Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Modelul oficial actualizat al declarației pe proprie răspundere obligatorie pentru a putea ieși din casă. A fost actualizat și modelul declarației pentru angajatori. Poate să fie și scrisă de mână, poliția va verifica buletinul și declarația

Grupul de Comunicare Strategică a publicat modelul oficial actualizat al declarației pe proprie răspundere pentru a permite ieșirea din casă după stabilirea restricțiilor de circulație pe teritoriul României.

Iată comunicatul, mai jos găsiți și modelul oficial actualizat al declarației pe proprie răspundere, dar și modelul de adeverință pentru angajator, necesar celor care se deplasează spre locul de muncă:

"Documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea și semnătura olografă a titularului.

De asemenea, documentul poate fi tipărit și completat olograf („de mână”) în câmpurile predefinite, necesitând totodată semnătura olografă a titularului.

Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.

În privința prezentării declarației pe proprie răspundere/adeverinței eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanța Militară 3/2020), precizăm că aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menționat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declarația pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverința angajator).

Persoana va prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

Grupul de Comunicare Strategică"

Iată cele două modele de declarații:

Știrea inițială:

Grupul de Comunicare Strategică a făcut public modelul oficial al declarației pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, conform Ordonanței Militare nr. 2 făcută publică sâmbătă de ministrul de Interne, Marcel Vela.

„Precizăm faptul că declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție.

Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei.

Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.”, se arata în comunicatul de la Grupul de Comunicare Strategică.

În modelul oficial al declarației pe proprie răspundere poate fi completată adresa la care locuiește o persoană, chiar dacă nu este cea din actul de identitate.

În josul modelului de declarație se menționează că declararea necorespunzătoare a adevărului se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Ordonanța Militară nr. 2 prevede că obligația completării declarației pe proprie răspundere se instituie începând cu ora 22.00 a zilei de 23 martie a.c.

Modelul de declarație poate fi descărcat de pe site-ul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-urile celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

Mai jos, modelul de Declarație pe proprie răspundere:

Articolul 5 din Ordonanța militară nr 2 prevede că în intervalul orar 22.00 - 6.00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României. 

Mai jos, modelul de Adeverință angajator:

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca trebuie sa merg in interes personal cum procedez
  • Like 0
  • @ Martin Ciurea
   Nu ai voie.
   • Like 0
  • @ Cezar Jipa
   Corina check icon
   Are voie, cu declarația pe propria răspundere bifată la ceea ce corespunde ca motiv al deplasării și notarea locurilor de pe traseu. Dar interesele personale s-au restrâns la cumpărături, puțină mișcare aproape de domiciliu, eventual la medic și ajutorarea cuiva.
   • Like 0
 • Corina check icon
  Și dacă ne-am făcut deja un stoc din formularul inițial, acum inactual, îi pasă cuiva?
  • Like 0
  • @ Corina
   E valabil și cel vechi.
   • Like 0
  • @ Cezar Jipa
   Corina check icon
   Unde scrie?
   • Like 0
 • Eu generez online documentul si il am in telefon. E ca aiurea sa ai 1000 de foi dupa tine, asa generez de cate ori am nevoie, il am in telefon fara probleme. Aici am generat http://adeverintadevenit.ro/adeverinta/
  • Like 0
 • cine ma poate ajuta cu o explicatie cum pot sa complectez si eu formularu casa pot sa merg la cumparaturi
  • Like 0
 • http://declaratieppr.ro Pentru cine n-are imprimanta! Completeazi online declaratia pe proprie raspundere pentru deplasare in cazul carantinei Covid-19 conform ordonanței militară numărul 2 din 21 martie 2020 si o primesti pe mail, si o ai pe telefon
  • Like 2
  • @ Radu Balanescu
   Corina check icon
   Pagina aceea e declarată suspectă în articolul de aici
   https://adevarul.ro/tech/internet/bitdefender-avertizeaza-nu-descarcati-declaratiile-proprie-raspundere-decat-site-ul-guvernului-1_5e7c86605163ec427133ebba/index.html
   • Like 0

Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult