Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Motivarea deciziei de eliberare condiționată a lui Dan Voiculescu: Codul penal din 1969 nu cuprinde menţiuni privind obligaţia acoperirii prejudiciului

Eliberarea lui Dan Voiculescu nu a fost condiționată de obligația recuperării prejudiciului, se arată în motivarea sentinței, publicate miercuri de Tribunalul Bucureşti.

„Cu referire la acoperirea prejudiciului, articolele din Codul penal din 1969 nu cuprind menţiuni privitor la o astfel de obligaţie, analiza lor însemnând o combinare a dispoziţiilor de drept substanţial succedate în timp şi deci încălcarea principiului aplicării legii penale mai favorabile”, se arată în motivarea semnată de judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti, potrivit News.ro.

Recuperarea prejudiciului de 60 de milioane stabilit de instanță în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) intră în competența instituțiilor statului.

„Recuperarea acestor creanţe şi identificarea lor prealabilă este dată în competenţă unor instituţii ale statului sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie”, se mai arată în motivarea sentinței de eliberare condiționată a lui Dan Voiculescu.

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost eliberat condiționat săptămâna trecută, după ce a executat aproape 3 ani din cei 10 ani de închisoare la care a fost condamnat în 2014. Întrebat de jurnaliști despre prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, Voiculescu a spus: „Nu e niciun prejudiciu. Decizia 888 din 8 august va fi demontată”.

Avocatul omului de afaceri a declarat în fața instanţei că în trei ani ANAF a reușit să vândă doar o singură proprietate dintre cele puse sub sechestru de judecătorul care l-a condamnat definitiv pe Voiculescu. 

„El are toată averea sechestrată. Nu are un leu disponibil, cu excepţia pensiei. ANAF nu a pus nici azi în executare decizia de condamnare. Dacă le valorifica poate se acoperea prejudiciul. Statul o are la dispoziţie, dar nu o face”, a spus avocatul lui Dan Voiculescu.

Fiscul a recuperat 14,7% din prejudiciul de 60 de milioane stabilit în dosarul ICA, potrivit unor informații transmise de ANAF la solicitarea HotNews.ro. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    referitor la ISN....in general orice proiect de lege trimis parlamentului trebuie sa fie "corelat" cu restul prevederilor legale,in acest caz referitoare la "imprumuturi,dobanzi,majorari,penalitati,etc."Astfel de ex. o persoana fizica,raspunde penal pentru camatarie(vezi cazul sefului de la jandarmerie),in procese este stabilita o valoare a majorarilor si penalitatilor in functie de nivelul de referinta a dobanzii BNR,majorarile si penalitatile pentru impozite locale si cele de la finante sunt si ele "fixate de stat",existand chiar si o "clauza de anulare a impozitului=prescriptie" s.a.m.d.Pentru "restul" produselor comercializate,alte institutii ale statului ca Protectia Consumatorului,Consiliul Concurentei INTERVIN sanctionand "preturile de dumping" sau alte "abuzuri" asupra consumatorului.In fapt aceste ISN-uri sunt societati care practica "camataria" legal "speculand" o prevedere legala NECLARA care totusi "atribuie reglementarea in acest domeniu BNR-ului"....Discriminarea este clara fata de camatarii persoane fizice,chiar intre aceste persoane fizice existand o "discriminare" care a permis chiar unor parlamentari sa-si treaca in declaratia de avere "imprumuturi exorbitante"(Ghita,Voiculescu,etc.) unele putand fi FICTIVE,folosite doar pentru a "spala" bani negri proveniti din coruptie.Curios ca pentru "legea darii in plata",parlamentul a "intervenit" in contractele bancare cu dobanzi mult mai mici decat in cazul ISN-urilor!In Romania insa "fraierimea" NU conteaza pentru statul roman...."expulzarea economica" in UE fiind "un scop" al "socialistilor" aflati permanent la "putere" in cei 27 ani de capitalism.
    • Like 0
  • check icon
    Toti latraii de la a3 si luju ar trebui sa pupe mana justitiei pt.usurinta cu care a scapat "marele lor dresor"! Dupa eliberarea lui voiculescu tind si eu sa le dau dreptate ca nu avem justitie in tara!!
    • Like 0
  • check icon
    Nu, într-adevăr, codul penal din 1969 nu cuprinde mențiuni privind recuperarea prejudiciului. Cuprinde în schimb mențiuni foarte clare privind pedeapsa cu moartea pentru hoții cu sume mari...
    • Like 4
    • @
      check icon
      Bunã observație! Unii chiar au încasat-o,s-a recuperat si prejudiciul.
      • Like 1
    • @
      Dar codul penal de la 1869 ce prevede? Și cel de pe vremea lui Vlad Țepeș? Evident, sunt întrebări ironice... Cine sunt oare cu nume și prenume judecătorii care au luat decizia asta? Cred că e bine de știut... Probabil, însă, că se bazează pe niște legi tricotate de ticăloșii care și le-au conceput de un sfert de secol încoace ca să-i apere de justiție...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult