Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Navalnîi ar fi împlinit 49 de ani: povestea unui om devenit martir, într-o lume care a uitat să mai deosebească binele de rău

 Alexei Navalnîi - Credit: Esteban Osorio / Zuma Press / Profimedia

foto: Esteban Osorio / Zuma Press / Profimedia

În această săptămână, Alexei Navalnîi și-ar fi sărbătorit aniversarea – ar fi împlinit 49 de ani. Ar fi fost ziua unui om viu, nu a unui martir. Dar în realitate, tot ceea ce a mai împlinit a fost un an de la moarte, tot în acest an, în februarie. O moarte absurdă, cinică, calculată în pași de protocol carceral, în frig și foame, în insulte și izolare. Moartea care l-a transferat definitiv dintr-o celulă siberiană într-o pagină grea a istoriei recente pe care nu cred că ar fi vrut cineva să o trăim.

De atunci, criminalul suprem al estului european nu s-a mai mulțumit scăpând grotesc doar de dizidenții din propria țară. Nu – setea lui de control și anihilare a crescut. A devenit năucitoare, inumană. Nu i-a fost de-ajuns să-i elimine pe cei care-l contraziceau în propriul regat încleiat de frică; a început, cu o fervoare halucinantă, să vâneze dincolo de granițe: orașe, sate, familii întregi, ființe anonime care nici nu știau că-i sunt dușmani. Să elimine cetățeni simpli ai altor țări, să radă localități întregi de pe fața pământului, să îngroape mii de vieți sub ruinele unui vis imperial. A început să amenințe o lume întreagă cu un cinism feroce, cu zâmbetul ușor ironic al unui om care poartă în geantă o bombă cu ceas și o expune ca pe un breloc de chei.

Acum câteva luni am citit memoriile lui Navalnîi. Cu greu am putut termina cartea. Mă opream și simțeam frustrare, revoltă, vinovăție, pentru că mă lovea în față o realitate de care nu mai putem fugi: ceva e profund greșit la noi. Nu mai știm să distingem binele de rău. Sau poate că știm, dar am obosit să ne mai pese.

Suntem de partea unui criminal pentru că spune că e creștin. Pentru că afirmă că susține „familia tradițională”, pe care o ține în frig și în frică. Frica de a rămâne. Frica de a pleca. Frica de a vorbi. Frica de a crede. Poate și frica de a ști. Pentru că sunt lucruri care se întâmplă aici, aproape de noi, și pe care n-am vrea să le știm, pentru că ating un paroxism al răutății pe care nici măcar mintea noastră amorțită nu-l mai poate gestiona. A ști ar însemna a vedea oroarea din vecini, a simți țipătul celor care nu mai pot vorbi, a înțelege că sunt lucruri care nu pot fi justificate politic sau moral — niciodată.

Îl susținem fiindcă e cam ceea ce numim „suveranist”. Un om care își condamnă țara la sărăcie, la tăcere, la izolare. Care își omoară fiii și fiicele pentru o fantezie de putere, pentru o mărire cu prețul morții. Un om care vrea o Rusie mare, dar nu o vrea vie. O vrea îngenuncheată, disciplinată, tăcută. Suveranitatea lui e o înmormântare continuă, cu steaguri și fanfare.

Nu știu dacă mă face globalistă, progresistă sau trădătoare de țară, dar știu sigur că prefer un lider care stă în picioare, cu o forță și cu o voință inimaginabilă, în fața unui război pe care mulți dintre noi nu l-am putea duce nici măcar o săptămână. Prefer un astfel de lider, care are ceva ce mulți etichetează, strâmbând din nas, drept „tupeu” — dar care este, în fond, curajul de a cere totul de la oricine și oricum pentru ca țara lui să rămână în picioare. Să rămână întreagă și liberă. Să nu ajungă o colonie în care îți închizi opozanții. Nu o țară în care „întâmplător” aceștia cad de la ferestre sau înghit noviciok, în plină zi, cu camerele pornite și lumea tăcută.

Lumea în care trăim e strâmbă. Și nu doar strâmbă — e coruptă de o orbire aleasă, asumată. Iese la iveală, fără rușine, putreziciunea lemnului din care suntem ciopliți. „Lemnul strâmb al omenirii”, cum spunea Isaiah Berlin. Numai că acum nu mai e doar o metaforă. Acum se simte, se vede, se aude. În lipsa de reacție. În confuzie. În complicitatea mută. Ne mulțumim cu ideea că „așa sunt vremurile”, că „e mai complicat”, că „nu e chiar totul alb și negru”. Doar că uneori e. Uneori e atât de simplu încât doare: Navalnîi e mort. Putin e viu. Iar unii aplaudă.

Nu ne mai conduce binele sau răul. Nici măcar rațiunea sau sentimentul. Ne conduce doar pofta de sânge. Pofta de sânge din sângele nostru. Și ceea ce e cel mai înfricoșător e că începe să ne placă gustul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sper sa traiesc ziua in care Putin va da ortul popii (daca exista ceva bun pe lume, a ca oricine, indiferent cat de mare imparat - sau tzar - se crede, ajunge la groapa. Desi m-ar intrista ca Putinica Putza Mica sa moara din cauze naturale. Lui ii trebuie o injectie din aceea cu otrva, asa cum ii palce lui sa aranjeze pentru oponentii lui sau pentru unii rusi fugiti din tara de "bine" ce e acolo sub vesnica presedintie a lui Vladimir Bunul Crestin, care ucide dar isi face cruce.
    • Like 0
    • @ andreea dragusin
      Ca idee de principiu vă împărtășesc anti-putinismul. Dar NU vă împărtășesc absolut deloc pornirea asta instinctuală, agresiv - isterică și limbajul ăsta de ”doamnă de Ferentari”. Și asta referitor la tot ce nu vă place, am văzut asta mereu la Dvs, nu e vorba doar de Putin. Am reținut însă clar că nu vă place ”putza mică” :-) :-) Era de așteptat la o doamnă așa de vulcanică și vivace ca Dvs :-) :-) Mă simt deci intimidat și depășit total de preferințele Dvs categorice și vă spun, cu sincer regret, în acest sens: ”pe mine să nu contați” :-) :-)
      • Like 0
  • Valeriu check icon
    Candidatul sponsorizat de britanici e acum alaturi de aspiratiile de mare putere ale britanicilor: ingropat definitiv
    • Like 0


Îți recomandăm

Imagine Micul Geniu

„În acel moment, tânărul din familie, un băiat de 17 ani, ne-a spus cu voce joasă: „Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea.”

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Grădina Dedesign

Atunci când locuiești la casă sau ai acces la o curte ori o terasă, ai deja o resursă valoroasă pe care mulți o invidiază: un spațiu sub cerul liber, care poate deveni o adevărată extensie a casei tale. Dar cum îl transformi într-un loc în care să te simți cu adevărat bine, să-ți încarci bateriile și să te bucuri de vară așa cum ai face-o într-o stațiune cochetă? Răspunsul stă în câteva alegeri inspirate de design, un pic de planificare și mai ales, în dorința de a crea o atmosferă care să-ți semene.

Citește mai mult

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult