Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Asociația Dăruiește Viață a finalizat spitalul modular de la Elias: „Cei peste 250.000 de donatori și cele peste 650 de companii au făcut posibilă construirea lui în doar 2 luni”

Spital modular

Foto: Alexandru Roșieanu

Unitatea sanitară modulară ridicată de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului Elias a fost finalizată în 2 luni de la începerea construcției și poate prelua pacienți infectați cu coronavirus.

Noul spital ocupă o suprafață de 1.200 de metri pătrați, are 38 de paturi echipate pentru terapie intensivă, instalații de sterilizare și tratare a aerului și laborator de analize, costurile lui ridicându-se la 2 milioane de euro. 

„Am avut șansa că oamenii au avut încredere noi și au donat. Cei peste 250.000 de donatori și cele peste 650 de companii au făcut posibilă construirea acestui spital în doar 2 luni”, spune Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață. 

„Am făcut acest spital la Elias pentru că e un spital de urgență care tratează pacienți cronici și trebuie să reducem la maximum orice risc de infectare a celorlați pacienți. O structură exterioară este o modalitate prin care poți să eviți orice contaminare a spitalului”, explică ea.

Un astfel de spital poate fi mutat în curtea oricărei unități sanitare și poate trata mai multe categorii de pacienți care au nevoie de îngrijiri în terapie intensivă, de la cei care suferă de boli infecțioase la mari arși.

„La un moment dat am crezut că suntem așa de norocoși încât nu vom avea nevoie de acest spital pentru pacienții cu coronavirus. Dar iată că numărul de infectări crește și el ar putea fi folosit exact în acest scop”, spune Oana Gheorghiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un gest de solidariltateal al donatorilor.,Cine il administreaza si cine fac angajarile de profil.E un spital de stat sau privat
    • Like 0
  • Foarte bine și de lăudat efortul organizatorilor și bunăvoința sponsorilor. Problema este însă alta și anume faptul că nu există personal medical specializat ( medici, biologi, asistenți, infirmieri, brancardieri ) care să încadreze aceste spitale suplimentare modulare, de campanie sau de altă natură. Nu am văzut o inițiativă guvernamentală menită a repatria personalul medical emigrat prin măsuri fiscale și financiare atractive ( scutire de impozit pe o anumită perioadă, asigurarea venitului corespunzător din țările de imigrație, etc. ) alături de o urgentare a suplimentării locurilor de rezidențiat și funcționarea în regim de urgență a pregătirii și calificării personalului cu studii medii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult