Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Alexandra Toader, tânăra de 33 de ani proaspăt numită la șefia IICMER, vrea să înceapă investigațiile în 3 dosare grele: torționarii, frontieriștii și crimele de la Revoluție

Alexandra Toader

Foto: Inquam Photos/ George Călin

În urmă cu două săptămâni, Alexandra Toader, fost membru al CNSAS, a fost numită printr-o decizie a premierului Ludovic Orban în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. 

Invitată în emisiune „În fața ta”, de la Digi24, aceasta a vorbit despre intenția sa de a continua cercetările în dosarul torționarilor comuniști, întrerupte în timpul mandatului lui Radu Preda, dar și de a realiza investigații în alte două dosare grele: cel al frontieriștilor și al crimelor de la Revoluție. 

Doi foști comandanți de lagăre comuniste, Alexandru Vișinescu și Ion Ficior, au fost condamnați pentru crime împotriva umanității, în urma investigațiilor făcute de IICMER în dosarul torționarilor, care viza, înainte de întreruperea cercetărilor, 35 de persoane din aparatul represiv. Atât Vișinescu, cât și Ficior au decedat în anul 2018, iar Alexandra Toader nu știe câți dintre torționarii din anii '50 mai sunt astăzi în viață.

„Am aflat că nu s-a mai întreprins aproape nimic în ultimii 5 ani. În primul rând, având în vedere că a trecut o perioadă atât de mare de timp, o să vedem în ce măsură mai sunt în viață cei care au fost incluși pe lista respectivă. Voi încerca să reiau cercetările în privința torționarilor comuniști, după o cercetare preliminară care îmi va spune ce persoane sunt în viață. E de ajuns o singură persoană să aflu că mai trăiește atunci voi porni (n.r. cercetările). Trebuie să se facă dreptate până la capăt”, a declarat noua șefă a IICMER, în vârstă de 33 de ani.

Un alt dosar în care IICMER trebuie să facă investigații este cel al frontieriștilor - grăniceri sau ofițeri de frontieră care au ucis sau au ordonat uciderea românilor care încercau să fugă din țară pentru a scăpa de dictatură. „Dosarul frontieriștilor este unul pe care îl am în vedere, chiar astăzi am purtat o discuție cu experți care s-au ocupat tangențial, ce-i drept, anterior de această problematică. Din mărturiile existente, din documentele aflate în arhiva CNSAS există premisele unei investigații în acest sens. Nu avem o statistică exactă, dar cu siguranță este vorba despre mii de persoane care și-au pierdut viața încercând să plece în Occident, fiind împușcați de grăniceri. Se fac vinovați atât grănicerii care au recurs la violență, cât și cei care au dat ordinul. Este o direcție prioritară și sunt încurajată și de faptul că s-au întreprins astfel de acțiuni și în alte state care au parcurs regimuri totalitare”, a spus Alexandra Toader.

În această săptămână, IICMER a emis un comunicat, prin care anunța că va înființa o Direcție specială care se va ocupa de investigarea crimelor de la Revoluția din decembrie 1989 și că va prelua patrimoniul și arhiva fostului Institut al Revoluției Române, condus până acum de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

„Dorim să strângem mărturii, să continuăm cercetarea în arhive, apar mereu mărturii noi, să vedem în ce măsură vom putea avea acces la alte documente care înmomentul de față se află la MAI. Avem ca scop atât cercetare istorică, cât și intenția de identifica în continuare persoane care se fac vinovate”, susține președintele executiv al IICMER.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi 24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cine este iicmer? autorele au nu stie ca trebuie sa scrie, mai intai clar si pe inteles, ca apoi sa se produca si comunicatiunea?! au ba?! si sa nu imi ziceti de goagal. da, stiu sa caut. nu era treaba mea asta ...
  • Like 0
 • Felicitari la Vanatoare!!Sunt foarte multi Tortionari cu pensii nesimtite ce dorm linistiti!!!!
  • Like 0
 • Felicitari Alexandra Toader! Mult succes in directiile propuse! Apropo, cel dinaintea ta nu poate fi cercetat pentru abuz in serviciu? Radu preda a plecat fara sa-i fie rusine de ce n-a facut? Preot? Halal!
  • Like 0
 • In sfarsit. Sa le fie rusine tuturor celor dinaintea ei care NU s-au ocupat de aceste investigatii sau au tras de timp.
  • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   maripos check icon
   Vom vedea daca ramane la nivel de declaratii sau chiar va face ceva!
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Va deranja mulți beneficiari de pensii speciale.Ca asta facem noi de 30 de ani ,dăm pensii banane unor criminali.
  • Like 1
 • AlexisZ check icon
  "...and justice for all !" Mult succes Alexandra. Este o munca de Hercule care trebuie sa curete grajdurile lui Augias. Te poti bizui pe ce putini dar incapatanati, care au iesit in strada sa apere justitia !
  • Like 3


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult