Sari la continut
alt

Rucsandra Cioccheck icon

A absolvit în 2005 Facultatea de Litere a Universității București. Predă limba română la un liceu din Capitală. În anul 2011 a susținut teza de doctorat „Istorie și destin în opera lui Mircea Eliade”.


Articole publicate check icon

Medic secție Covid

Nu înțeleg de ce, pe lângă campania media mască-distanțare, nu se insistă pe recomandarea ca medicul de familie să fie contactat în regim de urgență, de la primele simptome – altfel, acest virus tenace și perfid se întărește asupra organismului. (Foto: Julian Stratenschulte/ AFP /Profimedia)

Citește mai mult

fermier cu purcei - Getty

Cineva scria că omul de la țară nu are conștiința naturii (sau a peisajului). Trăiește în mijlocul ei, dar o percepe doar ca decor pentru munca și existența lui, fără înfiorare în fața frumuseții sale. Nu știu cine a spus-o, dar nu a avut dreptate, deși inițial am fost de acord. (Foto ion-cristian enoiu / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon elevi scoala - Inquam Photos / Octav Ganea

Circula la un moment dat pe facebook un meme (pe care orice cititor român îl poate înțelege) despre cele cinci mituri românești fundamentale (parodie după G. Călinescu): 1. Mitul mioriței. 2. Mitul jertfei pentru creație (Mănăstirea Argeșului). 3. Mitul zburătorului. 4. Mitul etnogenezei (Traian și Dochia). 5. Mitul metroului din Drumul Taberei. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult

Cancelarie

Mai întâi, frica de imaginea proprie în ochii celorlalți. Omul ezită (uneori pe bună dreptate, vezi dubletele grafice) și atunci alege majuscula. Doar nimic nu e mai rău decât să auzi în gând mustrarea superioară a celuilalt: cuuum, ai scris cu literă mică? Și atunci, din frică, se alege litera mare. Al doilea tip de frică este cea de administrația birocratică.

Citește mai mult

Mihai Eminescu

La un moment dat, de masa lor se apropie un avocat, Komariner, care vrea a-i convinge că ”nu este la locul ei abstinența românilor față de aniversarea de 100 de ani a încorporării Bucovinei”. Brusc, în timpul perorației aceluia, Eminescu îi ridică în față paharul și strigă: ”Kellner, un pahar de bere!” Românii încep să râdă, în vreme ce Ștefanelli (judecător) are o intervenție de scuză.

Citește mai mult

Livret militar din Al Doilea Război Mondial

Ultimele două sunt poate cele mai impresionante. Întâi, ordinul de rechiziție: datat din 17 mai 1945, îi este adresat străbunicului. Era lăsat la vatră (participase în Primul Război Mondial), dar unicul său fiu se afla pe front. Ordinul îi cerea predarea, citez, a: ”una căruță cu doi cai”.

Citește mai mult

studiu - Getty

De multe ori, absolvenți ai sistemului preuniversitar românesc care optează pentru o facultate din afară au mărturii similare: se regăsesc într-un mediu extrem de competitiv, serios și performant, în care trebuie să studieze într-un ritm susținut. Unii renunță, dar mulți se adaptează repede și cu rezultate foarte bune. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult