Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cine a câștigat dezbaterea prezidențială pentru Cotroceni: o luptă ca la cafenea după o noapte lungă

Dezbatere electorală  Cotroceni

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

În campaniile electorale, dezbaterile sunt momente culminante, în care candidații se întâlnesc în același loc și dezbat temele importante ale propriilor campanii, încercând să convingă electoratul că sunt cei în care merită să-ți pui încrederea. Asta teoretic. Pentru că, practic, sunt dăți în care dezbaterile electorale arată ca niște lupte ca la cafenea după o noapte lungă, în care toată lumea a băut până la refuz și apoi fiecare s-a bătut cu fiecare, așa că e nevoie de o discuție de clarificare. Care se întâmplă adesea în zorii zilei, la o ceașcă de cafea fierbinte. Și, uneori, din prea multă pasiune pusă în argumente, unii mai varsă cafeaua în poala adversarului. 

Cam așa s-a petrecut prima dezbatere electorală serioasă din această campanie în spațiul puterii politice din România, la Cotroceni, unde ne-am fi așteptat la niște prestanță și la niște ținută.

Practic, dezbaterea a început cu o ieșire din scenă. A lui George Simion. Care, la fel ca Victor Ponta, și-a anunțat prezența, dar spre deosebire de Ponta, și-a adus totuși mama, nevasta și susținătorii la Cotroceni, pentru ca un pic mai târziu să-și anunțe capitularea prematură, pe motiv că pe scena evenimentului trebuia să fie Călin Georgescu, nu el. Așa că și-a luat mama, nevasta și susținătorii și dus a fost. Nu înainte de a-i dărui un buchet de flori Elenei Lasconi, care l-a primit cu zâmbetul pe buze, așa cum primești flori de la prieten suveranist care știe să te complimenteze când partidul tău reformist te abandonează la mijlocul campaniei.

Poate chiar de aceea, Lasconi și-a început sceneta parcă recitând din Călin Georgescu. Amintind că anularea alegerilor a fost ilegală și abuzivă, că nu există dovezi care să susțină acest demers al statului român și că victima generală a prezidențialelor românești este numai una. Ea însăși. Oricum, în cazul Elenei Lasconi totul e despre ea, la fel cum i-au fost cam toate intervențiile, unele dintre ele desprinse parcă din alt film. Unul cu glume proaste, tonuri ridicate și moduri de adresare demne de o altă cauză. 

Sub ochii șocați ai celor de acasă, Lasconi s-a concentrat constant pe umilirea lui Nicușor Dan, pe care l-a numit constant ”tu” și ”Nicușor, viclean copil de casă”, fiind mult mai concentrată asupra fostului coleg și susținător decât asupra lui Crin Antonescu. N-a descurajat-o în niciun fel faptul că acesta i s-a adresat constant în termeni de ”stimată doamnă”.

Antonescu nu s-a dezmințit în privința stilului discursiv care l-a consacrat, însă n-a mai avut, dintr-un punct încolo, puterea de a se abține și de a reacționa cu diplomație, așa cum cerea, până la urmă, evenimentul. Momentul acela a fost declanșat de Nicușor Dan, care a avut pe tot parcursul dezbaterii cel mai decent comportament, reușind să nu strige și să nu folosească moduri de adresare lipsite de respect și politețe față de contracandidați.

Totuși, cu atitudinea lui pașnică, Nicușor a ieșit dintr-o dată la atac. Dar nu s-a orientat către Elena Lasconi, așa cum mulți s-ar fi așteptat. Ci către Crin Antonescu, pe care l-a acuzat că ar fi în cârdășie cu rechinii imobiliari, pe care i-ar fi ajutat în trecut, acceptând ca oameni din subordinea lui să semneze acte ilegale, dovedite așa în instanță. Acesta a fost momentul fierbinte al dezbaterii, de fapt, când Crin Antonescu și-a ieșit din fire și a început efectiv să strige, amenințându-l pe Nicușor Dan cu judecata.

Pe parcursul întregii dezbateri, am putut vedea doi candidați care s-au aruncat efectiv asupra celui de-al treilea, cel care nu a strigat la nimeni și cel care nu a încercat să umilească niciun contracandidat, lucru care a lăsat spațiu de manevră unor comportamente foarte stranii și deloc adecvate unei dezbateri cu pretenții. Dar astfel s-a și văzut mai clar ca niciodată distanța dintre cei doi candidați care au preferat să se manifeste colocvial și cel care a preferat să respecte importanța momentului. Există aici loc de interpretare destul.

Cert este că prima dezbatere de la Cotroceni a lăsat multora un gust amar. Pentru că s-au văzut niște candidați dezertori, niște candidați care s-au comportat ca la ședința de partid și un candidat care a preferat să respecte conceptul și formatul evenimentului. 

Un câștigător al dezbaterii e mai greu de definit, în condițiile în care unora dintre români le place circul, așa că probabil au apreciat manifestările isterice, în timp ce alții preferă decența, așa că și-au desemnat deja preferatul. Marele perdant rămâne Simion. Care, însă, a lăsat pe masa dezbaterii un dar otrăvit. Despre care sigur se va mai vorbi și după acest moment. Și prin acest dar, Simion a rămas memorabil. Spre deosebire de toți ceilalți, care n-au ieșit din parametri. Și au demonstrat exact ceea ce știam cu toții că vor demonstra. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Simion e derbedeul ala , care tipa in trafic si fuge repede, cand te duci la el. Mama, ce cacacios !!! De asta era cu ma-sa la Cotroceni, sa il stearga la cur. Te intrebi de ce a plecat?? Pai se cufurise pe el si ma-sa nu avea servetele umede. Simion zis picioare repezi.
    • Like 3
  • Consider că Dl. Nicușor Dan - așa cum mă așteptam - a fost de departe mult deasupra celor doi. Comportamentul Domniei sale a fost al unui cu adevărat intelectual. Și realitatea este că este cu bune clase deasupra tuturor candidaților. Se recunoaște că a absolvit cea mai prestigioasă universitate din Franța, cu doctorat la Sorbona și ani buni ca cercetător la un institut al Academiei Române. Și da și-a păstrat ținuta inclusiv la o obrăznicie a unei ziariste de la Digi 24.

    Am citi și comentariul d-lui Popescu. Este alegerea Domniei sale. Totuși nu pot să nu constat că marea calitate a Dlui Antonescu este aceea că va păstra actuala coabitare a celor trei partide și a actualului guvern . Numai și pentru marea admirație pe care o are Crin Antonescu pentru Olguța Vsilescu și chiar pentru faptul că ar numi-o prim ministru nu aș putea să-l votez în nici un tur. Mă întreb ce părere au ziariștii, comentatorii politici - nu vorbesc aici de politicieni la nivelul lor intelectual- despre susținerea lui Nicușor Dan de o serie de intelectuali, profesori universitari din țară și din afara țării, scriitori, profesori etc . Vezi apelul acestora.
    • Like 6
  • Doi câini turbaţii l-au lătrat cu balele spumegânde aseară pe ND. Doar ura către ND i-a unit pe EL şi CA, şi desigur, neţărmurita dragoste împroşcată ipocrit către "ţărişoara" prea abuzată. Ce a fost, a văzut toată lumea. Ce o să fie diseară la TVR vom vedea: zece dulăi şi, poate, căţeluşi ce se vor reprezii la gâtul lui ND, ori, cine n-ajunge până acolo, măcar la gleznele acestuia. Se vor realiza parţiale pacturi de neagresiune. Curios cu cine va pactiza GS care, din fruntea sondajelor, nu ar avea nevoie de ajutoare. Interesant cât de josnic se va bocii EL după uvertura melodramei de aseară.
    • Like 5
    • @ N Cojocaru
      Perfect adevărat. Sper ca n.d. să reziste fiarelor turbare și în final să se lumineze cât mai multe minți.
      • Like 4
  • Da , Simion ca orice alt suveranist de tip romanache, a mai scuipat o data pe fetele alegatorilor lui. Dar la redusi mintali le place scuipatul de la sef. Asta este paradoxul suveranistior , ca nu prea stiu incotro s-o ia, fara un mesia care sa le puna piciorul pe grumaz.
    Crin si cu Nicusor s-au descurcat binisor pentru segmentul lor de electorat. Fara indoiala, ca nu s-au schimbat cu nimic preferintele. Madam Lasconi este o tanara speranta a politicii populiste romanesti. Daca ar fi fost ea pe esantionul lui Georgescu/Simion si sustinuta de una ca Anca Alexandrescu si toata gasca de infractori si securisti "suverani", castiga aceste alegeri prezindentiale. Dat fiind majoritatea generata la alegerile parlamentare , s-ar putea ca Crin Antonescu sa fie o alegere mai practica , el, la dorul de munca fiind intruchiparea lui Klaus Iohannis dar cu valentele lui Rica Venturiano. Nicusor este singurul candidat care ar putea schimba cate ceva in bine mai ales in zona sefilor serviciilor si poate ceva pe la CCR. In rest o sa fie legat de maini si de picioare de PSD si PNL.
    • Like 5
    • @ Radu Bogdan
      Greșit. Simion a scuipat, într-adevăr, dar nu pe fața electoratului său, ci pe fața conducerii mafiote statale, care a anulat abuziv și ilegal alegerile de anul trecut. În condițiile în care anul trecut a mai avut loc la Digi24 o dezbatere similară la care Simion a participat și a făcut cea mai bună figură (lucru remarcat atunci printre dinți până și de către CTP), deci în aceste condiții, încă o dezbatere acum pentru alegerile bisate, pare cumva ca participarea la un joc în care suntem toți luați la mișto.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      RazvanP check icon
      Cred că ai văzut alt film...
      IMHO toată gașca "suveranistă" (termen complet greșit, BTW) ar trebui să zică "Bogdaproste", "CCRproste" sau ce "proste" mai vrei că România este un stat semi-impotent și doar se mărginește, greșit dpmdv la a anula alegerile. Corect ar fi fost să fie băgați în pușcărie și interziși complet pe viață la prima vizită la ambasada rusiei și la prima invocare a "înțelepciunii rusești".
      • Like 5
    • @ Radu Bogdan
      Cum, susținătorii tuciuriului cu cearcăne negre sub ochi (plus uitătura fixă, pentru cine nu știe cam așa arată consumatorii de hașiș) sunt reduși mintal?!?...din care vreo 70% sunt pensionarii cu pensiile mărite(pe surse de finanțare nesustenabile) de ciolacu, iar restul sunt lumpen-diaspora plus securiștii vânduți la kâgâbî...e posibil așa ceva?...i-a scuipat în față?!?...eu zic că poate mai mult, vedem când o să-i vândă la ruși pe un kil de samagon!
      PS1 ...îmi cer scuze, uitasem infractorii, mercenarii și maneliștii tictocari
      PS2 ...de ce aș polemiza cu redușii mintal?!?
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Simion a reușit să se scuipe singur. Susținători submediocri va avea, dar tot fascist va ramane. Păcat că mama lui nu a fost întrebată dacă îi este rușine cu ce a adus pe lume. Aș fi fost curios ce răspunde că, parcă, este intelectuală, până la o limită.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Îți dau dreptate. TOȚI suveraniștii ar trebui judecați cu asprime, în condițiile reintroducerii pedepsei cu moartea. Apoi să li se taie capul și să li se pună sare :-) :-)
      Iar după aceea dacă tot VEGHEAZĂ CCR la corectitudinea alegerilor, să ia chiar ea frâiele în mână și să ne spună cine să iasă din urne. Sau să nici nu mai fie alegeri, ci direct numiri din tabăra pe care o vreți voi și sistemul mafiot pe care îl susțineți....
      Multă minte îți mai trebuie nepoate :-) :-)
      • Like 1
    • @ Sorin Volk
      Iar după postarea asta a Dvs vă considerați inteligent și instruit / educat? Adică - sanchi - superior suveraniștilor? Ha. ha, ha!!!
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      RazvanP check icon
      Nu știu ce vârstă ai dar "nepoate" este valid doar dacă te apropii de sută... În rest, ți-am mai explicat, sunt cât se poate de naționalist dar trag linie complet la rusofilie. Nu poți fi simultan patriot și să pupi rușii, indiferent ce titulatură ți-ai aloca.
      • Like 2
    • @ RazvanP
      De asemenea și eu ți-am explicat că nu văd nicio legătură între suveraniști și susținerea Rusiei. Repet și tot repet: asta e doar PROPAGANDĂ și CALOMNIE. Însă suveraniștii au o poziție de distanțare față de războiul din Ucraina. Îl consideră la fel de nedrept cum îl considerați și voi, dar ideea lor e că NU e războiul nostru (ci doar se războiesc niște ruși cu alți ruși) și de asemenea noi nu suntem în pericol de a fi atacați și nici alte țări europene. Frica de război și stilul belicos de a susține Ucraina sunt susținute într-adins de ”pescuitorii în ape tulburi” de la conducerea Europei. Ei sunt pro-război (așa de-aiurea, din anumite interese concrete) în timp ce suveraniștii sunt pro-pace ACUM, în orice condiții. E atât de simplu.
      Tabăra voastră are cea mai profesionistă propagandă, dar și cea mai tendențioasă. Nu înțelegi că acuzațille lor la adresa suveraniștilor sunt doar vrăjeli și nimc mai mult? Nu, văd că nu înțelegi. Strict din acest punct de vedere pot să-ți spun ”nepoate”. Deci nu ca vârstă, ci ca ”orbire” și putere slabă de înțelegere în unele cazuri, completată nefericit cu o poziție de-a dreptul extremistă. Uneori, nu întotdeauna.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      RazvanP check icon
      Nu dau doi bani pe Ucraina decât ca buffer, fix ce ai zis, se bat "două specii de ruși", n-am probleme. În același timp însă, SUNT CONVINS că rușii au de gând să testeze NATO, mai ales cu Trupangutanul la Casa Albă. Că IMHO e mai plauzibil să atace balticele decât România, putem doar spera. Dar WW3 este doar o chestiune de timp. Și vorba romanilor, "Si vis pacem..."
      Ori "para bellum" în opinia mea este și punerea la index a ORICUI se uită galeș la ruși, indiferent ce "justificări" debitează.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Domnu Cojocaru , eu nu am privit la dezbaterea asta pentru George Simion sau nu stiu ce alta sosie a lui Calin Georgescu. Absenta lui este relevanta pentru sustinatorii lui , nu pentru mine. Din punctul meu de vedere este un act de lasitate si desconsiderare a electoratului, parere pe care si dumneavoastra o sustineati cu foc cand Klaus I nu a participat la dezbatere cu Viorica Dancila. Si atunci daca va amintiti am fost de acord cu dumneavoastra. Parerea mea...
      • Like 0
    • @ Sorin Volk
      Nu as generaliza, dar tocmai asta este paradoxul , toti alegatorii lui Georgescu/Simion au niste pareri foarte clare despre lume si viata si in galeata asta de certitudini isi ofera suportul neconditionat, neinformat si mistic unuia care are mai mult tupeu si zice : "Bai popor , eu sunt alesul vostru." Georgescu si SImion nu se comporta asa pentru ca sunt prosti , se comporta asa pentru ca asta este retetarul.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      O să vedem adevărul cât de curând. Adică dacă Rusia va ”testa” NATO sau nu. Părerea mea e că după mai mult de 3 ani de război cu Ucraina (și asta până acum) timp în care a avut pierderi umane, materiale și financiare exagerat de mari față de rezultatele obținute deocamdată, Rusia se va gândi de 7 ori înainte de a o mai mânca în c*r pentru inițierea unui alt război și în special cu o țară NATO :-) :-) Hai să zicem, poate-poate, pentru a-și spăla cumva imaginea de slăbiciune a armatei, să mârâie la Moldova, că ei săracii sunt chiar praf. Mai precis ceva cu Transnistria, că e tot o zonă rusofonă și au pretext. Nu știu, zic și eu. Dar să mârâie la o țară NATO oricât de mică și slabă.... e greu de crezut pentru mine.
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Am explicat (și repetat) chiar în această zonă de comentarii că spețele au fost diferite în cazul lui Simion și al lui Johannis. Johannis pur și simplu ”n-a vrut mușchii lui” să participe la o dezbatere, fiindcă știa că s-ar cam face de râs și ar pierde voturi. NU e însă și cazul lui Simion, care (am tot repetat) anul trecut A PARTICIPAT la fix aceeași dezbatere organizată de Digi24 și a făcut cea mai interesantă și bună figură dintre participanți. Iar acum a venit și și-a motivat gestul, tocmai pentru a nu-i fi interpretat în mod tendențios, așa cum faceți acum Dvs. A-l acuza acum de lașitate e pur și simplu rea-voință. Ca să vă dau un exemplu, e ca și când în Parlament un grup ar părăsi dezbaterile în semn de protest, iar Dvs i-ați acuza pe respectivii de chiul de la ședință, fără să luați în seamă protestul. Sper că m-am făcut, în sfârșit, înțeles. Dacă nu, nu-i nicio problemă :-) Eu îmi argumentez ideile cu răbdare și tenacitate și sunt sigur că am dreptate, dar nu mă aștept să îmi dea nimeni dreptate pe această platformă. Dacă, rareori, cineva îmi mai dă dreptate, în mod excepțional, e un fel de bonus neașteptat.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Nu te mai victimiza, criptocomunistule.
      • Like 1
    • @ Dan
      Niciodată nu ai nimic de spus concret, nicio idee, niciun argument în afară de invective la adresa celor care au alte idei decât tine. Ești praf. Nu te întreb ce părere ai despre mine (ar fi și culmea), ci sincer, ce părere ai TU DESPRE TINE.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Cred că ești cel puțin funcțional.
      Uite o idee (emisă după ce efectiv m-am plictisit de câte comentarii criptocomuniste ai avut pe acest site, unde vii doar ca să înjuri autorii și cititorii - ăsta e argumentul): ești un criptocomunist.
      Concret, eu spun să-ți vezi de pensie în loc să înjuri oamenii pe net.
      • Like 1
    • @ Dan
      Nu, nu ai venit cu nimc deosebit. Eu ziceam să vii cu vreo idee despre subiectele în discuție, nu despre colegii comentatori. Deci nu că aș fi eu criptocomunist (ce aberație!!!) ci despre cum ai văzut tu, în cazul de față, dezbaterea prezidențială. Dar ești în stare? Nu, nu ești. Știi doar să înjuri.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Doar din ce ai scris la articolul ăsta rezultă cât de nesimțit ești, criptocomunistule „dan cojocaru”, și că tu ești de fapt cel care se ocupă cu înjuratul, după care te dai victimă:
      „Greșit. Simion a scuipat, într-adevăr, dar nu pe fața electoratului său, ci pe fața conducerii mafiote statale”
      „oi și sistemul mafiot pe care îl susțineți....
      Multă minte îți mai trebuie nepoate :-) :-)”
      „Iar după postarea asta a Dvs vă considerați inteligent și instruit / educat? Adică - sanchi - superior suveraniștilor? Ha. ha, ha!!!”
      „văd că nu înțelegi. Strict din acest punct de vedere pot să-ți spun ”nepoate”. Deci nu ca vârstă, ci ca ”orbire” și putere slabă de înțelegere în unele cazuri, completată nefericit cu o poziție de-a dreptul extremistă.”
      P.S. Nu te dabija pe tine ce au voie sau nu să posteze cei care chiar sunt cititori ai „Republica”, nu niște trepăduși care vin aici doar ca să-i lingă pe ruși și pe cozile lor de topor din România.
      • Like 1
  • Fascistul simion a evitat o oarecare demascare și incriminare pentru toată "activitatea politică" de 4 ani și mai bine, similară cu cv-ul lui de huligan al stadioanelor. S-a ascuns, onorabil crede doar el, după cg căruia i s-a interzis să candideze, pe merit. Nu mai intru aici în "activitatea" din ultimul an, condamnabila.
    Ponta, las de felul lui, la fel, a refuzat, după oscilații caracteristice,să vină, lasă că nu avea ce spune, dar și el ar fi avut de răspuns unor întrebări, mai mult decât incomode. Deci "vitejii suveranisti" ne-au scutit de prezența lor dezagreabila.
    Lasconi saraca e prostia intruchipata căreia i s-a urcat, rău, la cap succesul accidental și neconfirmat de anul trecut, din turul 1 anulat, slavă domnului. Era să ne procopsim, e destul de discutabil, cu o hilara clinton, o ființă picata din lună, la mâna tuturor nemernicilor ce parazitează puterea în România.
    Căcărău a fost alunecos ca o naparca, mințind și ironizand cu aere se superioritate nejustificata prin nimic. A excelat în a-l ataca pe "bietul "nicusor", în alianță cu insipida lasconi. Mai ales când Nicușor a expus dovezi ale matrapazlacurilor cacaraului. Chiar a devenit isteric și amenințător.
    Nicușor s-a menținut în limitele bunului-simț, chiar și în momentele, mai toate, în care i se citea pe chip iritarea în fața nedreptăților care i se fac, chiar și din partea unor ziariste digi. Nicușor ar fi tipul presedintelui dorit. Dar nu are susținerea niciunui partid politic puternic ci parțial a unui partid imatur usr și a încă 2 pmp și nu știu mai care, partide nesemnificative.
    Sunt curios ce circ vom mai vedea la TVR și a3!
    • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      Simion n-a avut teamă de vreo ”demascare și incriminare” așa cum zici, ca dovadă că anul trecut A PARTICIPAT bine merci la o dezbatere similară tot pe Digi24, unde a impresionat plăcut pe toată lumea prin prestația sa, inclusiv, culmea, pe CTP. Dacă ai ocazia să recitești ce a scris atunci o să vezi. Tot ce scrii tu e pur subiectiv. Indiferent de prestația fiecăruia, tu zici că Nicușor e OK, iar restul sunt praf și pulbere. Nici n-are rost să mai fie dezbateri în actualele condiții, când și tu și eu și toată lumea suntem total și iremediabil fixați pe opțiunea proprie.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dezbaterile au rost. Ne lămurim, încă odată, dacă mai e nevoie, cu cine avem de-aface.
      Pe mine nu m-a impresionat prestația fascismului simion de anul trecut. Minciuna și fățărnicia nu mă impresionează plăcut. Ăsta este simion.
      Criteriile de apreciere ale ctp-lui nu corespund întotdeauna cu ale mele. Dar au fost, probabil, obiective pentru momentul respectiv, prin comparatie.
      Da, Nicușor e ok, în ciuda răutății cu care a fost abordat. Sper să reziste. Nu mă aștept de la corectitudine și obiectivitate în ceeace-l privește din partea competitorilor și nici din partea moderatorilor, ca și în cazul digi 24. Nicușor, prin cinstea și bunele sale intenții, reprezintă un real pericol. Singurul sau handicap este că are o susținere politică slabă.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Dezbaterile au rost. Ne lămurim, încă odată, dacă mai e nevoie, cu cine avem de-aface.
      Pe mine nu m-a impresionat prestația fascismului simion de anul trecut. Minciuna și fățărnicia nu mă impresionează plăcut. Ăsta este simion.
      Criteriile de apreciere ale ctp-lui nu corespund întotdeauna cu ale mele. Dar au fost, probabil, obiective pentru momentul respectiv, prin comparatie.
      Da, Nicușor e ok, în ciuda răutății cu care a fost abordat. Sper să reziste. Nu mă aștept de la corectitudine și obiectivitate în ceeace-l privește din partea competitorilor și nici din partea moderatorilor, ca și în cazul digi 24. Nicușor, prin cinstea și bunele sale intenții, reprezintă un real pericol. Singurul sau handicap este că are o susținere politică slabă.
      • Like 2
  • Gecaba Gecaba check icon
    Fricos si constient ca se va vedea ca e zero barat, un impostor, fuge si castiga Simion. Daca ramanea, pierdea procente. Cu degetul mijlociu ridicat catre tara si fani, va fi votat. Nicusor Dan calculat si gentleman, Antonescu bascalios si neserios, Lasconi a ratat sa fie doamna. Ce urmeaza? Poate nu tuturor le place mijlociul ridicat. Ar trebui reglementata obligativitatea participarii la intalnirile electorale, cu excluderea din competitie. Cine te angajeaza astazi, fara sa dai un interviu cu angajatorul, iar aici vorbim de seful statului.
    • Like 5
    • @ Gecaba
      În 2019 v-a deranjat la fel de mult fuga lui Johannis de dezbateri cu Dăncilă? Că atunci a fost o fugă pe bune, nu doar un PROTEST, așa cum a făcut Simion acum. Dăncilă era cam prostuță, dar Johannis, nefiind nici el vreo lumină, dar în plus fiind un mutulică în toată regula, și-a dat sema că va pica prost. Și știindu-se avantajat în sondaje, i-a dat cu flit lui Dăncilă. V-a deranjat atunci asta? Că văd că în cazul lui Simion PROTESTUL său legitim vă deranjează rău. Cum să-i fie frică lui Simion să nu cumva să pară că e ”zero barat”, așa cum ziceți, dacă anul trecut a făcut cea mai bună figură la dezbatera similară de la Digi24?
      Iar în legătură cu OBLIGATIVITATEA participării la dezbateri, asta e cam greu de impus, fiindcă nu i se poate face agenda nimănui în campanie (poate e plecat din țară sau prin țară în momentul dezbaterii). Apoi, cine organizează dezbaterile și cu ce moderatori, că asta contează foarte mult etc etc. Deci dezbaterile sunt benefice și necesare, dar trebuie organizate benevol de televiziuni, iar electoratul are șansa să-i sancționeze pe cei pe care-i văd că se fofilează. Dacă vrea, el electoratul, desigur, că la Johannis nu a vrut... Iar la Simion nu e cazul. Repet, gestul său a fost unul de PROTEST față de conducătorii mafioți ai țării care ne-au adus pe noi toți românii în situația actuală, imposibilă din punct de vedere legal și democratic și umilitoare pe plan internațional. Iar în aceste siuații nouă ni se cere să ne prefacem amnezici și să ne comportăm ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. O luăm de la capăt cu campania, cu dezbaterile, repetând ca papagalii ce a fost anul trecut în campanie, ca și când ar fi prima oară. Întrebarea e: o să repete și ei, șefii sistemului, ce au făcut anul trecut? Doamne ferește!!!!
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Eu numesc confruntarile electorale " interviul de angajare" .Orice om care angajeaza pe cineva pentru un job, il chestioneaza pe aplicant ( ca e vorba de bona, de gradinar sau mai stiu eu ce). Obligativitea prezentarii la confruntarea electorala trebuie legiferata, ca poporul sa vada pe cine angajeaza ca presedinte. Si am spus-o de cand Iohannis a aplicat tactica asta si s-a dovedit ca am fost manipulati. Politicienii vor sa ne manipuleze astfel, iar oamenii ar trebui sa isi apere dreptul la " interviul de angajare" .
      • Like 1
    • @ Gecaba
      Dacă se găsește o formulă prin care dezbaterile să se poată efectua obiectiv și deci să nu favorizeze / defavorizeze pe nimeni în nicio situație (lucru destul de dificil însă de pus în practică), atunci DA, vă susțin opinia în această speță. Care dintre noi nu și-ar dori să vadă dezbateri între candidați, serioase și lămuritoare?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult