Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Alexandra Toader, tânăra de 33 de ani proaspăt numită la șefia IICMER, vrea să înceapă investigațiile în 3 dosare grele: torționarii, frontieriștii și crimele de la Revoluție

Alexandra Toader

Foto: Inquam Photos/ George Călin

În urmă cu două săptămâni, Alexandra Toader, fost membru al CNSAS, a fost numită printr-o decizie a premierului Ludovic Orban în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. 

Invitată în emisiune „În fața ta”, de la Digi24, aceasta a vorbit despre intenția sa de a continua cercetările în dosarul torționarilor comuniști, întrerupte în timpul mandatului lui Radu Preda, dar și de a realiza investigații în alte două dosare grele: cel al frontieriștilor și al crimelor de la Revoluție. 

Doi foști comandanți de lagăre comuniste, Alexandru Vișinescu și Ion Ficior, au fost condamnați pentru crime împotriva umanității, în urma investigațiilor făcute de IICMER în dosarul torționarilor, care viza, înainte de întreruperea cercetărilor, 35 de persoane din aparatul represiv. Atât Vișinescu, cât și Ficior au decedat în anul 2018, iar Alexandra Toader nu știe câți dintre torționarii din anii '50 mai sunt astăzi în viață.

„Am aflat că nu s-a mai întreprins aproape nimic în ultimii 5 ani. În primul rând, având în vedere că a trecut o perioadă atât de mare de timp, o să vedem în ce măsură mai sunt în viață cei care au fost incluși pe lista respectivă. Voi încerca să reiau cercetările în privința torționarilor comuniști, după o cercetare preliminară care îmi va spune ce persoane sunt în viață. E de ajuns o singură persoană să aflu că mai trăiește atunci voi porni (n.r. cercetările). Trebuie să se facă dreptate până la capăt”, a declarat noua șefă a IICMER, în vârstă de 33 de ani.

Un alt dosar în care IICMER trebuie să facă investigații este cel al frontieriștilor - grăniceri sau ofițeri de frontieră care au ucis sau au ordonat uciderea românilor care încercau să fugă din țară pentru a scăpa de dictatură. „Dosarul frontieriștilor este unul pe care îl am în vedere, chiar astăzi am purtat o discuție cu experți care s-au ocupat tangențial, ce-i drept, anterior de această problematică. Din mărturiile existente, din documentele aflate în arhiva CNSAS există premisele unei investigații în acest sens. Nu avem o statistică exactă, dar cu siguranță este vorba despre mii de persoane care și-au pierdut viața încercând să plece în Occident, fiind împușcați de grăniceri. Se fac vinovați atât grănicerii care au recurs la violență, cât și cei care au dat ordinul. Este o direcție prioritară și sunt încurajată și de faptul că s-au întreprins astfel de acțiuni și în alte state care au parcurs regimuri totalitare”, a spus Alexandra Toader.

În această săptămână, IICMER a emis un comunicat, prin care anunța că va înființa o Direcție specială care se va ocupa de investigarea crimelor de la Revoluția din decembrie 1989 și că va prelua patrimoniul și arhiva fostului Institut al Revoluției Române, condus până acum de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

„Dorim să strângem mărturii, să continuăm cercetarea în arhive, apar mereu mărturii noi, să vedem în ce măsură vom putea avea acces la alte documente care înmomentul de față se află la MAI. Avem ca scop atât cercetare istorică, cât și intenția de identifica în continuare persoane care se fac vinovate”, susține președintele executiv al IICMER.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi 24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cine este iicmer? autorele au nu stie ca trebuie sa scrie, mai intai clar si pe inteles, ca apoi sa se produca si comunicatiunea?! au ba?! si sa nu imi ziceti de goagal. da, stiu sa caut. nu era treaba mea asta ...
    • Like 0
  • Felicitari la Vanatoare!!Sunt foarte multi Tortionari cu pensii nesimtite ce dorm linistiti!!!!
    • Like 0
  • Felicitari Alexandra Toader! Mult succes in directiile propuse! Apropo, cel dinaintea ta nu poate fi cercetat pentru abuz in serviciu? Radu preda a plecat fara sa-i fie rusine de ce n-a facut? Preot? Halal!
    • Like 0
  • In sfarsit. Sa le fie rusine tuturor celor dinaintea ei care NU s-au ocupat de aceste investigatii sau au tras de timp.
    • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      maripos check icon
      Vom vedea daca ramane la nivel de declaratii sau chiar va face ceva!
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Va deranja mulți beneficiari de pensii speciale.Ca asta facem noi de 30 de ani ,dăm pensii banane unor criminali.
    • Like 1
  • AlexisZ check icon
    "...and justice for all !" Mult succes Alexandra. Este o munca de Hercule care trebuie sa curete grajdurile lui Augias. Te poti bizui pe ce putini dar incapatanati, care au iesit in strada sa apere justitia !
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult