Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Minunea de la Timișoara. Cum arată Clinica de Hemato-Oncologie și Oncologie Pediatrică după o investiție de 2 miloane de euro făcută de Asociația „Dăruiește viață”

Clinica de Hemato-Oncologie și Oncologie Pediatrică

Clinica de Transplant Celule Stem din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara este un reper pentru hemato-oncologia din România și, în special, hemato-oncologia pediatrică. Aici, în 2001, a avut loc primul transplant de celule stem la un copil, sub îndrumarea Prof. Dr. Margit Șerban, cea care a și fondat clinica bazându-se pe donațiile ONG-urile din afara țării. Tot aici, în 2010, din donații și sponsorizări au fost construit trei camere sterile, un laborator de biologie moleculară, camere de recolatare celule stem și electrofereză și o bancă de celule.

Pentru a transforma clinica într-un Centru de Excelență pentru diagnosticarea și tratarea cancerelor de sânge era nevoie de renovarea și reamenajarea spațiului pentru a răspunde normelor europene de tratament, plecând de la suprafața necesară fiecărui pacient, crearea unui mediu controlat și până la dotarea fiecărui salon cu baie proprie. Informații detaliate despre dotările realizate prin investiția de 2 milioane de euro, găsiți aici, pe pagina de internet a Asociației „Dăruiește Viață”.


„Am renovat de la zero Prima Clinică de Transplant Celule Stem la Copii pentru a crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancere de sânge sau imunodeficiențe care se internează aici. Am adus la standarde europene clinica de aprox. 1.600 de metri pătrați (trei etaje și parter), asigurând circuite medicale corecte și creând condiții care să reducă rata infecțiilor intraspitalicești”, spun fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață”, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

„În oncologia pediatrică, pe lângă diagnosticul corect și complet și adaptarea tratamentului la grupul de risc al bolii, este esențial ca tratamentul agresiv să fie sprijinit de tratamentul suportiv de calitate: spații adecvate, izolare, condiții de igienă etc.”, - Conf. Univ. Dr. Smaranda Arghirescu, Medic Șef Secție Clinică Pediatrie II.

Proiectul a inclus recompartimentarea spațiilor, construcția de băi în fiecare salon, renovare, mobilare, adăugare instalații medicale (gaze medicale) și centrală de tratare a aerului pentru a asigura atmosfera necesară unui mediu spitalicesc. În urma investiției am renovat, modernizat, dotat cu baie proprie 23 de saloane (cu 1 și 2 paturi în cameră pentru un total de 33 paturi, 8 de pretransplant), am construit 6 camere sterile, 4 laboratoare de diagnosticare, sală de tratament dotată cu hotă pentru citostatice, loc de joacă pentru copii și spații de consult adecvate. În plus, saloanele beneficiază acum de mobilier modern, paturi electronice și acces la gaze medicale pentru potențialele situații critice.


La Clinica de Transplant Celule Stem din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara se internează anual aproximativ 1.000 de pacienți copii și trec prin procedura de transplant în medie 20-25 de pacienți anual.

În România, în lipsa unor statistici oficiale, se estimează că numărul copiilor bolnavi de leucemie sau alte tipuri de cancer este de 5.000, iar anual se înregistrează alte 500 de cazuri noi. Rata de succes în tratarea cancerelor de sânge la copii și adolescenți este de sub 50%, în timp ce media țărilor Uniunii Europene este de peste 80%. Una dintre cauzele principale pentru această diferență este igiena precară din spitalele românești.

Iată ce s-a realizat printr-o investiție de 2 milioane de euro, bani proveniți din donații și sponsorizări:.

Parter

- Centru de afereză

- Zonă de recoltare, prelucrare, congelare și stocare celule stem

- Laborator de flowcitometrie pentru diagnosticarea leucemiilor acute

- Laborator de citogenetică convențională pentru diagnosticare boli genetice și mutații prezente în leucemii acute

- Laborator FISH pentru evidențierea mutațiilor mai puțin grosiere din leucemii / limfoame

- Laborator de biologie moleculară pentru încadrarea cazurilor de leucemie și stabilire tip de tratament prin evidențierea mutațiilor la nivel de moleculă

- Cabinete medicale

Etajul 1

- 6 camere sterile (cu presiune pozitivă și laminar airflow)

- 2 saloane pretransplant

- Camere tratament

- Saloane

Etajul 2

- Salon intervenții cu sedare (puncții medulare, biopsii rahidiene)

- Saloane

- Cabinete medici și asistente

- Sală tratament

- Oficiu alimentar

- Etajul 3

- Saloane

- Cameră de joacă

- Cabinete medici

- Sală tratament

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

  • Și urmăriți de urgență pe internet filmul care poartă titlul “1984”.

    Anul acesta s-au împlinit toate profețiile acestui film făcut în anii 70.
    • Like 0
  • Vă pare rău că deunăzi ați trecut pe lângă un cerșetor și nu i-ați dat niște bani?
    Aveți ocazia să vă liniștiți conștiința trimițând acest mesaj mai departe.

    Căutăm avocat care să reprezinte gratis și cu tot sufletul pe profesorul de sport de la Timișoara care este nedreptățit la oră de vârf de un jurnalist dement numit Cristian Tudor Popescu pe un post de televiziune antiromânesc.

    Care sunt legile din România care permit să se facă plângere penală împotriva acestui profesor de sport care a îndemnat copiii să-și dea botnița jos de la gură?

    Care sunt legile din România care stau alături de Cristian Tudor Popescu și care îi dau voie acestuia să facă praf viața unui om simplu de la Timișoara?

    Avocaților!

    Vi se oferă șansa să intrați în istoria României de pe ultima sută de metri și să intrați în conștiința națională!

    Este promoție!

    N-o ratați!

    Dacă din totdeauna au existat doctori fără de arginți cu siguranță trebuie să existe și avocați fără de arginți.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult