Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nazistul Bibi

Liderii Hamas s-au dus la Moscova. La fel ar trebui să facă și Beniamin Netanyahu, pentru un schimb de experiență față către față cu Putin.

Cele două războaie, din Ucraina și Gaza, sunt evocate împreună în discursurile internaționale, fără a se identifica o asemănare între ele. Acum însă, asemănarea există.

Dreptul la apărare al statului evreu a fost justificarea atacării cuiburilor Hamas din Gaza. Masacrele din 7 octombrie asupra civililor au provocat groază și solidaritate cu Israelul în întreaga lume. Manifestațiile în sprijinul palestinienilor și violent împotriva evreilor păreau nedrepte. Au fost și demonstrații pro Israel.

În clipa de față, nu mai văd posibilă susținerea Israelului. Pentru că Beniamin Netanyahu este Putinul Orientului Apropiat, iar războiul de apărare s-a transformat în invadarea Fâșiei Gaza de către armata israeliană, așa cum Rusia a invadat Ucraina. Momentul de cotitură sunt declarațiile lui Netanyahu înainte și după ultima sa convorbire cu președintele Biden. 

Morții și răniții civili, chiar dacă nu se pot numi genocid, distrugerile din Gaza, depășesc cu mult numărul celor uciși, răniți sau luați ostatici de către Hamas. Dezastrul umanitar din Fâșie e sub ochii întregii lumi. Și, în această situație, Netanyahu declară sus și tare că „După eliminarea Hamas, Israelul trebuie să păstreze controlul de securitate asupra Fâșiei Gaza”. Mai mult: „Nu voi face compromisuri privind controlul de securitate total al Israelului asupra întregului teritoriu de la Vest de Iordan. Prin urmare, mă opun cu desăvârșire oricărei idei de stat palestinian”.

Exact asta spune și Putin. Că ucrainenii nu merită să aibă un stat independent, și că atacând, Rusia se apără, deoarece trebuie să aibă controlul de securitate asupra Ucrainei, aflată la granița cu NATO. Exact asta spun prietenii lui Putin, Hamas și Iranul, despre Israel – că trebuie șters de pe hartă ca stat.

Sceleratul Netanyahu își asumă chiar să respingă arogant poziția clară pentru soluția „Două state” a singurului sprijinitor al Israelului, Statele Unite. Atitudinea lui îi aduce daune președintelui Biden și îi dă apă la moară lui Trump în campania electorală. Alimentează copios antisemitismul și așa în creștere în Europa, în beneficiul partidelor naționalist-extremiste tot mai agresive. 

Practic, Netanyahu vrea să țină Israelul într-o stare de război perpetuu, singur împotriva tuturor. De ce? Pentru că știe că numai așa se poate menține la putere. E o deosebire față de Putin, care are destui aliați, în vreme ce Netanyahu condamnă statul pe care-l conduce la izolare totală.

Cel mai periculos dușman al Israelului nu este Iranul, Turcia, Hamas, Hezbollah, Houthi sau antievreii de pretutindeni, este nazistul Bibi.

27 ianuarie este Ziua Internațională a victimelor Holocaustului. Pe 27 ianuarie 1945 au fost eliberați deținuții supraviețuitori din lagărul nazist Auschwitz-Birkenau. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult