Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Moșule, ce tânăr ești și cascadorul minciunilor

Joe Biden, discurs

Foto: Shawn Thew/ AP/ Profimedia

Îmi vine să urlu când felurite madmuzele și fârțângăi, precum și alți vorbeți de televizor, anunță cu zâmbete satisfăcute „Biden a comis încă o gafă”. De fapt, insinuează pe față, dacă se poate spune așa, că președintele Biden este desprins de realitate, dus cu capul, senil.

Așa-zisele „gafe” ale lui Biden sunt, în mare majoritate, niște confuzii cel mult amuzante de nume și țări, care n-au provocat nicio reacție din partea celor confundați. De ce are astfel de scăpări? Simplu, pentru că e cât se poate de concentrat pe problemele de fond ale Statelor Unite și lumii întregi. Pe care le tratează mereu rațional, cu precizie și elocvență. Ultimul său discurs despre Starea Națiunii înainte de alegerile din noiembrie este un exemplu grăitor. Forță, focusare, bun-simț, formulări memorabile („Un președinte american nu poate să-și iubească țara doar atunci când câștigă”, „America nu pleacă din Ucraina și nu se pleacă în fața Rusiei”, „Ronald Reagan, un președinte republican, a tunat: «Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid!», Donald Trump îi spune lui Putin «Fă, dracului, ce vrei!»”). Valorile pe care președintele Biden le susține neclintit de multă vreme sunt împărtășite de orice om inteligent și cinstit: democrația, supremația legii, respingerea rasismului, discriminării, defăimării, minciunii. Patriotism autentic, nu patrioțeala lui Trump. Rolul planetar pe care Statele Unite nu au voie să-l abandoneze.

Erorile veniale ale lui Biden sunt vânate cu lupa, în vreme ce minciunile înmărmuritoare, zilnice, debitate de Trump în cascadă sunt trecute cu vederea de zeci de milioane de oameni. Așa cum trec cu vederea și peste relansarea economică a SUA, scăderea inflației și creșterea numărului de locuri de muncă în mandatul Biden. Erich Fromm a spus o vorbă mare: „Dacă 20 de milioane de oameni sunt simultan bolnavi de aceeași boală psihică, asta nu înseamnă că sunt mai puțin bolnavi decât unul singur”. America traversează acum o epocă de autohipnoză în masă, de renunțare la democrație după 250 de ani, ca aceea care a cuprins Germania în anii `30 și l-a propulsat la putere pe Hitler. „Șobolanii care trebuie stârpiți” ai Führerului, evreii, sunt acum, pentru Trump, imigranții de orice naționalitate. 

În coordonatele esențiale, președintele în exercițiu este viguros și limpede, nicidecum prea bătrân, cum se încăpățânează să repete unii. L-ați văzut în șort și tricou fără mâneci? Într-o luptă fizică, în ring, eu aș paria fără să ezit pe Biden, nu pe malacul Trump!

Din punct de vedere electoral, în America situația e gravă. Și nu numai în America. Totuși, un „feeling” pe care nu-l pot argumenta rațional, și care nu știu de unde vine, îmi spune că Trump, cascadorul minciunilor, n-o să mai ajungă la Casa Albă..

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult