Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Moșule, ce tânăr ești și cascadorul minciunilor

Joe Biden, discurs

Foto: Shawn Thew/ AP/ Profimedia

Îmi vine să urlu când felurite madmuzele și fârțângăi, precum și alți vorbeți de televizor, anunță cu zâmbete satisfăcute „Biden a comis încă o gafă”. De fapt, insinuează pe față, dacă se poate spune așa, că președintele Biden este desprins de realitate, dus cu capul, senil.

Așa-zisele „gafe” ale lui Biden sunt, în mare majoritate, niște confuzii cel mult amuzante de nume și țări, care n-au provocat nicio reacție din partea celor confundați. De ce are astfel de scăpări? Simplu, pentru că e cât se poate de concentrat pe problemele de fond ale Statelor Unite și lumii întregi. Pe care le tratează mereu rațional, cu precizie și elocvență. Ultimul său discurs despre Starea Națiunii înainte de alegerile din noiembrie este un exemplu grăitor. Forță, focusare, bun-simț, formulări memorabile („Un președinte american nu poate să-și iubească țara doar atunci când câștigă”, „America nu pleacă din Ucraina și nu se pleacă în fața Rusiei”, „Ronald Reagan, un președinte republican, a tunat: «Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid!», Donald Trump îi spune lui Putin «Fă, dracului, ce vrei!»”). Valorile pe care președintele Biden le susține neclintit de multă vreme sunt împărtășite de orice om inteligent și cinstit: democrația, supremația legii, respingerea rasismului, discriminării, defăimării, minciunii. Patriotism autentic, nu patrioțeala lui Trump. Rolul planetar pe care Statele Unite nu au voie să-l abandoneze.

Erorile veniale ale lui Biden sunt vânate cu lupa, în vreme ce minciunile înmărmuritoare, zilnice, debitate de Trump în cascadă sunt trecute cu vederea de zeci de milioane de oameni. Așa cum trec cu vederea și peste relansarea economică a SUA, scăderea inflației și creșterea numărului de locuri de muncă în mandatul Biden. Erich Fromm a spus o vorbă mare: „Dacă 20 de milioane de oameni sunt simultan bolnavi de aceeași boală psihică, asta nu înseamnă că sunt mai puțin bolnavi decât unul singur”. America traversează acum o epocă de autohipnoză în masă, de renunțare la democrație după 250 de ani, ca aceea care a cuprins Germania în anii `30 și l-a propulsat la putere pe Hitler. „Șobolanii care trebuie stârpiți” ai Führerului, evreii, sunt acum, pentru Trump, imigranții de orice naționalitate. 

În coordonatele esențiale, președintele în exercițiu este viguros și limpede, nicidecum prea bătrân, cum se încăpățânează să repete unii. L-ați văzut în șort și tricou fără mâneci? Într-o luptă fizică, în ring, eu aș paria fără să ezit pe Biden, nu pe malacul Trump!

Din punct de vedere electoral, în America situația e gravă. Și nu numai în America. Totuși, un „feeling” pe care nu-l pot argumenta rațional, și care nu știu de unde vine, îmi spune că Trump, cascadorul minciunilor, n-o să mai ajungă la Casa Albă..

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult