Sari la continut
alt

Rucsandra Cioccheck icon

A absolvit în 2005 Facultatea de Litere a Universității București. Predă limba română la un liceu din Capitală. În anul 2011 a susținut teza de doctorat „Istorie și destin în opera lui Mircea Eliade”.


Articole publicate check icon

studiu - Getty

De multe ori, absolvenți ai sistemului preuniversitar românesc care optează pentru o facultate din afară au mărturii similare: se regăsesc într-un mediu extrem de competitiv, serios și performant, în care trebuie să studieze într-un ritm susținut. Unii renunță, dar mulți se adaptează repede și cu rezultate foarte bune. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

România neîmblânzită

În cinematografe rulează documentarul „România neîmblânzită”, despre fauna țării noastre, cu insistență pe regiunea carpatică și deltaică. Filmul merită fiecare secundă dedicată lui, nu dintr-o mândrie patriotică (denunțată, de altfel, și de epilog), ci din bucuria de a vedea ceva frumos și bine redat. (Foto: Facebook/România neîmblânzită)

Citește mai mult

Dan Lucinescu

„La Pitești se urmărea distrugerea, în special cedarea psihică. Noi încercam să suportam și să tăcem, să nu spunem nimic, cu îndârjire. Cu cât suferința era mai mare, cu atât îndârjirea asta împotriva bestiilor devenea și ea mai mare.”

Citește mai mult

Cuplu în tren (Foto: Henri Cartier-Bresson)

Când vorbim de dragoste spunem totodată „dor”. Acest termen este înrudit cu „a durea”, „durere”, așadar în mentalitatea populară dragostea implică o suferință. (Foto: Henri Cartier-Bresson)

Citește mai mult

Copil nefericit la școală

Din 1989, școala românească a suferit multe încercări de reformare, unele mai bune, altele mai puțin bune. Totuși niciodată nimeni, până azi, nu a cutezat să atingă în mod nechibzuit conținuturile, nici prin defrișare periculoasă, nici prin aruncare în derizoriu.

Citește mai mult

Mihai Eminescu

Probabil fiecare dintre noi are un Eminescu al său. Nu doar receptarea aceluiași text diferă, dar și zona de preferințe: poeziile antume, postume, teatrul, proza, publicistica, fiecare cu subcompartimentările sale posibile, în special tematice.

Citește mai mult