Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nebunia cu ivermectina

Ivermectină

Foto: Roberto Almeida Aveledo/ Zuma Press/ Profimedia

Circulă numeroase informații despre ivermectină și sunt binevenite câteva informații. Mai ales când acest medicament a început să fie vânat de cei ce vor să se vindece la domiciliu de Covid-19, că așa au citit pe internet. Aveți mare grijă cu astfel de informații, tratamente, leacuri-minune! Nu numai că nu vă vor face bine, dar vă pot face mult rău!

- Ivermectina este un antiparazitar. Un medicament deosebit de util și la om. Este eronat să spunem că el e folosit doar la animale, când a contribuit la reducerea drastică a unor boli parazitare la om, iar un premiu Nobel a fost acordat (și) pentru descoperirea acestei substanțe. 

- Ivermectina poate da reacții adverse severe, mai ales la nivel central, adică în creier.

- Au apărut niște discuții despre un efect antiviral (ne interesează pentru că Sars-Cov2 este virus și, dincolo de vaccinuri, antiviralele eficiente ar reprezenta un progres uriaș) al ivermectinei, dar studiile au fost, atenție, in vitro, și oricum la doze mari. Rezultatele sunt împărțite, nu există nicio dovadă solidă că medicamentul funcționează în Covid-19. Studii in vivo, adică la oameni, nu există. Iar dozele mari ridică riscul reacțiilor adverse.

- Nicio organizație recunoscută nu recomandă ivermectina în tratamentul Covid-19. Nici FDA, nici agenția europeană similară celei americane.

- Nu sunt recomandate automedicațiile în Covid-19!

- Nu recomand nimănui să apeleze acasă, fără sfat medical, la ivermectină, hidroxiclorochină, dexametazonă, azitromicină sau ce mai circulă pe internet!

BONUS: cei care spun că nu cred în vaccinuri pentru că nu sunt studiate suficient, dar apelează la ivermectină, care chiar e puțin spre deloc studiată în Covid-19, fac parte din ceea ce numim „noaptea minții”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marian check icon
    Domnule Radulescu,

    datorita faptului ca urmaersc intens si la nivel mondial de vreo 3 luni incoace subiectul Ivermectinei versus Corona, tin sa fac o analiza putin mai detaliata asupra subiectului in sine si sa intervin, aducand poate informatii noi sau structurandu-le mai bine, pentru a fi intelese mai usor de publicul larg.

    Tin sa mentionez de la inceput ca nu fac lobby pentru nimeni, nu apartin industriei farmaceutice si nu sunt un practicant al teoriilor conspirative. Incerc sa fiu cat se poate de neutru si obiectiv. Din pacate insa astazi, daca ai o parere diferita de cea "main-stream" - esti catalogat drept conspirationist si esti descalificat din start.

    Asadar sa va spun cu ce sunt de acord in artiolul Dvs:

    - exista o multitudine de informatii oferite de mass-media pe acest subiect in Romania (adevarate sau eronate, functie de interesele pe care le deservesc)

    - Ivermectina este recomandat a fi luata doar sub supravegherea doctorului, pentru ca doar acesta cunoaste stadiul/istoricul de sanatate al pacientului si poate astfel doza medicamentul corespunzator si preveni anumite reactii/complicatii nedorite.

    - Ivermectina este un antiparazitar si a ajutat enorm omenirea in ultimii 30-40 de ani (mai ales oamenii din "lumea a treia"), nu degeaba a luat un Premiu Nobel pentru Medicina in 2015.

    - nici eu nu recomand nimanui sa-si cumpere Ivermectina din surse nesigure si sa o ia "de capul lui" acasa, fara supravegherea doctorului.

    Acum cu ce nu sunt de acord si unde pot oferi date suplimentare sau dovezi necesare care sa-mi sustina parerea contradictorie:

    - Ivermectina are sanse foarte mici sa faca "mult rau" sau sa aiba "efecte severe asupra creierului "asa cum ati spus, deoarece efectele adverse au fost bine studiate de 40 de ani incoace, s-au facut multe studii despre acest medicament si nu se cunoasc decat foarte putine cazuri in care Ivermectina a fost foarte daunatoare vreunui pacient. In peste 4 Miliarde de doze vandute si consumate la nivel mondial pana acum (plus cele pentru animale), nu exista vreo dovada ca cineva ar fi murit sau ar fi suferit de efecte adverse severe. Ceea ce scrie in Posologia Produsului ce vine la pachet cu medicamentul, sunt lucruri minore pe care industria farmaceutica le scrie de regula la toate medicamentele vandute, pentru a nu se trezi cu procese din partea pacientilor, mai tarziu. De aceea pun acolo pe hartie tot ce s-ar putea intampla, pentru a fi "acoperiti" - dar se cunoaste aceasta practica foarte bine. In cazul Ivermectinei insa, lista efectelor nocive este destul de mica in comparatie cu alte medicamente - la cateva milioane de pacienti, exista unul care are vreun efect advers... si e normal. Nu degeaba este considerata Ivermectina ca fiind un medicament foarte sigur pentru uzul uman si animalier, fiind acceptata si inclusa pe lista de "medicamente esentiale - essencial medicine" a Organzatiei Mondiale a Sanatatii OMS, de mult timp - iar in acesasta lista apar doar medicamentele foarte bine testate si sigure. Deci sa nu facem greseala sa "scoatem" din posologia produsului efectele nocive posibile si sa le punem in fata si sa aratam "cat de nociv" este un anumit medicament - ca nu e in regula. Ce ar fi daca am face asta la toate medicamentele?? Uitati-va de ex. la banala aspirina, ce scrie in posologia produsului la efecte adverse... si vedem apoi daca mai are chef cineva sa o ia sau nu. De obicei nimeni nu citeste aceste lucruri, pentru ca altfel nu ar mai consuma niciun medicament. Daca ati citi ce va da doctorul sa semnati inainte de afi operat... nu v-ati mai opera. Deci in concluzie: sa nu facem din "tantar armasar" si sa nu amagim lumea din anumite interese.

    - despre un anumit efect antiviral al Ivermectinei... sa stiti ca nu au "aparut doar niste discutii", ci se stie inca demult acest lucru. Daca cautati pe net, veti gasi domeniile de aplicatie ale Ivermectinei impotriva diverselor boli cauzate de diversi virusi - deci nu doar ca "antiparazitar"- inclusiv virusul simian 40, virusul pseudorabiei, virusul imunodeficienței umane, virusul dengue, virusul West Nile, encefalita ecvină venezueleană, virusul gripal și virusul febrei galbene. Pe langa aspectul antiviral, Ivermectina poseda si un efect anti-inflamator deosebit - si acest lucru joaca un rol crucial in stoparea/diminuarea "furtunii de citokine" (prin reducerea secretiei de interleukina-1 β și factorul de necroză tumorală-α), in momentul in care sistemul imunitar al pacientului afectat grav de Covid, devine "exacerbat" si reactioneaza/ataca exagerat, provocand inflamarea alveolelor pulmonare si ducand la incapacitatea corpului de a mai respira si primi oxigen din aerul respirat. Pentru ca practic nu se moare "din cauza virusului", ci din cauza reactiei exagerate a sistemului imunitar la prezenta acestui virus in organism. Asta doar asa... ca informatie suplimentara, daca nu se stie. Pe langa aceste efecte, Ivermectina dispune si de un puternic efect imunomodulator prin dublarea secreției citokinei imunoregulatoare interleukină (IL) -10.

    - studiile "in vitro" si la doze mari (aveti dreptate), au fost facute... insa in primavara anului trecut in Australia, unde s-a testat prima data efectul potential benefic al Ivermectinei asupra Coronei. Acest studiu din Mai.2020 in Australia a fost facut pe baza studiilor "in silico" (adica cu ajutorul A.I.-ului sau a Inteligentei Artificiale), care a analizat mii de medicamente deja existente (potential repurposed drugs) pentru a se stabili care ar putea sa-i vina de hac coronei. Si unul din cele mai "promitatoare" a fost Ivermectina. De aceea s-a inceput folosirea ei de catre foarte multi doctori "in vivo" (adica pe pacienti) si cu doze "normale" de 0,2mg/KG Greutate corporala, doctori care erau mai intai din America de Sud, India, Asia si Africa. Mai apoi au inceput si americanii si europenii sa faca "timid" niste studii in speta, pt. ca aici in "lumea buna" exista alte interese si Ivermectina putea sa strice multe socoteli - nu spun mai mult, pentru ca se stie despre ce vorbesc.

    - nu este adevarat cand spuneti ca nu exista studii "in vivo" - ba din contra: exista deja 56 asemenea studii care dovedesc eficacitatea Ivermectinei impotriva Coronei. Tocmai se afla in finalizare un studiu foarte important si credibil al Dr. Hill de la Universitatea din Liverpool, care va demonstra indubitabil daca Ivermectina e buna pentru Covid-19... sau nu. Deasemena exista inca multe studii "in lucru" sau deja finalizate, care dovedesc eficacitatea acestui medicament impotriva Coronei.

    Studiile asupra Ivermectinei versus Covid-19 (actualizate si din intreaga lume), le gasiti aici:
    https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=Covid19&term=ivermectine&cntry=&state=&city=&dist=

    https://ivmmeta.com/

    - nu este adevarat ca nu exista vreo organizatie care sa recomande Ivermectina in tratamentul Covid-19. FDA-ul american are demult aprobata Ivermectina pentru uz uman impotriva infectiilor iar NIH-ul american (Institutul National de Sanatate) tocmai si-a schimbat recomandarea: pana pe 15 januarie era impotriva folosirii Ivermectinei pentru Covid.... insa din 15.Januarie si pe baza acestor studii, spune ca are o parere neutrala (adica nu este nici impotriva... nici contra), si acest lucru inseamna enorm pentru cine stie cum functioneaza NIH-ul din USA. Mai mult nu s-a putut deocamdata ... din lipsa unor studii "definitive, complete, irevocabile, double-blind-randomised- placebo- bla bla..." si recunoscute de toate institutiile tarilor avansate... precum si din cauza presiunii Pharma asupra celor de la NIH. In Slovacia, Belize, Macedonia, Grecia si Bulgaria este deja admisa oficial in protocoalele medicale de tratament iar in Franta si Africa de Sud tocmai a fost aprobata provizoriu (la insistenta a mii de doctori care au dat statul in judecata si au scris scrisori presedintilor!) si poate fi folosita, la latitudinea si pe raspunderea doctorului (caci iarasi... mai mult "nu s-a putut"). Si oamenii mor zilnic cu miile :(.

    - problema cu vaccinurile si Ivermectina sta in felul urmator si trebuie inteleasa ca atare de industria farmaceutica si oameni: Ivermectina trebuie vazuta ca o solutie complementara si adiacenta, pana cand vom reusi sa producem vaccinurile necesare celor 70-80% din populatie (si sa-i vaccinam!), pentru a obtine acea imunitate de turma despre care se vorbeste. Acest lucru ar putea dura si un an de zile (vezi ritmul de vaccinare mondial si rata de productie a vaccinurilor), si in acest timp mor sute de mii de oameni!!! Daca avem un medicament ieftin, probat in timp, usor si rapid de produs si care nu necesita conditii speciale de depozitare/logistica, care e bun impotriva coronei atat profilactic, acut/cronic cat si "post-trauma" si care-l poate cumpara omul de la farmacia din colt cu reteta de la doctor.... DE CE sa nu-l folosim?? ce avem de pierdut? Nimic... doar eventual de castigat. Bine... raspunsul il cam stim unii dintre noi, de ce nu se doreste acest lucru. Si aceia care se opun acum cu orice pret, vor fi trasi la raspundere mai tarziu pt. genocid si omor in culpa. Eu asa vad lucrurile....

    Va dau doar 2 exemple semnificative care ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa analizam Ivermectina:

    - in Mexico s-a facut un experiment in vara: provincia Chiapas a fost singura provincie din Mexic unde a fost folosita si distribuita Ivermectina timp de 3 luni. Dupa aceea s-a dovedit ca in aceasta provincie mortalitatea a scazut dramatic, in comparatie cu celelalte provincii (da un google si vezi si poza cu datele exacte).

    - In Franta s-a dat Ivermectina intr-un azil de batrani (69 de oameni), pentru ca au avut multi batrani râie (deci nu s-a dat impotriva coronei, pentru ca atunci nu se stia despre efectul potential al Ivermectinei asupra coronei!). Dupa cateva luni s-a observat insa, ca in toate azilele de batrani din apropiere, rata mortalitatii era de 25%... in timp ce in azilul nostru unde se folosise Ivermectina, erau doar cativa testati pozitiv - insa niciunul din batrani nu murise.

    Si acum cate ceva despre cum functioneaza Ivermectina in corpul uman - este foarte bine facut video-ul, insa este in engleza. Se poate insa seta pe limba romana din Settings in fereastra de vizualizare. De la minutul 4 incepe explicatia:

    https://www.youtube.com/watch?v=GZoBAuR4ajs&list=PLlNtiip4mw4KOitpEmEQ5p77raqPQir4e&index=25&t=1232s&ab_channel=DrbeenMedicalLectures

    Vizionare placuta... se merita :).

    PS: si inca ceva - din Ivermectina nu se poate nimeni imbogati, deoarece este un medicament banal si foarte ieftin, iar patentele au expirat demult!
    • Like 3
    • @ Marian
      Leonard check icon
      Foarte bun articolul (comentariul)! Braxo
      • Like 0
  • Dacă privim situația altfel, se schimba calimera. Poate ca Ivermectina este folositoare ( subliniez, poate) în situația celor deja bolnavi, sau celor care au sa se îmbolnăvească pina sa se vaccineze. Sau în situația celor care au făcut vaccinu', da' nu are efect. Orice medicament care are ceva efect este folositor oamenilor în aceste situații. Așa ca mai bine tăceți și așteptați, sa vedeți ce se întîmplă la slovaci.
    • Like 1
  • E adevărat ce susțineți, până la punctul că nu ar fi studii clinice. Au fost până în prezent peste 30, in diferite state. Sunt state care au și autorizat. MS a autorizat studiile clinice și în România, după mine trebuia să facă acest pas mult mai devreme
    • Like 4
    • @ Piroska Zagyva
      Parerist check icon
      Link sau nu exista :)
      • Like 0
    • @ Parerist
      Marian check icon
      Gasiti aici link-ul despre studiile actuale ale Ivermectinei contra Coronei (peste 56, momentan):
      https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=Covid19&term=ivermectine&cntry=&state=&city=&dist=


      • Like 2
  • Dacă cumva există o conspirație privind reducerea populației globale, ceea ce nu cred, atunci aceasta este: Vă îndeamnă să nu vă vaccinați, să nu purtați mască, să folosiți medicamente care vă fac rău, etc. Conspirația ar acționa astfel, pentru dispariția din lume a ignoranților, inculților, analfabeților și celor cu un IQ care se încadrează în limitele numerelor de poantofi.
    • Like 1
  • Nebunie este intreaga gestionare a situatiei de criza. Da, categoric un vaccin poate salva vieti. Nu te protejeaza 100% dar este un atu in plus. Problema este in alta parte acolo unde nimeni sau prea putini se uita. Ani de zile si-au batut joc factorii de raspundere la nivel global sau ignorat toate averstismentele virusologilor, climatologilor, au facut cecetari si experimente, sa mintit, au fost jocuri de culise sau intimidari pe fata la nivel OMS. Ceva se intampla, se declanseaza pandemia se impun masuri imediate la nivel global., pentru inceput ni se spune, este un nou virus zoonotic despre care nu stim nimic. Se prognozeaza mortalitati de pana la 10% din procentul celor infectati se impune lockdownul, se emit instructiuni severe de respectare a igienei si de protectie, economia mondiala intra la relanti, De buna credinta am inghitit toate astea de voie, de nevoie. Urmeaza scanari cu termometrul, purtatul obligatoriu al mastii si dezvoltarea vaccinului. Batranii sant cei mai vunerabili, respectati distantarea sociala. Familii intregi sant aduse la sapa de lemn, economiile majoritatii populatiei se volatilizeaza. Factorii de raspundere nu dau semne ca le pasa de asa ceva, se intensifica campania informationala a populatiei prin intermediul media de ajung copii sa aiba cosmaruri sau parintii sa tipe la copii:"Plecati ca ne omorati!. Se incalca mai toate drepturile individului sau ale omului asa la pachet in numele unui iluzoriu bine colectiv. Ca asa ceva nu a functinat niciodata in istorie, asta media uita convenabil. Se reitereaza notiunea bolnav asimptomatic(eram eu copil cand am auzit asa ceva pentru prima oara) si se incearca inducerea sentimentului de vinovatie celor care refuza vaccinarea din motive de ei stiute. Trec 9-10 luni, verific statisticile oficiale (se arata mortalitati de max 3% din procentul celor infectati) si peste 90% din toate categoriile sociale se vindeca. Am verificat statisticile pentru trei tari, Argentina, Suedia, Coreea de sud. Nu sant singurul care a facut asta. Pentru cine se intreaba de ce aceste trei tari sa puna mana se gandeasca si sa verifice. Daca trecem in revista toate cele de mai sus realizam ca masurile se justificau doar pentru Ebola(peste 90% mortalitate ori Febra hemoragica(88%). Fereasca Dumnezeu! La asa ceva te poti astepta la izolarea focarelor prin detonatie nuceara. Din pacate traim ca intr-un scenariu de film prost, nebunia parca nu se mai opreste, certificate de vaccinare, vaccinari la 6 luni, purtatul mastii pana dincolo de moarte daca ar fi posibil. Vorba aia, Poţi să păcăleşti câţiva oameni tot timpul şi toţi oamenii o perioadă, dar nu poţi să păcăleşti toţi oamenii tot timpul. Care om intreg la cap si cu bun simt nu isi pune mari semne de intrebare vazand toate astea. Si ce este mult mai rau, se dovedeste ca daca ar fi existat interes la nivel decizional in a pondera efectele schimbarilor climatice(am intrat in faza de ambalare termica de aum ne adaptam sau murim cu totii, mai degaraba ultima) se putea face ceva inca de prin anii70-80. In lipsa acestei vointe(care acum este preocupata de binele nostru), prezentul speciei umane este extrem de volatil iar viitorul ca si inexistent. Cand auzi climatologi de prestigiu declarand: "Nu mai este cu putinta umana de a se face ceva:" speranta omului poarta gandul doar la Dumnezeu.
    • Like 3
    • @ Victorin Borsciov
      Delia MC Delia MC check icon
      Remarc în comentariul dvs aceleași neînțelegeri pe care le văd inclusiv la conspiraționiști. Pe ei îi "înțeleg", au ceva de demonstrat și folosesc argumentele după plac.
      Mortalitatea de 3% este mică? Și cât de mică ar trebui să fie ca să fie cu adevărat mică? Aveți în articol un grafic ce compară mortalitatea prin diverse boli:
      https://www.google.com/amp
      /s/www.vox.com/platform/
      amp/2020/6/17/21289483/
      coronavirus-covid-19-vaccine-
      vaccinations-measles-malaria-tuberculosis

      Păi nu-i mică, mai ales că boala asta e nu numai extrem de contagioasă ci și perfidă, durata în care omul e asimptomatic dar contagios e destul de mare, 2-3 zile, timp în care răspândește virusul cu generozitate. Și ca și cum asta n-ar fi tot, sunt asimptomatici de tot ( dvs probabil n-ați mai auzit cuvântul " asimptomatic " dar alții îl stiu și-l folosesc, din limbajul medical n-a dispărut niciodată; nici eu n-am auzit de " buiandrug", de exemplu. Ori aud termeni tehnici când sunt la mecanicul auto pe care-i uit cum am ieșit pe ușă). Fiind așa de contagioasă, umple spitalele și nu se mai poate asigura asistența medicală în siguranță nici pentru alte boli. Se poate muri lejer de boli comune ori chestii banale fiindcă spitalele sunt suprasolicitate cu cazurile de covid și există riscul de molipsire în spital și se poate muri de boli care altfel n-ar fi pus vreo problemă, plus covid. Nici o țară nu are asemenea capacități spitalicești, vezi Italia în primăvară. În asta rezidă cea mai mare parte a problemei covid.

      În plus, discutăm despre oameni ca despre biți, cartofi, numai ca despre ființe umane nu. Nu știu în care domeniu 3% e puțin. Mie îmi pare mult la orice. Dacă aveți 100 de lei și pierdeți 3, poate mai merge. Dar la 1 milion de lei pierderea e considerabilă. O pierdere de 3% de randament ori date, ori altceva e mult. De ce ar fi la oameni puțin? Vrem să vedem oameni căzând pe stradă din cauza bolii ca să credem?
      • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      COVID-19 has high fatality rate
      Dr Lucy Okell, a co-author of the study from Imperial College London, said: “Although the elderly are by far at the highest risk of dying due to COVID-19, the risk in middle age is still high. For example, we estimate that around 1 in 260 people aged 50-55 years die if infected. We calculated COVID-19 fatality largely based on the first wave of the epidemic in a number of countries and we hope and expect to see some reduction in fatality now due to new clinical knowledge and treatment, but this remains a dangerous virus.”

      Un punct de vedere autorizat.In cateva randuri.Si sunte destui, cei care apreciaza situatia in mod obiectiv si autorizat.Nu va mai faceti statistici si cercetari proprii ca oricum au valoare zero.Sau daca e asa , nu va mai duceti la medici de loc, tratati-va /operati-va singuri, faceti medicina de facebook din gura in gura si etc....si aia e.Treaba aia cu ''intelegeti cu minte voastra nu functioneaza.S-a vazut cat l-a costat ''intelegerea'' pe Bogdan Stanoevici, pe soferul de tir care tipa pe facebook ca are si el ''mintea lui'' si pe multi altii din ''trib''.Au vazut pe pielea lor'.Nu stim daca au mai apucat sa ''inteleaga''.La final.
      • Like 2
  • Perfect articolul, foarte bine punctat.
    • Like 2
    • @ andreea dragusin
      Marian check icon
      Articolul e departe a fi "perfect" si ofara informatii total eronate.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult