Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mircea Geoana, despre relația cu Ion Iliescu: „A luat decizia să mă numească foarte tânăr ambasador la Washington”/ „M-a mai tachinat, mi-a mai spus că-s prostănac”

Mircea Geoană, Ion Iliescu și Victor Ponta

photo icon Foto: Foto: Vadim Ghirda/ AP/ Profimedia

Foto: Vadim Ghirda/ AP/ Profimedia

Candidatul la președinție Mircea Geoană a fost invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, unde a fost întrebat ce îi datorează lui Ion Iliescu. 

„A fost cel care a decis să plec. N-am făcut politică în vremea aia, eram profesionist la Externe, mulți dintre voi mă cunoașteți de atunci. A luat decizia să mă numească foarte tânăr ambasador la Washington, e un lucru pe care nu am cum să-l uit.

Nu am lucrat cu domnia sa în primul său mandat sau primul mandat și jumătate, cât a avut la început. În mandatul de 4 ani în care am intrat în NATO și în UE, am avut o relație corectă, și-a făcut treaba. Am avut un fel de de listă convenită și cu europenii și cu americanii: Casa Regală, Europa Liberă decorează-l pe Răceanu (n.r. Mircea Răceanu, diplomat arestat de comuniști pentru colaborarea cu serviciile secrete americane) deschide țara asta către Occident. S-a ținut de cuvânt, un singur loc unde nu s-a mai ținut de cuvânt a fost faptul că a vrut musai să se reîntoarcă în politică după ce a fost nu știu câți ani de zile președinte. Și în clipa respectivă aia a fost o încălcare de contract, dacă rămânea înțeleptul națiunii și nu mai voia să vină înapoi în politică, probabil că ar fi avut azi un nume și mai bun”, a spus Geoană.

Acesta a rememorat și momentul în care Ion Iliescu l-a făcut „prostănac”, etichetă care i-a urmărit ulterior cariera politică. 

„Îi mulțumesc că mi-a permis într-un fel, că am avut șansa ca în 2005, la Congresul PSD, să mă bat cu el și să-l bat la Congresul PSD. Pentru asta îi mulțumesc, pentru până la urmă a pierdut, n-a țipat, n-a strigat fault. A fost morocănos, m-a mai tachinat, mi-a mai spus că-s prostănac....Ăhă... Omul are memorie multă, dar una peste alta, eu cred că de abia după un număr de ani, nu 2099 ca în filmul ăla cu generative AI, cred că lumea se va lămuri despre președinții  pe care i-am avut în acești 35 de ani. Și cred că peste un număr de ani o să fim poate puțin mai obiectivi și mai detașați ca să spunem ce a făcut bine fiecare dintre ei”, a afirmat Mircea Geoană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca vrem cu adevarat sa vedem cum functioneaza sistemul (care o fi ala) , trebuie sa urmarim traiectoria politica a lui Geoana. De ce zic asta? Cu siguranta este prostanac si cu siguranta a fost pus prin posturile astea , cum se spune : "spre surprinderea lui ". Cum a si recunoscut saracul , m-a pus Iliescu , ambasador la Washington . Afiliatiile lui Iliescu erau cunoscute , deci motivul numirii lui Geoana la Washington era simplu. Un prostanac maleabil si cu radacini pe la sovietici.
    Ca orice oportunist de calitate, Geoana a sarit din barca Rusiei ca si Iliescu cand a vazut ca ia apa la inceputul mileniului.
    Iliescu a lasat puterea din mana pe fondul slabirii Rusiei , fiindu-i teama ca o sa-l ajunga consecintele Revolutiei si al Mineriadelor . Iliescu tot timpul a fost foarte fricos si asa ca si-a cumparat imunitatea de la americani in schimbul tranzitiei puterii in Romania. Daca mai spera cineva ca Iliescu intra la racoare , e chiar tampit. Daca nu pleca, Iliescu era votat si acum de ghiolbanii care voteaza PSD , AUR samd... Geoana in perioada de la Washington a sarit cu arme si bagaje la americani . Docilitate care i-a adus si portofoliul de la NATO. Si s-ar putea sa-i datoram si faptul ca Ciolacu/PSD va rata iarasi presedentia. Vorba lu' Chirila : "Americani's de vina ..."
    Sa le dea Dumenezeu sanatate si bucurii cu Romanica, ca daca nu erau ei, eram un fel de Transnistria tinand cont de cat ii duce capul pe romani.
    Ca sa revin la Geoana , n-o sa fie presedinte ca e prea prost , dar e clar ca fost incurajat de americani sa intre in cursa. Si daca o fi sa faca surpriza americanii sunt ok. Fara Geoana in cursa, Ciolacu ajunge sigur presedinte. Asa probabil o sa iasa Ciuca, Lasconi sau char Geoana, care o ajunge in turul 2 cu Marcelino. Singura sansa a lui Marcel este sa intre cu unul din Vadimii suveranisti , dar astia sunt prea primitivi ca sa se poate uni. Eu cred ca PSD va incerca disperat sa-i stranga pe suveranisti la un loc.
    • Like 0
  • Nu înțeleg cum specimenul ăsta este pe locul 2 în sondajele pentru președinție. În afară de gafele fără număr, auziți la el ce spune despre Iliescu, omul care a ținut România pe loc aproape 11 ani, a chemat minerii la București în cel mai pur stil stalinist, a tăiat practic tot elanul revoluției din '89 și l-a întors din drum pe regele Mihai în loc să facă un referendum corect pentru a afla dorința poporului cu privire la monarhie. Sigur, istoria va consemna ce fel de președinte a fost (ghin)Ion Iliescu.
    Geoană nu este decât un ipochimen plin de fiere, școlit la ruși, copil de suflet al lui Iliescu, dar mult mai jalnic în toate privințele decât mentorul său. Să ne ferească Sfântul să-l vedem pe Geoană în turul 2.
    P.S. Mă bazez pe Băsescu să îl bată a 3-a oară, de să nu se mai ridice.
    • Like 2
  • Francisc check icon
    Mare „diplomat” Mircea Geoană ăsta! Un „profesionist la Externe” (așa se autocaracterizează tovărășia sa!) n-a avut România în toată existența-i seculară...

    Ar fi mare păcat să nu-l punem președinte, zău așa!
    • Like 2
  • Mihai check icon
    Este bine cunoscut faptul că Geoană este fiul unui general securist cu studii la Moscova ca și Iliescu. Vizitele sale secrete la Moscova spun destule despre intențiile sale și este cea mai mare păcăleală electorală.
    • Like 4
    • @ Mihai
      Francisc check icon
      Mai contează al cui fiu este, domnule Mihai, când concurența tovărășească e atât de acerbă?

      S-ar putea să fim păcăliți încă o dată, ca de atâtea alte ori...

      „Democrația” mioritică „mustește” de tovarăși hotărâți să se sacrifice pentru binele comun. Fără nicio excepție, sunt pregătiți să ne conducă spre cele mai înalte culmi ale progresului și civilizației...

      Ce e de făcut? Mergem cuminți la vot și alegem încă o dată răul mai mic. Problema e că nimeni nu știe care e ăla fiindcă balanța pentru cântărire e calibrată de sistem. Nu mă întrebați ce e „sistemul”. Există o „legendă” despre niște băieți cu ochi albaștri...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult