Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Asociația Dăruiește Viață a finalizat spitalul modular de la Elias: „Cei peste 250.000 de donatori și cele peste 650 de companii au făcut posibilă construirea lui în doar 2 luni”

Spital modular

Foto: Alexandru Roșieanu

Unitatea sanitară modulară ridicată de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului Elias a fost finalizată în 2 luni de la începerea construcției și poate prelua pacienți infectați cu coronavirus.

Noul spital ocupă o suprafață de 1.200 de metri pătrați, are 38 de paturi echipate pentru terapie intensivă, instalații de sterilizare și tratare a aerului și laborator de analize, costurile lui ridicându-se la 2 milioane de euro. 

„Am avut șansa că oamenii au avut încredere noi și au donat. Cei peste 250.000 de donatori și cele peste 650 de companii au făcut posibilă construirea acestui spital în doar 2 luni”, spune Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață. 

„Am făcut acest spital la Elias pentru că e un spital de urgență care tratează pacienți cronici și trebuie să reducem la maximum orice risc de infectare a celorlați pacienți. O structură exterioară este o modalitate prin care poți să eviți orice contaminare a spitalului”, explică ea.

Un astfel de spital poate fi mutat în curtea oricărei unități sanitare și poate trata mai multe categorii de pacienți care au nevoie de îngrijiri în terapie intensivă, de la cei care suferă de boli infecțioase la mari arși.

„La un moment dat am crezut că suntem așa de norocoși încât nu vom avea nevoie de acest spital pentru pacienții cu coronavirus. Dar iată că numărul de infectări crește și el ar putea fi folosit exact în acest scop”, spune Oana Gheorghiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un gest de solidariltateal al donatorilor.,Cine il administreaza si cine fac angajarile de profil.E un spital de stat sau privat
    • Like 0
  • Foarte bine și de lăudat efortul organizatorilor și bunăvoința sponsorilor. Problema este însă alta și anume faptul că nu există personal medical specializat ( medici, biologi, asistenți, infirmieri, brancardieri ) care să încadreze aceste spitale suplimentare modulare, de campanie sau de altă natură. Nu am văzut o inițiativă guvernamentală menită a repatria personalul medical emigrat prin măsuri fiscale și financiare atractive ( scutire de impozit pe o anumită perioadă, asigurarea venitului corespunzător din țările de imigrație, etc. ) alături de o urgentare a suplimentării locurilor de rezidențiat și funcționarea în regim de urgență a pregătirii și calificării personalului cu studii medii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult