Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Moise Guran – nu numai prostie alfabetizată

Nu obișnuiesc să comentez vorbele și acțiunile jurnaliștilor. Fiecare cu gândirea lui, după cum îl taie capul.

Acum însă, sunt obligat s-o fac în cazul dlui Moise Guran. Nu pentru că a renunțat definitiv să mai fie jurnalist și a intrat în politică.

Cum știți, am participat anul trecut la emisiunea săptămânală Piața Victoriei, moderată de Anca Simina, alături de dl Guran. N-am făcut-o cu plăcere. Nu m-au entuziasmat vreodată stilul forfotă, bălăriile logice, apărute după sentințe bombastice și greșeli de informare ale domnului în chestiune. 

Crime Revoluție

N-am știut și n-am fost în stare să-mi imaginez însă, mărturisesc, că dl Guran a putut să scrie și să semneze aceste cuvinte:

„Începând din 1866, la rebeliunea de la Iași, montată tot de agenți ruși, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma și țărani înfometați, și orășeni manipulați, și anticomuniști cinstiți. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat”. (14 aprilie 2014, pe blogul personal și pe site-ul România Curată)

Revolta antiunionistă de la Iași, „montată de agenți ruși”, e o zicere demnă de un istoric de bodegă sau de România TV, întrucât nu există dovezi luate în seamă de istorici serioși în legătură cu așa ceva.

Afirmația că împușcarea a mii de țărani de către armată în 1907 a fost necesară, pentru că altfel desculții dărâmau regatul României, este o tâmpenie de dreapta extremă înfiorătoare. 

Până aici, dl Guran poate fi încadrat în categoriile „capacitate intelectuală scăzută, lipsă de discernământ, manipulabil”, cum o face Asociația 17 decembrie Timișoara, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluție.

Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată.

Nu înseamnă numai ceaușism congenital.

Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului.

Asociația din Timișoara cere USR să nu promoveze în rândurile ei o persoană ca dl Guran.

Eu nu cer nimic. Regret doar orice vorbă schimbată vreodată cu acest ins. Vă rog să mă iertați, stimați Republicani, și vă asigur că asta nu se va mai întâmpla în această viață. 

P.S.

Precizez, pentru cei care nu sunt în stare să citească textul cu atenție,că reacția mea nu e nicidecum întârziată cu 6 ani – am aflat abia alaltăieri, din scrisoarea deschisă a Asociației 17 decembrie Timișoara adresată USR, de articolul din care am redat fragmentul de mai sus.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, Moise Guran este un mare coleric, traieste intens fiecare secunda, se consuma de cele mai multe ori, inutil...dar mai mult m-a intristat Simona Halep mai deunazi decat MG. Poate sunteti mai subiectiv decat mine, sau, poate, sunteti mai profund...cert este ca nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Da! Mai greseste MG., Uneori cam mult. Dar, nu stiu de ce ? , nu-l suspectez de intentii gresite. Cred in intentiile lui bune. Doar ca este prea involburat.
  • Like 0
 • Mimozele de la asociația „21 Decembrie” se simt ofensate de Moise Guran

  După scrisoarea asociației „17 Decembrie” din Timișoara către membrii și simpatizanții USR au urmat mai multe reacții în societatea românească.
  O reacție recentă a venit de la asociația „21 Decembrie” din București (condusă de Teodor Mărieș), care pe pagina ei de facebook a publicat un comunicat al consiliului director cu titlul „În atenția politicianului Moise Guran”. Citez acest comunicat:

  Asociația 21 Decembrie 1989 vă solicită Domnule Moise Guran să cereți scuze public pentru inepțiile și insultele aduse memoriei Eroilor, Urmașilor acestora, Răniților, Reținuților și eroismului Luptătorilor din sîngerosul Decembrie 1989.
  Pentru a înțelege mai bine solicitarea noastră și pentru a avea punctul de vedere juridic al celei mai înalte instituții de profil din Europa, vă invităm Domnule Moise Guran să studiați multiplele decizii CEDO cu privire la evenimentele din decembrie 1989.
  În speranța că solicitarea noastră va fi pe deplin înțeleasă, așteptăm scuzele dumneavoastră, neîntîrziat.
  Consiliul Director al Asociației 21 Decembrie 1989.

  Nu înțeleg despre ce insulte vorbește asociația „21 Decembrie”. În articolul care a stîrnit controversa, Moise Guran a numit pe cei care au fost uciși la revoluție „anticomuniști cinstiți”.
  Aici e diferența între asociația „17 Decembrie” Timișoara și asociația „21 Decembrie” București. Cei din „21 Decembrie” - niște mimoze senzitive care vor să li se ceară scuze, cei din „17 Decembrie” - nu vor nici un fel de scuze fiindcă nu-s chiar așa de sensibili (sensibilitatea huliganilor din 1989 nu trebuie supraestimată), dar sînt revoltați de minciunile lui Guran ori de prostia acestuia, motiv pentru care cer îndepărtarea sa din funcții politice gîndindu-se că pentru patria noastră e îngrijorător să ajungă în funcții în stat persoane mincinoase ori proaste.

  Articol complet la https://mariusmioc.wordpress.com/2020/02/12/mimozele-de-la-asociatia-21-decembrie-se-simt-ofensate-de-moise-guran/
  • Like 0
 • Romania, tara cu copii frumosi si adulti urati.

  Si uite asa ne mancam intre noi, cu tot cu sperante. Cum naiba sa nu ne cocalareasca comunistii, cum naiba sa nu ne invinga de fiecare data cu minim efort, cand ne sfasiem intre noi, in timpul asediului?
  Cu totii gresim candva. A judeca, fix acum, greseala lui MG, inseamna a face jocul PSD.
  Asta clar!
  • Like 1
 • Moise Guran mi se pare un ziarist un pic prea bombastic si din nevoia de a epata, rezulta si anumite prostii mai mici sau mai mari , dar fara indoiala este un individ talentat si cu o integritate mai mare decit a multor colegi de breasla. CTP este probabil cel mai talentat ziarist din generatia 90' si probabil care s-a balacit cel mai putin in mocirla vremurilor , dar a facut si niste greseli , vezi "Spirala Violentei" si asa mai departe . Deci mai toti gresim sau suntem intelesi gresit.
  Frustrarea mea vine din "omerta" jurnalistilor.
  Va sa zica , MG poate fi analfabet , canalie si toate impreuna , dar fiindca este ziarist , eu alt ziarist, nu vorbesc despre el . Odata iesit din casta "colegiala" si intrind in politica hai sa-l punem acolo unde ii este locul. Nimic gresit, ca o persoana devenita publica trebuie luata in vizor. Dar ziaristii, nu sunt persoane publice ?
  L-as intreba pe CTP , este mai rau MG decit Gidea , Ciuvica, sau combinatorii de la DC News , ... ?
  Aceste specimene imunde de la A3 si RTV ne-au capiat realitatea , rudele , prietenii , ne-au compromis viitorul copiilor nostri , doar din lacomie.
  Mint si manipuleaza cu nesimtire facind mai mult rau societatii decit orice politician. Pot s-o inteleg pe Viorica Dancila care fara partid , ramine casnica , dar unii din aceste lichele sunt ziaristi talentati , singurul lucru ce-i defineste fiind lacomia.
  Probabil ca ei sunt in regula fiind inca parte din casta ziaristilor si nu merita mentionati in analizele lui CTP.
  Pina una alta MG cu greselile lui , a ales sa nu faca parte din sferele de influenta ale mogulilor de presa chiar daca asta nu i-a adus aceleasi "satisfactii" pecuniare ca altor colegi de breasla. In rest o sa vedem .

  O alta nota , am urmarit emisiunea cu nume un pic bombastic , "Cap Limpede " si as vrea sa mentionez doua elemente.
  CTP a dat de inteles ca unii ar fi prea prosti sa-l inteleaga pe dinsul , ceea ce este fara indoiala adevarat. Fiecare sac isi are petecul...
  Ceea ce ii scapa lui CTP este ca sunt foarte multi oameni ( in majoritate cititori ai lui) care nu se incadreaza in aceasta categorie si pentru care logica lui da in gropi citeodata.
  Ca sa afli daca un chirurg este un bun profesionist sau nu , nu trebuie sa fii operat de el , trebuie numai sa te informezi.
  Faptul ca un politician nu raspunde intrebarilor ziaristilor nu este corect , cum la fel de incorect este ca un ziarist sa nu intre in discutie cu cititorii sai sau eventual sa-i considere prosti fara a le da acestora dreptul la replica.
  In rest numai de bine.
  • Like 3
  • @ Radu Bogdan
   Probabil,CTP este dezamagit de MG , pe care nu l punea niciodata la egalitate cu cei enumerati mai sus. Avea asteptari de la el. Ca daca il inghitea , pur si simplu, atunci cad toate principiile dumnealui...
   • Like 0
 • Datorita faptului ca d-l Moise Guran are un apetit verbal furibund ,de multe ori ,, calca in strachini,, si produce un ,,cocktail ,,de idei de iti pui mainile in cap. Afirmatiile lui sunt un amestec de idei pertinente ,cu afirmatii nedocumentate ,care intra in coliziune intre ele, provocand de multe ori confuzie. Asa se face ca este considerat de unii un luptator ptr. democratie si de altii un ratacit in tranzitia noastra perpetua spre aceasta.Moise Guran se constitie ,de fapt, in acest curent ,,la moda,, ,de trecere a unor jurnalisti in politica (Turcescu ,Rares Bogdan, Carmen Avram ) ,asa cum a fost ,la un moment dat la moda ,trecerea unor lideri de sindicat in randul politicienilor.Pana in acest moment nu se vede ca acest transfer este incununat de succes si ma indoiesc ca dl.Guran va fi mai breaz ca ceilalti.
  • Like 0
 • Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat...gândea armata. Asta e singura interpretare posibilă pentru un om inteligent care nu se așteaptă ca toate vorbele altuia să se lege la perfecțiune. Interpretarea unui text trebuie făcută în context, altfel nu se leagă. Așa cum pentru un dialog e nevoie de adaptarea unei minți la alta, așa și pentru a citi un text și a-l înțelege e nevoie de conectarea celor două minți. Altfel pute. E extrem de urât ce ați făcut și nimic în lumea asta nu vă justifică. Mă bucur că împreună cu textul v-ați dat toată arama pe față, recunoscând că nu l-ați suportat vreodată pe acest individ.
  • Like 0
 • Hmm. Am citit articolul cu pricina și da, cred ca e o interpretare răutăcioasa. Sunt dezamăgit domnule Popescu.
  • Like 2
 • Cum dreacu' nu e "reacție întârziată"?? Ia să recitim textul: "am participat anul trecut". Anul trecut, domnu' Popescu, anul trecut ați participat cu domnu' Guran la ceva emisiune și abia acum declarați că nu v-a făcut plăcere. Mie mi se pare o intarziere de un an, domnu', trebuia să spuneți de atunci.
  • Like 4
  • @ Augustin Călin
   Domnul CTP poate a avut o reacție întîrziată. Dar alții au reacțional la textul lui Guran chiar din 2014, îndată după ce a fost publicat: https://mariusmioc.wordpress.com/2014/04/23/moise-guran-justifica-crimele-din-decembrie-1989/
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Ha, Ha, ha, Cata agitatie inutila.

  Pe Gange nu curge niciodata aceiasi apa!
  Viata ne schimba, doamnelor si domnilor. Si pe Moise Guran. Si pe CTP.

  Sa comentezi azi un text de acum cativa ani il faci intr-un context clar. Altfel e irelevant.

  Iar contextul este: Moise Guram e politician. Nu e jurnalist. Nu mai e.
  Asadar politicianul Guran trebuie sa se trezeasca la realitate. Sa-si cantareasca ideile, viziunea, si deciziile. Inclusiv vorbele.

  CTP si-a luat ramas bun de la un jurnalist si l-a trecut in randul politcienilor.

  Politicianul Guran isi merita "soarta"...Si nu-l deplang. E doar un dus rece. Asa de desteptare..

  Intre un jurnalist independent si un politician nu trebuie sa exist nici o legatura. Poate doar aceea ca jurnalistul ii pune permanent sub semnul intreabrii competenta si caracterul.

  • Like 0
 • Lua'l'ar naiba de oltean tampit! Ce agenti rusi la Iasi in 1866? Creanga conducea manifestatia, lumea se prindea deja ca fusese pacalita in anexarea paguboasa de la 1859. Daca nu era curva aia a lui Vogoride, eram bine mersi acuma. Creanga i'a citit bine pe valahi dar cine sa'l ia in sama pe atunci in euforia aia de popmana, care intuneca ratiunea, care nu mai vedea pacaleala? Dupa deja 161 ani tot stam si dam din buze de atunci pentru cacialmaua aia, in guranu' mamii lui de Moise oltean astazi si maine. "Care este".
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult