Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Misiunea îndeplinită a Elenei Lasconi

Elena Lasconi dezbatere Cotroceni

Foto: Profimedia

Putem sta liniștiți! Chiar dacă atmosfera pare un pic cam haotică, în realitate totul decurge conform planului. George Simion a stat cuminte și și-a conservat electoratul, iar Crin Antonescu a jucat puternic, ca să poată beneficia pe deplin de serviciile mașinăriei de partid a PSD, atât de eficientă totuși de-a lungul istoriei democrației noastre. Intrarea celor doi în turul al doilea este acum garantată, lucru care n-ar fi fost posibil fără implicarea inimoasă și pasională de-a dreptul a Elenei Lasconi. 

Elena Lasconi a acționat în toată această campanie ghidată de o singură emoție: ura. Tot parcursul ei prin această luptă electorală a avut legătură cu resentimentele foarte puternice și parțial justificate pe care le avea în raport cu Nicușor Dan. Și cine o putea învinovăți, că oameni suntem cu toții, nu? Să ajungi aproape printr-un miracol în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, tu fiind un candidat de poziția 4 sau 5, să te zbați, să faci sacrificii de tot felul, și să te trezești că se anulează procesul electoral cu totul și se reia de la zero, nu e chiar o experiență plăcută. Și apoi, când se reia totul, să intre în cursă, în competiție cu tine, omul de la care ți-ai luat lumină și susținere în campania precedentă și despre care știi că ți-e superior intelectual… Iar pe la jumătatea campaniei te părăsește și propriul partid și te lasă să te descurci cumva. Situația e realmente oribilă. La nivel personal, n-ai cum să nu rezonezi cu Elena Lasconi. 

Numai că presupunem faptul că oamenii care se duc să candideze ca să se facă președinți n-ar trebui să aibă o gândire atât de simplistă, nu? N-ar trebui să deteste strict pe criterii personale. N-ar trebui să se desfășoare în acord cu propriile pulsiuni, ci în raport cu propriul intelect. Și, mai important, ar trebui să poată pune interesul țării în fața interesului personal. Astfel, chiar dacă personal ar fi pierdut ceva, un candidat care ar fi meritat statutul de competitor la conducerea țării ar fi avut disponibilitatea reală de a face sacrificii pentru binele național.

În momentul acesta, care este pericolul cel mai mare pentru țară? 

Culmea, pericolele sunt două. Ambele la fel de mari. Unul e extremismul, care ne poate afecta drumul prin lume într-un mod radical, și al doilea e sistemul, care nu mai poate fi lăsat să ne facă rău în continuare, prin personajele lui principale, de care părem incapabili să ne mai eliberăm. În mod normal, dacă Elena Lasconi ar fi decis de la bun început să renunțe la cursa asta, pe care nu mai avea cum s-o câștige după intrarea lui Nicușor Dan, nici sistemul și nici extremismul n-ar fi avut mari șanse de a se poziționa în fruntea clasamentului. Și reformiștii uniți în spatele aceluiași candidat ar fi avut șansa reală și indiscutabilă de a avea și un președinte.

Sistemul s-a tot încordat în campania asta și l-a atacat pe Nicușor Dan din toate pozițiile. Nicio lovitură, însă, n-a fost decisivă. Niciun pumn n-a fost destul de greu pentru a-l face să pară indezirabil. Și era nevoie de cineva care să aplice o lovitură grea, misterioasă și, în același timp, imposibil de verificat în timp real. Și aici s-a dovedit Elena Lasconi o comoară pentru sistem. Prin numai o amenințare prealabilă și un click pe butonul ”Postează”, doamna Lasconi a punctat bomba campaniei electorale a prezidențialelor din 2025. Și i-a asigurat lui Crin Antonescu un loc aproape sigur în finală, alături de extremistul Simion, care a stat cuminte, așa cum am observat, și nu s-a mișcat deloc în clasament.

Zilele acestea discuțiile se vor concentra în jurul acelor fotografii, în care apar Coldea și Ponta în cadre separate, dar și Nicușor, singur și privind în zare întrebător. Căci nu avem de-a face cu o fotografie sau cu o serie de fotografii care să ne arate trei oameni laolaltă într-un loc, ci avem niște fotografii care, separat, arată mai multe persoane surprinse în același loc. 

O expertiză durează destul de mult și alegerile, practic, au și început. Căci fotografiile au fost postate de Lasconi cu doar câteva ore înainte de începerea procesului electoral pentru românii din Noua Zeelandă. Realitatea e că acum nu se mai poate face nimic.

Kompromatul s-a efectuat! S-a lucrat într-un curat stil rusesc. Stil despre care nu s-a vorbit aproape deloc în campania asta, deși, teoretic, de la ruși ni s-a tras anularea trecută. O să spună unii că poate fi și o probă de încredere pe care poporul trebuie s-o depășească. Încredere în cuvintele oamenilor onești, încredere în faptul că binele învinge, încredere în faptul că nu se poate distruge o carieră întreagă cu câteva imagini neclare, parcă făcute cu telefoane din anii 2000. Dar realitatea e că suntem prea obosiți și dezamăgiți să mai avem încredere. Și că ne-am educat să fim suspicioși, pentru că sistemul nu prea a vorbit cu noi în ultimii treizeci și cinci de ani. 

Așa că azi avem o singură certitudine: Elena Lasconi și-a îndeplinit misiunea. Căci ea n-a fost plimbată pe la Antena 3 cu zecile de minute pentru că a plăcut-o Gâdea și nici n-a fost promovată pe Tik-Tok ca suveranistă doar pentru că nu mai era loc de susținere pentru Simion. Nu! Elena Lasconi a beneficiat de susținerea sistemului ca să-și ducă la capăt misiunea: aceea de construi un kompromat. Avea experiență. A făcut-o și în cazul lui Geoană, în campania trecută. Acum, cu misiunea îndeplinită, Lasconi se poate întoarce la Câmpulung zâmbind. N-a fost vreo irelevantă. A ajutat sistemul să rămână la butoane. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Înseamnă că lasconi este un lup în piele de oaie, cu un ditamai crucioiul starnat de grumaz și mai înseamnă ceva: într-adevăr ccr, în decembrie anul trecut, prin anularea alegerilor, a salvat, pentru moment, țara de la o catastrofă. 0ricare ar fi fost rezultatul turului doi tot rău ar fi fost. Alegeam între doi agenți ai rusilor. Dar cum "dragoste cu forța nu se face", spune o vorbă, alegatorii nu s-au lecuit și persistă în prostie. Diaspora, ori ne condamnă ori ne va ajuta. Rămâne de văzut. Dar oricum, îi este indiferent pentruca nu mulți aleg să se întoarcă, Cei ce se întorc sunt, de regulă, inadaptatii sau mai rău expulzații, iar ăștia din urmă vor constitui forța brutală a "suveranistilor", doamne ferește! La fel ca și la instaurarea comunismului.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      "Înseamnă că lasconi este un lup în piele de oaie..."o "javina"(scz)
      • Like 0
    • @ Nicolaie Apolzan
      Fie și "jivina ".
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Mihai check icon
      Dacă ar fi vorba de doi candidați ai rușilor calificați în turul 2 de anul trecut, este curios cum de nu s-a găsit absolut nimic legat de Elena Lasconi și aceștia.
      • Like 0
  • Și totuși Lasconi a simțit nevoia imperioasă să se autodetoneze exact pe ultima sută de metri. Exact ca să nu ia prea multe voturi de la Nicușor Dan. Nu e caraghios?
    • Like 1
    • @ Adrian Ionascu
      Eu vad o femeie cu ochii injectati de ura care stie ca moare si vrea sa il traga pe Dan dupa ea. Doar ca trage in groapa atat partidul,cat si tara. O psihopata.
      • Like 0
  • Ion check icon
    Nici vorbă! Crin nu are asigurată prezența în turul doi! Eu, în ultima săptămână mi-am schimbat opțiunea de vot de două ori între Antonescu și Dan. Văzând cât de tare este atacat Dan presupunem că face ceva bine... Astăzi aș vota, Dan dar până duminică mai este timp....
    • Like 2
    • @ Ion
      RazvanP check icon
      A presupune că Dan face bine ceva în afară de ecuații înseamnă pur și simplu să nu vrei să vezi realitatea.
      • Like 2
    • @ Ion
      Corina check icon
      Crin nu are asigurată prezența în turul doi, așa cred și eu. Bine ar fi să-l depășească N. Dan. Însă mă tem de Ponta, să nu fie vârât el în finală de bravii români pesediști. Trebuie să ne mobilizăm serios.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      A presupune că a lu’ Căcărău va face ceva e și mai îndepărtat de realitate.
      • Like 1
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Cel mai probabil va face fix ceea ce va face și Nulișor, adică zero barat.
      • Like 0
  • Cred ca nu e om mai urat si mai blestemat acum de catre usr-isti decat Lasconi. I-a ingropat, i-a calcat in picioare si ei au privit ca prostii. S-au certat ca prostii, ca Simion+Antonescu sa intre in turul 1. Nu au fudulii astia ce cauta in politica. O mare dezamagire ptr mine. Sansa lui Nicusor este ca acel 7% al lui Lasconi sa aiba acum mult mai multa minte. Acel 7% are sansa sa faca istorie.
    • Like 6
    • @ Gecaba
      Corina check icon
      Ce bine ar fi să aveți dreptate!
      • Like 0
    • @ Corina
      Votul inseamna 90% emotie si 10% hotie. Dan depinde acum de ce oameni are la sectiile de votare, iar aici cred ca e deficitar.
      • Like 1
    • @ Gecaba
      Mihai check icon
      90% emoție și 10% hoție, eventual în cazul celor naivi care nu votează cerebral.
      • Like 0
    • @ Gecaba
      Corina check icon
      Hoția e posibilă de atâția ani și pentru că permitem neafișarea proceselor verbale cu rezultatele din secțiile de votare. În Ghidul AEP 2025 la p. 57 jos scrie: „Un exemplar original al procesului-verbal se afişează la loc vizibil, la sediul biroului electoral al secţiei de votare.” Cu boldate. Să urmărim cu toții unde se respectă regula asta.

      https://www.roaep.ro/instruire/wp-content/uploads/2025/04/GHID-BESV-PREZIDEN--IALE-2025.pdf
      • Like 0

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult