Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

COVID și HOMID

Adunare

Molima e mondială, distruge sănătatea oamenilor, sugrumă economia, prăbușește bursele, îngheață sportul și spectacolul, contorsionează relațiile interumane. Nimeni nu pune la îndoială relele aduse de COVID-19.

Dar n-am auzit să se întrebe cineva dacă această boală care lovește omenirea este și nedreaptă.

Este?

De o parte virusul, care atacă, de cealaltă, oamenii, care încearcă să se apere. Aceasta este fotografia de război a momentului.

Dar înainte de Italia, înainte de Wuhan, nu era în desfășurare un alt atac, al altui virus?

Ba da, este vorba de virusul HOMID-2000.

COVID-19 ucide oameni, HOMID-2000 mănâncă de vie planeta. Din 1970, peste o treime dintre speciile de animale sălbatice de pe Terra au fost exterminate. În fiecare an, HOMID-2000 lichidează încă 1% din speciile rămase. 

Îți recomandăm

COVID ronțăie plămânii omului. HOMID ronțăie plămânii Pământului, de la pădurea amazoniană decimată, până la codrii românești, retezați fără milă de români.

De COVID se moare prin sufocare. Oceanele Terrei sunt sufocate de HOMID cu punga de plastic. În curând, în adâncurile marine va fi mai mult plastic decât pește cu plastic în burtă.

Nu COVID-19 este cel care năucește anotimpurile și topește ghețarii veșnici de la poluri.

De 3 luni, particulele poluante din atmosferă funcționează ca purtătoare pentru COVID-19. Dar aerul de pe glob este otrăvit în fiecare zi de HOMID-2000.

Pământul, care încă ne mai rabdă, e plin de caverne ca plămânii unui tuberculos, din care, HOMID a supt țițeiul și gazele naturale ca să aprindă un foc mare cu ele.

În caz că Terra se umple cu vârf, dejecțiile existenței lui HOMID-2000 vor ajunge să împută întreg sistemul solar...

Unii pot obiecta că HOMID nu vrea neapărat să facă rău Naturii, vrea să-și facă niște plăceri sieși. Da? Dar de unde știm că virusul Corona e rău intenționat și că ar vrea altceva decât să se înmulțească fericit?

Și atunci, dacă ne închipuim că în cerul înstelat de deasupra capetelor noastre există o Lege morală, alta decât cea a unui Dumnezeu orbete, oligofren și sadic, n-ar fi drept să dispară un miliard-două dintre virușii HOMID-2000? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dar de "VOT-VID 2020" nu va temeti? Avem alegeri anul asta si inca nimeni nu-si pune problema cum se va vota in conditii de coronavirus! Votul Electronic este o necesitate, nu un moft. Cine va avea curaj sa mearga la sectia de votare? Poate cei din rural, mobilizati de primarii PSD dupa "retete" vechi. Cu o prezenta foarte scazuta la vot, mai ales in mediul urban, PSD va fi pe val...Am rabdat degeaba 4 ani, ca sa se termine cu "prostiile" guvernarii PSD, o vom lua de la capat!
  • Like 0
  • @ Vasile Cucu
   Exista un timp ptr. toate . spune o pilda biblica. Sa trecem cu bine aceasta perioada de criza si avem tot timpul ptr. dispute politice si alegeri .
   • Like 1
 • Exista o altă Românie despre care puțin se vorbește, nu stă să fie cunoscută nu o interesează și de care depinde poate cel mai mult cum vom arăta ca nație după 6 luni. E România lui tanti Ileana care astăzi a fost la moară că ...nu se știe, E Romănia lui Vasile care simte că cele 5 găini vor prinde bine la nepoți, a unui agramat ca mine ce scrie pentru prima dată. E Romănia acelora care încă nu s-au hotârăt de ce merg să lucreze într-un spital, farmacie, pe o ambulanță știind că există riscul de a se îmbolnăvi. Va fi poate ca jocul copilăriei în care acest virus cu toate problemele adiacente de o parte și noi ceilalți de cealaltă parte. Cine se va împotrivi acestui virus cu siguranță nu va fi vocal, nu o va face pentru țară, nu o va face ascultându-l pe Tudor Gheorghe, nu va vrea să arate bine, ci va fi tăcut. Gata am vorbit ca țară și ne-am descris ca nație atăt de mult. E timpul să ne oprim. E timpul ca alături la capătul bun al frânghiei să aducem căt mai mulți oameni...tăcuți...Sunt mulți, așteaptă și nu spera să îți răspundă dacă-i strigi.
  • Like 0
  • @ Catalin Petrea
   Traim vremuri in care oamenii care sunt la capatul bun al franghiei ,trebuie sa iasa la rampa, sa-si faca simtite glasurile ptr. ca cei ignoranti ,lipsiti de cultura civica ,lipsiti de minime cunostinte de ce inseamna sa fii o fiinta sociala , sunt foarte vocali , au o agresivitate atat verbala cat si comportamentala si nu dau un ban pe regulile de convetuire civilizata in societatea in care traiesc. La aceasta atitudine civica trebuie sa se alature autoritatile statului care sa fie ferme (nu numai cu sfaturi ,indemnuri sau recomandari) si care pe aceasta perioada LIMITATA IN TIMP sa ia masuri decisive ptr. a asigura sanatatea poporului roman.
   • Like 1
 • Am citit si am vazut fotografii de la fata locului ,ca bucurestenii au iesit la iarba verde la padurea Baneasa (era masina langa masina). Autoritatile daca nu iau masuri ferme cu unii care nu au creier si care invoca tot felul de libertati cetatenesti (de genul dreptul la integritate corporala ,asta ca exemplu ) ptr. a incalca regulile de convetuire intr-o societate civilizata si legislatia unei tari democratice ,atunci se va instaura si la noi haosul ca in Italia. Autoritatile sunt destul de anemice in aplicarea legii si ne paste pe toti un mare pericol ,
  • Like 1
 • Poate Romania construi o racheta sa duca in spatiu o bomba nucleara?
  • Like 1
 • Gecaba Gecaba check icon
  Este normal ce se întâmplă, natura își face treaba. Doar omul are senzația ca el este stăpânul Universului. Oricum, nu o sa tragă nimeni nicio învățătură, dacă scăpăm.
  • Like 1
 • Minunat articol! Îl percep ca pe o profesiune de credință din partea dumneavoastră.
  Cât privește reflecția de sorginte kantiană din finalul său, personal nu cred că există o Lege morală în cerul înstelat de deasupra captelor noastre, ci mai degrabă, dacă există o astfel de lege, ea există în fiecare dintre noi, în doze relative; deși Kant considera că o astfel de Lege există în chip absolut în om și că reflectă în ea ordinea și „frumusețea” cerului înstelat. Aceeași credință oarbă, care-l făcea pe Kant să venereze legea morală, punând-o pe picior de egalitate cu legile naturii, ghidează omenirea încă de la jumătatea secolului al XIX-lea și până în prezent atunci când vine vorba de progresul tehnologic. Câte nu au fost sacrificate pe altarul înfăpuirii acestui deziderat?! Si care este totuși destinația acestui progres? Oare nu cumva, sub cupola înfăpuirii acestui progres tehnologic, care nu pare să fie coincident cu progresul în om (Bertrand de Jouvenel), am înfăptuit o civilizație globală nedreaptă; nedreaptă față de oameni și nedrepată față de natură? O societate globală de consum, care pe măsură ce consumă resursele acestei planete se consumă pe sine. Progresul tehnologic către care se îndreaptă orbește omenirea îmi pare că a devenit un scop în sine, care se autodevorează,,,
  Revenind la întrebarea adresată de către dvs. în finalul articolului, având în vedere acțiunile oamenilor din ultimele secole, n-aș spune că este drept să dispară un miliard-două dintre virușii HOMID-2000, ci că este inevitabil. Face parte din firea de explorator a omului...
  • Like 0
 • Insul Homid ma duce cu gandul ca ar trebui sa aibe o Mama Homida. sau poate, nu.
  El ar putea fi numai un rezultat al unei nano-tehnologii geniale care l-a creat mic, rau si absolut vicios pentru omenire. Omul, produsul strict fiziologic pamantean pe care il cunoastem, nu poate avea sanse de aparare sau supravietuire daca planeta Gaia nu il mai doreste. Sau daca Cel-de-Sus (nu stim cat de sus sau daca din sistemul nostru solar) doreste sa dezinfecteze locul pe care va dori sa aterizeze si sa se instaleze. Vor scapa probabil cateva exemplare pentru sclavie sau proteine. Acela nu are decat sa dea o locuinta frumoasa si albastra progeniturilor sale infecte. S-o strice ei din nou...
  Asa ne trebuie!
  • Like 0
 • Omenirea încearcă să ignore faptul că a ajuns în postura de specie dominantă a planetei prin evoluție dublată de selecție naturală. Pe lângă faptul că-și distruge voit propriul habitat, ea înceacă să fenteze selecția naturală. Asta până la un moment dat când se trezește faultată de un adversar infinitezimal dar incredibil de abil.
  • Like 3
 • Si de data asta dl CTP a luat-o pe aratura, parca de data asta nu asa de mult. L-am auzit pe dl Popescu la radio, la judecata de joi si am zis ca sa lovit omu' la cap de indruga toate alea. O chestie cam ciudata, a plecat dl Guran de la Europa FM si dl CTP nu mai apare la Europa FM , cum aparea inainte.
  • Like 2
  • @ Ovidiu Gura
   Daca si CTP o ia pe aratura,apoi noi pe unde o mai luam.
   • Like 0
 • Homid 2000 se pare ca exista doar in patria noastra draga, unde, nu a murit nimeni inca de covid19. De aceea, vreau o tara ca afara, acest concept, ar anihila in timp, apucaturile acestui virus Ro-homid... Poate exista si in alte zone ale planetei dar, educatia, selectarea deseurilor, ar aduce mai aproape pe oameni de natura. Despre defrisari si disparitia speciilor, nu vreau sa ma pronunt intrucat sunt limitat in cunostinte.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult