Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Moș Crăciun stă la semafor?

Semafoare în Parcul Drumul Taberei

M-am dus să văd și eu cum s-a pregătit Partidul pentru venirea sărbătorilor de iarnă, așa că am ales să vizitez noul motiv de laudă al primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, „WEST SIDE CHRISTMAS MARKET”, organizat de cei de la UNTOLD. Față de anul trecut, când atracția principală erau inșii care încercau să intre la târg sărind garduri pentru că nu aveau certificat verde, acum atenția mi-a căzut pe niște decorațiuni inedite, amplasate pe insula din Parcul Drumul Taberei. 

Aș putea să mă opresc aici și să las cititorii să găsească o explicație pentru ceea ce se vede în poză, dar vreau să înaintez și eu câteva ipoteze:

1. Compania Municipală Managementul Traficului București profită de ocazie și-și face reclamă, altfel nu pot să înțeleg de ce au ținut morțiș să fie lipite, asemenea hârtiilor de-o sută care se dau la lăutari, etichete cu numele firmei pe frunțile semafoarelor. Poate vrea omul să-și pună semafor în hol ca să nu mai iasă copilul val-vârtej din cameră și să-i dea peste mână, vărsându-i cafeaua pe pulover, așa că apelează la ei. Semafoarele funcționează și ziua, un detaliu în plus pentru marketing.


2. Primăria se gândește că vin foarte mulți copii la târg, și deci pot face niscaiva educație rutieră, ca să se familiarizeze viitorul sectorului cu traversatul pe culoarea care trebuie.

3. În virtutea economiei la electricitate pe care trebuie s-o facem cu toții, s-a apelat la tehnica asta pentru că semafoarele consumă mai puțin curent și luminează mai puternic.

Știu, mi se va spune celebra replică „dacă face, de ce face? Dacă nu face, că nu face. Nimic nu vă mulțumește!” Nu mă înscriu în această categorie, chiar dacă voi fi acuzat. Este foarte bine că s-a organizat acest târg, așa cum ar trebui să se organizeze și în alte zone ale Bucureștiului, pentru a nu aglomera Piața Constituției. Ca părinte, ești mult mai liniștit când știi că fiu-tău se duce la târg lângă bloc, și nu în cealaltă parte a orașului. Cu toate astea, într-o capitală unde semafoarele cedează la prima ploaie și traficul devine și mai sălbatic decât este, într-un oraș în care un tânăr de aceeași vârsta ca cel care scrie acum, a fost călcat pe trecere, iar locuitorii zonei au fost nevoiți să protesteze timp de trei săptămâni ca să fie montat un semafor, nu ne permitem să ne prostim și să scoatem semafoarele la aerisit. Nu cred că avem atât de multe încât nu avem ce să facem cu ele.

Înțeleg că, așa cum îi zice și în nume, compania care gestionează semafoarele din parc nu ține de primăria condusă de Ciucu. Cu toate astea, el ar fi putut să-i trimită la plimbare cu semafoarele în brațe, sau, mai bine, să le indice locuri din sectorul 6 unde ar putea fi înlocuite cele deja existente.

Acum, că tot avem semafoare care se dirijează unele pe celelalte, nu pot să nu mă gândesc dacă Moș Crăciun stă sau nu la semafor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult