Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

N-am reușit să conving pe nimeni să se vaccineze, nici măcar în propria familie. Oamenii sunt mai atrași de povești fără logică decât de adevăruri simple

vaccinare - vaccin Phfizer

Vaccinarea în România a început foarte bine și s-a terminat foarte prost. Suntem penultima țară din Europa la procentul celor vaccinați, doar Bulgaria ne e tovarășă în această contra-performanță. La noi s-a vaccinat 30% din populație în condițiile în care media europeană este de peste 60% cu un target de 70%. Un dezastru care ascunde în spate mult mai mult decât niște cifre seci.

Am putut să constat în mod concret opoziția la vaccinare chiar și în familia mea, în afară de mine și soția mea nimeni nu s-a mai încumetat. Au prins mai mult teoriile cu virusul făcut în laborator și vaccinul care o să decimeze populația vârstnică, astfel se vor salva fondurile de pensii. Nu am reușit să conving pe nimeni pentru că oamenii sunt mai atrași de povești întortocheate, fără dovezi sau logică, decât de lucruri simple și clare. E adevărat că dacă eram pe vremea lui Ceaușescu s-ar fi aliniat probabil cu toții, fără să crâcnească, la centrele de vaccinare. 99.9%, pun pariu, exact ca la alegerile din timpurile alea. Nu-mi aduc aminte ca să fi contestat cineva sau să se fi opus când a fost accidentul de la Cernobil și ne-au dat pastila aia de iod. Dar în democrație poți să-ți expui orice teorie, oricât de fantasmagorică, fără niciun risc. Există chiar doctori care în mod direct sau indirect își sfătuiesc pacienții să nu se vaccineze. Rămâne întrebarea, cum de în Occident, pe care îl considerăm noi mai civilizat, s-au vaccinat 70% iar la noi numai 30%. Că suntem noi deștepți, ăsta e răspunsul.

Odată cu eliberarea lui Dragnea au reînceput teoriile conform cărora sunt niște forțe străine, imperialiste, rele, care vor să-i elimine pe patrioții români. A fost reanimat Năstase iar undeva în subsidiar chiar și Voiculescu a clipit. Nimeni nu se întreabă în mod simplu dacă oamenii ăștia nu au fost condamnați chiar pentru faptele pe care le-au comis. De ce trebuie să facem niște eroi din infractori notorii. Poate că asta ne vine din dragostea pe care comuniștii ne-au insuflat-o pentru haiduci, haiduci care nu erau decât niște tâlhari la drumul mare, în fond și la urma urmei.

Există în România o mare masă de oameni care trăiesc în trecut, dar nu în trecutul comunist, nu, trăiesc în trecutul medieval, ăla cu boieri, cu argați, cu parastase, pomeni, și sfeștanii. Populația rurală este încă 50% din totalul populației din România. Rata de vaccinare la țară a fost foarte mică, sărăcia în schimb e foarte mare. Educația se află în suferință însă votul roșu e cel mai sus la țară. Pe măsură ce ne apropiem de orașe vedem că lucrurile astea se schimbă, crește rata de vaccinare, crește nivelul de educație, scade votul roșu, nivelul de trai și de civilizație e mai ridicat.

Am decriptat în rezultatele proaste privind vaccinarea anti-Covid din România o neîncredere generală a populației în stat. Și nu e vorba de o neîncredere punctuală, acum, pentru acest proiect, e vorba de o neîncredere cronică, adâncă, provenită din traumele istoriei. Cetățenii nu cred nimic din ceea ce statul le comunică, sau în cel mai bun caz sunt suspicioși. Au și motive să se comporte astfel, statul nu a fost decât un organ opresor, mincinos și jefuitor de foarte multe ori. 

Românii au fost de-a lungul istoriei sub diverse ocupații și au trebuit să-și dezvolte din instinct de supraviețuire un sistem de raportare la puterea de ocupație. În niciun caz nu s-a bazat această relație pe încredere. S-a bazat mai mult pe subminare, pe viclenie, pe șmecherie. Nu degeaba la noi sunt celebre poveștile cu Păcală și Tândală. În felul acesta s-a format în mentalitatea comună ideea potrivită căreia statul este dușmanul. Astăzi suntem la puțin peste o sută de ani de când existăm ca stat independent. În perioada asta nici statul nu a făcut eforturi să se apropie de oameni, să le dea impresia că țara asta e a lor, că banii lor din taxe și impozite nu se fură pentru averile unor politicieni veroși. Din contra, statul a fost în permanentă în slujba unor grupuri de interese iar cetățenii, românii, s-au văzut în permanentă trădați și atunci au apelat la sisteme de apărare.

Realitatea cea mai crudă din acesta experiență este că românii nu au încredere deloc în instituțiile statului. Iar fără încredere nu se poate construi nimic. Este adevărat că tot românii sunt cei care îi trimit acolo pe cei pe care mai apoi îi înjură. Cumva ne merităm soarta.     

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Precizez din start că eu m-am vaccinat, ca să nu fiu acuzat de cei” iuți la mânie”. degeaba.
  Dar eu nu accept ura asta a vacciniștilor la adresa antivacciniștilor. Medicii au spus clar (medicii corecți, nu cei aliniați propagandei) că vaccinul protejează (în măsura în care reușeșete) doar pe cel vaccinat. Nu există o protecție a vaccinului / vaccinatului pentru cei din jur. Astfel că e o ticăloșie a propagandiștilor și a celor care ”pun botul” la propagandă să ducă opiniile antivacciniste în zona antisocialului, a egoismului. Vaccinarea sau nevaccinarea unei persoane e o problemă strict personală, cu efecte mai bune sau mai puțin bune pentru persoana în cauză. Cine moare de grija pandemiei, n-are decât să se vaccineze (așa cum am făcut și eu, repet). Cei care nu vor să se vaccineze, cu siguranță au și ei motivele lor. Și e o măgărie să fie considerați toți antivacciniștii ori analfabeți funcțional sau tembeli (cum am văzut la unii postaci aroganți, care se consideră ei înșiși buricul pământului) ori foarte influențabili, fără bază reală. La aceștia ultimii, de ce oare nu prinde și ”influențarea” din partea propagandei guvernamentale românești sau chiar mondiale pro vaccin?
  Paradoxal, un vaccinat ar putea fi chiar un pericol pentru aproapele său, deoarece s-a emis ipoteza (foarte credibilă) de către unii medici specialiști importanți (occidentali, nu de-ai noștri, care sunt suspectați de toate parti-pris-urile) că vaccinatul poate fi purtător puternic de virus, chiar dacă el nu face boala. Un om trecut prin boală are o imunitate mai ”naturală” cumva și e mai puțin sau deloc purtător de virus. Deci vaccinarea se pare că nu oferă acea mult dorită ”imunitate de turmă”, întrucât încărcătura virală vehiculată în societate nu scade prea mult, ci se menține la un nivel ridicat, care favorizează în continuare infectările. Este exact invers decât principiul imunizării de turmă. Astfel se mai poate explica (printre altele) de ce țările cu rata mare de vaccinare (Israel, Marea Britanie, Franța, unele țări arabe etc) suferă în prezent o creștere paradoxală a numărului de infectări. Mă refer la infectații dintre cei nevaccinați, fiindcă există bine-merci infectați și printre cei vaccinați. E adevărat că dacă un vaccinat se îmbolnăvește, totuși evoluția bolii e mult mai ușoară. Dar oricum lucrurile sunt ciudate și există multe nedumeriri atât printre specialiști, cât și în rândul populației. De exemplu toată lumea știe că dacă ai fost vaccinat împotriva bolilor cunoscute până acum, ca de exemplu: poliomielita, variola, tetanosul etc atunci ești ferit total de boală (excepție fac gripele). Nu am auzit pe nimeni să spună că dacă te vaccinezi contra tetanosului faci doar o formă mai ușoară de tetanos. Sau că antirabicul te face să ”turbezi” mai puțin :):) etc etc. Ar fi mult mai de încredere pentru toată lumea și ar scădea sigur numărul antivacciniștilor dacă s-ar descoperi mai multe despre acest virus (inclusiv originea sa - naturală sau din laborator) și s-ar realiza atât niște vaccinuri adevărate, care să protejeze într-adevăr și să stopeze răspândirea virusului, dar să aibă și clar stipulate contraindicațiile. Fiindcă orice produs medical are și contraindicații medicale, pentru anumite persoane cu diverse alte boli sau intoleranțe. Nu în ultimul rând n-ar strica nici creșterea eforturilor pentru crearea unor tratamente anti-Covid 19, pentru cei care au fost mai puțin norocoși și au luat boala (chiar și vaccinați).
  Dacă cineva e conștient de toate cele de mai sus și alege să nu riște o vaccinare cu niște seruri încă experimentale (așa cum sunt de fapt), eu cred că o face din motive justificate și nu e în mod obligatoriu ”analfabet funcțional” sau ”tembel” sau din mediul rural cel mai sărac și lipsit de informație, sau votant de stânga, sau cu nostalgii ceaușiste etc etc, după cum au impresia atâția ”deștepți de bubuie” dintre cei care postează.
  • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   O parte din "adevarurile" expuse de tine aici sunt gresite. Mi se pare trist ca te revolta ca ezitantii la vaccinare sunt tratati de imbecili, dar asta nu te opreste sa-i judeci pe cei care incurajeaza vaccinarea.
   • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   mhm check icon
   Domnule, eu nu-i urăsc. Să scrie frumos pe hîrtie că refuză vaccinul și să-și asume consecințele - nu ai vrut vaccin, ai făcut covid, vă dorim sufocare plăcută la domiciliu.
   • Like 4
  • @ Dan Cojocaru
   Vaccinul nu protejeaza doar pe cel vaccinat ci iti protejeaza si mancarea de la gura. Campania de vaccinare are ca scop redresarea economiei facuta muci, asa ca tine, dupa o perioada lunga de pandemie.

   Pe partea de vaccinatii sunt purtatori de virus mai periculosi decat restul, exista un studiu CDC ce te contrazice. Desi un vaccinat poate fi contagios, acesta este pt. o perioada scurta de timp si cu un potential infim, pt. ca sistemul imunitar isi face treaba a.i. nu se poate atribui o eruptie pandemica acestor oameni. Pe scurt, adevaratul pericol il prezinta tipic cei nevaccinati, ce sunt contagiosi pe perioade mult mai mari si cu un potential mult mai mare. In plus, eu nu vreau ca spitalele sa fie iar restrictionate de la tratamente si investigatii efectuate intr-un mers normal ca iar se vor umple de... idioti, efectiv n-am cum sa le spun altfel. Daca ei si-au asumat raspunderea, sa suporte consecintele, iar daca ajung intubati si injectati cu n medicamente, sa le plateasca si sa plateasca si procedurile si stafful medical... preturi in jurul a 15-20 mii de lei. Bafta!
   • Like 5
  • @ Dan Cojocaru
   corne check icon
   "Nu există o protecție a vaccinului / vaccinatului pentru cei din jur. Astfel că e o ticăloșie a propagandiștilor și a celor care ”pun botul” la propagandă să ducă opiniile antivacciniste în zona antisocialului, a egoismului."
   iubite compatriot, rasuceste opinia asta pe toate fetzele, poate reusesti sa-ti faci o surpriza placuta.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   1. Nu-i vorba de ură.
   Majoritatea vaccinurilor protejează complet. Dar iată, soarta sau Dumnezeu, cum vreți, ne-a dat o astfel de boală, că vaccinul nu protejează total și e și făcut pe repede înainte. Omul trebuie să aleagă da sau ba și încă pe barba proprie. Riscuri există orice ar face. Nu-i timp să așteptăm studii, confirmări, vaccinuri mai bune ori tratamente. Beleaua e ACUM și tot ACUM trebuie acționat. Care stă acum ca mâța-n coadă așteptând ceva mai bun e posibil s-o ia.
   Există boli contra cărora vaccinul nu protejează suficient ( gripa, TBC) ori nu a fost posibil deloc un vaccin (hepatita C, SIDA). Să zicem mersi că avem totuși un vaccin.

   2. Alți comentatori au găsit o similitudine între procentul de analfabeți funcțional și cei care nu vor vaccin. Chiar dacă e așa, vinovată e educația și statul care până acum a dormit. Analfabetul funcțional e un prost fiindcă nu înțelege ce citește și nici n-are deprinderi de gândire critică. Unul teoretic vindecabil.

   3. Nu-i deloc plăcut să știi că ai riscat, te-ai vaccinat însă ceilalți cârcotesc așteptând să fie protejați de ceilalți. Mereu de ceilalți. Își bat joc, îi numesc pe vaccinați oi, conformiști, împroașcă noroi în umbrela care i-ar proteja. Ei sunt cei agresivi. Iar riscul e să apară o tulpină care să ocolească frumos vaccinul, adică tot efortul a a fost în zadar, risc cu atât mai mare cu cât transmiterea e mai mare și asta se întâmplă într-o populație nevaccinată.
   Nu folosește absolut la nimic faptul că motivele lor ar fi justificate. Rezultatul e același, o nesiguranță perpetuă ori și mai rău, risc de lockdown cu vaccin cu tot. Vaccinul te protejează și direct dar iti protejează și pâinea de la gură cum bine spune dna Pascal.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Am hotarat sa nu te mai iau in considerare, dar nu ma pot abtine cand vad cum continui sa-ti expui aberatiile, de dragul de a te baga in seama si de a epata cu "eruditia" ta, in absolut orice privinta. Bolile precum poliomelita, tetanosul nu sunt boli ce se transmit din om in om, contagioase adica. Vaccinurile respectivelor boli si ale celorlate au fost "testate" in timp, de la mometul administrarii lor pe scara larga, doar dupa ce au fost administrate, de-a lungul zecilor de ani, nu a trebuit sa treaca, de la momentul aparitiei lor o perioada indelungata pana a fi administrate. Am fi fost si azi cu o mare incidenta a poliomelitei, etc, daca am fi asteptat "recunoasterea lor democratica". Timpul si numai timpul le-a conferit eficacitate. Au existat si atunci destui contestatari, chiar din radul somitatilor in domeniul medical. Da, exista si "reactii adverse" ca la orice medicament, dar asta nu indreptateste pe nimeni sa conteste eficacitatea lor imensa si sa se transforme in antivaccinist. Si da, cu totii purtam microbii, pa haine, pe piele, dar in cazul in care intalnim un vaccinat nu reprezentam un pericol. Dupa cum, clar, s-a putut constata, antivaccinistii autodeclarati si mediatizati in prostie sunt niste indivizi imbecili, sau rau voitori la comanda demni de a fi ostracizati. Din pacate imbecilitatea lor prinde mai repede decat argumentele unor oameni de valoare profesionala recunoscuta - medicii pe care ii cautam in disperare atunci cand suntem la ananghie. Sunt si medici antivaccinisti asa cum sunt "medicii" spagari, cei ce-si conditioneaza aportul, de multe ori inexistent, nul de spaga. Sunt si medici ce au trecut prin facultatea de medicina doar pentru perspectivele de castiguri licite, dar in mare masura cele ilicite. In "profunzimea" analizei tale faci abstractie de multe adevaruri si realitati. Convingerea mea este ca o faci in mod voit, propagandistic, cum faci in toate comentariile tale, poate doar in nume propriu, din dorinta de a fi recunoscut drept un oarecare "analist". Si in final: de ce te-ai vaccinat? Din lasitate sau ipocrizie? Sau poate nici nu te=ai vaccinat!? Cine te poate verifica? Dintre "cititorii" tai, ma refer.!
   • Like 1
 • "N-am reușit să conving pe nimeni să se vaccineze" - e ok Nucule, nu e vina ta. Am trecut si eu prin asta, culminand cu decesului cuiva din familia apropriata. Ma intreb daca puteam sa fac mai mult, dar la urma urmei, vorbim despre cetateni majori, responsabili pentru deciziile din viata lor, chiar daca aceste decizii cateodata par - dupa criteriile noastre - idioate.
  • Like 3
 • Razvan G check icon
  Eu ma folosesc de cifrele oficiale pentru a-mi explica faptul ca ne-am cam oprit la 30% vaccinati:
  - 45% analfabeti functional
  - 25% in zona gri, adica usor influentabili, nehotarati, poate probleme medicale
  - 30% au ramas. Cei care sunt permanent activi in societate.
  Sigur, se poate detalia, dar modo-grosso, aici suntem. Si daca verificam datele tarilor care au 60% vaccinati, o sa vedeti ca se cam verifica.
  Sa imi dea cineva o idee, care ar trebui sa fie mesajul pe care statul sa il transmita celor 45% care desi citesc, nu inteleg nimic....
  • Like 8
  • @ Razvan G
   Statul a trimis destule mesaje, bani grei s-au platit pt. ele cat si pt. campania de vaccinare si suportul medical. Ce vrei sa le mai zica? Eventual, luati de aici 500 de lei si hai la vaccinare, sa vezi cum se inghesuie. E tara lui spaga voda si altfel n-ai cum sa le vorbesti.
   • Like 4
  • @ Razvan G
   Obligativitatea vaccinarii si conditionarea de vaccinare.
   • Like 1
 • Pai, asa e, ce o fi de mirare? Romanul in toate istoria a fost un tembel.... nu face acum decat sa mai demonstreze asta inca o data. Romanul e nostalgic dupa Ceausescu, adica ii e dor de galantarele goale, de intreruperile de curent, de minciunile despre indeplinirea planului cincinal in 4 ani si jumate, hehehe, fara materii prime sau curent electric in fabrici.... ca doar Ceausescu nu a fost de-al rusilor si nici de-al americanilor, a fost neaos de aici! Si Tepes Voda, care ii tragea in teapa (vorba sa fie, bine le facea) era tot neaos.... Cine incearca sa il civilizeze pe roman, sa il faca sa gandeasca, e sortit esecului, e un imperialist murdar cu interese oculte. Ce conteaza ca au existat regele Carol I, regina Maria si regele Ferdinand, etc, etc, care au condus Romania ca lumea??? Ei erau STRAINI, erau CONSPIRATIONISTI! Ma intreb sincer de multe ori daca romanul chiar e om, desi are o pozitie bipeda.... daca chiar au fost romanii atat de viteji in razboaie pe cat au fost de tradatori, ca vad eu ca le e frica de un ac de seringa!!! Pai, sigur, fiecare e liber sa nu se vaccineze, dar si sa moara.... ca nu e paguba asa mare daca ne mai rarim - mai rarut, ca-i mai dragut!
  • Like 11
  • @ andreea dragusin
   Si nu este numai romanul. Din pacate imbecilizarea maselor functioneaza in toata lumea.
   • Like 2
 • Să lămurim câteva lucruri, d-le Nucu. 1. Am dreptul, ca om, să accept sau să refuz un act medical. Conform codului deontologic medical!! 2. Conform Codului de la Nurenberg, nimeni nu are voie să mă oblige la un act medical. 3. Dacă tot invocați lipsa de cultură și lipsa de încredere în guvern drept cauze pentru rata mică de vaccinare, uitați-vă la ce se-ntâmplă în cele mai vaccinate țări din lume, unde nr de infectări crește alarmant Și mai lăsați-ne odată în pace cu obsesia asta a voastră pentru înțepare obsesie întreținută probabil de banii mulți pe care îi primiți de la companiile farmaceutice și de la guvern) . În toată media, zi și noapte, doar vaccinare și iar vaccinare! Mater tuus scribent! :);)
  • Like 2
  • @ Norma Lee
   Majoritatea oamenilor care se infecteaza nu sunt vaccinati si de asemenea cei vaccinati nu fac forme grave. Da, este dreptul tau sa refuzi. Intrebarea e ce faci in cazul in care doamne fereste te infectezi nasol tu sau o persoana apropiata? Daca acum am da drumul la tot o sa se urce graficele pe pereti. Si tot oamenii se vor plange ca de ce nu i-a protejat statul.
   https://www.npr.org/sections/health-shots/2021/07/21/1018872469/worried-about-breakthrough-covid-cases-heres-what-to-know?t=1626936933971
   https://www.opb.org/article/2021/07/18/with-the-delta-variant-spreading-fast-is-it-time-to-mask-up-again/
   https://healthfeedback.org/claimreview/vaccinated-people-are-less-likely-to-die-from-the-delta-variant-of-sars-cov-2-compared-to-unvaccinated-people-viral-claim-misinterpreted-phe-report-we-love-trump/
   • Like 0
  • @ Norma Lee
   1. ...dar am oare dreptul să pun în pericol comunitatea? Probabil, pentru că, din ignoranță, nu am încredere în vaccin și în comunitatea științifică mondială și cred, mai degrabă, în fantasmagorii putiniste. 2. Țările la care faceți referire au o foarte mare circulație a oamenilor, cu efectele de care vorbiți, dar fenomenul se apropie de România și păreri ca ale dv. vor condamna oameni la boală sau moarte. Nu știu ce va scrie mama lui, dar n-o felicit pe a d-tale. :(
   • Like 6
  • @ Lucian Constantinescu
   Da, în codul deontologic medical scrie că interesul individului primează în fața interesului de grup atunci când e vorba de acte medicale. De care comunitate științifică vorbiți - cea care consideră această pandemie covid o oportunitate unică pentru Marea resetare, pentru ” build back better!” ( vezi Klaus Schwab )...? Pentru că sunt mulți, foarte mulți membri ai comunității științifice care consideră că se exagerează, că se fac abuzuri chiar, cu toate măsurile luate mai bine de un an încoace, inclusiv vaccinarea.
   • Like 1
  • @ Norma Lee
   Nu cred ca-i lipsa de cultura (cel putin nu de orice cultura), mai degraba este un soi de superficialitate si de autosuficienta. Oricum o lipsa totala de intelegere a bolilor (in general si a celor) infectioase si a modului in care actioneaza vaccinurile in corp.

   Am (avut) doi vecini, sot si sotie: vecinul a murit de covid 19 prin noiembrie anul trecut. Nu i-am vazut niciodata sa se protejeze de cand a inceput pandemia (masca si celelalte). Vecinul facea dializa de mai multi ani, ajunsese la doua tratamente pe saptamana - complicatie renala de la diabet. Vecina e convinsa ca sotul ei a murit "pentru ca l-au pus la oxigen - daca il tineam acasa, traia si acum..."

   Sigur, fiecare face ce vrea si asculta pe cine intelege...
   • Like 5
  • @ Norma Lee
   Delia MC Delia MC check icon
   1. la fel au dreptul să refuze un act medical și în țările alea ( oho, dacă ați ști cum o fac, acolo pacientul când zice nu, apoi e nu). Dar straniu, se lasă vaccinați pe capete. Românul face invers: de obicei ascultă orbește de doctor însă nu se vaccinează.
   2. Ați văzut că au crescut cifrele în unele țări. Corect. Dar nu v-ați gândit de ce. Bineînțeles, propaganda antivaxx de la tv ori feisbuc trece așa ceva sub tăcere. Dacă le luăm la puricat găsim motivul pentru fiecare țară în parte. A, au "uitat" să spună că în ciuda numărului de infectări, decesele sunt puține. Straniu, exact așa cum promite vaccinul.
   3. Statul nu face decât să vă avertizeze. Fiecare face cum vrea. Dar chiar dacă vor mai veni și alte tulpini, cei care s-au vaccinat se vor mai vaccina, cei care nu, asta e. Valurile care vor veni vor fi ale nevaccinaților. Au bătut destul clopotele pentru toate babele, surde ori nu.
   Post-edit 1: ați citit "Marea resetare"? E o carte. O găsiți în engleză, germană, cine caută bine găsește și o traducere (proastă, dar mai bine decât deloc) în română. Întreb pentru că până acum niciunul din cei care o citau n-o citise.
   Post-edit 2: nu sunt mulți, sunt doar foarte vocali și mega popularizați pe site-urile și paginile conspiraționiste și antivaxx.
   • Like 6
  • @ Norma Lee
   3. Vezi ca neinfectarea nu este unul din mecanismele de protectie ale vaccinului. Orice om se reinfecteaza daca sunt prielnice conditiile. In cazul SARS-COV-2, sunt. Un vaccin iti antreneaza sistemul imunitar, ca atunci cand te (re)infectctezi, DA! trebuie sa te infectezi, el poate sa raspunda RAPID la patogen. In lipsa lui, corpul uman necesita investigatii prin mecanismele biologice proprii ca mai apoi sa poata sa emita singur un raspuns in forma de anticorpi, dar in functie de starea de sanatate si vigoare a fiecaruia, pt. multi va fi prea tarziu iar patogenul sa copleseasca sistemul imunitar ca mai apoi sa se ajunga la intubatie si morga. Pt. cei ce au parinti peste 60 de ani, nu cred ca le-ar fi usor sa-i vada cum se sting. Nici pt. cei mai tineri ce au dezvoltat probleme pe termen lung nu le va mai fi usor pe parcursul vietii. Dar nu cred ca esti capabil sa intelegi astfel de lucruri.
   • Like 4
  • @ Norma Lee
   corne check icon
   interesul meu, cucoana, e ca nici un dobitoc din grupul imbecililor sa nu-mi transmita vreun virus care sa-mi puna sanatatea in pericol: conteaza?
   • Like 4
  • @ Pascal Dena
   Nu stiu dacă dumneata esti capabil să înțelegi că nimeni, absolut nimeni, nu are dreptul să se uite urât, sau să se uite de sus, cu superioritate, la mine, fiindcă nu m-am vaccinat! Eu am încredere în imunitatea dobândită natural și în îngrijire serioasă dacă mi se întâmplă să iau acest virus. Vaccinurile există, sunt gratuite, orice persoană care consideră că n-ar putea face față se poate vaccina. Avem responsabilitatea de a cântări bine lucrurile și de a decide. Pentru noi, nu pentru alții, cu atât mai mult cu cât e din ce în ce mai clar că vaccinul anticovid poate cel mult atenua simptomele. Cu alte cuvinte, e un tratament preventiv, și nu ar trebui impus ca unic tratament.
   • Like 0
  • @ Norma Lee
   Delia MC Delia MC check icon
   Teoretic am avea voie. Dacă dvs vă pozitionați în tabăra antivaxx înseamnă că sunteți de partea celora care postează poze cu oi cu mască încolonate la vaccin. Printre altele. Și da, VOI vă uitați la noi cu superioritate.
   Dacă duci discuția suficient de departe, se vede cum convingerile antivaxxerilor se bat cap in cap. Ajungi la contradicția
   internă.
   Aveți încredere în imunitatea proprie și speranța într-un tratament 100% eficient. Puteți măcar admite că atâta se știe acum? Că vaccinul e o unealtă imperfectă însă deocamdată cea mai bună? Și în ăst timp, poate chiar acum, se prăsește un virusache și mai a naibii, în vreo țară cu procent infim de vaccinați. Că prevenția e mai bună decât cel mai bun tratament (vaccinul ESTE prevenție). Aș pune pariu că sunteți convins(ă) că tratamentul actual mai mult rău face. Sunt multe de spus însă mă opresc. Întrebările au fost oricum retorice fiindcă nimeni n-a reușit să convingă vreun conspiraționist ori antivaxx. Nu înainte de ATI și poate nici atunci.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Noi vă privim cu superioritate? Îmi pare rău, voi adică OMS, WEF, ONU, companiile farmaceutice, guvernele, toți adoratorii vaccinurilor, ați venit cu ideea asta nemaiauzită a vaccinării ÎNTREGII POPULAȚII. Înțeleg să fie vaccinați copiii împotriva unor boli periculoase ( dar ei sunt vaccinați acum cu 49 de doze până la 6 ani, nu cu doar 8 doze, până la 2 ani- generația mea ). Înțeleg ca oamenii în vârstă să se vaccineze, dacă doresc, împotriva gripei sezoniere, dar să vaccinezi la comandă o întreagă populație, asta e deja prea mult, e un abuz clar. Și împotriva a ce? A unui virus care, după cum devine tot mai clar, a fost creat în laborator și poate chiar ”scăpat” din laborator. Vă privim cu superioritate? Eventual facem mișto de voi, facem haz de necaz, pentru că se pare că sunteți de neoprit! Sunteți efectiv obsedați de înțepare! Și vă liniștiți conștiința repetând neîncetat că o faceți de dragul nostru, pentru binele nostru! :):)
   • Like 0
  • @ Norma Lee
   Dar nu ai dreptul de a fi un pericol social. Daca nu ai discernamant stai dracului in bula ta nu revendica dreptul de a fi liber sa umbl ipe unde ti se nazare.
   Ce se intampla " in cele mai vaccinate tari din lume" se intampla tocmai din cauza imbecililor si a proastei intelegeri a libertatii.
   • Like 2
  • @ Norma Lee
   Asta vadeste o proasta gandire a respectivului cod si o lipsa de ratiune la cei ce se prevaleaza de acest cod.
   • Like 0
  • @ Norma Lee
   Iata o super wooman! Sper sa nu fi gresit. Ai numai drepturi, ca si noi, dar ai obligatia de a nu ma infecta pe mine si de a nu ma testa pe mine. Esti constienta de obligatiile ce le ai?
   • Like 2
  • @ Norma Lee
   Cata imbecilitate rau voitoare, dusmanoasa.
   • Like 0
  • @ Norma Lee
   Delia MC Delia MC check icon
   1. Faceți o confuzie gravă asimilându-ne pe noi ăștia, mici comentatori, cu factorii de decizie chiar dacă uneori suntem de acord cu ei: eu nu lucrez nici la OMS nici la ONU, nici în Big Farma nici în guvern. Nu hotărăsc nimic. Reproșați-le asta celor de acolo ori reprezentanților lor în România. Cine caută găsește adresele de email așa că va sfătuiesc să le scrieți lor. Ne împroșcați pe noi cu noroi fiindcă vă e lene să le scrieți/ spuneți lor? Ori noi suntem mai la îndemână?
   2. N-am calculat dozele de vaccin la copii însă pentru fiecare în plus scade riscul să moară de o boală care i-ar fi putut omorî dacă ar fi primit doar cele 8 doze. Stați așa, 8? Serios? Ia să vedem: la naștere BCG, la 2, 4, 6 luni DTP ( trivaccin) + antipolio. Ies 13 numai în primele 6 luni după schema pe care am primit-o și eu acum câteva decenii.
   3. Care o fi relevanța virus natural vs fabricat? E TOT un virus. Creat unul din componente ca pe un joc lego? Păi spuneți-ne și cu ce tehnologie.
   4. Ia să recapitulăm ce spuneți:
   - " vaccinul e un tratament preventiv", tratament ori prevenție?
   - citați o carte pe care se pare că n-ați citit-o. Auch!
   - pe de o parte "nimeni, absolut nimeni, nu are dreptul să se uite urât, sau să se uite de sus, cu superioritate, la mine, fiindcă nu m-am vaccinat", pe de alta
   "facem mișto de voi". Ooo! Noi să stăm și să încasăm numai? Păi cum mai e aia cu drepturile, libertatea, alea pe care le invocați?
   Cool down. Vaccinul NU ESTE obligatoriu. Sunteți liberi să dați colțul.
   Ce spuneam? Dacă duci discuția suficient de departe ( am "uitat" și eu să menționez, așa încât să nu te înjure după primul schimb de replici) ajungi la idei care se bat cap in cap.
   Q.E.D.
   • Like 2


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult