Sari la continut
alt

Rucsandra Cioccheck icon

A absolvit în 2005 Facultatea de Litere a Universității București. Predă limba română la un liceu din Capitală. În anul 2011 a susținut teza de doctorat „Istorie și destin în opera lui Mircea Eliade”.


Articole publicate check icon

Elevi la școală

Educația românească are multe și complicate probleme. Este, mai întâi, refuzul studiului, al efortului, declanșat mai ales de faptul că elevii nu le mai văd rostul. Și-au decupat un spațiu pe care îl apără și prin care refuză o realitate din ce în ce mai decepționantă pentru ei: este spațiul netflix, instagram, tiktok, jocuri video.

Citește mai mult

Preoti - Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Chestiunea oportunității acestei propuneri nu mi se pare atât de importantă (personal, sunt mai curând neutră), dar poate surprinde virulența unor oponenți, care profită de prilej nu pentru a se poziționa contra acestei prevederi concrete (ea devine un pretext), ci pentru a lovi Biserica, în ansamblul ei. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

bust Eminescu

La Eminescu, în afara unor portrete poetice ale Femeii-iubită, întâlnim portretul mamei, Raluca Eminovici, de care el a fost extrem de atașat, de mic copil (“O, mamă, dulce mamă”). Din biografia sa, mai aflăm și de imaginea plină de abnegație a uneia din surori, Henrieta, care l-a îngrijit când a fost foarte bolnav, spre sfârșitul vieții, deși ea însăși era suferindă (se deplasa cu mare greutate, în cârje, din pricina unei poliomielite). Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Citește mai mult

colindatori

„Mergeți cu colindul?” Întrebarea din acest articol nu este, așadar, ”Primiți cu colindul?”, ci dacă...mergeți la colindat. Din experiență proprie (însoțindu-i pe nepoții mei de câteva ori), pot spune că românul primește cu drag colindători, ușa rămânând de obicei închisă doar când nimeni nu este acasă. Multe familii se reunesc în număr mare la bunici, iar atunci apartamentele noastre rămân nelocuite la vreme de sărbătoare, nu de puține ori. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește mai mult

Eugen Simion -

Dar poate cele mai frumoase pagini din jurnalul parizian sunt cele de portret. Fără a fi un cusurgiu sau un judecător nemilos, a scris totuși câteva portrete negative. Îl voi reda pe cel mai dur, urmat de unul din cele mai frumoase portrete de femeie (pe care o mamă cred că ar trebui să îl predea fiicei sale, ca model de feminitate și umanitate):

Citește mai mult

Sorin Cîmpeanu

Lucrurile bune ale acestui proiect se numără pe degete. De reținut că totul merge spre a face școala cât mai ușoară, cât mai irelevantă și cât mai periculoasă ca mediu, elevii stagnând în dezvoltarea lor. Despre a primi instrumentele pentru un viitor parcurs universitar nici nu mai poate fi vorba. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

scoala - Sava

Credeți oare că s-a eradicat flagelul meditațiilor? Sau că rolul profesorului, la clasă, a fost diminuat, dintr-odată? Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește mai mult