Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București: „Când o aud pe doamna Dăncilă vorbind în limba română, sentimentul pe care îl am e de jenă puternică, pentru că e profesoară”

Viorica Dăncilă - Parlament

Foto: Inquam Photoss

„Orice om îi este frică de o plângere penală”, spunea de curând premierul Viorica Dăncilă, ca o nouă dovadă că nu orice prim-ministru al României poate vorbi cu lejeritate limba română. Este una dintre numeroasele gafe și greșeli de exprimare pe care le-a făcut de când este în funcție, iar Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, crede că acestea sunt cu atât mai grave, cu cât Viorica Dănicilă a fost profesor. „Sunt profesor din 1985. Am o vechime foarte mare și mai am câțiva ani până la pensie. Părerea mea despre Dăncilă în calitate de premier probabil că nu interesează așa de mult pe ascultători, dar e și profesor. De puține ori am înțeles până la capăt ce vrea să spună, să transmită. Felul în care vorbește limba română e precar, plin de greșeli de construcție sintactică și de inconsecvențe logice. Sentimentul pe care îl am e de jenă puternică, pentru că e profesoară. Mă întreb cum a reușit să se facă înțeleasă de elevi”, a declarat Mircea Dumitru în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Gafele Vioricăi Dăncilă

Gafele Vioricăi Dăncilă sunt cunoscute încă de pe vremea în care reprezenta România în Parlamentul European. În calitate de membră a Comisiei pentru drepturile femeii și egalitate de gen din Parlamentul European, a vorbit într-un interviu despre drepturile femeilor și a inclus Pakistanul și Iranul în UE. Într-o ședință de Guvern în care făcea referire la pregătirile pentru campionatul european de fotbal din anul 2020, a citit „Euro douăzeci-douăzeci”. A justificat greșeala spunând că a petrecut multă vreme la Parlamentul European unde acest fel de a citi anii este uzual. „Să ştiţi că foarte mulţi au spus că au văzut în acest lucru o greşeală. Gândiţi-vă că eu sunt de nouă ani la Bruxelles. La Bruxelles există Orizont douăzeci-douăzeci, Euro douăzeci-douăzeci. Când nouă ani ai vorbit aşa, este normal ca acest lucru să încerci să îl duci mai departe. De acum încolo voi zice 2020", spunea Viorica Dăncilă.

Însă, în ciuda anilor petrecuți la Bruxelles, l-a întrebat vineri pe premierul croat, Andrej Plenkovic, venit în vizită la București, „Make a photo?”, în loc de „Take a photo?” Și momentul declarațiilor a fost presărat cu greșeli de exprimare: „Am avut discuții privind cooperarea în context european şi în perspectiva apartenenţei cele două state la Trio-ul Preşedinţiilor Consiliului Uniunii Europene”; „Am exprimat interesul României pentru consultarea cu Croaţia în ceea ce priveşte politica de extindere şi înregistrarea de progrese pe acest dosar în contextul apartenenţei la aceiași Trio de Preşedinţii.”

Viorica Dăncilă este cunoscută și pentru faptul că a citit, în timpul unei ședințe de Guvern, de șase ori „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dăncilă beneficiază de un obraz foarte gros: așa cum ignoră criticile și ironia cu seninătate, tot așa a trecut și peste părerea copiilor (probabil nu prea mulți, din păcate) care îi vânau greșelile.
  Pentru 20 20 cei nouă ani la Bruxelles ar fi putut fi o scuză dacă ar vorbi o engleză fluentă, dar după gafele făcute și în engleză, e evident că nu e cazul.
  Din păcate, individa asta are o părere foarte bună despre ea și nu simte nevoia să evolueze, criticile n-o ating, își găsește ușor scuze pentru greșelile făcute.
  • Like 0
 • Pentru ca este profesoara ?????
  Mai degraba pentru ca este prim-ministru !
  Ca profesoara nu reprezinta nimic, nici corpul profesoral, nici pe profesorii ce-au "educat-o", este doar "un rebut " si atit !
  Ca prim-ministru reprezinta Romania ! Reprezinta, democratic, eroarea de judecata a poporului roman ! Iar asta, intr-adevar este JENANT !
  Toate popoarele au inculti, prosti, idioti, rebuturi, insa foarte putine isi voteaza reprezentanti ce aduc in fruntea tarii idioti, inculti, prosti !
  Jenant trebuie sa ne simtim noi, americanii lui Trump, brazilienii.
  Faptul ca Viorica este profesor este cel mai putin grav aspect !
  Si domnul Rector, si eu, si tu, fiecare dintre noi avem , proportional cu gradul nostru de educatie, de cultura o vina pentru accederea unei nulitati pe functia de prim-ministru. Vina consta in neimplicarea , sau implicarea insuficienta in viata cetatii !
  Impotenta noastra in a impune o minima moralia , este un adevar JENANT !
  NOI sintem vinovati, in primul rind NOI, cei care-am permis ca majoritatea votanta sa ajunga atit de inculta !
  • Like 1
 • Crabu check icon
  Ce ar fi de zis?!
  ImunoDănciZglobulina!
  :)
  • Like 0
 • Tot aud ca dna. Dancila a fost profesoara. Stie cineva ce materie preda? Poate asa se explica limba ei originala.
  • Like 1
 • Aveţi perfectă drptate, domnule rector. Da' să ştiţi că doamnei i se pare absolut normal să stâlcească limba maternă.
  Că doar aşa se voroveşte în teleorman ...i
  • Like 5
 • Dar dl Dragnea vorbește corect românește. Ei și?
  • Like 0
  • @ Irina Moise
   A spune 3 minciuni la fiecare 2 vorbe, nu cred că-i OK. Vorbește incorect la modul că săvârșește chiar crime cu minciunile lui.
   • Like 0
  • @ Irina Moise
   Așa e, dar nu prea s-a plâns lumea că Dragnea ar fi prost. Altele sunt hibele lui.
   N-o fi el nici un geniu, dar cum s-a înconjurat de ignoranți, prin comparație, pare chiar mai bun decât e.
   • Like 0
 • Persoana prim ministereasă Dăncilă, este susținută necondiționat și oficial de coaliția PSD & ALDE, și pe șest și de UDMR, motivul care a adus-o în această funcție se datorează neînțelegerilor dintre Dragnea și Grideanu, apoi neînțelegirilor dintre Dragnea și Tudose. Dar cei doi nu erau nici agramați și nici nu tindeau să ocupe primească titlul de ,,neajutoratul satului".
  Presupun că într-o localitate oarecare, prosul, proasta satului nu are o diplomă care unde să scrie că X este inginer, sau că Y a absolvit la liceul...cu media...
  Firea neconflictuală a Dăncilesei a intrat în conflict cu unii ca mine, normal, dar femeia aceasta este total neajutorată, este absolut incapabilă să înțeleagă ce se discută lîngă ea, sau mai rău, ce se discută cu ea. Să nu vă supărați, pun o întrebare simplă dar neelegantă, examenele pe care le-a promovat pe vremea cînd era studentă la Petrol și Gaze, au fost precedate de trecerea prin paturile unor profesori, asistenți?
  • Like 1
  • @ Sorin Constantin
   Probabil cel puțin deși, nu cred că a arătat ca o divă nici când era mai tânără.
   • Like 0
 • Asa se face ! Este protocol umoristic de "campanie", adica de la tara in italiana, fiecare incearca prin diverse modalitati, unii prin exemplu pozitiv, altii prin umor negru ... nu stiu daca mai merge treaba asta, in biblie scrie despre duhul sfant, despre implicare, iar vedetismele ieftine ale Mademoiselle qui chante les blues, sunt fara echivoc ... si inca merge, e ca Fetita cu Chibrituri, sau ... se lucreaza ... dar incet incet trebe sa ai sentimentul unei minime spiritualitati feminine, ce exemplu ne da noua barbatiilor sa le apreciem mai mult, este un pic ridicol, sau este o actrita de vodevil, decat o actrita de teatru dramatic. Errare humanum est, perseverare diabolicum.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult