Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Asociația Dăruiește Viață a finalizat spitalul modular de la Elias: „Cei peste 250.000 de donatori și cele peste 650 de companii au făcut posibilă construirea lui în doar 2 luni”

Spital modular

Foto: Alexandru Roșieanu

Unitatea sanitară modulară ridicată de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului Elias a fost finalizată în 2 luni de la începerea construcției și poate prelua pacienți infectați cu coronavirus.

Noul spital ocupă o suprafață de 1.200 de metri pătrați, are 38 de paturi echipate pentru terapie intensivă, instalații de sterilizare și tratare a aerului și laborator de analize, costurile lui ridicându-se la 2 milioane de euro. 

„Am avut șansa că oamenii au avut încredere noi și au donat. Cei peste 250.000 de donatori și cele peste 650 de companii au făcut posibilă construirea acestui spital în doar 2 luni”, spune Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață. 

„Am făcut acest spital la Elias pentru că e un spital de urgență care tratează pacienți cronici și trebuie să reducem la maximum orice risc de infectare a celorlați pacienți. O structură exterioară este o modalitate prin care poți să eviți orice contaminare a spitalului”, explică ea.

Un astfel de spital poate fi mutat în curtea oricărei unități sanitare și poate trata mai multe categorii de pacienți care au nevoie de îngrijiri în terapie intensivă, de la cei care suferă de boli infecțioase la mari arși.

„La un moment dat am crezut că suntem așa de norocoși încât nu vom avea nevoie de acest spital pentru pacienții cu coronavirus. Dar iată că numărul de infectări crește și el ar putea fi folosit exact în acest scop”, spune Oana Gheorghiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un gest de solidariltateal al donatorilor.,Cine il administreaza si cine fac angajarile de profil.E un spital de stat sau privat
    • Like 0
  • Foarte bine și de lăudat efortul organizatorilor și bunăvoința sponsorilor. Problema este însă alta și anume faptul că nu există personal medical specializat ( medici, biologi, asistenți, infirmieri, brancardieri ) care să încadreze aceste spitale suplimentare modulare, de campanie sau de altă natură. Nu am văzut o inițiativă guvernamentală menită a repatria personalul medical emigrat prin măsuri fiscale și financiare atractive ( scutire de impozit pe o anumită perioadă, asigurarea venitului corespunzător din țările de imigrație, etc. ) alături de o urgentare a suplimentării locurilor de rezidențiat și funcționarea în regim de urgență a pregătirii și calificării personalului cu studii medii.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult