Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mircea Cărtărescu: PSD nu înțelege că internetul și rețelele de socializare schimbă și jocul politic

Mircea Cărtărescu la protest

Mircea Cărtărescu a scris, într-o postare pe Facebook, despre democrația în era rețelelor de socializare. „PSD (și probabil toată clasa politică de la noi) nu înțelege că internetul și rețelele de socializare schimbă nu doar jocul social și informațional în lumea de azi, ci și jocul politic. Democrația în era Facebook e cu mult mai participativă, mai directă și mai rapidă decât înainte. Partidele politice sunt actualmente scăldate, și uneori topite în magma socializării pe net. Rețelele încep să semene mai degrabă cu agora antică, unde totul se decidea între toți cetățenii.

La noi, și probabil și aiurea, partidele sunt într-o mare criză de identitate, căci societatea a devenit mult mai complexă decât acum câteva decenii: ce clase sau categorii de oameni moderni se mai simt reprezentate ideal de partide sau de dicotomia stânga/dreapta? E motivul pentru care PSD, partidul votat mai ales de oameni mai tradiționaliști, care n-au trecut, ca mijloace de informare, de televizor a rezistat și a prosperat, pe când celelalte au diminuat. Această înapoiere e forța aparentă, dar și slăbiciunea reală a PSD. Căci, deși n-are opoziție serioasă în celelalte partide, el și-a găsit un mare opozant într-o structură mult mai avansată, azi, decât partidele politice: supra-conștiința și gândirea colectivă a rețelelor de socializare. Nu vreau să spun prin asta că sistemul tradițional de partide și-a pierdut rolul în democrație, ci că alături de ele a apărut un nou actor care va schimba foarte repede, vrem sau nu vrem, regula jocului. Strada, cum o vedem azi, e noua agora virtuală a lumii moderne”, a scris acesta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

  • Mijloacele de comunicare moderne isi vor arata efectul cit mai curind [sper],dar sa nu-i uitam pe cei citeva milioane de ROMANI care plecati fiind in OCCIDENT vad beneficiile unui stat de DREPT. P.S. Fetita mea de 4 ani nu vorbeste romaneste.,De vina sintem noi toti. OARE VA MAI VORBI VREODATA? Dar nu va faceti probleme MAMA RUSIA ESTE APROAPE. P.S la PS Intr-un caz fericit in 10 ani ne vor inlocui cu Sirieni,sau TRIBURI SUBSAHARIENE.
    • Like 0
  • De acord. Asa este !
    • Like 0
  • Desi banal la prima lectura, acest articol foloseste niste concepte cum ar fi: "democratie participativa pe facebook", sau "agora virtuala". Stimati editori ai Republicii mi-ar placea sa citesc niste articole scrise de sociologi/antropologi pe aceasta tema (bineinteles dintre aceeia care studiaza aceste transformari si capacitatea societatii de a se adapta, pe categorii de varsta si nivel de instruire).
    • Like 0
  • Mulțumim, Mircea Cărtărescu , pentru acest minunat text!
    • Like 2
  • Democrația, în esența ei este participativă și directă.

    Este nevoie de o altă abordare, unde oamenii nu mai votează alți oameni, ci votează direct asupra unor chestiuni și proiecte care îi interesează. Soluția, pe care eu o văd, este trecerea la un sistem bazat pe democrație participativă.

    Prin internet este perfect fezabil ca oricine să poată să îsi exprime opinia despre ce subiect dorește. De fapt asta deja se întâmplă, însă nu într-un mod organizat, oficial, care chiar să influențeze actul decizional.

    Pornind de la ideile de mai sus, am creat site-ul Panouldebord.ro, ca o platformă pentru adunarea, structurarea, dezbaterea și filtrarea informațiilor în vederea implementării unui sistem decizional bazat pe democrația participativă.

    Bineînțeles că și acestă formă va avea multe neajunsuri, dar întrebarea care se pune este dacă poate produce rezultate mai bune decât ce avem acum. Eu consider că da.

    În acest format, de pildă, problema fundamentală a democrației semnalată de Isaac Asimov, anume că democrația nu este echipată pentru selecția valorii, poate fi eliminată sau redusă, fie prin autocenzură, în sensul că dacă nu cunoști subiectul nu-ți dai cu părerea, fie printr-un sistem meritocratic, în care cei ale căror postări au fost apreciate, vor căpăta o reputație și o greutate mai mare a votului în funcție de aceasta.

    De asemenea, poate funcționa și ca sistem hibrid de democrație reprezentativă și participativă, în sensul că, dacă dorești, poți alege pe cineva care să te reprezinte, pe zonele unde tu nu te pricepi. De exemplu dacă tu nu votezi pe o chestiune, automat va fi considerat votul celui pe care l-ai ales să te reprezinte, sau dacă acesta nu s-a pronunțat, va fi considerat votul celui pe care acesta l-a desemnat ca reprezentant, și tot așa. De asemnea, nu este obligatoriu să alegi o singură persoană să te reprezinte pentru orice, ci poți alege un medic să te reprezinte pe zonele ce țin de sănătate, un inginer pe zonele ce țin de infrastructură și tot așa.

    Astfel oamenii pot genera un sistem reprezentativ bazat pe încredere, competență dar și libertate de exprimare directă atunci unde consideră că este cazul.
    Merită de asemenea considerată și varianta în care fiecare primește permis de vot doar pe ariile sale de competență, stabilite în urma unor teste sau în urma unor dovezi de studiu, rămânând să delege votul pe alte arii, unor reprezentanți specilializați pe acelea.

    Sunt multe discuții, însă consider că important este să începem de undeva. De aceea vă invit să vă spuneți opinia.

    Sursa: https://panouldebord.ro/#showEntity/6802
    • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      În Italia au format un partid politic online Mișcarea 5 stele. O mega nebunie, deoarece, online ceea ce scrii uneori poate fi eronat. Problema se pune diferit: trebuie ori să construiești o nouă formă de confruntare directă cu cei ce îi reprezinți, deci un raport partid / electorat constant, real de la egal la egal. Sau faci ceea ce alții chiar au făcut: un partid online. ( idea după mine prea dificilă pentru că nu poți ajunge la toate segmentele sociale din România. )
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Sistemul tau va fi radical influentat de algoritmii care vor lua decizii. As fi foarte curios sa stiu cum si cu cine iti imaginezi ca va elabora acesti algoritmi.
      De asemenena sistemul de securitate a unui astfel de sistem va fi o provocare!
      Si o chestie banala legata de primul paragraf: daca eu sunt o persoana mai "nehotarata" si imi voi schimba zilnic ,in mod radical, parerile cum voi fi tratat de sistem(sau crezi ca statistic astfel de cazuri nu influenteaza semnificativ deciziile).
      Cum si de catre cine vor fi concepute temele lansate in dezbatere( e un aspect esential care poate manipula opiniile)?
      Iti propui ca acest sistem sa protejeze societatea in potriva manipularii cum (si cenzura e o forma de manipulare)?
      • Like 0
  • Democrația, în esența ei este participativă și directă.
    Acum poate fi și pusă în practică.
    https://panouldebord.ro/#showEntity/6802
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult