoluţiei statului de drept”. Tudorel Toader le-a spus parlamentarilor europeni că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anchetat miniștri care au participat la adoptarea ordonanței și s-a referit apoi la sesizarea făcută la CCR de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Curtea Constituțională a fost sesizată să spună dacă această „ordonanță inabil adoptată” a generat un conflict juridic.

„CCR a constatat şi a adoptat o decizie de principiu, care mie ca judecător îmi place foarte mult, și care a statuat că procurorul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştri, care au libertatea să aprecieze când şi cum adoptă, iar Curtea a statuat că există şi a existat un conflict juridic. E important că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniştri care adoptă acte normative. Fiecare putere, autoritate, trebuie să îşi respecte, să rămână în matca ei constituţională”, a adăugat Tudorel Toader, potrivit Digi24

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Un nesimtit!
    • Like 0
  • Va speriarati de iordache? De asta ce mai ziceti? Noroc ca nu da nimeni, din afara, doi bani pe ce spune si nici pe europarazitii romani. Stiu toti foarte bine cu cine au de-aface.
    Oricum, ce s-a intamplat este revoltator. Toti hotii in cardasie cu semianalfabetii dau in macovei si liiceanu. Caracteristic acestui neam inapoiat si slugarnic, baga gunoiul sub pres si dorm linistiti. Rusine tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, isi blameaza intelectualii de marca si putinii oameni care fac tot posibilul sa-i demaste pe ticalosii din fruntea statului, impreuna cu slugile lor. Si fac asta pentru binele si civilizatia tarii.
    • Like 2
  • Cred că omul trăiește pe altă planetă, să spui „OUG 13 în sine nu a fost o problemă, problema a fost de procedură, când și cum a fost adoptată” mi se pare maxim. Cred totuși că domnul are o agendă proprie, trasată de infractorii din clasa politică românească.
    • Like 0
  • check icon
    Nu am auzit discursul lui tuDOREL.A vorbit in lb.romana? Daca a spus ce ziceti in articol,eu cred ca a vorbit in engleza iar traducerea in lb.romana a facut-o Olguta!!
    Asta asa ca sa ne faca in ciuda...
    • Like 0
  • Ce mecla de lacheu comunist de pe vremuri , ajuns mare șef in democrație are tovarășul Toader tudorel tudorica !
    • Like 3
  • Domnul Tudorel Toader s-a prezentat la Bruxelles ca un om responsabil şi profesionist, făcând cinste funcţiei pe care o deţine. De foarte multă vreme nu am mai văzut un oficial român care să emane atâta decenţă.

    În partea cealaltă am văzut nişte hiene conduse din umbră de Monica Macovei şi din faţă de Gabriel Liiceanu. Nu-l credeam în stare pe intelectualul Liiceanu să mintă cu atâta nonşalanţă. Cică ar fi zis Liviu Dragnea că vrea să o dea jos pe doamna Kovesi... Liviu Dragnea spunând tot timpul că nu vrea să o demită pe distinsa doamnă, intrând în conflict cu A3 pentru că ar face echipă cu ... domnul Iohannis... Câtă manipulare?! Jigodism la kil. Şi la aşa ceva se pretează intelectualul Liiceanu? Ruşine!

    N-am înţeles dacă cineva i-a explicat doamnei parlamentar din Germania ce este abuzul în serviciu, domnia sa spunând că în Germania nu există această infracţiune.

    Republicanii s-au uitat la prestaţia domnului Liiceanu? S-au ruşinat?

    • Like 1
    • @ Constantin
      Tov Costel bagă laude la adresa partidului bolsevic și la cât de profesioniști sunt ei ca poate cine știe ( deși ma îndoiesc , tovarăși bolșevici se uita numai la antena și Ghiță tv - unde sincer te-as vedea invitat permanent in emisiunea lu Gâdea )te vede idolul matale Dragnea și-ți da o funcție de pupat dosul partidului .
      • Like 2
    • @ Constantin
      Daca tu consideri ca tudorel toader merita aprecieri elogioase fata de discursul sau in parlamentul european eu nu vreau sa te calific, pentru ca nu ti-ar place. Daca tu consideri ca liiceanu si macovei au manifestat "jigodism" si au mintit, la fel, nu ti-ar place comentariul meu la adresa ta, asa ca ma abtin. Nu vreau sa transform acest site intr-unul de jignjri si vorbe urate. Consider ca esti de partea borfasilor care conduc astazi tara si, ori esti interesat, in mod direct, ori nu ai discernamant. Gata.
      • Like 2
    • @ Constantin
      check icon
      Nu stiu cum poti dormi noaptea!.probabil cu rudotel si 2 pastile de valium. Bine ca nu poti avea copii (sper!) Sa te blesteme cand vor fi mari!
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      I-am raspuns eu, Mircea, pentru ca jigodiilor trebuie sa le arati ca stii despre misiunea lor si trebuie sa ii asezi acolo unde le e locul. La groapa de gunoi.
      • Like 1
    • @
      OK!
      • Like 0
  • Adica daca ne fura la lumina zilei este ok, pe intuneric este mai sinistru. Deci sa nu fie cu suparare daca intr-o zi iesim cu topoarele si le crapam capetele, atat timp cat o facem la lumina zilei
    • Like 4
    • @ Mihai Ceclan
      check icon
      Merçi de panseu, rezonez cu ideea...
      • Like 0
  • check icon
    OUG 13 și evenimentele legate de ea (ora tîrzie, „oportunitatea” etc.) sînt așa de ciudate, încît am avut de la bun senzația unui scenariu, parcă intenționat să-i scoată pe oameni în stradă și pt a crea o problemă. România a ieșit f. bine, lăudată, tembeliziuni venite de peste tot, la un moment, demonstranții „spontani” seara au simbolizat stema mariană.. Ce mai, spectacol de umbre și lumini.
    Din păcate, toate acestea sînt politichii, nimeni nu a analizat serios MARILE probleme ale justiției române, cazurile revoltătoare care apar periodic în media (nu și aici), care pot fi numite generic „cazuri Țundrea” (sper să nu apară alt deștept care să confunde cazul Țundrea cu cazul Puzdrea, cum s-a întîmplat prin toamnă): oameni condamnați pe nedrept și fără dovezi la mulți ani de pușcărie și, uneori, eliberați după x ani că s-a dovedit că nu erau ei făptașii. Pur și simplu. Nu mai vorbesc de cazurile, cel puțin la fel de revoltătoare, cu oameni condamnați la ani grei de pușcărie pentru că au furat găina vecinului sau o pîine, deoarece le era foame. Despre aceste cazuri grave nu vorbește nimeni la modul serios, ele apar rar și oarecum întîmplător prin mass media. Nici Iohannis nu vorbește despre ele, nici premierul, nici ministrul justiției...
    Hey, do you hear me? are you there?
    • Like 0
  • Paul check icon
    Din articol se înțelege ca Tudorel le-a explicat parlamentarilor EU ca romanii s-au supărat din cauza orei la care a fost data ordonanța... și ca e foarte mulțumit ca miniștrii au liber la furat cu ordonanțe de urgentă... Bravo Tudorel! Mare boier mare caracter Agamiță Dadanel.
    • Like 2
  • Nu prea pricep.. daca ordonanta era considerata pozitiva de populatie, avea relevanta ora adoptarii ei? Oamenii s-ar fi rasculat si daca ordonanta privea inasprirea pedepselor pt infractiunile comise de demnitari, daca era adoptata la 12 noaptea? Sau daca la 1 noaptea Guv adopta reducerea fiscalitatii muncii? Cred ca oamenii s-au indreptat, in principal, impotriva fondului ordonantei, modul in care s-a adoptat(noaptea, pe lista suplimentara a ordinii de zi etc) fiind doar o circumstanta agravanta. Am o curiozitate: daca eu am o problema penala si bani suficienti sa spaguiesc un Guv care adopta un OUG favorabil mie(tinand cont ca mi se aplica legea penala mai favorabila) si se dovedeste faptul ca Guv a fost corupt, actul respectiv mai poate fi invocat ca lege penala mai favorabila? Sau voi fi judecat numai pt darea de mita, iar infractiunea initiala va beneficia de avantajul ordonantei? Sau o alta curiozitate: daca dau mita unui Guvern sa elimine infractiunea de dare de mita din legislatia penala, mai pot fi anchetat? La momentul la care am dat mita, infractiunea de dare de mita exista. Ulterior, prin OUG, a fost eliminata din C. Penal. Teoretic pot veni la TV sa recunosc ca am dat spaga, si nimeni nu-mi va mai putea face nimic intrucat infractiunea nu mai exista. Din mom ce Guv si Parl configureaza politica penala, cine ii poate opri sa se ajunga la aberatiile astea. Exista vreun text constitutional care limiteaza puterea Guv si a parl de a schimba C Penal?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult